Până la pandemia de coronavirus, întrebarea obișnuită legată de sănătate în sezonul rece era „Am o simplă răceală sau e gripă?”. S-a adăugat acum încă o necunoscută: „Dacă e coronavirus?”. Pentru că simptomele sunt atât de asemănătoare și COVID-19 pare să fi împrumutat simptome și de colo, și de dincolo, trecem în revistă semnele comune și diferențele dintre aceste boli pentru a ne ajuta să deosebin o banală răceală de gripă și de coronavirus. Cu mențiunea că un medic este cel mai în măsură să diagnosticheze corect pe oricare dintre ele.
Rapiditatea cu care se agravează simptomele
În cazul unei răceli, apar rinoreea și strănutul, apoi se înfundă nasul, aceste simptome se complică treptat. La gripă, simptomele lovesc brusc (te poți trezi în formă, iar după-amiază deja să nu te poți ridica din pat) și sunt mult mai puternice, explică medicul Nayana Ambardekar pentru webmd.com.
În COVID-19, nasul înfundat se regăsește pe lista de simptome mai puțin frecvente publicată de Organizația Mondială a Sănătății. Cât despre rapiditatea cu care se agravează simptomele, infecția cu noul coronavirus are o evoluție atipică: din momentul infectării, durează, în medie, 5-6 zile până la declanșarea manifestărilor bolii, dar ele pot să apară oricând într-un interval de 2 și până la 14 zile de la expunere. Simptomele se pot agrava la 5-7 zile de la infectare.
1. Frisoanele
Frisoanele apar atunci când temperatura corpului se schimbă. Ele nu sunt un semn tipic pentru răceli, ci mai degrabă un semnal pentru o infecție sau reprezintă un simptom pentru gripă și pneumonie. Pentru că și infecția COVID-19 se manifestă prin febră, frisoanele sunt pe lista de simptome.
2. Febra
Febra este un semn că orgaismul încearcă să lupte cu un virus sau cu o bacterie, dar rareori e cauzată de răceală. Pe de altă parte, cauze frecvente ale febrei pot fi: gripa, pneumonia, bronșita și COVID-19. Conform unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății efectuat pe 55.000 de persoane care s-au infectat cu coronavirus, citat de webmd.com , 88% dintre bolnavi au făcut febră. Acesta este simptomul cu care începe, de fapt, boala în cazul infecției cu coronavirus.
3. Dureri musculare
Durerile musculare sunt rareori caracteristice răcelii și, dacă apar, sunt ușoare. În cazul gripei, aceste dureri sunt foarte pronunțate și sunt însoțite de febră. În infecția cu noul coronavirus, durerile musculare sunt pe lista de simptome, dar nu apar frecvent.
4. Respirație șuierătoare
Dacă atunci când respirați se aude un sunet șuierător, s-ar putea să aveți o infecție serioasă precum pneumonia sau bronșita, mai ales dacă apare atunci când sunteți în poziție orizontală. Pentru că atât gripa, cât și coronavirusul pot evolua nefast într-o penumonie, este cazul să apelați la medic dacă apare respirația șuierătoare.
5. Tusea seacă/ tusea productivă
Conform aceluiasi studiu realizat de experții OMS, 67% dintre bolnavii de coronavirus studiați în China au avut tuse seacă, iar tuse productivă cu mult mucus expectorat din plămâni a fost înregitrată la 33% dintre pacienți. Tusea poate apărea și în cazul gripei sau a unei răceli, însă în COVID-19 respirația dificilă corelată cu tusea seacă sau productivă sunt foarte pronunțate, fiind cunoscut faptul că virusul atacă în primul rând plămânii.
6. Oboseala
Starea de sfârșeală este comună atât pentru gripă, cât și pentru infecția cu noul coronavirus, dar nu e cararacateristică răcelii. Oboseala poate fi și semn de sinuzită (în asociere cu nasul înfundat) sau de pneumonie.
7. Durere în gât
Durerea ușoară de gât este un simptom tipic pentru răceli și, uneori, pentru gripă. În COVID-19, sunt bolnavi acuză dureri în gât, uneori foarte puternice. Durerea acută în gât este mai degrabă semn de amigdalită virală sau bacteriană și diferența între cele două se poate determina pe baza unui exudat faringian și a unui consult medical.
8. Cefaleea (durere de cap)
Este un simptom comun pentru multe dintre afecțiuni, dar printre acestea nu se numără și răceala. În schimb, în gripă și în COVID-19 durerea de cap este o regulă.
9. Dureri în piept
Durerile în piept sunt semn de pneumonie. Atât gripa, cât și infecția cu noul coronavirus pot cauza pneumonie. Și o răceală simplă poate produce această complicație dacă nu este tratată corect.
10. Dispneea (dificultatea de a respira)
Acest simptom apare în 19% dintre cazurile studiate în cadrul cercetării publicate de OMS privind simptomele prezentate de 55.000 de pacienți chinezi infectați cu coronavirus. Nu este caracterisitc răcelilor obișnuite, dar se mai poate întâlni în caz de astm, bronșită sau pneumonie.
Atenție la simptome care nu trec
Dacă în cazul răcelii, simptomele se atenuează în câteva zile, iar gripa poate să te țină la pat până la zece zile, coronavirusul se caracterizează prin înrăutățirea simptomelor după 5-7 zile. Conform unui studiu desfășurat de Universitatea din Wuhan (locul de unde a pornit pandemia), acesta este și momentul când pacienții se internează în spital, din cauza agravării simptomelor.
Simptome specifice ale coronavirusului
Dintre cei 55.000 de pacienți infectați cu COVID-19 care au participat la studiul Organizației Mondiale a Sănătății, 5% au prezentat greață și vomă, 4% – diaree și tuse cu sânge – 1%. În răceală și în gripă, acestea sunt manifestări foarte rare.
Alte diferențe între gripă și COVID-19
Organizația Mondială a Sănătații enumeră alte câteva diferențe între gripă și coronavirus.
- Gripa are o perioadă de incubație mai scurtă decât COVID-19. La gripă, ea este de aproximativ două zile, iar la coronavirus, între 2 și 14 zile, cu o medie de 5 zile. În tot acest timp, persoana infectată poate transmite virusul persoanelor din jurul său.
- Procentul de persoane care dezvoltă simptome grave ale bolii este mai mare la COVID19 decât la gripă.
- COVID-19 afectează copiii mai rar decât gripa.