Ghid de interpretare a analizelor. Analizele uzuale sunt extrem de importante pentru fiecare dintre noi, deoarece pot atrage atenția când ceva nu este în regulă în organism.
Chiar dacă par ușor de ”citit” pentru că sunt evidențiate valorile anormale, interpretarea analizelor o poate face doar medicul. Mai ales că, în unele situații analizele ies bine, chiar și în cazul unor boli extrem de grave, așa cum sunt ciroza hepatică și cancerul de pancreas.
Dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie cu competență în ecografie, homeopatie și fitoterapie, ne-a explicat ce înseamnă interpretarea corectă a analizelor medicale.
Smartliving: Care sunt cele mai importante analize medicale?
Dr. Ana Maria Bucur: Atunci când ne referim la ”o baterie” de analize de laborator este vorba atât despre analize uzuale de biochimie cât și de cele de hematologie. În funcție de stadiul afecțiunii toate pot fi importante. Ceea ce este relevant la un moment dat în cursul unei boli, s-ar putea să nu conteze când ne facem analizele, doar așa, profilactic ”să vedem cum stăm”. Odată ce avem rezultatele analizelor efectuate în laborator vom face o vizită medicului pentru ”a le citi”, pentru a le interpreta corect.
Smartliving: E drept că interpretarea analizelor se poate face doar de către un medic, însă până ajungem la medic, ce ar trebui să știm fiecare dintre noi despre analizele medicale uzuale?
Dr. Ana Maria Bucur: De ce nu putem și noi s-o facem, această citire? Suntem alfabetizați, nu? Doar putem verifica rezultatul dacă se înscrie în limitele de referință ale aparatului medical pe care s-a lucrat proba de sînge, urina, spută și alte produse biologice. Important este contextul.
Ghid de interpretare a analizelor
Azi sunt multe ghiduri despre ce înseamnă anumite valori crescute sau scăzute ale unor componente sanguine, dar interpretarea corectă doar medicul o poate face. Și ce ușurare avem atunci când el, medicul, ne liniștește că acea valoare care depășea puțin limita superioară nu conteză prea mult ținând cont de factorii cutare și cutare!
Smartliving: Glicemia, de exemplu, în ce valori ar trebui să se încadreze, în mod normal și când se consideră că e prea crescută sau prea scăzută?
Dr. Ana Maria Bucur: De exemplu în zona biochimiei, toată lumea și-a controlat măcar o dată glicemia. Când valoarea sa depășește 120 mg/dl e cazul să ne alarmăm. Un sfat de la medic de a menține o dietă corectă, fără dulciuri/carbohidrați și alcool, fără , fără, fără… ne va scoate din zona pericolului unui diabet zaharat.
Ghid de interpretare a analizelor: glicemia
Dar când valoarea glicemiei este mică, ce înseamnă? Suntem slăbiți, epuizați, nu mai avem multă energie în depozite, asta ne semnalează hipoglicemia (sub valoare de 75mg/dl).
Smartliving: Colesterolul și trigliceridele sunt, de asemenea, cunoscute de mulți pacienți, însă e bine de știut de la ce valori ar trebui să ne îngrijorăm.
Dr. Ana Maria Bucur: Analizele în care apar valori crescute ale colesterolului și ale trigliceridelor ne alarmează instantaneu pentru că se face atât de mult caz prin media și lumea este mult mai atentă azi la sfaturile medicale. Creștrea grăsimilor (lipidelor) în sânge se numește dislipidemie, care poate fi de mai multe feluri, în funcție de fracția lipidică cu valoare anormală.
Oricum colesterolul până la 200 apare înmajoritatea intervalelor de referință ca fiind limita maximă, deși în anii ”80 limita cunoscută și predată în facultatea de medicină era 250mg/dl, Iar trigliceridele să nu depășească 150mg/dl.
Ghid de interpretare a analizelor: ciroza și cancerul pancreatic
De fapt nu valoarea mare trebuie s-o tratăm ci organismul în totalitatea sa. Chiar eu am avut în evidență persoane foarte vârstnice ce erau foarte slabe ca greutate, cu stare generală acceptabilă pentru 90 de ani, iar colesterolul era 400mg/dl!
După cum se cunosc cazuri de decese prin ciroză hepatică ale unor oameni ce aveau analizele specifice ficatului (TGO/AST, TGP/ALT) aproape normale (sub 35 u/l). Sau suferinzi de neoplasm de pancreas cu analiza de amilază pancreatică doar puțin peste medie. De aceea medicul este cel care apreciază în context și nu analizează doar niște cifre.
Smartliving: Dar hemoglobina ce valori normale are și ce afecțiuni posibile o pot crește sau scădea?
Dr. Ana Maria Bucur: Cât privește în detaliu analizele din hematologie , acolo este puțin mai clar. O hemoglobină scăzută (sub 11,g/dl) înseamnă anemie. Dar și un număr mic de hematii/eritrocite (sub 3.800.00 /mmc) înseamnă tot anemie. După cum și fierul scăzut în sângele periferic (sideremia normală este 1oo micrograme/dl și ține de biochimie) înseamnă tot anemie (hipocromă). Sunt multe tipuri de anemii: microcitară, megaloblastică etc.
Ghid de interpretare a analizelor. Bolile grave nu se văd în analizele de laborator
De aceea este bine să mergem la medic care ne va spune clar ce să înțelegem din înșiruirea cifrelor din buletinul de analiză.
Smartliving: Sunt suficiente analizele uzuale pentru a descoperi o eventuală afecțiune, precum o boală de ficat, o boală de inimă, o problemă a pancresului sau chiar un cancer?
Dr. Ana Maria Bucur: Nu sunt suficiente doar analizele de laborator, oricât de sofisticate ar fi ele, fără un consult clinic. De aceea e bine ”să ne trezim” și să ne îngrijim ca o datorie de onoare pentru corpul nostru și pentru viață.
Ceea ce este cel mai îngrijorător este că nu se poate preciza exact și nici prevedea o boală gravă de inimă sau chiar un cancer doar văzând niște analize de laborator, fie ele chiar markeri tumorali.
Când se fac analizele
În mod normal, medicul vă va recomanda să efectuați analizele de rutină cel puțin o dată pe an.
Însă, în cazul în care observați anumite schimbări ale stării generale, e necesar să faceți aceste analize mai curând.
Iată în ce situații e recomandat să faceți anumite teste medicale:
- Aveți simptome neobișnuite și persistente. Acestea ar putea include orice, de la oboseală la creșterea anormală în greutate, până la dureri nou apărute.
- Vreți să vă îmbunătățiți starea de sănătatea. Cunoașterea nivelurilor diferitelor componente din sânge, cum ar fi colesterolul HDL și LDL, vă poate permite să vă modificați dieta sau planul de exerciții fizice pentru a reduce la minimum obiceiurile nesănătoase (despre care s-ar putea să nu vă dați seama că sunt nesănătoase).
- Doriți să vă reduceți riscul de boli sau complicații. Testele regulate de sânge pot surprinde pot fi o bună metodă prin care să identificați o anumită boală, în stadiu incipient. Multe afecțiuni ale inimii, plămânilor și rinichilor pot fi diagnosticate cu ajutorul testelor de sânge.
Ideal ar fi să discutați cu medicul de familie în cazul în care vă doriți să faceți mai des analize de orice tip. Dacă sunteți asigurat, sistemul permite compensarea multor tipuri de investigații medicale prin sistemul de trimiteri către diferite specialități.