Beneficii demonstrate dacă bei ceai de cimbru: „topește“ grăsimea în exces și combate tusea. Atenție la contraindicații!
Ceaiul de cimbru are o mulțime de beneficii datorită conținutului de antioxidanți și de substanțe active. Are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatoare importante, arată studiile.
Cimbrul este o plantă cu frunze mici de culoare verde închis și tulpini subțiri. Emană o aromă puternică și are un gust intens. Poate fi utilizat atât în stare proaspătă, cât și uscat sau sub formă de ulei esențial. Deși există peste 60 de varietăți de cimbru, Thymus vulgaris – cimbrul de grădină este cel mai des folosit în bucătărie.
Cimbrul poate fi adăugat în diverse mâncăruri, preparat sub formă de ceai (infuzie), aplicat pe piele sub formă de ulei esențial, utilizat pentru clătirea gurii sau inhalat (se pot face inhalații cu infuzie de cimbru).
Se recoltează în perioada de înflorire deplină, începând cu luna iunie.
Beneficiile și proprietățile cimbrului
Ceaiul de cimbru este recunoscut pentru proprietățile sale terapeutice în tratarea diverselor afecțiuni, inclusiv răceli, gripă, probleme digestive și insomnii. Cercetările recente au extins lista de beneficii ale ceaiului de cimbru. S-a dovedit că această plantă poate ajuta la reducerea inflamației, favorizează o digestie sănătoasă și stimulează sistemul imunitar. Mai mult, ceaiul de cimbru este un aliat în procesul de slăbire, contribuind la scăderea nivelurilor de colesterol și de glicemie și poate chiar să reducă riscul de cancer.
Cimbrul este o plantă extrem de bogată în vitamine și minerale esențiale. De asemenea, cimbrul este o sursă de vitamina C, mangan, magneziu, zinc, potasiu, calciu și fier, toate contribuind la îmbunătățirea stării de sănătate.
În plus, printre substanțele active din compoziția plantei de cimbru se numără timolul, un compus care poate ajuta la controlul sau neutralizarea unor infecții bacteriene, parazitare, fungice sau virale și are proprietăți antiinflamatorii.
Cum ajută ceaiul de cimbru la ameliorarea bolilor
1 Pentru tuse
Cimbrul a fost folosit ca remediu natural pentru tuse, afecțiuni respiratorii și bronșită de mulți ani. În cadrul medicinei complementare și alternative, acesta a fost utilizat atât sub formă de ceai, cât și în aromaterapie.
Un studiu din 2006 a evidențiat eficiența unei combinații de extract de cimbru și iederă în tratamentul tusei și al altor simptome asociate bronșitei acute. Rezultatele au arătat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor la pacienții care au folosit acest amestec, comparativ cu cei care nu au primit tratament.
Cercetările din 2018 au consolidat aceste descoperiri: extractele de cimbru și ciuboțica-cucului pot reduce inflamația și producția de mucus în testele pe animale, au observat specialiștii.
Cimbrul este, de asemenea, spasmolitic, astfel că atenuează accesele de tuse atât în caz de infecții respiratorii, cât și în cazul persoanelor care suferă de astm.
2 Pentru slăbit
Cimbrul poate fi un aliat de nădejde în procesul de slăbire, având capacitatea de a accelera metabolismul și de a spori arderea grăsimilor. Un studiu a demonstrat că extractele de cimbru sunt cele mai eficiente în acest sens: au capacitatea de a reduce cantitatea de grăsime corporală și contribuie la menținerea unei greutăți sănătoase. Acest lucru se datorează, în principal, polifenolilor din cimbru, care interacționează cu hormonii implicați în reglarea metabolismului, stimulând astfel procesul de ardere a grăsimilor.
În plus, catechinele din compoziția ceaiului de cimbru pot inhiba enzimele digestive responsabile de descompunerea carbohidraților în molecule de zahăr, ceea ce conduce la o absorbție mai redusă a zahărului.
De asemenea, poate crește senzația de sațietate și de a controla pofta de mâncare, dacă ceaiul de cimbru este băut înainte de mese.
3 Pentru plămâni
Cimbrul poate ajuta la reducerea infecțiilor și la îmbunătățirea funcției respiratorii datorită proprietăților antimicrobiene.
Un studiu realizat în 2021 a arătat că extractele de cimbru (în special uleiul esențial) atenuează simptomele astmului, bronșitei, gripei și ale altor boli respiratorii, ajutând la fluidizarea secrețiilor care pot bloca căile respiratorii. Astfel, cimbrul permite o mai bună oxigenare a plămânilor și totodată reduce episoadele de tuse spastică.
De asemenea, consumul unei cești de ceai de cimbru pe zi poate avea efect de expectorant sau decongestionant natural, contribuind la eliminarea mucusului și a altor iritanți din cavitatea nazală și din gât. Astfel, poate fi prevenită evoluția negativă a infecțiilor respiratorii către tractul respirator inferior, adică spre plămâni.
4 Pentru ficat
Cimbrul poate aduce numeroase beneficii ficatului, contribuind la menținerea sănătății acestuia și îmbunătățirea funcției hepatice. Cimbrul este cunoscut pentru proprietățile sale de detoxifiere, ajutând la eliminarea toxinelor și substanțelor nocive din organism, inclusiv din ficat. De asemenea, compușii activi din cimbru au capacitatea de a stimula producția de enzime hepatice, ceea ce poate spori procesele metabolice din ficat și poate ajuta la regenerarea celulară.
Pe lângă efectele sale detoxifiante, ceaiul de cimbru poate avea și un efect protector asupra ficatului. Antioxidanții prezenți în cimbru pot ajuta la combaterea stresului oxidativ și a inflamației, care pot afecta sănătatea ficatului. De asemenea, cimbrul poate contribui la reducerea acumulării de grăsime în ficat, ajutând astfel la prevenirea și gestionarea afecțiunilor hepatice precum ficatul gras și ciroza.
În plus, cimbrul stimulează vezica biliară, ceea ce facilitează eliminarea eficientă a secreției biliare și, deci contribuie la digestie.
Un studiu din 2017 a demonstrat că extractul alcoolic de cimbru (70%) are un efect protector asupra ficatului, în cazul afecțiunilor acestui organ asociate unui consum ridicat de alcool. În acest studiu, cimbrul a fost comparat cu silimarina, un compus din armurariu recunoscut pentru acțiunile sale de protecție a ficatului și de susținere a proceselor de detoxifiere. Extractul de cimbru protejează celulele hepatice de efectele nocive cauzate de alcool, a demonstrat studiul.
Citește și: INTERVIU Cum tratăm ficatul gras și dislipidemia și ce înseamnă slab la exterior și gras la interior
5 Pentru digestie
Cimbrul, prin compuşii săi activi, contribuie la reducerea formării gazelor în exces, având în același timp un efect benefic asupra sănătăţii digestive. Această acţiune se datorează, în principal, uleiurilor volatile din cimbru, cunoscute pentru calităţile lor carminative, adică de a preveni acumularea excesivă de gaze în tractul digestiv. Consumul regulat de ceai de cimbru poate contribui la echilibrarea florei intestinale și la menținerea unui sistem digestiv sănătos.
De asemenea, cimbrul acționează ca un antispastic natural, având capacitatea de a calma spasmele musculare intestinale și de a atenua durerea abdominală asociată. Acest efect relaxant al cimbrului poate fi util în tratamentul afecțiunilor precum sindromul de colon iritabil sau a altor tulburări digestive care implică spasme intestinale și disconfort abdominal.
6 Pentru imunitate
Asigurarea aportului zilnic adecvat de vitamine poate fi o provocare. Departamentul de Agricultură al Statelor Unite (USDA) menționează că cimbrul este bogat în substanțe nutritive esențiale, inclusiv:
Însă trebuie consumat în cantități mari pentru a beneficia de acești nutrienți. De exemplu, o linguriță de cimbru conține doar 1,28 miligrame de vitamina C, conform Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), ceea ce reprezintă doar 1% din necesarul zilnic recomandat. Iar acest conținut de vitamina C se diminuează pe măsură ce planta este uscată sau preparată termic.
- Citește și: Întărirea imunității la adulți prin exerciții. „Cel mai bun sport pentru imunitate este înotul”
Alte beneficii ale cimbrului:
- combate acneea (1),
- ajută la scăderea tensiunii arteriale (2),
- are proprietăți dezinfectante (3, 4),
- are efect repelent asupra țânțarilor (5),
- ajută la îmbunătățirea stării de spirit (6),
- previne infecțiile bacteriene (7, 8),
- ajutor în tratamentul infecțiilor fungice (9),
- posibil ajutor în combaterea anumitor tipuri de cancer (10, 11).
Contraindicațiile ceaiului de cimbru
Cimbrul proaspăt sau uscat este, în general, sigur pentru consum. Cu toate acestea, uleiurile esențiale sunt diferite. Acestea sunt extrem de concentrate și pot fi toxice dacă nu sunt administrate conform recomandărilor specialiștilor. Ingerarea excesivă a cimbrului sub formă de ulei esențial poate cauza scăderea periculoasă a tensiunii arteriale.
Persoanele alergice la cimbru sau la plante similare, cum ar fi busuiocul, oregano, salvia și lavanda, ar putea experimenta simptome neplăcute. Acestea pot include sensibilitate la nivelul pielii la contactul cu frunzele de cimbru sau senzații de greață, arsuri la stomac, diaree și vărsături după consumul ceaiului de cimbru.
În plus, unele persoane au reacții încrucișate la alergeni, astfel că persoanele cu alergie la polenul de mesteacăn sau la țelină pot prezenta reacții neplăcute la consumul de preparate pe bază de cimbru.
De asemenea, cei care urmează tratamente pentru hipertensiune arterială sau cu anticoagulante și femeile însărcinate, trebuie să ceară acordul medicului înainte de a consuma extracte, ulei sau ceai de cimbru.
Ceaiul de cimbru poate provoca și probleme cardiovasculare la persoanele care au deja o sensibilitate la acest nivel. Motivul este că cimbrul conține acid oleanolic și acid ursolic, cu proprietăți tonice cardiace (stimulează contracțiile inimii).
Cum se prepară ceaiul de cimbru
Pentru a pregăti ceaiul de cimbru, ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 linguriță de frunze uscate de cimbru sau o ramură de cimbru proaspăt,
- 250 ml de apă fierbinte,
- Miere sau lămâie (opțional, pentru gust).
Instrucțiuni:
- Pune frunzele de cimbru într-o ceașcă.
- Toarnă peste ele apă fierbinte,
- Lasă la infuzat timp de 5-10 minute,
- Strecoară ceaiul și, dacă dorești, îl poți îndulci cu miere și/sau poți adăuga câteva picături de zeamă de lămâie.
Un ceai mai concentrat de cimbru: decoctul
Pentru ca ceaiul de cimbru să fie mai concentrat, îl poți prepara după rețeta decoctului:
- Folosește câteva crenguțe de cimbru proaspăt sau uscat.
- Pune-le în 300 ml de apă rece.
- Lasă la fiert amestecul 5 minute.
- După ce ai stins focul, mai lasă la infuzat încă 5 minute.
- Strecoară și bea ceaiul obținut fie îndulcit cu miere, fie simplu.
- Poți bea până la 3 căni de ceai pe zi, în cure de trei săptămâni, urmate de pauză.
Mierea de cimbru: beneficii pentru afecțiunile gâtului
Pentru a profita din plin de efectele benefice ale cimbrului, poți îndulci ceaiul de cimbru cu miere de cimbru. Aceasta este apreciată îndeosebi pentru calitățile sale cicatrizante, fiind emolientă pentru mucoasa gâtului. Este, de asemenea, expectorantă și antiseptică, astfel că este recomandată mai ales atunci când avem infecții la nivelul gâtului însoțite de tuse.