Învață să ceri ajutor! Ce arată teama de a cere sprijin

Învață să ceri ajutor! Ce riști dacă vrei să le faci singur/ă pe toate și ce arată teama de a cere sprijin

Ești acea persoană care face totul singură? Chiar dacă nu mai poți, tot nu ceri ajutor? Să nu ceri niciodată ajutor este o formă de autosabotaj. Este posibil să ne simțim vinovați sau speriați, emoții care au mai multe explicații psihologice pe care este bine să le înțelegem și să le depășim.

Independență sau izolare?

În societatea noastră individualistă, care celebrează autonomia ca valoare supremă, în mod automat îți vei spune „trebuie să te bazezi doar pe tine ca să reușești în viață”. Trăim într-o cultură unde independența este importantă.

Nu este nimic mai lăudabil decât să finalizezi singur un proiect, făcând apel la propria competență și creativitate. Doar că unele lucruri nu se pot rezolva singure. Aceste fantasme ale atotputerniciei devin adevărați dușmani interiori atunci când traversăm perioade dificile – șomaj, boală, doliu, separare sau în situații banale cum ar fi o mutare sau a bate un cui. 

Autonomia este o trăsătură pozitivă atunci când este vorba de a avea grijă de tine, de a te gospodări, de a găsi un job, etc. Dar a practica independența în toate relațiile, fie ele de prietenie, de familie sau la job te poate duce la izolare și implicit la epuizare fizică sau psihică.

Ca animale sociale, oamenii depind unii de alții să învețe și să crească. Cercetătorii ne arată că ajutorul acordat celorlalți ne face să ne simțim bine iar generozitatea este o adaptare evoluționistă a speciei noastre. Dar de ce dacă suntem așa de orientați spre altruism ne este atât de dificil să cerem ajutor?

Cum era în copilărie când cereai ceva?

Să înveți cum să ceri și să accepți ajutorul poate fi cea mai bună abilitatea pe care o poți dezvolta. Psihanalistul Jacques Lacan explică faptul că, atunci când ceri ajutor, pare că întregul tău trecut iese la iveală până la copilăria mică. Adică, de fiecare dată când cerem ajutor trezim mai mult sau mai puțin conștient fantasmele sau angoasele copilăriei.

Este suficient să te întrebi cum era în copilărie când cereai ceva și cum este pentru tine acum să faci acest lucru. Când erai mic te simțeai singur, aveai cui să ceri ajutor? Cum făceai față? Cum reacționau părinții, erau hiperprotectori sau nepăsători? Te simțeai în siguranță, erai susținut? 

Frica de a cere ajutor

A cere ajutor activează frica. Ne este teamă că se va râde de noi, că vom fi respinși, vom fi tratați ca niște impostori. Studiile în domeniul neuroștiinței arată că aceste frici ce generează durerea emoțională activează anumite regiuni ale creierului responsabile cu durerea fizică. Există persoane care nu cer de frică de a nu deranja.

Acest blocaj apare adesea în copilărie când copilul fie s-a simțit în plus, fie nu avea un loc în familie, fie trăia într-o familie în care părinții erau prea prinși cu propriile lor dificultăți și nu puteau să se ocupe și de nevoile micuțului. Adult fiind, învață să tacă și să păstreze pentru sine problemele sale.

Ca adulți putem înțelege că prietenii noștri pot să spună „nu” atunci când nu sunt în măsură să ne ajute. Și totuși, adesea facem tot felul de scenarii interne, anticipăm refuzul chiar și atunci când nici măcar nu am pus întrebarea.

De ce nu cerem ajutor financiar

Dintre toate cererile de ajutor, cel mai greu pare a fi să cerem bani. „Nu-mi e greu să cer de la ceilalți sfaturi, confort sau doar să mă asculte, dar sub nici o formă nu pot cere ajutor financiar. Mult timp am fost cheltuitoare și când nu mai aveam bani eram obligată să împrumut de la părinții mei. Să cer bani, astăzi, ar fi un eșec pentru mine, ar fi dovada că nu sunt un adult încă”, spune Claudia, 44  de ani, manager,

În această lume materialistă, să ceri ajutor financiar te trimite la rușinea de sărăcie și eșec social. E ca și cum ai spune „nu am reușit”…

În mod inconștient cererea de bani ne readuce în poziția copilului dependent, căruia îi este foame, frig sau frică și care nu poate conta decât pe mamă să supraviețuiască.

Mituri care ne împiedică să cerem ajutor

Este dificil să ceri sprijin mai ales pentru că există în fiecare dintre noi credințe interioare care ne înfrânează. Iată 5 mituri fundamentale care ne împiedică să mergem către ceilalți să căutăm ajutor.

  • Să cerem ajutor ne face vulnerabili. A cere devine echivalent cu a recunoaște limitele, slăbiciunile și lipsurile. Să ceri ajutor este de fapt un semn de echilibru.
  • Să păstrezi problemele pentru tine te face să te simți în siguranță. Totuși, să ții doar pentru tine problemele înseamnă ca în mintea ta să le amplifici și să dramatizezi.
  • Să ceri ajutor îi face pe ceilalți să se simtă prost. Să soliciți ajutor îi valorizează de fapt pe ceilalți, le permite să se simtă utili, competenți și importanți.
  • Să dăruiești este mai gratifiant decât să ceri. Să ceri îți permite să verifici că nu ești singur, că poți conta pe anturajul tău. Să experimentezi solidaritatea îți întărește sentimentul de securitate interioară și îți arată că problemele tale nu sunt nici excepționale, nici rușinoase.
  • Cei care reușesc nu cer niciodată nimic. Ca să reușești în viață este important să îți cunoști punctele forte și punctele slabe. Cei ce reușesc știu să delege, se bazează pe competențele celorlalți și știu că este mai important să își atingă obiectivul decât să își protejeze imaginea.

De ce avem o reticență în a cere celorlalți?

Cu siguranță nu voi cere ajutor până nu voi epuiza toate soluțiile personale. De multe ori mă consum în exces, mă simt neputincioasă, sau, mai rău, fie renunț, fie îmi activez vocea critică interioară care îmi spune că sunt un eșec, că nu sunt în stare să mă descurc. Vin dintr-o familie în care erau admirați cei care se descurcau prin forțele proprii, nu erau vulnerabili, nu se plângeau și… nu cereau nimic. Este greu să învăț să fiu altfel fără a mă simți slabă,” spune Ela, 34 de ani din Craiova. 

Care ar putea fi motivele pentru care nu cauți ajutor?

  • Să nu știi ce sau cine te-ar putea ajuta și unde sau cum să cauți. Adesea este dificil să verbalizezi care îți sunt nevoile și datorită iluziei transparenței gândurilor tale, te aștepți ca ceilalți să îți citească gândurile și te frustrezi atunci când nu se întâmplă acest lucru.
  • Teama de a fi judecat ca incompetent. În mod contrar, să ceri ajutor este un gest ce îi flatează pe ceilalți atunci când îi rogi să te ajute.
  • Teama de a pierde controlul. În realitate, prin sprijinul primit vă combinați competențele și calitățile și astfel îți dublezi șansele de a obține rezultatele sperate.
  • Teama de a fi o povară, te gândești că nu este cazul să îi deranjezi pe ceilalți. Dar dacă ție îți cere cineva ajutorul te simți împovărat și refuzi să îl ajuți?.
  • Teama de a fi respins: îți este teamă că celălalt te va refuza. Realitatea arată că de fapt ne este mult mai greu să spunem „nu” decât să cerem ajutor.
  • Teama de a deveni dator: un prieten adevărat nu va profita să îți ceară înapoi un serviciu niciodată. Reciprocitatea și susținerea sunt esențiale într-o relație, iar o relație ce provoacă vinovăție nu este sănătoasă.
  • O experiență neplăcută legată de o cerere în trecut.
  • Stigmatizarecritică din trecut, rasism sau alte forme de discriminare.
  • Temeri legate de confidențialitate, de viață personală, lipsa de încredere în ceilalți.
  • Stima de sine redusă, gândești că nu ești suficient de bun să primești ajutorul și timpul celorlalți.

Cum să ceri ajutor

În primul rând, antrenamentul este soluția cea mai bună. Cu cât ceri ajutor mai des, cu atât teama se va disipa și vei înțelege că este un lucru benefic să îi implici și pe ceilalți în atingerea propriilor scopuri.

Este important atunci când ceri ajutor să fii precis și să formulezi cererea într-un mod explicit. Astfel vei evita neînțelegerile. Persoana căreia îi soliciți ajutorul va ști ce aștepți de la ea în mod precis. Totodată poți negocia sprijinul pe care îl ceri.

Nu îți cere scuze pentru că ceri ajutor, nimeni nu se va entuziasma să te ajute dacă te justifici, ca și cum ai face ceva greșit.

Apoi, dacă ești refuzat, acel refuz nu este despre tine, nu este împotriva ta. Persoana căreia îi ceri ajutor poate nu are resursele să te ajute, nu se pricepe sau nu are starea necesară să o facă, oricum ar fi refuzul nu te vizează pe tine, ci este despre cel căruia îi ceri ajutorul. Să nu uităm că atunci când primim un refuz, ne este refuzată cererea formulată, nu noi cu totul.

Cere sprijin într-un mod personal, nu tranzacțional. Nu face acest lucru prin email sau sms, încercă să vorbești față în față sau măcar la telefon. Studiile arată că a cere ceva față în față crește rata de succes de 34 de ori.

Realizează un follow-up al rezultatelor după ce îți exprimi gratitudinea pentru că ai fost ajutat. Îi poți arăta celui care te-a susținut rezultatele reale ale gestului său.

De ce este benefic să cerem ajutor

În concluzie, să ceri ajutorul poate fi dificil. La fel ca și atunci când oferi ajutor. Chiar dacă societatea în care trăim se bazează mult pe competiție, noi nu suntem nimic unii fără ceilalți. Atunci când ajutorul din partea unui partener, prieten sau colaborator nu este acceptat de  tine, poți apela la un psihoterapeut pentru a învăța să te bazezi și să accepți conectarea cu ceilalți, să-ți observi și să-ți accepți vulnerabilitatea. Psihoterapia te ajută în a crește stima de sine și a îmblânzi criticul intern, acea voce ce vine să te saboteze în prezent prin multiplele credințe negative.

Dacă nu ești totuși hotărât să ceri sprijin, iată câteva dintre beneficiile de care te poți bucura dacă accepți ajutorul celorlalți:

  • Ajungi mai rapid acolo unde îți propui.
  • Experimentezi mai puțin stres și anxietate decât în cazul în care faci totul singur.
  • Nu mai pierzi timp să descoperi lucruri la care nu te pricepi.
  • Câștigi timp pentru acele activități care te pasionează.
  • La nivel emoțional te conectezi cu ceilalți, îți crește stima de sine pentru că te simți valoros și susținut și le permiți și celorlalți să se simtă însemnați prin ajutorul oferit.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare