Speranță de vindecare pentru pacienții cu diabet de tip 1

Vindecarea diabetului de tip 1 ar putea deveni realitate: celule din stomac reprogramate să producă insulină

O nouă cercetare oferă speranță pacienților cu diabet de tip 1 după ce oamenii de știință au reușit să transforme celule din stomacul uman în țesuturi care eliberează insulină ca răspuns la creșterea glicemiei.

Experimentul, realizat de cercetătorii de la Weill Cornell Medicine din SUA și publicat în Nature Cell Biology, a arătat că transplantul de celule gastrice care secretă insulină (GINS) a vindecat diabetul la șoareci.

Celulele beta pancreatice au, în mod normal, sarcina de a elibera insulină ca răspuns la nivelul crescut de zahăr din sânge. În cazul persoanele cu diabet, aceste țesuturi sunt deteriorate sau mor, iar glucoza nu mai poate fi folosită ca sursă de energie.

„Diabetul de tip 1, care istoric se numea insulinodependent, reprezintă 5%-10% din cazurile de diabet și se caracterizează prin deficit absolut de insulină, ca urmare a distrucției celulelor beta pancreatice, cele care secretă insulina.“

Dr. Anca Hâncu, medic generalist, doctor în științe medicale, nutriție, reprezentant pentru România al Organizației Europene de medicina stilului de viață

Stomacul își creează propriile celule secretoare de hormoni

Deși celulele GINS nu sunt celule beta, ele pot imita funcția celulelor beta pancreatice. Stomacul are o mulțime de celule stem care se pot transforma în multe alte tipuri de celule și proliferează. Așadar, cercetătorii speră ca diabeticii să poată beneficia de pe urma acestei descoperiri, prin „reprogramarea“ celulelor stem în celule GINS care să producă insulină. Folosind celulele proprii ale pacientului, este eliminat riscul de respingere.

„Stomacul își creează propriile celule secretoare de hormoni, iar celulele stomacului și celulele pancreatice sunt adiacente în stadiul embrionar de dezvoltare, așa că nu este complet surprinzător că celulele stem gastrice pot fi atât de ușor transformate în celule asemănătoare beta – secretoare de insulină”, a explicat Joe Zhou, profesor asociat de medicină regenerativă la Weill Cornell Medicine din New York.

Oamenii de știință au încercat și în trecut să creeze celule beta pancreatice, însă fără succes. În cadrul acestui studiu, echipa de cercetători a activat trei proteine specifice în celule care controlează expresia genelor, într-o anumită ordine, pentru a declanșa transformarea în celule GINS.

Procesul de reprogramare este foarte eficient, iar atunci când celulele au fost crescute în grupuri mici cunoscute sub numele de organoizi, acestea au demonstrat sensibilitate la glucoză. Apoi au reușit să se dovedească a avea efecte de lungă durată în cazul diabetului la șoareci.

Rezultate promițătoare

Producerea celulelor GINS din celulele stomacului nu este un proces deosebit de complicat, spun cercetatorii. Este nevoie doar de câteva zile să fie finalizat, iar acești noi organoizi pot rezista multe luni după transplantare, pe baza testelor făcute.

„Organoizii care secretă insulină gastrică (GINS) au prezentat răspuns la glucoză la 10 zile după inducție. Au fost stabili după transplant timp de 6 luni, au secretat insulină umană și au vindecat diabetul la șoareci”, notează cercetătorii în raportul lor.

Insulina este un hormon esențial în reglarea glicemiei. Iar un nivel insuficient al acesteia crește riscul multor complicații medicale. Milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu diabet, majoritatea necesitând injecții cu insulină pentru a ține sub control glicemia.

Deși este încă foarte devreme pentru a trage concluzii ferme despre această nouă abordare, descoperirea ar permite organismului să gestioneze, din nou, nivelul de insulină, în mod natural. Cercetătorii precizează totuși că există câteva diferențe între țesutul stomacal uman și cel al șoarecilor care ar trebui analizate în studii mai ample. Rezultatele inițiale sunt totuși promițătoare.

„Acest studiu ne oferă o bază solidă pentru dezvoltarea unui tratament, bazat pe celulele proprii ale pacienților, pentru diabetul de tip 1 și diabetul sever de tip 2“, spune Zhou.

Descoperirea oamenilor de știință este o speranță pentru pacienții care duc o luptă continuă cu diabetul de tip 1. Aici găsești povestea lui Ines, o tânără care a învățat devreme că, în diabetul de tip 1, „dacă nu-ți faci injecțiile cu insulină, mori“.

Cum se tratează, în prezent, diabetul de tip 1

În ciuda cercetărilor continue, în prezent, diabetul de tip 1 nu poate fi vindecat. Tratamentul se concentrează pe gestionarea nivelului de zahăr din sânge cu insulină, dietă și stil de viață, pentru a preveni complicațiile. Tratamentul trebuie urmat pe tot parcursul vieții. Persoanele cu diabet de tip 1 trebuie să-și administreze insulină zilnic. Există mai multe modalități de administrare a insulinei, dar, de obicei, aceasta se injectează.

Citește în acest articol de ce apare diabetul zaharat de tip 1 inclusiv la adulți? Ce alimente sunt permise și în ce cantități

Atunci când nivelurile de glucoză din sânge variază semnificativ, în special în contextul emoțional, și sunt dificil de gestionat cu ajutorul injecțiilor, se poate trece la utilizarea pompei de insulină. Pompele de ultimă generație sunt sincronizate cu senzorii de glucoză, detectează creșterile acesteia și ajustează imediat doza de insulină.

Metformina este un medicament administrat pe cale orală care contribuie la reducerea nivelului de zahăr din sânge prin diminuarea producției de glucoză din ficat. Timp de mulți ani, a fost folosit doar pentru tratamentul diabetului de tip 2. Cu toate acestea, după observarea faptului că unele persoane cu diabet zaharat tip 1 pot dezvolta rezistență la insulină, metformina a devenit un tratament important și pentru acestea.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare