Metode de slăbit rapide și eficiente pe termen lung

Metode de slăbit rapide și eficiente recomandate de medicul nutriționist

Metode de slăbit și, mai ales, metode de slăbit rapid, găsim cu sutele, la o simplă căutare pe Google. Însă, de regulă, cele care promit o pierdere rapidă și masivă în greutate nu-și mențin rezultatele pe termen lung. Singura rețetă general valabilă este modificarea unor obiceiuri. Aflăm cum de la un specialist în nutriție.

Chiar dacă reușim să slăbim și să ne atingem obiectivul, e foarte important să ne și menținem greutatea obținută.

Majoritatea persoanelor care țin diete pe termen scurt și elimină astfel un număr mare de kilograme vor recâștiga între 30% și 65% din greutatea pierdută în interval de un an, potrivit unui studiu. Acest fenomen este cunoscut ca efectul yo-yo.

Mai mult, o altă cercetare demonstrează că dietele repetate, fără adoptarea unui stil de viață echilibrat, duc în timp la îngrășare. În unele cazuri, normoponderalii care apelează la metode de slăbit rapide în mod repetat ajung chiar la probleme serioase de greutate și la obezitate, dacă au o astfel de predispoziție familială.

Dr. Ioan Florin Bălănică

Dr. Florin Bălănică, specialist în medicină personalizată, nutriție și nutrigenomică, ne-a explicat ce înseamnă să slăbim sănătos, fără efectul yo-yo.

SmartLiving: Există metode de slăbit care să fie și rapide, și eficiente?

Dr. Florin Bălănică: Da, există modalități de slăbire rapide și eficiente! Sigur, dacă prin eficiență înțelegem atingerea obiectivului de a pierde kilograme. De exemplu, prin dietele hiperproteice pacienții reușesc să scadă rapid în greutate.

SmartLiving: Dar funcționează și pe termen lung?

Dr. Florin Bălănică: Nicio dietă din lume nu funcționează pe termen lung. În fapt, studiile au arătat că doar două persoane care au ținut dietă din 100 reușesc să mențină rezultatele la doi ani, așa că aproape zero.

SmartLiving: Atunci ce funcționează, cu adevărat, când vine vorba de slăbit?

Ce funcționează: stilul de viață adaptat fiecăruia și obișnuințele sănătoase. Aici, mediul social își pune amprenta: familia, prietenii, apropiații. Din păcate, am construit un mediu obezogen, iar acest lucru reprezintă prețul modernității. Așa că: singuri sau ajutați de specialiști, identificați care este stilul de viață optim pentru a fi sănătoși și a arăta bine, faceți prevenție proactivă, pentru că terapia are costuri mari fizice și emoționale.

Obiective realiste

SmartLiving: Se găsesc peste tot diete care promit să te scape și de 5 kilograme într-o săptămână. E realist acest obiectiv?

Dr. Florin Bălănică: Depinde! Dacă discutăm despre un sportiv de performanță care trebuie să aibă o anumită greutate la o anumită dată, acest lucru se poate realiza și menține. Dacă vorbim despre o persoană care nu face activitate fizică decât recreațional, este puțin probabil.

SmartLiving: Cu aproximație, cam cât se poate slăbi sănătos într-o săptămână?

Dr. Florin Bălănică: Prin metoda mea, între 1,5 și 3 kilograme.

„Mișcarea este importantă, dar nu este primul pas“

SmartLiving: Pentru cineva care vrea să slăbească, ce e mai important: alimentația sau sportul? Cât contează fiecare? Se poate slăbi doar cu dietă, fără sport? Dar doar cu mișcare?

Dr. Florin Bălănică: Multe persoane care doresc să scadă în greutate își fac abonament la sală. În scurt timp, constată că nu au scăzut în greutate, poate chiar au luat 1-2 kilograme, unii chiar s-au accidentat. Cheia stă în nutritie, iar în metoda mea, nutriția contează 70% și mișcarea funcțională – 30%. Nu aș vrea să se înteleagă că mișcarea nu este importantă. Mișcarea este importantă, dar nu este primul pas și nu fără nutriție adaptată.

SmartLiving: Se spune că primele 3-4 kilograme pe care le dăm jos, atunci când ne ne apucăm de slăbit, sunt din mușchi, nu din grăsime. Cum facem să ne menținem masa musculară și să slăbim doar din grăsime?

Dr. Florin Bălănică: Nu există așa ceva! Scădem în greutate, atât din grăsime, cât și din masa musculară. Este un mecanism prin care organismul protejează rezerva de grăsime.

SmartLiving: Pe măsură ce înaintăm în vârstă, se schimbă metabolismul, depunem mai multă grăsime pe talie, pe abdomen. Cred că e și perioada când reușim cel mai greu să dăm jos kilogramele în plus, așa ca v-aș întreba: care e soluția când vrem să slăbim după 40 de ani?

Dr. Florin Bălănică: Odată cu înaintarea în vârstă, scade rata metabolică, în special, din cauza scăderii masei musculare, raportat la oase, apă și grăsime. Cantitatea de grăsime crește compensator, iar nivelul de apă scade odată cu creșterea grăsimii, fenomen simetric și reversibil. Nu există soluții universale, totul trebuie adaptat sexului, vârstei, patologiilor asociate, gradului de activitate fizică și obiectivelor individuale.

Suntem diferiți, aparent unii mănâncă orice și oricât și nu se îngrașă, alții mănâncă puțin și „se pune“ totul. Acestea sunt excepțiile care confirmă regula.

În caz de obezitate morbidă, operație pentru micșorare de stomac

SmartLiving: Când știm că nimic altceva nu mai funcționează și e cazul să apelăm la operațiile de micșorare a stomacului?

Dr. Florin Bălănică: Această metodă invazivă de slăbit are indicații medicale precise: atunci când viața, și nu numai sănătatea individului, este pusă în pericol. Și aici putem discuta despre obezitatea morbidă și diabetul decompensat. Intevenția este una la modă și, din păcate, se aplică și în cazul unor persoane care nu se „califică“ pentru gastric sleeve (n.r. operație pentru micșorare de stomac).

SmartLiving: După ce o persoană a reușit să ajungă la greutatea sau la forma fizică pe care și-a dorit-o, cea mai mare frică e să nu se îngrașe la loc. Cum ar trebui să procedeze ca să se mențină?

Dr. Florin Bălănică: O metodă de slăbit eficientă are 2 pași: pasul 1 – atingerea obiectivului și pasul 2 – stabilizarea. Stabilizarea este fundamental importantă, întrucât fără a stabiliza, adică a trece alături de pacient prin toate momentele importante ale vieții acestuia și a identifica o conduită alimentară corectă, pasul 1 este doar o dietă bine facută, adaptată și sub supraveghere medicală. Majoritatea oamenilor consideră că se descurcă după ce au scăzut în greutate cu un specialist, dar nu este chiar așa. Stabilizarea trebuie să facă parte din orice program serios de scădere în greutate, indiferent de cauza acestui obiectiv.

Metode de slăbit naturale pentru acasă

Bea apă, mai ales înainte de mese

Se afirmă adesea că apa plată poate ajuta la pierderea în greutate, iar studiile confirmă ipoteza.

Consumul de apă poate crește rata metabolismului cu 24%-30% pe o perioadă de o oră-o oră și jumătate, ajutându-te să arzi mai multe calorii, potrivit unui studiu.

O altă cercetare a arătat că o jumătate de litru de apă băută cu aproximativ jumătate de oră înainte de masă a favorizat un aport caloric scăzut. Rezultatul după 12 săptămâni a fost că apa înainte de masă a ajutat participanții să piardă cu 44% mai mult în greutate, comparativ cu cei care nu au dezvoltat acest obicei.

Mănâncă ouă la micul dejun

Ouăle de găină, de prepelită, de rață sau de curcă au o varietate de beneficii pentru sănătate, dar și pentru siluetă.

Studiile arată că dacă la micul dejun înlocuiești produsele de patiserie cu ouă, vei scădea în greutate, în special din grăsime. Explicația este că ouăle consumate la micul dejun mențin senzația de sațietate o perioadă mai îndelungată, așa că vei avea un aport mai mic de calorii tot restul zilei. Ba chiar rezultatul benefic asupra senzației de sațietate se poate menține pentru următoarele 36 de ore.

Bea cafea

Cafeaua de calitate – fără lapte și fără zahăr – este plină de antioxidanți și poate fi un aliat în încercarea de a slăbi.

Potrivit studiilor, cofeina poate crește rata metabolismului cu 3%-11% și te ajută să arzi cu până la 10%-29% mai multe grăsimi. Evident, zahărul, aromele, frișca și alte ingrediente bogate în calorii adăugate în cafea sabotează acest efect.

Bea ceai verde

Consumul de ceai verde este adeseori recomandat ca parte a unor metode de slăbit eficiente.

Conține cantități mici de cofeină, dar este plin de antioxidanți puternici numiți catechine, despre care se crede că funcționează sinergic cu cofeina pentru a spori arderea grăsimilor.

Deși dovezile sunt mixte, multe studii arată că ceaiul verde (fie ca băutură, fie ca supliment din extract de ceai verde) te poate ajuta să pierzi în greutate.

Metode de slăbit din grăsimea de pe burtă

Redu aportul de carbohidrați ca să dai burta jos

Reducerea aportului de carbohidrați poate fi extrem de benefică pentru a elimina din grăsime, inclusiv din grăsimea de la nivelul abdomenului.

Avem nevoie de nu mai mult de 50 de grame de carbohidrați pe zi pentru a pierde din grăsimea abdominală. Această recomandare este cu atât mai importantă pentru persoanele supraponderale, pentru cele cu risc de diabet de tip 2 și pentru femeile cu sindromul ovarelor polichistice, arată studiile.

Vestea bună e că nu trebuie să dai la o parte toți carbohidrații. Unele cercetări sugerează că simpla înlocuire a carbohidraților rafinați (dulciuri, produse din făină albă) cu carbohidrați neprelucrați (cereale integrale) poate îmbunătăți rata metabolică și poate stimula reducerea grăsimii de pe burtă.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare