Ce mănânci când ești răcit. „Cocktail-ul” perfect antirăceală

Ce mănânci când ești răcit? În primul rând, proteine de bună calitate, precum carnea de pasăre sau de pește, ouăle, lactalele, pentru că susțin imunitatea. În plus, puteți apela și la ceaiuri de plante îndulcite cu miere de albine, fructe de sezon, legume și nu, în ultimul rând, condimente.
Toate acestea ajută organismul în lupta cu virusurile și ameliorează simptomele supărătoare.

”Se știe că proteinele sunt indispensabile vieții, corpul nostru le folosește pentru a construi celule noi în permanență și pentru a-și păstra puterea. Cu atât mai mult, atunci când suntem răciți și s-a produs o breșă în sistemul nostru imunitar, pentru a ne reface este important să consumăm proteine cu valoare biologică ridicată,” ne sfătuiește dr. Adriana Nae, consultant nutriție la Bio Terra Med.
Carnea slabă, ouăle, peștele, leguminoasele, lactatele, nucile și semințele sunt surse foarte bune de proteine. Alimentele de origine animală conțin, pe lângă proteine și vitaminele B6 și B12, ambele menținând sistemul imunitar funcțional, potrivit specialistului în nutriție. În plus, vitamina B6 se găsește în alimente bogate în proteine precum carnea de curcan, dar și în cartofi, spanac și cereale fortifiate.
Ce mănânci când ești răcit?
Vitamina B12 se găsește în carne, lapte, pește și susține răspunsul imunitar. Același efect îl au mineralele precum seleniul și zincul, care se găsesc și ele în alimentele bogate în proteine precum fasolea, nucile și carnea.
„Cercetările au arătat că bioflavonoidele –compuși cu proprietăți antioxidante care dau culoarea fructelor și a florilor- din pulpa citricelor (grapefruit, portocale, lămâi, lime) stimulează sistemul imunitar, așadar se recomandă a fi consumate atunci când ești răcit,” adaugă dr. Adriana Nae.
De asemenea, conținutul mare de vitamina C din citrice, dar și din pătrunjel le recomandă a fi consumate în caz de răceală.
Un alt antioxidant puternic – glutationul – susține sistemul imunitar. El se găsește în broccoli, varză și pepene verde.
Băuturile calde (ceai, lapte, cacao) pot ajuta la descongestionarea căilor aeriene. Există persoane, potrivit nutriționistului, cărora consumul de lactate le accentuează secreția de mucus, iar în această situație lactatele trebuie evitate.
Supa de pui, mit sau realitate?
Ca să scăpăm mai repede de o răceală, e important să avem un sistem imunitar puternic. Așa că, pentru a-l sprijini, e nevoie să ne alimentăm corect cu proteine de calitate, legume în stare proaspătă sau cât mai puțin preparate termic, leguminoase, fructe –în special citrice- și să ne hidratăm suficient.
Cu toții știm că atunci când eram mici și ne pricopseam cu o răceală, mamele sau bunicile noastre ne îndemnau să mâncăm supă de pui, ca să scăpăm mai repede de boală. Ei bine, și medicii dar și anumite studii confirmă proprietățile antirăceală ale acestui aliment.
”Nu putem afirma că supa de legume, în caz de răceală, este un mit, întrucât legumele și carnea din supă conțin compuși biologic activi precum proteine, vitamine, minerale cu proprietăți dovedit utile în îmbunătățirea sistemului imunitar. Mai mult decât atât, au fost făcute studii care au arătat că supa de pui influențează mișcarea neutrofilelor (celule albe din sânge cu rol important în distrugerea germenilor) în raport cu germenii, reducând reacția inflamatorie și, în cazul unei răceli, apariția unui simptom precum tusea,” completează consultantul în nutriție Adriana Nae.
Cocktail-ul perfect antirăceală
Există și alte aspecte care reflectă efecte benefice ale supei de pui, ca de exemplu înghițirea lichidului cald care ajută la decongestionarea nasului sau existența mitului în sine, care poate avea un efect placebo. Deci, supa de pui ajută în caz de răceală, concluzionează medicul.
Și ceaiurile din plante medicinale au efecte terapeutice dovedite, în caz de răceală. „Dacă adăugăm unui ceai cald puțină miere și lămâie, obținem un «cocktail» perfect antiraceală. Mierea cu proprietățile ei antivirale și antibacteriene, alături de vitamina C și bioflavonoidele din lămâie, contribuie la susținerea sistemului imunitar,” precizează dr. Adriana Nae.
Specialistul recomandă un consum de maxim două-trei căni de ceai pe zi și nu mai mult de două-trei zile din același tip de ceai. Ceaiurile de mușețel, de gălbenele, cătina, merișoare, tei au efect calmant, antiinflamator, antitusiv și decongestionant, așadar pot fi consumate alternativ.
Ce mănânci când ești răcit? Bazează-te pe condimente!
Nici condimentele nu sunt de ignorat, atunci când vrem să scăpăm rapid de o răceală, cu ce găsim prin bucătărie. Consumați, din abundență, ceapă, usturoi, ardei iute, ghimbir pentru că pe lângă faptul că vă pun sângele în mișcare, „picanteriile” desfundă nasul și ameliorează tusea.
„Ceapa și usturoiul conțin antioxidanți și au proprietăți antimicrobiene, însă există studii clinice limitate în ceea ce privește eficiența lor în tratarea răcelilor comune. Există un studiu care arată că suplimentele alimentare cu usturoi ar induce un răspuns imun la nivel celular ce ar putea reduce severitatea răcelii, însă este bine să consultați totuși un medic înainte de a vi le administra, întrucât sunt posibile interacțiuni cu alte medicamente ori alimente,” precizează specialistul în nutriție.
Ghimbirul, expectorant natural
Într-un studiu mai vechi, 146 de voluntari au fost separați în două grupuri, pentru a primi fie un placebo, fie un supliment de usturoi, zilnic, timp de 12 săptămâni, în timpul sezonului rece. Cei din grupul cu suplimentele de usturoi s-au confruntat cu puține răceli și s-au vindecat mai ușor, în comparație cu cei din grupul cu placebo. Și cercetările mai noi confirmă faptul că extractul de usturoi poate îmbunătăți funcția celulelor sistemului imunitar.
Ghimbirul este o plantă cu foarte multe proprietăți terapeutice cunoscute încă din Antichitate, datorate în mare parte unui compus care se regăsește în rădăcina sa: gingerolul. Conform medicului consultat de smartliving, ghimbirul acționează ca un expectorant natural, ameliorează senzația de greață, febră, secreția nazală și ajută organismul să lupte împotriva bacteriilor sau a virusurilor. Trebuie totuși consumat cu moderație de cei care au probleme cardiace, întrucât are un conținut mare de potasiu și magneziu.
Ardeiul iute conține, pe lângă capsaicina (care dă gustul iute) și calciu, potasiu, magneziu, vitamina B6 și alți antioxidanți. De aceea consumul de ardei iute în timpul unei răceli poate avea efecte benefice asupra sistemului imunitar.