Cromul, mineralul esențial pentru reglarea glicemiei

Cromul, mineralul esențial pentru reglarea glicemiei și prevenția diabetului

Cromul este un mineral esențial de care organismul uman are nevoie în cantități mici pentru a funcționa normal. Este un oligoelement implicat în metabolismul glucozei (zahărului din sânge), iar scăderea cromului în organism este asociată cu rezistența la insulină, dar și cu alte probleme de sănătate. Cromul ajută la reglarea nivelurilor de glucoză din sânge, facilitând absorbția și utilizarea acesteia de către celule. Mineralul pare să îmbunătățească, în plus, eficiența insulinei, hormonul responsabil pentru reglarea glicemiei. Prin urmare, cromul este adesea asociat cu gestionarea glicemiei și prevenirea hiperglicemiei sau a diabetului zaharat.

Cromul poate juca un rol esențial și în metabolismul grăsimilor și proteinelor, precum și în sinteza acizilor grași. De asemenea, este implicat în metabolizarea carbohidraților și a aminoacizilor.

Crom pentru slăbit

În plus față de funcțiile metabolice, cromul poate avea și alte efecte benefice în organism, cum ar fi susținerea sănătății sistemului cardiovascular și a funcției cerebrale.


„Cromul este un factor adjuvant în procesul de scădere ponderală, prin scăderea senzației de foame, potențarea acțiunii insulinei la nivel celular, reducerea procesului de conversie a glucozei în lipide și stimularea sintezei de proteine.“

– Dr. Giorgiana Țuțuianu medic specialist medicină internă

Potrivit specialistei, unul dintre principalele beneficii ale cromului este lelgat de reglarea glicemiei. Astfel, acest mineral contribuie, alături de alte măsuri de stil de viață, la reducerea riscului de apariție a diabetului zaharat sau la controlul mai bun al acestuia la pacienții deja diagnosticați. Principalele mecanisme prin care cromul își exercită acest efect sunt potențarea acțiunii insulinei la nivel celular și scăderea rezistenței la insulină.

Crom: beneficii

Principalele beneficii pentru sănătate ale cromului sunt, potrivit medicului, următoarele:

  • control glicemic mai bun, scăzând riscul pentru apariție a diabetului zaharat sau oferind un control mai bun al acestuia în cazul persoanelor deja diagnosticate;
  • control mai bun al dislipidemiilor;
  • scăderea riscului pentru dezvoltarea sindromului ovarelor polichistice;
  • scăderea riscului pentru apariția sindromului metabolic;
  • scădere ponderală;
  • îmbunătățirea condiției fizice prin creșterea masei musculare;

„Beneficiile descrise mai sus sunt obținute în principal prin îmbunătățirea acțiunii insulinei și prin efectele sale antioxidante.”

Dr. Giorgiana Țuțuianu, medic specialist medicină internă

Conform cercetărilor, cromul ar putea ajuta inclusiv la reducerea nivelurilor de trigliceride și la creșterea nivelului colesterolului HDL (bun).

De cât crom avem nevoie zilnic

Doza recomandată de crom începând cu vârsta de 9 ani variază între 21 și 25 de micrograme (mcg) pe zi pentru sexul feminin și între 25 și 35 mcg pe zi pentru sexul masculin.

Pentru sugari și copii, aportul recomandat este următorul:

  • până la 6 luni: 0,2 mcg pe zi,
  • de la 7 la 12 luni: 5,5 mcg pe zi,
  • de la 1 la 3 ani: 11 mcg pe zi,
  • de la 4 la 8 ani: 15 mcg pe zi.

Scăderea nivelului de crom în organism este asociată cu rezistența la insulină, risc crescut de insuficiență cardiacă congestivă, hipercolesterolemie și reducerea fertilității. Potrivit Synevo.ro, fierul inhibă legarea cromului de transferină, astfel că persoanele cu hemocromatoză (acumulare a fierului în organism) prezintă o retenție scăzută a cromului în organism.

Pentru dozarea cromului se pot face două tipuri de analize:

  • în sânge – se urmărește un posibil deficit (în special la vârstnici, la persoanele care au suferit traumatisme severe sau supuse unui nivel ridicat de stres), dar și monitorizarea în cazul persoanelor care primesc preparate de crom, evaluarea intoleranței dobândite la glucoză etc.;
  • în urină – se monitorizează expunerea profesională la crom.

Alimente bogate în crom

Cromul se regăsește într-o gamă largă de alimente, inclusiv fructe și legume, cereale și produse din carne.

Alimentele cele mai bogate în crom sunt, potrivit medicului:

  • broccoli – 22 mcg la 100 de grame;
  • suc de struguri – 7,5 mcg la 240 ml;
  • piept de curcan – puțin peste 2 mcg la 100 de grame;
  • piure de cartofi – 3 mcg la aproximativ 200 de grame;
  • fasole verde – 2 mcg la aproximativ 100 de grame;
  • vin roșu – între 1 și 13 mcg la 150 ml;
  • pâine din făină integrală – 1 mcg la o felie;
  • drojdie de bere – 9 mcg la o lingură (12 grame);
  • suc de portocale – 2,2 mcg la 250 ml;
  • carne de vită – 2 mcg la 100 de grame;
  • suc de roșii – 1,5 mcg la 250 ml;
  • mere – 1,4 mcg la un măr mediu (aproximativ 200 grame).

„Cromul este un mineral care poate fi ușor integrat într-o dietă echilibrată și sănătoasă, acesta regăsindu-se în foarte multe alimente. Astfel, este recomandat consumul echilibrat de vegetale, cereale integrale, lactate semidegresate, proteine de origine animală, oleaginoase, care, alături de limitarea consumului de alimente și băuturi bogate în zaharuri, grăsimi săturate și băuturi alcoolice, reprezintă baza unei diete sănătoase.“

– Dr. Giorgiana Țuțuianu, medic specialist medicină internă

Pastile cu crom – câte tipuri există?

Principalele forme de suplimente pe bază de crom disponibile pe piață sunt picolinatul de crom, nicotinatul de crom și clorura de crom.

Beneficiile acestor preparate sunt similare, aceleași cu cele prezentate mai sus, însă este important de menționat faptul că picolinatul de crom are o rată de absorbție și o biodisponibilitate mai mari decât nicotinatul de crom și clorura de crom.

Picolinat de crom beneficii

„Picolinatul de crom este un supliment pe bază de crom trivalent atașat acidului picolinic. Aceasta este cea mai studiată formă a suplimentelor pe bază de crom, iar cercetările efectuate până în prezent au demonstrat că are cea mai bună rată de absorbție și, de asemenea, cea mai bună eficacitate în ceea ce privește beneficiile amintite.“

– Dr. Giorgiana Țuțuianu, medic specialist medicină internă

Beneficiile consumului de picolinat de crom sunt următoarele:

  • reducerea insulino-rezistenței și a riscului de dezvoltare a diabetului zaharat, precum și un control glicemic mai bun al pacienților diabetici;
  • controlul sindromului metabolic;
  • reducerea riscului de dezvoltare a sindromului ovarelor polichistice;
  • controlul dislipidemiei;
  • scădere ponderală și reducerea procentului de grăsime corporală.

De asemenea, trebuie amintit faptul că suplimentele pot prezența și reacții adverse.

Crom picolinat contraindicații și reacții adverse

Dintre posibilele efecte adverse produse sunt important de menționat:

  • diareea,
  • hemoragia digestivă,
  • hematuria (urinare cu sânge),
  • afectarea hepatică,
  • anemia,
  • tulburările de echilibru și de concentrare,
  • cefaleea,
  • insomnia,
  • iritabilitate.

„Un alt aspect important de amintit este interacțiunea suplimentelor pe bază de crom cu alte medicamente, în special cele utilizate pentru substituția funcției tiroidiene, cărora le reduce rata de absorbție. Medicamentele din sfera antiinflamatoarelor nesteroidiene pot să crească biodisponibilitatea cromului, crescând astfel riscul apariției reacțiilor adverse.“

– Dr. Giorgiana Țuțuianu, medic specialist medicină internă

Din acest motiv, suplimentele de crom ar trebui administrate la distanță de 3-4 ore de pastilele pentru tiroidă.

Suplimentele de crom pot interacționa și cu antiacidele, corticosteroizii, blocanții H2, inhibitorii pompei de protoni, beta-blocantele, acidul nicotinic și inhibitorii de prostaglandine.

Persoanele care utilizează oricare dintre aceste medicamente, precum și cele cu diabet ar trebui să discute cu medicul înainte de a lua suplimente de crom, deoarece acestea ar putea afecta acțiunea tratamentelor.

Suplimentele de crom nu ar trebui luate în timpul sarcinii sau al alăptării și nu ar trebui să fie administrate copiilor.

„Nu în ultimul rând, pacienții diabetici care urmează tratament de substituție cu insulină sau tratament cu antidiabetice orale pot experimenta mai frecvent scăderi bruște ale nivelului glicemiei, fiind expuși riscului de hipoglicemie.”

– Dr. Giorgiana Țuțuianu, medic specialist medicină internă

Medicul subliniază că pacienții trebuie informați că, în cazul în care asociază boli cronice hepatice sau renale, nu ar trebui să administreze suplimente pe bază de crom, întrucât acestea ar putea agrava problemele preexistente.

Cum să iei suplimentele cu crom, seleniu și zinc

Administrarea zilnică a suplimentelor pe bază de picolinat de crom, seleniu și zinc poate îmbunătăți performanța miocardului, prin prevenirea stresului oxidativ, stimularea neoangiogenezei, precum și a mecanismelor antiinflamatoare și antihipermetabolice.

„Efectul acestora este unul sinergic, însă este recomandată evitarea administrării împreună a acestor trei minerale, pentru a evita interacțiunile dintre acestea, în scopul obținerii un beneficiu maxim.”

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare