Dormit separat în cuplu: cât de sănătos e pentru relație

Te iubesc, dar vreau să dormim separat. Cât de sănătos este pentru relație somnul în camere diferite?

Să dormim alături de persoana iubită poate aduce o multitudine de beneficii, unul dintre ele fiind o mai bună conectare cu partenera/ul dacă ne gândim la îmbrățișări, la diminețile în care petrecem câteva momente împreună înainte să ne începem ziua sau chiar la ritualurile dinainte de culcare. Cum procedăm dacă avem un partener care sforăie, se agită în somn, preferă o altă temperatură în cameră sau are alt orar de somn? Este sănătos pentru relația noastră să dormim separat?

Cum ajungem să vrem să dormim separat?

Înainte să detaliem pro sau contra somnului separat, este important să luăm în considerare faptul că ambii parteneri trebuie să se simtă mulțumiți cu decizia luată și să nu existe situația în care unul cedează de dragul celuilalt, deși nevoia lui este diferită. În această ultimă situație, dormitul în paturi separate poate duce la o distanțare în relația de cuplu.

Dormitul separat, cum spuneam, este motivat de disconfort în timpul somnului, cauzat de partener/ă, care duce la o insuficientă odihnă și irascibilitate acumulată. În cele din urmă, toate acestea vor fi vărsate asupra celuilalt, sursă a stresului nostru. Odihna este importantă, iar după această premisă, dormitul în paturi separate poate fi considerat că ar contribui pozitiv la mersul relației. Să nu înțelegem de aici că dacă dormim separat ne vom simți mai apropiați, ci doar că vom fi mai odihniți și, cel puțin în teorie, vom avea mai multe resurse de investit în relația de cuplu.

Unii dintre noi ajung în punctul în care iau în considerare ceea ce americanii numesc „sleep divorce”. Motivele încep cu nevoi diferite în privința luminii, temperaturii, sunetelor din dormitor și continuă cu sforăitul partenerului, somn agitat sau pur și simplu un alt program de somn. Ce motive sunt însă suficient de serioase pentru a ne gândi să dormim separat?

Motive pentru care vrem să dormim separat

Dacă ne gândim la temperatura din cameră, de regulă vor exista neînțelegeri între femei și bărbați, unele cercetări spunând că pentru femei temperatura optimă este de 25 de grade Celsius, iar pentru bărbați – cel mult 22. 

De regulă, aceeași temperatură va fi simțită de femei mai rece decât o simt bărbații. Dimensiunile corporale și raportul dintre grăsime/masă musculară sunt, în mare parte, motivele pentru această discrepanță. Cum putem regla în cuplu această problemă? Putem negocia. Acesta nu este neapărat un motiv să ajungem să dormim separat, ci, mai degrabă, dacă nu ajungem la un acord, poate fi un semnal că avem dificultăți în a face compromisuri în care să ținem cont de nevoile amândurora.

Același lucru este valabil pentru dormitul în liniște sau cu lumina aprinsă. Mulți dintre noi încă adorm cu televizorul aprins, dar știm deja că nu este sănătos și nu favorizează odihna. Însă putem negocia o lampă de veghe aprinsă sau draperiile trase pentru a intra puțină lumină de afară, putem chiar să ne obișnuim cu a dormi în întuneric total, mult mai sănătos pentru creierul nostru decât orice lumină. Cât despre sunete, putem alege sunete din natură, cu un volum mult redus comparativ cu sunetele televizorului sau ale vreunui podcast ori post radio. 

Dacă însă dormi agitat, transpiri, vorbești în somn și /sau sforăi, este de înțeles că vei întrerupe somnul partenerei/ului. Acest lucru duce la un nivel de stres mai ridicat și o dispoziție mai proastă, care pot afecta calitatea relației. O astfel de situație nu este vina niciunuia dintre voi. Nici a celui care sforăie (nu o face intenționat), nici a celui care nu poate dormi din acest motiv. În acest caz, dormitul în paturi separate presupune odihnă neîntreruptă și chiar spațiu personal (dacă partenerul se agită în somn) și poate contribui la binele relației. 

Citește și:

Pericole atunci când dormim separat

Dormitul împreună crește sentimentul de apropiere și conectarea în cuplu. Să dormim alături de persoana iubită este o dovadă a vulnerabilității, întrucât nu putem controla modul în care dormim, felul în care arătăm când dormim sau sunetele pe care le scoatem… Se formează astfel o conexiune cu un partener alături de care ne permitem să fim vulnerabili și în care avem încredere că nu ne va judeca pentru felul în care dormim.

Cu atât mai mult ar trebui să avem grijă când îi comunicăm celuilalt că am dori să dormim în paturi separate, întrucât vorbim despre modul în care ne deranjează să dormim alături de partener. 

Ce putem face pentru a nu ajunge la o separare mai gravă

Atunci când ne distanțăm de partener, decizia noastră, oricât de întemeiată pare (și aici putem vorbi despre dormit separat, despre retragerea când ne certăm, pedepsirea partenerului prin refuzul îndelungat al intimității sau pierderea curiozității, a interesului și implicit a atracției), rămâne un loc liber ce poate fi ocupat. 

Dacă alegem să dormim separat, este important să păstrăm constante ale ritualurilor de conectare precum serile petrecute împreună, diminețile în care timpul petrecut la cafea (ceai/mic dejun) este pentru conectare, păstrarea intimității și grija față de relațiile intime dintre noi. Este important să dăm atenție momentelor noastre împreună pentru a compensa acest aranjament. 

La fel de important este să comunicăm asertiv această nevoie, ținând cont de sentimentele celuilalt, să vorbim despre modul în care ne afectează negativ lipsa de odihnă și cum poate avea impact negativ asupra dispoziției noastre și asupra relației implicit. Nu este recomandat să blamăm cealaltă persoană pentru modul în care doarme, întrucât nu este ceva ce poate controla/schimba. Contează să fim atenți la reacție atunci când deschidem subiectul, să verificăm dacă este o decizie cu care ne simțim amândoi confortabil și, eventual, să ne dăm o perioadă „de probă”.

Dacă celălalt doar ne va face pe plac, însă nu este mulțumit cu acest aranjament, e necesar fie să găsim un compromis, să alternăm nopțile în care dormim împreună sau separat și să nu „ne culcăm pe o ureche” gândindu-ne doar la propriul confort și sabotând relația. Decizia să dormim separat ar trebui să rămână ultima opțiune, după ce am epuizat toate celelalte variante. 

Indiferent dacă dormitul în paturi separate este o opțiune pentru voi în cuplu sau nu, conectarea ar trebui să devină o prioritate și o intenție asupra căreia să vă concentrați împreună, în egală măsură, pentru a vă asigura că vă hrăniți corespunzător relația de cuplu.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare