Conectare emoțională: 10 indicii că ești conectat cu partenerul

Cea mai importantă dintre nevoile umane. 10 indicii că avem parte de conectare emoțională

Nevoia de conectare este cea mai importantă dintre toate nevoile umane. De când ne naștem și până murim, căutăm atât contactul social, cât și apropierea fizică și emoțională cu persoanele speciale din viața noastră, mai ales în momentele de pericol, risc, nesiguranță sau durere. 

Ce înseamnă conectare emoțională?

Dr. Sue Johnson, psiholog clinician, terapeut de cuplu și autor, formulează o definiție: „Conectarea emoțională este baza unei relații care asigură confortul și siguranța partenerilor și care îi încurajează să se autoevalueze și, în același timp, să evalueze relația în care sunt sub aspectul vulnerabilităților”.  

Așadar, conectarea emoțională presupune un sentiment de încredere și certitudine care depășește atracția fizică, distracția, conversațiile sau preocupările intelectuale.

Când intrăm într-o relație, această nevoie de conectare se intensifică datorită speranței că acea persoană pe care o considerăm importantă va fi în mod constant acolo pentru noi. Mai exact, sperăm că acest adult ne va împlini nevoile emoționale răspunzând în mod satisfăcător întrebărilor: „Ești aici pentru mine?”, „Sunt demn de iubirea ta?“, creând astfel o bază sigură pentru deschiderea noastră către lume. 

Când este împlinită nevoia de conectare?

Pentru a răspunde la această întrebare, este necesar să știm ce presupune o conexiune emoțională. Iată trei componente ale ei: 

1. Accesibilitate: „Pot să-ți atrag atenția când am nevoie? Pot împărtăși cu tine vulnerabilitățile mele? Poți să asculți ce spun?“

2. Disponibilitate: „Mă poți mângâia când sunt anxios, trist, singur sau când mi-e frică? Poți să mă consolezi când sunt vulnerabil?”

3. Implicare: „Îți pasă de bunăstarea mea chiar și atunci când nu suntem împreună? Trebuie să știu că îți pasă de bucuriile, durerile și temerile mele. Îți va păsa de mine în mod constant? Ești de încredere? Suntem cu adevărat implicați unul în viața celuilalt?”

Beneficiile conectării emoționale

Avem nevoie de conectare emoțională pentru a fi mai fericiți și mai sănătoși. O conectare emoțională profundă:

  • Reglează emoțiile și favorizează învățarea și vindecarea.
  • Întărește sistemul imunitar și pare să reducă incidența bolilor de inimă și a celor infecțioase.
  • Asigură sănătatea mintală: scade anxietatea și depresia.
  • Modelează noi definiții despre sine ca persoană valoroasă și competentă.
  • Creează empatie și reziliență la stres și traumă.
  • Creează modele noi de dezvoltare ca ființe umane.
  • Favorizează deschiderea către provocări sau experiențe noi.
  • Constituie un antidot împotriva izolării.

Cum recunoaștem conexiunea emoțională în relații

1. Vă pasă de nevoile și dorințele celuilalt. O conexiune emoțională cu cineva are ca rezultat în mod natural să-ți dorești ca partenerul să obțină lucrurile sau nevoile pe care le are, pentru a fi fericit. 

2. Împărtășiți deschis. Vă simțiți confortabil să împărtășiți valori, convingeri și vise unul cu celălalt, astfel încât să vă puteți susține reciproc.

3. Ascultați activ. Creați spațiu pentru ca celălalt să poată vorbi și sunteți prezenți și atenți la persoana care vorbește, empatici, răbdători și implicați constant. Concentrarea se menține pe contactul vizual, gesturi, mimică și înțelegerea reală a celuilalt, nu aducerea contraargumentelor. 

4. Vă cunoașteți profund.  Conexiunea emoțională presupune să puteți oferi cuiva acces la vulnerabilitățile voastre. Asta presupune încredere reciprocă, respect și înțelegere profundă. 

5. Sunteți interesați de hobby-urile celuilalt, chiar dacă nu le înțelegeți. Interesele partenerului s-ar putea să nu fie lucruri de care sunteți atrași în mod natural, dar atunci când aveți o conexiune emoțională cu cineva, de multe ori doriți să înțelegeți aceste interese, ca o modalitate de a-i fi mai aproape. Poate părea un mic efort, dar este un alt mod în care partenerul simte că este văzut și contează pentru celălalt. De asemenea, contează și micile detalii. De cele mai multe ori, suntem curioși nu doar de lucrurile care s-au întâmplat de-a lungul vieții partenerilor noștri; suntem interesați de experiențele lor cotidiene, banale. Ce au mâncat la prânz, ce cafea preferă etc. Micile detalii ajută la construirea intimității, încrederii și familiarității.

6. Validarea emoțională. Este înfricoșător să te expui și să nu știi cum va răspunde cealaltă persoană. De aceea este nevoie ca emoțiile să fie acceptate cu grijă. Este important ca fiecare partener să se simtă văzut și auzit, fără a fi judecat. În loc să veniți cu rezolvarea problemelor și „repararea” emoțiilor, folosiți validarea care păstrează spațiu pentru experiența emoțională – indiferent dacă este plăcută sau dureroasă.

7. Gestionați sănătos conflictele. A avea o conexiune emoțională nu înseamnă că veți fi de acord cu orice sau nu veți avea conflicte. Este important să învățați să rămâneți prezenți, să vă gestionați sănătos emoțiile și să fiți respectuoși în timpul conflictului. Confruntarea poate fi intensă, dar amândoi puteți lua provocarea ca pe o interacțiune constructivă de a aborda probleme care pot îmbunătăți relația. Fiind sinceri unul cu celălalt, veți dezvolta niveluri mai profunde de încredere, ceea ce îmbunătățește intimitatea.

8. Parteneriatul este egal. Relațiile pot înflori doar dacă există un efort egal din partea ambelor părți. Dacă există doar un partener care depune tot efortul se va simți ca o relație unidirecțională. Dacă amândoi partenerii depun timp și efort echivalent, legătura emoțională va fi mai puternică.

9. Vă simțiți văzuți și înțeleși.  Comunicarea este ușoară și, în cea mai mare parte, fără efort. Asta pentru că, atunci când aveți o conexiune emoțională, valorile voastre se aliniază, împărtășind multe asemănări.

10. Te cunoști bine pe tine. Înainte de a putea dezvolta o conexiune emoțională cu altcineva, trebuie să ai una cu tine însuți. Asta înseamnă că ești capabil să identifici și să-ți denumești emoțiile, nevoile și dorințele. Este greu să simți o legătură emoțională cu cineva când nu-ți înțelegi propriile emoții și valori. A fi conectat emoțional cu propriile tale valori de bază înseamnă să fii inteligent emoțional și conștient de sine. Având acest sentiment profund de a ști ce vrei și ce nu vrei te va ajuta să rămâi prezent și ancorat și să nu te balansezi ușor în fața preferințelor altcuiva.

Relațiile nu pot prospera fără o conectare emoțională între parteneri. Aceasta este o ancoră care permite unui parteneriat să înfrunte orice furtună și să navigheze fără probleme pe ape calme. Suntem născuți pentru conexiune și, ca atare, ne face să ne simțim în siguranță, atunci când suntem văzuți, auziți și acceptați.

Fără o legătură emoțională, nu ne putem apropia de cineva. Conectarea emoțională ne ajută să investim în relații orientate spre creștere care vor servi spre sinele nostru cel mai înalt.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare