Dieta disociată încurajează obiceiuri alimentare sănătoase, care ar putea favoriza scăderea în greutate: consumul de alimente mai bogate în nutrienți, o alimentație bogată în legume și fructe și evitarea caloriilor goale. Dar planul alimentar poate deveni nesănătos și dificil de menținut pe termen lung.
„Ca și feedback, dieta disociată i-a ajutat pe cei pe care îi deranjează să aibă ore fixe de masă sau pe cei care trebuie să aibă grijă la porții. Li s-a părut foarte simplu să consume, pe parcursul unei zile, aceeași categorie de alimente, fără restricții. Mai greu pentru pofticioșii care își doreau să mănânce altceva decât le impunea dieta. Ceea ce a dus la frustrări și la dorința de a recupera mesele care le-au fost restricționate.“
Dr. Iren Alexoi, medic nutriționist
Dieta disociată, bună pe termen scurt
Corpul are nevoie zilnic de un anumit raport de carbohidrați, proteine și grăsimi pentru a funcționa optim, iar dieta disociată creeză un dezechilibru și un deficit de nutrienți, de cele mai multe ori.
Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să aplici părțile pozitive din această dietă într-un plan alimentar mai echilibrat, care include exerciții fizice regulate, pentru a pierde în greutate și pentru a te menține.
Ceea ce puțini dintre noi știu este că dieta disociată a fost creată la începutul anilor 1900. Totuși, ea a redevenit celebră în anii 2010 și tot câștigă popularitate.
Teoria alimente alcaline versus alimente acide
Este cunoscut faptul că nutriționiștii recomandă ca, la fiecare masă să combinăm cele trei grupe alimentare principale: carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase. Ei bine, dieta disociată presupune ca la o masă sau chiar o zi întreagă să mâncăm alimente dintr-un singur grup.
Dieta disociată se bazează pe următorul principiu: creșterea în greutate este cauzată de consumul de alimente alcaline împreună cu cele acide. Astfel se creează un dezechilibru al enzimelor digestive și metabolice, căruia organismul nu îi poate face față, potrivit medicului Lauren Blake, nutriționist înregistrat la Universitatea de Stat Ohio Wexner. Se crede că acest dezechilibru suprasolicită sistemul digestiv, încetinește metabolismul și conduce la creșterea în greutate.
Cu toate acestea, nu există dovezi care să susțină afirmația că organismele noastre nu sunt capabile să digere alimentele alcaline împreună cu cele acide. Mai că multe alimente includ ambele categorii de substanțe.
Nucile, de exemplu, conțin carbohidrați alcalini și proteine acide. Sistemul nostru digestiv este capabil să gestioneze combinația de nutrienți foarte bine.
Cum funcționează dieta disociată
Pentru a ține sub control enzimele digestive și metabolice, regula principală a dietei disociate este să mănânci doar un grup de alimente odată. Susținătorii dietei spun că astfel, absorbția nutrienților este maximizată, iar nevoile corpului tău sunt satisfăcute cu porții mai mici de mâncare.
Planul alimentar disociat încurajează consumul de fructe, legume și cereale integrale ca sursă principală de hrană, în fiecare zi. De asemenea, se recomandă limitarea proteinelor, a alimentelor bogate în amidon și a grăsimilor și evitarea alimentelor procesate. În plus, este bine să așteptăm patru ore între mese, mai spun susținătorii dietei disociate.
Dieta disociată poate fi ținută în două moduri. Primul mod presupune consumul unui singur grup de alimente la o masă, trei mese pe zi (de exemplu: mic dejun – doar carbohidrați, prânz – doar grăsimi, cină – doar proteine). Al doilea mod înseamnă să mănânci un tip de alimente pe zi (de exemplu: fructe și legume – luni, proteine – marți, cereale integrale – miercuri și așa mai departe).
Reguli în dieta disociată
- Nu trebuie să consumi proteine din carne sau carbohidrați după ora 19:30.
- După prânz sau cină poți să bei cafea, ceai sau iaurt.
- Nu poți consuma băuturi răcoritoare sau sucuri.
- Toate condimentele sunt permise, dar trebuie folosite cu moderație.
- Nu este permis consumul de zahăr sau de alcool.
- Trebuie respectată o perioadă de digestie de 3-4 ore între mese.
- Fără lapte după mese! Doar apă, ceai sau cafea.
- Poți bea doar apă în timpul mesei.
- Se gătește în puțin ulei, apoi se îndepărtează excesul de ulei cu un șervețel de hârtie.
- Supele se pot prepara cu alimente care aparțin aceleiași grupe.
- Mănâncă miere și lămâie dimineața înainte de micul dejun.
- Pentru cină e ideal să prepari pește sau fructe de mare.
Combinații alimentare nerecomandate în dieta disociată
- Alimentele grase cu proteine.
- Diferite grupe de carbohidrați în același aliment.
- Glucidele cu proteine.
- Legumele și leguminoasele nu pot fi combinate cu fructe.
- Fructele trebuie consumate doar singure, în cadrul gustărilor dintre mese.
Te va ajuta să slăbești?
Dieta presupune un avantaj evident: se pune accentul pe alimente integrale, pe creșterea consumului alimentelor de origine vegetală și pe limitarea produselor de origine animală și rafinate.
„Creșterea aportului de alimente de origine vegetală se corelează cu un aport mai mare de fibre. Acestea mențin senzația de sațietate și pot ajuta la pierderea în greutate“, a adăugat nutriționistul Lauren Blake.
În plus, unele alimente de origine vegetală au, în mod natural, mai puține calorii, astfel încât le poți mânca în cantități mai mari. Nu este și cazul nucilor, alunelor sau migdalelor, al fructelor foarte dulci ori al uleiurilor cum este cel de măsline, care au un aport caloric crescut.
Cum slăbești
În cazul dietei disociate pierzi în greutate pur și simplu pentru că ingerezi mai puține calorii decât în mod normal.
Când elimini alte grupe de alimente și mănânci doar carne o zi întreagă, de exemplu, numărul de calorii e mai mic decât într-o alimentație normală.
Este sigură dieta disociată?
Cea mai mare problemă a dietei disociate este că se concentrează prea mult pe maximizarea procesului de digestie și nu suficient pe calitatea meselor. Nu se concentrează pe densitatea sau diversitatea nutrienților necesari pentru a ne satisface nevoile zilnice de macronutrienți și micronutrienți.
În funcție de grupele de alimente pe care te concentrezi într-o anumită zi, vei pierde nutrienți importanți care nu sunt acoperiți de aceste grupe.
De asemenea, riști să exagerezi cu caloriile atunci când mănânci fructe o zi întreagă.
Deși fructele sunt bogate în micronutrienți, conțin și foarte mult zahăr. Consumul de fructe fără proteine și grăsimi va determina creșterea prea rapidă a zahărului din sânge, afectând negativ controlul insulinei. Acest lucru ar putea declanșa o creștere a poftei de mâncare.
„Atenție la cum se procedează după întreruperea dietei! Aici apare marea provocare: ce faci după dietă?“, atrage atenția nutriționistul Iren Alexoi.