Frisoane fără febră. Șapte cauze posibile și motive de alarmă

Frisoane fără febră: 7 cauze posibile

  Frisoane fără febră pot apărea, fie din cauza unei boli, fie din cauza excercițiilor fizice intense sau a temperaturilor extreme. În unele situații, așa cum e cazul hipotermiei, frisoanele pot anunța o urgență medicală.

  Frisoanele sunt cauzate de alternarea rapidă între contracțiile musculare și relaxare. Aceste contracții musculare sunt un mod în care corpul tău încearcă să se încălzească atunci când ți-e frig.

  „Frisoanele sunt tremurături inegale, care nu respectă vreo ritmicitate, semne și simptome ale unor afecțiuni și exprimă senzația de frig resimțită atât la nivelul pielii cât și-n interiorul întregului corp. Frisonul se deosebește de frilozitate care înseamnă doar o senzație de răcoare și numai la nivelul pielii, când se face „pielea de găină”, un pic denivelată, buburuzată,” explică dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie.

  Dr. Ana Maria Bucur recomandă să mergeți la medic dacă frisoanele țin mai mult de 48 de ore

  Crize biliare sau renale

  Frisoanele sunt adesea, deși nu întotdeauna, asociate cu febră. Uneori, acestea preced apariția febrei, mai ales dacă febra este cauzată de o infecție. Alteori, apar fără o creștere a temperaturii. Frisoanele pot fi sau nu grave, în funcție de cauza principală.

  „De regulă, frisonul însoțește febra agravând starea generală a bolnavului, însă nu este obligatoriu să fie această asociere. De exemplu, poate să apară frison în timpul unei colici biliare sau renale. Sau poate să apară frisonul după o injectare medicamentoasă sau a unor droguri, toxine,” precizează dr. Bucur.

  Cauza frisonului nu este cunoscută în totalitate, potrivit medicului de familie, deși s-au emis ipoteze multiple, că poate fi cauzat de frică, deci indus psihic, că poate fi răspuns reflex la acțiunea frigului asupra pielii, că poate fi cauzat de diverse microorganisme în evoluția unei boli.

  Iată 7 posibile cauze pentru frisoane fără febră.

  1. Frisoane fără febră cauzate de expunerea la frig

  Este posibil să aveți frisoane, atunci când vă aflați într-un loc răcoros. Puteți avea frisoane chiar și în interior, dacă aerul condiționat este prea dat pe temperatură prea scăzută.

  Pe măsură ce organismul îmbătrânește, reglarea temperaturii corporale se face mai dificil, chiar și în cazul persoanele sănătoase. Afecțiuni precum diabetul și bolile de inimă pot agrava problema.

  Aceste tipuri de frisoane ar trebui să dispară imediat ce corpul se încălzește. Cu toate acestea, dacă aveți frisoane încontinuu atunci când vă expuneți la frig extrem, este posibil să fi dezvoltat complicații precum hipotermie sau degerături.

  Alte simptome ale acestor afecțiuni pot include:

  • amorţeală,
  • modificări ale culorii pielii,
  • vorbire neclară,
  • somnolență extremă,
  • senzație de usturime sau arsură, în special la degetele de la mâini sau de la picioare, urechi sau nas,
  • vezicule.

  Cereți ajutor medical imediat dacă suspectați că suferiți de hipotermie sau degerături.

  2. Frisoane fără febră din cauza medicamentelor

  Frisoanele fără febră pot fi cauzate și de administrarea anumitor medicamente sau combinații de medicamente. Ele pot apărea, de asemenea, dacă luați o doză incorectă a unui medicament sau supliment pe bază de plante.

  Citiți întotdeauna informațiile despre efectele secundare potențiale de pe prospectele medicamentelor. Dacă bănuiți că aveți frisoane din cauza unui medicament sau a unor medicamente pe care le utilizați, informați imediat medicul sau farmacistul. În funcție de gravitate, este posibil să aveți nevoie de asistență medicală.

  3. Frisoane fără febră, o reacție la activitate fizică intensă

  Alergatul unui maraton sau alte forme de sport intens care necesită efort fizic exagerat pot provoca modificări ale temperaturii corporale, ducând la apariția frisoanelor.

  Această reacție poate apărea indiferent de vremea de afară, dar este mai probabil să apară la temperaturi foarte scăzute sau foarte crescute.

  În cazul temperaturii ridicate, epuizarea și deshidratarea pot provoca această reacție. Dacă vorbim de temperaturi scăzute, hipotermia și deshidratarea pot fi de vină.

  În ambele cazuri, alte simptome pe care le-ați putea simți includ:

  Puteți evita frisoanele provocate de exerciții fizice dacă vă hidratați eficient și vă îmbrăcați corespunzător antrenamentelor practicate. Luați în considerare evitarea practicării exercițiilor fizice în cele mai reci sau mai călduroase momente ale zilei și, de asemenea, limitarea timpului în care vă antrenați.

  Hidratarea și readucerea temperaturii la un nivel normal sunt, de obicei, suficiente pentru a scăpa de simptome.

  În unele cazuri, totuși, este posibil să aveți nevoie de perfuzii pentru tratarea afecțiunii.

  4. Frisoane fără febră provocate de hipotiroidism (tiroida subactivă)

  O tiroidă subactivă este o glandă tiroidă care nu produce suficient de mulți hormoni necesari pentru a regla rata metabolică sau pentru a susține starea generală de sănătate. Această afecțiune poate provoca o sensibilitate crescută la frig și pot apărea frisoanele.

  Simptomele hipotiroidismului includ:

  • umflături la nivelul feței,
  • creșterea inexplicabilă în greutate,
  • piele, unghii și păr uscate,
  • slăbiciune, durere sau rigiditate musculare,
  • depresie sau sentimente de tristețe,
  • probleme cu memoria,
  • constipație.

  Hipotiroidismul este diagnosticat cu ajutorului unui test de sânge. Este o afecțiune tratabilă și necesită, de obicei, tratament zilnic.

  5. Frisoane fără febră cauzate de hipoglicemie

  Hipoglicemia apare dacă nivelul zahărului din sânge este anormal de scăzut. Dacă aveți diabet, poate fi un semn că medicamentul sau dieta ar trebuie să fie ajustate. De asemenea, este posibil să vă confruntați cu hipoglicemie și dacă nu aveți diabet.

  Hipoglicemia necesită tratament imediat pentru a readuce nivelul zahărului din sânge la normal. Unul dintre simptomele hipoglicemiei este senzația de tremurătură sau slăbiciune musculară, care pot imita frisoanele. Alte simptome ale acestei afecțiuni includ:

  • transpiraţie,
  • iritabilitate,
  • palpitații,
  • furnicături în jurul gurii,
  • confuzie,
  • convulsii,
  • vedere încețoșată.

  6. Frisoane fără febră provoate de malnutriție

  Malnutriția apare atunci când organismul nu primește nutrienții necesari unei bune funcționări. Acest lucru se poate întâmpla din cauza accesului slab la alimente nutritive, a unei probleme medicale care afectează capacitatea organismului de a absorbi în mod corespunzător substanțele nutritive sau a unei tulburări alimentare, cum ar fi anorexia. Fără un aport corect de nutrienți, organismul nu poate funcționa corect.

  Alte simptome ale malnutriției includ:

  Mergeți la medic dacă suspectați că suferiți de malnutriție. Aceasta este o afecțiune gravă care poate duce la complicații în lipsa tratamentului.

  7. Frisoane fără febră pe fond emoțional

  Frisoanele pot apărea și pe fond emoțional, atunci când vă confruntați cu frica sau anxietatea. Dar pot fi cauzate și de experiențe care te emoționează profund într-un mod pozitiv.

  Aceste reacții mai pot fi numite „fiori pe șira spinării” sau „pielea de găină” și pot fi cauzate de mecanisme neurobiologice care declanșează eliberarea de dopamină.

  Când să mergeți la medic

  ”În situația în care frisoanele și febra se însoțesc, starea generală este mai rapid alterată uneori devenind toxică cu vărsături, cefalee, delir și grave tulburări respiratorii este nevoie să mergem rapid la medic.

  În orice caz nu mergem la medic dacă am avut doar un frison lejer ce a apărut după o expunere voită sau nu,  la un curent de aer rece, ventilator, aer condiționat,” atrage atenția dr. Ana Maria Bucur.

  Frisoanele fără febră se pot agrava dacă vă confruntați cu degerături sau hipotermie. Aceste afecțiuni se pot transorma rapid într-o urgență medicală care necesită intervenție sau îngrijire imediată.

  Durata mai mare de 48 de ore, semn de alarmă

  Alte afecțiuni care provoacă frisoane, cum ar fi hipotiroidismul, necesită un consult medical, dar nu e cazul să ajungeți la camera de gardă. Dacă aveți simptomele acestei afecțiuni tiroidiene, faceți o programare la medicul de familie care vă va îndruma către un medic endocrinolog pentru alte investigații și tratamente.

  „Persistența frisoanelor peste 48 de ore este un semn de gravitate și recomandare de a ne prezenta la medic. În timpul fazei acute, dacă nu suntem spitalizați, nu mergem pe la laboratoare să facem tot felul de analize, pentru că scopul principal este refacerea puterilor și ieșirea din starea de astenie,” completează medicul de familie.

  Dacă aveți simptome de hipoglicemie, dar nu ați fost diagnosticat cu diabet, mergeți cât mai curând la medic. Dacă aveți simptome de diabet și hipoglicemie care nu se ameliorează cu tratament la domiciliu, solicitați imediat ajutor medical.

  Îți recomandăm și

  SPUNE-ȚI POVESTEA »
  Căutare