Așteptări de la 2021: Cum rămânem precaut optimiști

Așteptări de la 2021: Cum rămânem precaut optimiști

După un an precum 2020, în care am fost nevoiți să ne confruntăm cu restricții, limitări, temeri legate de un pericol real asupra sănătății noastre, în care ne-am reconfigurat modul de a munci și de a interacționa cu ceilalți, este firesc să ne dorim o revenire. Să nu uităm însă ce ne-a învățat anul trecut și să reevaluăm ce așteptări de la 2021 avem, pentru a evita stresul adăugat și anxietatea.

Despre anul trecut…

Anul 2020 a fost declarat de OMS an pandemic și o problemă de sănătate publică. Ce înseamnă mai exact?

Înseamnă că în același timp este o problemă cu implicații ale sănătații psihice pentru întreaga lume. Încheierea anului 2020 nu înseamnă, așa cum ne-ar placea, și încheierea pandemiei, din păcate. Fiind o problemă globală, cercetările în a gasi un antidot, o soluție au fost accelerate și iată, au aparut și primele vaccinuri.

Cu toții suntem epuizați de stresul la care suntem supuși și se poate ca finalul anului 2020 și ce speranțe și așteptări de la 2021 avem, să slăbească vigilența în respectarea regulilor de igienă.

Avem însă nevoie să rămânem prezenți în viețile noastre, conștienți de prezența virusului, atenți în a ne proteja pe noi și pe cei din jur. Cu cât mai bine menținem regulile de igienă, cu atât mai repede ne putem face planuri de reîntoarce în comunitate.

De la planuri de schimbare la fapte

Și pentru că tocmai am amintit despre planuri, mulți dintre noi suntem obișnuiți cu stabilirea obiectivelor personale, profesionale, cu planificarea anului următor și suntem entuziasmați și pregătiți cu motoarele turate încă din primele zile ale noului an.

De câte ori am declarat că pe data de 1 ianuarie ne apucăm de dieta, sport, citit?

Ce ne-a învățat anul trecut? În primul rând să ne adaptăm, să găsim soluții, să devenim flexibili, să privim și din alte perspective. Anul 2020 ne-a schimbat viețile, ne-a îndepărtat unii de alții, ne-a apropiat unii de alții, am pierdut oameni dragi, am învățat că nu deținem controlul, am pierdut financiar și profesional.

Oricât de banal ar fi, nimeni nu a găsit modalitatea de a evita zbuciumul unei schimbări. Majoritatea percepe tranziția la o nouă viață ca pe o perioadă de confuzie, declin, nesiguranță, incertitudine.

Înțelepciunea convențională ne spune că o schimbare reușită presupune mai întâi să știm – cu claritate și certitudine – ce vrem cu adevarat și apoi să folosim acea cunoaștere pentru a pune în aplicare o strategie solidă.

În practică, schimbarea se petrece pe dos… prima dată facem și pe urmă știm. Poate de aceea ar trebui să ne domolim anumite așteptări de la 2021.

Socoteala de acasă cu cea din târg

La începutul anului 2020, ne-am bucurat că avem mai mult timp pentru noi și pentru familie, am planificat câte cărți vom citi și câte filme vom viziona, aveam un avânt puternic. De fapt, era un mecanism de supraviețuire, de a face față necunoscutului, nesiguranței, o negare a situației de fapt, a dramei care tocmai începuse.

În toată această perioadă, speranța a fost cuvântul de ordine și cu ea în suflet adormeam, cu ea ne trezeam. Speranța a ajuns la nivelul cel mai ridicat din ultimul timp, speranța că ne vom schimba la nivel individual și la nivel de comunitate, de țară, speranța că vom trăi mai frumos, că vom petrece mai mult timp cu familia și cu prietenii. Speranța este cea care dă tonul multor așteptări de la 2021.

Oricât de nesatisfacător ar fi fost stilul nostru de viață, jobul nostru, faptul că am fost obligați să renunțăm la ele ne face să ne confruntăm cu întrebări importante despre identitate: cine suntem azi, cine am crezut înainte că suntem, cine am crezut că o să fim, că ar fi trebuit să fim, ce am sperat să devenim sau ne-a fost teamă să devenim?

Așteptări de la 2021

Unele așteptări de la 2021 sunt destul de mari, legate de normalitate, apropiere, prietenie, familie, vacanțe, viața împreună. Toate procesele de transformare, din natură sau societate au nevoie de un timp, un spațiu de pregătire (coconul, crisalida, uterul, spațiul imaginației, ucenicia).

Schimbarea presupune o pregătire psihologică. Ce așteptăm de la noul an în termeni realistici? Ce este cu adevărat important pentru fiecare dintre noi? Ce este urgent, ce vrem și putem schimba?

Redefinirea vieții presupune un pas înapoi pentru a obține o nouă perspectivă, e dificil să capeți obiectivitate pentru a schimba rutina zilnică, avem nevoie de o pauză, acest spațiu de pregătire.

Așteptările prea mari de la „noul an” sunt, de fapt, așteptările noastre de la noi, înseamnă presiunea pe care o așezăm pe umerii noștri, gândindu-ne că astfel vom fi, poate, mai buni, că vom avea rezultate mai vizibile încă de la început.

Pentru „a avea” ceva trebuie „să facem”, iar pentru asta trebuie „să fim”. Prima regulă este „să fim”.

Presiunea psihică resimțită

Când ne setăm noile așteptări de la 2021, în primul rând ne dorim o eliberare de presiunea psihică pe care am resimțit-o la cote înalte.

Anul trecut a lăsat urme adânci, stresul și anxietatea încă există, atenția, grija, responsabilitatea în fața pandemiei ne epuizează. A ne aștepta ca viața să fie din nou „normală”, să ne întoarcem la cum trăiam înainte, știind că între anul ce s-a încheiat și cel care a început există doar artificiile și paharul de șampanie, toate ne conduc la dezamăgire, la pierderea speranței.

Așteptările nerealiste conduc la resentimente, gânduri intruzive despre noi înșine, despre lume, despre viață nedreaptă și ghinion.

Adaptarea la schimbare este realistă și ne poate așeza mai ușor în noua normalitate. Cred că putem privi realitatea, ceea ce trăim în prezent, renunțând la negare, la conspirații. Vrem să fie totul ca înainte, deși înainte nu ne plăcea. Pandemia ne-a pus în fața unor pierderi irecuperabile, fiecare a pierdut ceva, de la libertatea de mișcare și alegere, oameni, financiar, rutine… enumerați fiecare.

A nega acestea toate și a căuta imediat schimbarea, normalul în termeni lipsiți de realism ne conduce la dezamăgire și la pierderi și mai mari. Pierdem speranța că vom traversa cu bine această perioadă.

Cum ne recalibrăm așteptările

Atunci când investim cu speranță noile așteptări de la 2021, este sănătos să ne referim la lucrurile care stau în controlul nostru, motiv pentru care, iată câteva recomandări:

Să ne focusăm pe adaptarea unui nou mod de gândire și de a fi.

Reflecția este importantă, să o includem în rutina zilnică.

Să acționăm și să ne adaptăm așteptările pe măsură ce înaintăm.

E nevoie de timp pentru a trece de la vechi la nou, să fim conștienți de acest lucru.

Să evităm luarea deciziilor majore dintr-o dată, pașii mici conduc schimbări mari.

Tranzițiile majore din viață durează un timp îndelungat, să fim realiști când stabilim planuri.

Noul cere mișcare, acțiune și așezare.

Să nu uităm că finalul poate fi diferit de ceea ce ne-am imaginat, însă avem această competență numită adaptabilitate. Să nu ezităm să cerem ajutorul specialiștilor în sănătate mintală, atunci când simțim această nevoie. Să nu renunțăm și să nu ne simțim dezarmați dacă povestea se schimbă pe parcurs.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare