Primele simptome de meningită pot fi confundate cu cele ale unei răceli obișnuite. Meningita reprezintă o inflamație localizată la nivelul membranelor care acoperă creierul și măduva spinării (meningele). Cel mai frecvent, această inflamație este cauzată de virusuri sau de bacterii.
Afecțiunea se manifestă prin dureri puternice de cap, mai ales în zona occipitală (spatele capului) și frontală, febră și gât înțepenit.
Meningita este o boală gravă, cu mortalitate crescută și care poate lăsa sechele severe. De altfel, unele forme de meningită sunt fulminante și pot ucide în câteva ore.
Din fericire, meningita bacteriană poate fi prevenită cu ajutorul vaccinului antimeningococic. În România sunt disponibile două tipuri de vaccinuri împotriva meningitei, dar niciunul nu este inclus în schema națională de vaccinare: vaccinul meningococic conjugat ACWY și vaccinul meningococic grup B.
Tipuri de meningită
„Orice sufix –ită înseamnă o inflamație. Inflamație și nu infecție! Meningita este o inflamare a meningelui, anume mai frecvent pentru piamater și arahnoidă, rar pentru duramater. Cele trei enumerate sunt cele trei foițe care învelesc măduva spinării și creierul și formează meningele.“
Dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie, cu competență în ecografie, homeopatie și fitoterapie
Meningita apare ca urmare a unei infecții cu diverși germeni patogeni. Calea de intrare este, cel mai frecvent, nazo-faringiană, rar după o puncție lombară a măduvei spinării, de exemplu rahianestezie în cursul unei operații.
După etiologia sa (adică după cauza sa), meningita poate fi determinată, potrivit medicului, de:
- bacterii (meningita bacteriană): Neisseria meningitidis – meningococ, pneumococ, streptococ, stafilococ, bacilul Koch (tuberculos), Listeria monocitogenes, Haemophilus influenzae, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Proteus, Salmonella, Brucella, Borrelia recurrentis);
- spirochete (Treponema pallidum – sifilis);
- fungi (Candida albicans);
- protozoare (Plasmodium falciparum, Toxoplasma gondii);
- chlamidii;
- virusuri (enterovirusuri, arbovirusuri, adenovirusuri, herpesvirusuri, mixovirusuri).
Simptomele apar brusc
Medicul atrage atenția că meningitele sunt boli grave, cu morbiditate crescută în întreaga lume, cu evoluție dramatică, dacă nu se intervine la timp. Determină o mortalitate impresionantă și o gravitate severă a sechelelor neuropsihice.
„Debutul este brusc, cel mai adesea în plină sănătate, cu durere violentă de cap, frison, febră înaltă 39-40 grade, stare de rău general, adesea cu vărsături. Pulsul este rapid și frecvent crește tensiunea arterială. Deseori apare leziunea herpetică la colțurile gurii și la nivelul nărilor.“
Dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie, cu competență în ecografie, homeopatie și fitoterapie
Meningoencefalita: simptome
Dacă te întrebi unde doare capul la meningită, ei bine trebuie să acorzi atenție intensității cefaleei, care se manifestă mai ales în regiunea frontală și/sau occipitală.
Specialistul mai precizează că, uneori apar pete pe piele de culoare roșu-violaceu (eritem), iar bolnavul are o atitudine cu totul particulară a spatelui și membrelor inferioare. Poziția numită opistotonus este o hiperextensie a coloanei vertebrale, cu sprijin pe călcâie și cap, ca un arc.
Uneori bolnavul stă culcat pe o parte cu membrele inferioare strânse „în cocoș de pușcă“.
Cefalea este însoțită adesea de fotofobie, pacientul stă cu ochii închiși neputând suporta lumina zilei.
Citește și: O cefalee de tensiune nu trebuie confundată cu o durere de cap provocată de hipertensiune.
La copiii mici apar și convulsiile tonico-clonice și agitația psiho-motorie, plafonarea privirii sau țipătul encefalitic – un sunet pe care, dacă l-ai auzit o dată, te însoțește mult timp, potrivit medicului. La sugari se poate observa bombarea fontanelei anterioare. Uneori se ajunge la comă și la pierderea vieții.
Atenție! Meningita este contagioasă!
Medicul subliniază că meningita este o boală contagioasă, cu poarta de intrare nasul și faringele, se propagă prin aer, ca urmare a „scuipării” prin picăturile provenite de la purtători sau bolnavi.
În trecut asistam la adevărate epidemii care se declanșau la circa 5 ani (valabil pentru meningitele cauzate de meningococ), spune medicul.
„Diagnosticul clinic se pune relativ rapid, pe baza semnelor caracteristice enunțate anterior, dar diagnosticul pozitiv se susține numai după puncția lombară și examinarea lichidului cefalorahidian la microscop. Ochiometric se poate aprecia doar dacă este un lichid clar, opalescent sau tulbure, dar evidențierea factorului patogen se face doar în laboratorul spitalului, cel mai adesea.”
Dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie, cu competență în ecografie, homeopatie și fitoterapie
Se pot recolta analize ca hemograma, VSH (viteza de sedimentare a hematiilor) și alte teste de biochimie, care vor fi modificate ca în orice tip de inflamație, adică nespecific.
Se poate recolta hemocultura, în caz de septicemie. Se poate recolta secreție din nas, urechi (exsudat), puroi din leziuni sau din tractul respirator.
Află ce analize sunt necesare în fiecare an și cum poți interpreta rezultatele.
Tratament pentru meningită cu doze mari de medicamente
Tratamentul meningitei este specific cu antibiotice, antifungice sau antivirale, în funcție de agentul cauzal. Potrivit medicului, dozele sunt mari, ca să nu existe recidive sau complicații ca:
- otita,
- otomastoidita,
- surditate,
- sinuzita,
- tulburări oculare prin paralizia unor nervi cranieni, uneori cecitate (orbire),
- bronhopneumonia,
- pericardita,
- endocardita,
- abcesul cerebral,
- osteomielita,
- artrita septicemică.
Terapia cortizonică are adepți dar și multe voci contra. Se face sedarea bolnavilor agitați cu tranchilizante, atunci când se impune.
Medicul precizează că e important ca bolnavul să nu rămână cu sechele neuropsihice, precum:
- cefalee rezistentă la terapie,
- epilepsie localizată,
- hidrocefalie,
- insomnie rebelă,
- memorie scăzută,
- tulburări de comportament,
- instabilitate a atenției,
- depresie și anxietate.
Uneori persistă tulburări de salivație și deglutiție (înghițire), scrâșnit din dinți, incontinență sfincteriană.
„E foarte important ca diagnosticul să se facă precoce, la cel mai mic semn să se interneze pacientul, la cea mai mică suspiciune să fie trimis la secția de boli infecțioase pentru diagnosticare corectă, promptă și instituirea de urgență a tratmentului adecvat.”
Dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie, cu competență în ecografie, homeopatie și fitoterapie
Medicul atrage atenția că trebuie făcută depistarea focarului și tratarea corectă, precoce. Asta deoarece nu avem cum să prevenim specific meningita. Trebuie să ne protejăm în același mod în care ne protejăm de orice altă boală cu transmitere respiratorie. Să fim atenți la păstrarea igienei personale și să respectăm toate „bunele maniere igienico-sanitare“.
Vaccin meningită bacteriană
O metodă eficientă de prevenție a meningitei bacteriene o reprezintă vaccinarea. Meningococul, bacteria responsabilă de apariția meningitei, este de 13 tipuri, însă dintre acestea doar cinci sunt responsabile pentru apariția bolii meningococice, iar acestea sunt serotipul A, B, C, Y și W. În România, cel mai frecvent se întâlnește serogrupul B.
Există trei tipuri de vaccin meningococic, potrivit desprevaccin.ro:
- Vaccinul meningococic polizaharidic (tip A,C);
- Vaccinul meningococic conjugat (A, C, W, Y) destinat imunizării copiilor începând cu vârsta de 2 luni;
- Vaccinul meningococic serogrup B, contra meningitei de tip B, boală care poate ucide în numai 24 de ore.
Vaccinul antimeningococic nu face parte din schema de vaccinare obligatorie, însă poate fi cumpărat de la farmacie pe baza prescripției medicale.
Află de aici cum se pot administra vaccinurile contra meningitei disponibile în România.