Ce ascunde pofta de dulce. Nutriționist: „Uneori, un episod de migrenă este «anunțat» de nevoia de a mânca ceva dulce“
Pofta de dulce apare, de obicei, atunci când avem o perioadă lungă de timp fără să fi mâncat ceva, iar organismul va pofti la cel mai rapid combustibil la care se poate gândi: glucidele simple. De asemenea, simțim nevoia să mâncăm desert când suntem stresați și obosiți.
În cazul diabeticilor, pofta de dulce e un semn că nivelul glucozei din sânge e scăzut. O altă teorie recentă e că apetitul pentru zahăr se moștenește genetic.
Dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice, în cadrul Clinicii Smart Nutrition, ne-a explicat ce poate ascunde nevoia de a mânca dulciuri și cum putem ține în frâu pofta de anumite alimente.
Foamea reală versus foamea emoțională
SmartLiving.ro: Cum facem diferența între foamea reală și pofta de anumite alimente?
Dr. Mihaela Posea: Atunci când ne e foame, putem avea diferite semne, fie date de stomac, fie de la nivel cerebral. Putem avea dureri, zgomote care vin din zona stomacului (acele „bolboroseli” sau „chiorăituri”), ne putem simți obosiți, putem avea dureri de cap sau nu ne putem concentra. Toate aceste simptome dispar doar atunci când mâncăm.
Foamea emoțională sau pofta de anumite alimente dispare dacă o amâni sau nu te mai gândești la ea (de exemplu, poți încerca să bei un pahar cu apă sau să ieși la o plimbare) și nu crește în intensitate (când îți este foame, dacă nu te mai gândești la ea, senzația nu dispare, din contră, e mai puternică).
Citește aici cum învățăm să ne gestionăm stările fără a apela la mâncatul emoțional.
Nevoia de dulce, semn că nu te-ai hrănit suficient
SmartLiving.ro: De ce apare pofta de dulce?
Dr. Mihaela Posea: Putem privi corpul uman ca pe o mașină: are nevoie de benzină pentru a funcționa. Dacă organismul nu primește combustibilul de care are nevoie, apare foamea. De multe ori, ne spunem că suntem bine doar cu o cafea la micul dejun și o salată la prânz. Dar corpul are nevoie de glucide, proteine sau grăsimi „sănătoase“.
Află de aici care sunt cele mai bune surse vegetale de proteine.
Când avem o perioadă lungă de timp fără să fi mâncat ceva, organismul va pofti la cel mai rapid combustibil la care se poate gândi: glucidele simple adică bomboane, sucuri îndulcite, prăjituri, biscuiți etc.
Află de ce zahărul este mai periculos decât sarea.
De ce apare pofta de dulce noaptea
SmartLiving.ro: De ce poftim la dulciuri după-amiază sau noaptea?
Dr. Mihaela Posea: Atunci când suntem obosiți avem tendința să apelăm la orice ne dorim pentru a obține mai multă energie. Și când suntem stresați ni se poate întâmpla să poftim dulciuri, sau chiar când ne este sete.
De obicei, dimineața, fiind mai odihniți, nu simțim nevoia de dulce. Dacă se face după-amiază sau seară și noi ne-am făcut timp doar să bem o cafea, corpul își cere porția de combustibil.
Pofta de dulce are cauze legate de carențe nutriționale?
SmartLiving.ro: Poate ascunde această nevoie de a mânca dulciuri anumite carențe nutriționale sau chiar afecțiuni?
Dr. Mihaela Posea: Ipoteza din spatele teoriei „deficitului de nutrienți” este că cei cu un aport scăzut de anumiți nutrienți au șanse mai mari să „poftească” la acele alimente care îi conțin.
Și totuși, nu întotdeauna este așa: de exemplu, pornind de la această teorie, femeile însărcinate ar trebui să poftească alimente bogate în nutrienți sănătoși, mai ales în ultimul trimestru de sarcină, când nevoile de vitamine și minerale sunt crescute; în schimb, ele poftesc mai degrabă la alimente bogate în grăsimi, zahăr sau fast-food decât la alimente sănătoase.
Citește și: Dependența de zahăr: cu cât mâncăm mai mult, cu atât pofta e mai mare. Cum ieșim din acest cerc vicios
Mai mult, aceste pofte par să apară în primul trimestru de sarcină, când necesarul de nutrienți nu este crescut.
De cele mai multe ori, simțim această nevoie de a mânca dulciuri pentru că:
- suntem obișnuiți să le mâncăm;
- le asociem cu anumite evenimente din viața noastră;
- suntem obosiți, stresați.
Ce boli ascunde pofta de dulce
Dacă ne cunoaștem cu diabet zaharat, această nevoie de dulce apare când scade nivelul glucozei din sânge. Uneori, un episod de migrenă este „anunțat” de nevoia de a mânca ceva dulce sau sindromul premenstrual se poate însoți de aceste pofte.
Cum să scapi de pofta de dulce
SmartLiving.ro: Cum putem scăpa de pofta de dulce?
Dr. Mihaela Posea: Înțelegerea motivelor pentru care poftim dulce ne ajută să le reducem și să implementăm un regim alimentar echilibrat. Dacă ne dăm seama că aceste pofte apar când ne-am enervat pe cineva înseamnă că ne căutăm un motiv de relaxare. Putem încerca să ne simțim bine fără ajutorul dulciurilor, poate ascultând muzică, făcând un pic de mișcare sau citind o carte.
Iată care sunt cele mai eficiente 8 tehnici de relaxare pentru detox mental.
Când pofta de dulce apare în zilele în care nu am luat micul dejun și nici masa de prânz, e bine să schimbăm acest obicei și să ne începem ziua dându-i corpului „benzina” de care are nevoie. Bea un pahar cu apă, mănâncă un fruct sau mai multe proteine – sunt alte sugestii. Sună-ți prietenii, dormi bine și evită anumite activități sau locuri care știi că declanșează aceste pofte.
Cromul reduce pofta de mâncare și ajută la slăbit
SmartLiving.ro: Ne pot ajuta cromul sau alți nutrienți?
Dr. Mihaela Posea: Cromul este un nutrient esențial cu rol în metabolismul glucidelor, lipidelor dar și al aminoacizilor, prin efectul lui de potențare asupra acțiunii insulinei. Se crede despre el că ar ajuta în scăderea valorilor glicemiei plasmatice, nefiind însă aprobat ca medicament pentru tratamentul diabetului.
Un rol mai important pare să îl joace în schimbarea compoziției corporale în timpul scăderii în greutate, prin menținerea masei slabe și pierderea din masa grasă. O alimentație echilibrată înseamnă asigurarea tuturor nutrienților esențiali, fără a mai putea intra în discuție că apariția anumitor pofte s-ar datora unor deficite alimentare.
Pofta de zahăr, moștenită genetic
Potrivit Insitutului Național de Sănătate din SUA, studiile făcute pe șoareci de laborator indică faptul că pofta de alimente bogate în zahăr și grăsimi poate fi moștenită genetic. Cercetătorii au descoperit că gena numită Prkar2a – a cărei expresie se regăsește cu precădere într-o regiune a creierului care controlează anxietatea – poate juca, de asemenea, un rol în cazul apetenței pentru alimente dulci și grase.
Cercetătorii au observat că șoarecii fără gena Prkar2a consumau mai puțin zahăr și aleargau mai mult decât cei cu gena poftei de zahăr. Sunt însă necesare mai multe cercetări pentru a înțelege dacă se întâmplă același lucru și în cazul oamenilor.