Lista cu rezoluții pentru echilibru emoțional în Noul An. 5 obiective cu adevărat sănătoase
De listele noastre cu rezoluții se tot alege praful an după an atunci când le stabilim după standarde, după aprecieri detașate de propria noastră persoană și focusate pe „ce credem că e bine pentru noi”. La rezoluții includem cam tot ce procrastinăm, ce punem sub umbrela lui „cândva” sau a lui „de mâine”. Cum ar fi la capitolul rezoluții să includem o relație mai bună cu noi înșine, împărțită în câteva obiective tangibile?
Ne mai stabilim liste cu rezoluții sau renunțăm?
Nu este rău să ne stabilim rezoluții, ba chiar indicat. Cum ar fi viața noastră fără a ne stabili niciun obiectiv, fără a ne urmări anumite interese personale, fără a fi atenți la propriile nevoi?
Dacă rezoluțiile noastre, respectiv deciziile pe care le luăm pentru propria persoană, nu țin cont de resurse, disponibilitate, motivația interioară, capacități și reziliență, ajung să ne cauzeze mai multă dezamăgire.
În loc să le permitem să fie o sursă de stres sau de idealuri greu de atins, le putem reformula astfel încât să fie obiective cu adevărat sănătoase pentru noi.
Să ne acordăm un moment de introspecție
Nu cred în rețetele magice care te învață să vizualizezi cu încredere și perseverență ceea ce îți dorești pentru a atrage acel lucru. Ai putea încerca să îl tot vizualizezi pe Brad Pitt, iar șansele ca el să se materializeze sunt zero.
Focusarea pe ceea ce îți dorești însă, are rolul de a crea spațiu în mintea ta pentru acele obiective importante pentru tine. Și cum suntem obișnuiți să ne încărcăm mintea cu stres și anxietate, nu strică să facem loc și acelor lucruri pozitive pe care ni le dorim pentru noi înșine.
Acestea mai redresează balanța și ne ajută să păstrăm o perspectivă mai obiectivă. Prin urmare, navigând printre vocea criticului interior, instinctul de salvator și relațiile defectuoase cu sine și cei din jur, iată cum arată o listă cu rezoluții sănătoase și utile:
Rezoluția nr 1: Să am o viață mai fericită
Pare cel mai dificil de atins obiectiv, nu? Fericirea aceea din filme este utopică, dar rescrierea scenariilor personale pentru a avea o viață fericită este nu doar posibilă, ci și necesară.
Psihologul Martin Seligman, autorul unor cărți binecunoscute despre fericirea autentică și optimism, împarte componentele fericirii în: viață plăcută (pleasant life), angajament (engaged life) și viață cu sens (meaninful life).
Viața plăcută înseamnă să te angajezi frecvent și în mod constant în activități care îți fac plăcere. Identifică, așadar, zece comportamente care îți fac plăcere și pune în practică cel puțin 2-3 comportamente săptămânal. Pentru mulți dintre noi este o adevărată provocare să identificăm zece astfel de comportamente…
Angajamentul presupune atenție și conectare la propria persoană, cultivarea propriilor calități și virtuți. Identifică cinci calități sau puncte forte ale tale și planifică cel puțin trei comportamente congruente cu acestea pe parcursul fiecărei săptămâni.
Cele două strategii de mai sus creează spațiu pentru viața cu sens, întrucât folosirea calităților tale pentru scopuri mai ample, în acțiuni ale căror efecte se răsfrâng și în jurul tău, îți dau sentimentul scopului în viață.
O rutină care să includă aceste recomandări este o rezoluție sănătoasă pentru tine și pentru relațiile cu cei din jurul tău.
Rezoluția nr 2: Relații mai bune cu cei din jur
Înainte de a visa la relația de cuplu mult dorită cu partenerul visat, prietenii ideali sau chiar la o familie … mai puțin disfuncțională, recomand să inventariem lucrurile care depind de noi, care stau în puterea noastră. Iar aici aș include următoarele:
Comunicarea asertivă
Acest tip de comunicare presupune formularea cu atenție și respect atât față de noi înșine cât și față de celălalt a mesajelor care fac referire inclusiv la comportamente nedorite, neplăcute, dureroase.
În loc să blamăm, să acuzăm și să etichetăm („Din cauza ta!”, „Tu ești vinovat!”, „Ești un nesimțit”) să învățăm să ne comunicăm nemulțumirile fără a jigni și fără a-l invita pe celălalt să devină defensiv.
Punerea limitelor
Aici includem și refuzul, atât de dificil pentru mulți dintre noi. Cum aș putea să pun limite celorlalți fără să se simtă excluși, neimportanți pentru noi, ignorați?
Limitele sănătoase țin cont de tine, de nevoile tale, de resursele și disponibilitățile tale. Limitele sănătoase înseamnă că tu ești egalul celuilalt și nu subordonat nevoilor, dorințelor, așteptărilor lui cât timp acestea le încalcă pe ale tale. Să pui limite înseamnă să faci loc într-o relație atât pentru tine cât și pentru celălalt.
Autodezvăluire autentică
Autodezvăluirea presupune să le permitem celorlalți să ne cunoască așa cum suntem și să nu lăsăm fricile personale să ne cenzureze („Vor crede că sunt ciudat”, „Nu mă vor accepta”).
Permițându-le celorlalți să ne cunoască ne cerem drepturile, ne afirmăm nevoile și selectăm persoanele din jurul nostru. Dacă nu poți fi autentic și vulnerabil cu oamenii din jur, înseamnă că nu sunt oamenii potriviți pentru tine. Caută-ți propriul trib.
Rezoluția nr 3: Redu vocea criticului interior
Cu toții avem vocea aceea a criticului interior care credem că ne mobilizează, ne împinge să dăm mai mult randament, să avem așteptări mai mari de la noi înșine și performanțe mai bune.
În realitate, ne chinuie, ne dă anxietate, ne păcălește că nu suntem suficient de valoroși.
Vocea criticului interior nici măcar nu este vocea noastră, ci este vocea unui părinte (sau a ambilor) care astfel ne transmitea că ne vrea „binele”. Este o voce pe care am interiorizat-o crezând că este a noastră.
Putem fi „mai buni” și dacă ne vorbim cu compasiune, dacă ne încurajăm, dacă avem încredere în noi că vom reuși în ceea ce ne-am propus, chiar dacă nu din prima. Uneori ar fi bine să observăm mesajele criticului nostru, poate chiar să îi mulțumim pentru ceea ce credem că a făcut bine pentru noi în trecut, dar să și facem puțină curățenie între aceste gânduri, să le înlocuim și cu alternative mai sănătoase.
Vorba aceea, „Dacă plantele cresc mai bine și mai sănătoase atunci când le vorbim frumos, imaginează-ți ce efecte ar avea acest lucru asupra oamenilor”.
Rezoluția nr 4: Ai grijă de copilul tău interior
Cum spuneam și mai sus, uneori purtăm cu noi mesaje devenite toxice, chiar dacă poate în copilărie ele s-au dorit a fi bine intenționate din partea părinților noștri.
Fiecare dintre noi știe ce i-a lipsit în copilărie, ce ar fi dorit să fie diferit din partea părinților. Și totuși, nimeni nu ne mai împiedică acum să facem noi lucrurile acelea pentru copilul nostru interior.
Am putea întocmi o listă a acestor lucruri și să ne gândim pentru fiecare în parte ce putem face noi. Să ne acordăm așadar mai multă compasiune, răbdare și iubire, așa cum facem pentru cei din jurul nostru.
Să ne acceptăm și îmbrățișăm copilul vulnerabil care ne atrage atenția când ceva nu este în regulă cu noi, să ne mângâiem copilul furios și să îl învățăm să își exprime diferit nemulțumirile și să descătușăm copilul fericit și să ne reamintim să ne jucăm, să ne bucurăm, să privim din nou viața prin ochii lui curioși.
Rezoluția nr 5: Vision board
Vrei un reminder grafic al lucrurilor pe care ți le dorești? Fă-ți un vision board, respectiv un colaj în care să incluzi ceea ce ți-ar plăcea să ai în viața ta.
Găsești cu siguranță nenumărate imagini și mesaje pe care le poți descărca simplu de pe internet și pe care le poți „monta” în tabloul tău personalizat. Acesta poate fi realizat într-o pagină de powerpoint pe care să o salvezi apoi sub forma unei fotografii la care să revii periodic.
Urmărește cum ai ales imaginile, unde le-ai pus în vision board, ce dimensiuni (importanță) ai acordat fiecăreia. Vezi ce ai adăuga în plus.
Vizualizează-l periodic pentru a-ți aminti acele comportamente, conduite, acțiuni și rezoluții care te aduc mai aproape de lucrurile pe care ți le dorești.
Și nu uita, succesul atingerii oricărui obiectiv constă în împărțirea lui în pași simpli, răbdare în parcurgerea lor și flexibilitate în ajustarea lor atunci când apar obstacole neprevăzute.