Interpretare corectă pentru o ecografie de sarcină: ce se urmărește

Câte ecografii se fac în sarcină și cum se interpretează (FOTO)

În sarcină, fiecare ecografie trebuie să aibă un rol clar și o interpretare corectă. Prin această metodă imagistică se urmăresc evoluția și dezvoltarea fătului, a placentei și a lichidului amniotic. Nu are efecte adverse demonstrate și poate fi repetată ori de câte ori medicul consideră necesar.

Cu ajutorul ultrasunetelor pe care le folosește, ecografia transpune pe ecranul monitorului special imaginea fătului. Astfel pot fi depistate eventualele probleme și anomalii. Aceasta se poate realiza cu ajutorul sondelor 2D, 3D sau 4D.

„Cele mai folosite sunt ecografiile 2D, care asigură monitorizarea fătului pe toată perioada sarcinii. Cu ajutorul ei se pot auzi primele bătăi ale inimii, dar se poate obține și prima imagine cu acesta. De asemenea, se poate estima vârsta gestațională, data aproximativă a nașterii. La momentul potrivit, ecografia 2D poate spune și care este sexul copilului (cu certitudine, începând cu săptămâna 16 de sarcină).“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertiliate

Procedura durează în jur de o jumătate de oră, nu iradiază nici mama, nici fătul și nu prezintă niciun risc. Medicul ginecolog precizează că la o a doua ecografie, undeva în jur de 12-13 săptămâni, în cadrul dublului test, se pot observa, cu ajutorul acestui tip de ecografie, creierul și dezvoltarea măduvei osoase și dacă sunt probleme în dezvoltarea fătului.

Ecografie 2D, 3D sau 4D în sarcină?

„Ecografiile 3D și 4D, mai avansate din punct de vedere al tehnologiei, oferă imagini mult mai reale ale fătului, surprinzând și cele mai mici detalii de structură și dezvoltare ale acestuia.“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertiliate

Ecografia 2D reprezintă principala metodă de analiză și de depistare a eventualelor probleme ale fătului pe tot parcursul sarcinii. Dar ecografiile 3D și 4D pot contribui cu informații suplimentare privind o anormalitate deja constatată în timpul ecografiei 2D. Dacă ecografia 3D oferă mai multe fotografii ale fătului, cea 4D oferă o imagine tridimensională a acestuia, arătând mișcările bebelușului în timp real.

Câte ecografii se fac în sarcină

Potrivit medicului ginecolog, pe toata perioada sarcinii, numărul ecografiilor diferă de la pacientă la pacientă, în funcție de starea de sănătate a mamei și a fătului.

Prima dintre ecografii este cea de confirmare a sarcinii, care se realizează, de obicei, transvaginal, pentru că sarcina este încă prea mică pentru a fi urmărită cu ajutorul ecografiei abdominale.

În mod normal, în afară de această primă ecografie, mai sunt necesare încă trei pe tot parcursul sarcinii, câte una în fiecare trimestru. Dar medicul poate realiza mai multe dacă va considera necesar.

Prima ecografie de sarcină: cum se face pentru o interpretare corectă

Embrion de 7 săptămâni
La o ecografie realizată la 7 săptămâni se măsoară embrionul, ceea ce ajută la stabilirea vârstei gestaționale a acestuia. În jurul lui se observă sacul gestațional, plin cu lichid amniotic FOTO: Shutterstock

În general, prima ecografie, pentru confirmarea sarcinii, se realizează transvaginal. Următoarele, după 10 săptămâni, pot fi efectuate transabdominal.

Sacul gestațional poate fi observat și măsurat la o vârstă a sarcinii de aproximativ 4 săptămâni. Embrionul poate fi vizualizat la 5-6 săptămâni.

„Prima ecografie se realizează pentru a certifica faptul că sarcina se dezvoltă în uter. Se urmărește dacă nu cumva avem de-a face cu o sarcină extrauterină, fixată în altă parte a aparatului reproducător. De asemenea, la această primă ecografie este momentul la care este auzită prima oară inima bebelușului“, adaugă specialistul în obstetrică-ginecologie.

Medicul care urmărește sarcina va chema pacienta pentru ecografii de câte ori consideră lucrul acesta necesar pentru evaluarea stării de sănătate a bebelușului. Controalele ecografice pot fi mai dese spre final de sarcină, pe măsură ce se apropie nașterea, pentru a ne asigura că totul se întâmplă în parametri normali, atât pentru mamă, cât și pentru făt.

PREȚ: O ecografie de sarcină incipientă + interpretare costă între 150 și 450 de lei, în funcție de centru și de medicul care o realizează.

Ce se urmărește și cum se interpretează ecografia în sarcină

Medicul ginecolog menționează că ecografiile din timpul sarcinii se fac pentru:

  • a urmări etapele de dezvoltare a bebelușului, dacă acesta se află sau nu în parametri;
  • a observa starea placentei. Se pot descoperi la timp anomaliile placentei care pot pune în pericol viața bebelușului, dar și a mamei;
  • a urmări poziția fătului și felul în care aceasta se schimbă pe măsură ce se apropie nașterea;
  • a realiza măsurători fidele care ne pot da indicii prețioase despre felul în care decurge sarcina.

Indiferent câte ecografii decide medicul curant că este bine să realizeze pe timpul sarcinii, există trei foarte importante: așa-numitele ecografii de morfologie fetală care corespund fiecărui trimestru de sarcină.

Cele mai importante trei ecografii

Dr. Vythoulkas ne-a explicat ce presupun cele trei ecografii și ce se urmărește cu ajutorul lor.

Ecografia de morfologie fetală de trimestrul I

interpretare-ecografie-sarcina-preturi. Făt de 11 săptămâni
În cadrul ecografiei de primul trimestru, se poate observa că, la un făt de aproximativ 11 săptămâni, capul este cât jumătate din toată lungimea corpului FOTO: Shutterstock

Poate fi efectuată atât transvaginal, cât și transabdominal. Se efectuează între săptămânile 11 și 14 de sarcină, în cadrul dublului test.

Se urmărește fixarea embrionului în uter, precum și numărul fetilor, se aproximează vârsta sarcinii și, foarte important, se evaluează translucența nucală, un test ce identifică riscul ca fătul să prezinte risc de sindrom Down sau alte afecțiuni cauzate de anomaliile cromozomiale.

PREȚ: O ecografie de sarcină de trimestrul I + interpretare, la care se adaugă ecografia Doppler costă între 350 și 650 de lei, în funcție de medicul care o realizează. La acest preț se poate adăuga calculul de risc dublu test, care se costă aproximativ 250 de lei. Este bine de știut că ecografia morfologică este gratuită pentru primele două trimestre de sarcină în spitalele de stat și în unele centre private în contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Pentru a beneficia de gratuitate este nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie și de o programare din timp, fondurile alocate fiind limitate.

Ecografia de morfologie fetală de trimestrul II

interpretare-ecografie-sarcina-preturi. Făt de 20 de săptămâni
La ecografia de trimestrul II se măsoară toți parametrii esențiali pentru starea de sănătate a bebelușului. Între 20 și 24 de săptămâni avem 72%-75% din organe deja dezvoltate, inclusiv scheletul și craniul FOTO: Shutterstock

Se realizează ideal între săptămânile 20 și 24 și permite evaluarea dezvoltării bebelușului și a organelor acestuia:

  • inimă,
  • ficat,
  • rinichi,
  • cap și creier,
  • coloană,
  • bazin,
  • membre.

Este o ecografie esențială, fiind una dintre cele mai minuțioase (poate dura și până la 45 de minute).

PREȚ: O ecografie de sarcină cu morfologie fetală de trimestrul II + interpretare costă între 400 și 800 de lei, în funcție de centru și de medicul imagist care o realizează.

Interpretarea ecografiei de trimestrul III în sarcină

interpretare-ecografie-sarcina-preturi. Bebeluș de trimestrul III de sarcină
Cu ajutorul imaginilor 3D/4D din ultimul trimestru de sarcină părinții vor cunoaște trăsăturile chipului bebelușului, însă tot ecografia 2D este cea care oferă informațiile importante despre dezvoltarea sa FOTO: Shutterstock

Ecografia de trimestrul III se face în jurul a 32-34 de săptămâni, în ultimul trimestru de sarcină, și permite:

  • măsurarea lungimii bebelușului și a circumferinței capului,
  • evaluarea creșterii fătului,
  • observarea poziționării în uter,
  • aprecierea stării cordonului ombilical și a placentei,
  • măsurarea cantității de lichid amniotic,
  • depistarea existenței semnelor de suferință fetală.

Recomandarea este ca ecografiile de morfologie fetală să fie realizate de medici specialiști în imagistică fetală. Sunt proceduri mai elaborate, care necesită mai mult timp și supraspecializări, putând fi mai ușor depistate eventualele anomalii sau malformații încă din timpul sarcinii.

PREȚ: O ecografie de sarcină cu morfologie fetală de trimestrul III + interpretare costă între 400 și 800 de lei. Și în spitalele de stat, această ecografie morfologică este contra cost și se situează în jurul prețului de 300 de lei.

Ecografie Doppler de două ori în sarcină

O altă ecografie ce se face în timpul sarcinii este Doppler. Aceasta se face de două ori, odată cu morfologiile de primul și al doilea trimestru, pentru a detecta ritmul cardiac și pentru a depista și observa fluxurile sanguine care circulă prin vasele de sânge fetale.

Ecografia Doppler se recomandă mai ales în sarcinile cu risc, la gravidele cu hipertensiune arterială, la cele care prezintă risc de avort sau un volum redus de lichid amniotic.

Ecocardiografia fetală depistează malformațiile cardiace

Malformațiile cardiace sunt cele mai frecvente malformații congenitale întâlnite la oameni (aproape 40% din totalul populației), cu o incidență de 5-10 la mia de nou-născuți. De aceea, ecocardiografiile fetale sunt extrem de importante, mai ales în cazul gravidelor cu istoric familial de anomalii cardiace.

Ecocardiografia fetală este un tip de ecografie care se efectuează dacă medicul suspectează că bebelușul poate avea malformații cardiace congenitale. Această investigație se poate face similar cu o ecografie de sarcină tradițională, dar poate dura mai mult timp.

Captează o imagine în profunzime a inimii fătului – care arată dimensiunea, forma și structura cordului. Această ecografie oferă, de asemenea, o imagine asupra modului în care funcționează inima bebelușului, ceea ce poate fi util în diagnosticarea problemelor cardiace.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare