Motivele pentru care suntem indeciși și 10 soluții

Motivele pentru care suntem indeciși și 10 soluții care pot rezolva o astfel de problemă

Se spune că cele mai simple decizii vor fi luate atunci când avem de ales între două opțiuni. Bineînțeles, dacă cele două presupun a face sau a nu face un anumit lucru, vom lua în calcul alți factori precum beneficii și dezavantaje asociate fiecărei decizii. Însă între 2 obiecte vom decide mai ușor decât dacă opțiunile sunt mai numeroase. Cu cât crește numărul alternativelor, scade abilitatea noastră de a lua decizii. Și dacă mai mereu sunt indecis/ă? Dacă mă confrunt adesea cu dificultăți în a lua o decizie, de unde vin ele și cum le pot corecta?

Incapacitatea de a alege

Eu mereu sunt indecis, iar asta este o problemă pentru mine, dar mai ales pentru cei din jurul meu… care adesea mă exclud din procesul decizional. Nu pot să stabilesc cum să îmi petrec weekendul pentru că nu știu ce ar fi mai bine să aleg sau dacă preferința mea va rămâne aceeași până în weekend. Totodată mă tem cumva, că aș putea veni cu o idee penibilă pentru ceilalți. Cumva, mă tem de ridicol. Analizez toate opțiunile și adesea acest proces mă obosește. Dacă mă întrebi ce vreau să fac peste 3 zile, îmi e aproape imposibil să răspund. Mă simt de parcă ar depinde viitorul meu de un weekend, atât de indecis sunt. De cele mai multe ori, ajung și să nu fac mare lucru în felul acesta… sau să îi las pe alții să decidă.”, povestește Paul, 25 de ani, din București.

Cu toții am luat la un moment dat în viața noastră decizii dificile. Am început prin a ne îndoi, prin a ne neliniști că nu știm ce să alegem, ceea ce este normal, iar în final am decis. Unii se hotărăsc rapid, alții au nevoie de mai mult timp pentru a se hotărî. Există și o categorie de persoane, indecișii, care pur și simplu rămân blocați, nu acționează în niciun fel fiind incapabili de a alege.

În clipa în care indecizia ne afectează viața, relațiile și este în legătură cu anxietatea, chiar și depresia uneori, este posibil să facem parte dintre acele persoane indecise. 

Indecizia este acea incapacitate de a alege. Teama de a decide, de a-și asuma responsabilități, de a nu fi pe placul celorlalți sau de a intra în conflicte, poate să determine o persoană indecisă să se bazeze pe ceilalți în alegerile sale.

La întrebări precum: „Restaurant italian sau chinezesc? Vacanță la Londra sau la Barcelona? Să îmi pun rochia verde sau pe cea albastră?”, un indecis va răspunde prin „Cum vrei tu”, adesea incapacitatea lui de a se hotărî putând trece drept indiferență.

De ce sunt mereu indecis?

Iată câteva motive pentru care anumite persoane au această dificultate de a se hotărî, care petrec mult timp analizând opțiunile sau care se tem că ar putea lua decizia greșită, care i-ar putea afecta și pe alții. Așadar, iată cum pot ajunge să fiu indecis:

  • Nu am încredere în mine: nu am o stimă de sine ridicată și prefer să fac ce spun ceilalți pentru că „ei știu mai bine”;
  • Îmi-este teamă de eșec: nu pot controla și prevedea totul iar indecizia îmi dă un sentiment de putere;
  • Am prea multe variante dintre care să aleg: trăim într-o societate ce se bazează pe consum și pentru orice produs sau serviciu pe care doresc să îl cumpăr am o multitudine de opțiuni;
  • Îmi este teamă de un posibil conflict în urma unei decizii, deoarece acesta mă poate conecta cu frica, durerea sau tristețea;
  • Fug de responsabilități, nu știu să îmi asum deciziile;
  • Îmi este teamă să mă impun în fața celorlalți pentru că va fi judecată alegerea mea;
  • Îmi este teamă să nu fiu pe placul celorlalți, adică să nu primesc validare și acceptare.

Indecizia poate să genereze o stare de rău general. Mihai este un indecis cronic: „De curând am fost foarte stresat când  colegii mei de birou m-au rugat să le fac o rezervare la un restaurant pe care să îl aleg eu. Cum nu reușeam să mă decid, am cerut sfatul unui alt coleg. Rezultatul a fost că am primit mai multe sugestii care mi-au complicat și mai mult alegerea.

Cu cât miza deciziei este mai mare, cu atât un indecis se va bloca, va refuza să aleagă sau va apela la ajutor din afară. Imposibilitatea de a controla totul și de a anticipa consecințele poate fi înfricoșătoare pentru cel de trebuie să decidă, iar el va prefera în aceste condiții să nu facă nimic.

Să nu decizi nimic, îți dă iluzia unei atotputernicii. Să nu te hotărăști, îți permite să continui să visezi că vei face o alegere sau o alta. Când indecisul așteaptă ca ceilalți să aleagă pentru el, acest lucru îi permite să evite consecințele și să scape de responsabilități.

Cum am ajuns indeciși

Indecizia are legătură cu lipsa stimei și încrederii în sine și te face să te îndoiești de gândirea ta. Nu poți să te decizi deoarece ai o dorință imatură de a controla totul fără asumarea consecințelor.

O persoană indecisă poartă în sine un scenariu de viață moștenit din copilărie care o obligă să tergiverseze lucrurile. Copil fiind, a luat, probabil, următoarea decizie: să nu ia decizii în viață. Ajuns adult, acționează sub influența acestui jurământ precoce, refulat în inconștient.

Indecizia își are rădăcina în modelul parental pe care l-am preluat din copilărie și pe care îl repetăm o dată deveniți adulți. Dacă am avut părinți hiperprotectivi, care ne-au impus deciziile lor din dorința de a ne ajuta, atunci nu am învățat cum să luăm decizii. Ajungem să ne adaptăm dorințelor celorlalți, mai ales a părinților și nici nu ne mai auzim propriile dorințe.

Părinții mei, deși am 30 de ani, se așteaptă și acum să mă sfătuiesc cu ei orice decizie aș lua. Mai mult, recent, când mi-am amenajat apartamentul, mama a fost foarte dezamăgită de mobilierul meu de bucătărie spunându-mi să îl schimb neapărat pentru că este o culoare urâtă și arată mohorât. Adevărul este că m-a iritat reacția ei, însă imediat după ce a plecat am început să am îndoieli în legătură cu alegerea mea. Acum chiar să mă întreb dacă nu cumva are dreptate și am făcut o greșeală. Până la venirea ei, nu îmi bătusem capul cu asta. Mi-a fost greu să aleg restul mobilierului, unde am fost ajutată de două prietene. Am clar o problemă în luarea deciziilor, și mă enervez singură pe mine. Sunt convinsă însă că e ceva din relația cu părinții. Mai mereu m-au criticat, mi-au făcut observație și au judecat deciziile mele, mi-au atras atenția frecvent să nu greșesc…”, povestește Daniela, 30 de ani, din Constanța.

Dificultatea de a lua decizii poate veni și din situația în care am avut părinți care nu ne-au învățat niciodată să ne asumăm pe deplin consecințele deciziilor noastre, lăsându-ne să credem că putem în orice condiții să ne schimbăm punctul de vedere și să nu ne mai respectăm angajamentele. 

Incapacitatea de a decide este legată de o formă de anxietate, respectiv teama de necunoscut. Acest lucru generează erori de gândire ce pot modifica realitatea. 

Ce alte dezavantaje apar când ești indecis?

Persoanele care au dificultăți să se decidă adesea sunt nesigure pe ele însele, pe abilitățile și capacitățile personale, pe propria judecată, dar și o teamă de a se confrunta cu eventuale probleme rezultate pe urma deciziei sau cu eșecul.

Cel mai adesea, un indecis se confruntă cu consecințe negative precum:

Îndoiala este una dintre stările pe care oamenii indeciși le au adesea. Dacă iau o hotărâre, în mintea lor vor analiza în continuare dacă a fost cea corectă sau dacă exista o variantă mai bună. Nu odată vor reveni asupra propriei decizii. 

Lipsa încrederii în sine – un indecis nu va fi capabil să își asume decizia luată și va anticipa mereu eșecul și consecințele lui negative. Astfel de persoane au tendința de a construi scenarii negative în care exagerează propriile greșeli și modul în care vor fi evaluate de cei din jur.

Pasivitatea, lipsa acțiunii sunt frecvent comportamentele alternative ale unui indecis. Decât să treacă prin stresul unei decizii importante, sigur de propriul eșec, indiferent ce ar alege, optează pentru a nu face nimic. Să nu uităm niciodată că și dacă nu luăm nicio decizie, tot o decizie este.

Un indecis se va confrunta și cu izolarea întrucât se va simți rușinat de propria dificultate de a decide, considerând că ceilalți, știind acest lucru, îl vor critica sau judeca.

Când rămânem indeciși, trăim un blocaj, suntem în imposibilitatea de a observa oportunitățile care apar. Consecința indeciziei este ratarea unui număr mare de oportunități care presupun decizii rapide. Evident, anumite domenii de activitate, cu responsabilitate și rol decizional, vor fi evitate de astfel de persoane, indiferent de beneficiile unor astfel de poziții. Stresul asociat acestui tip de responsabilizare este prea mare. Iar acest lucru ne duce spre alte probleme mai serioase cu care se va confrunta un indecis, respectiv tulburările anxioase, angoasa, atacurile de panică. Toate acestea sunt generate de scenariile legate de rezultatele propriilor decizii: „Îmi este tare frică de ceea ce se va întâmpla”.

Există și avantaje în a fi indecis?

A fi indecis nu este întotdeauna un lucru rău. Indecizia face parte din viața noastră. Să faci un pas înapoi, să reflectezi, să analizezi și să evaluezi diversele opțiuni, acestea sunt ingredientele unei decizii bune. 

Indecizia este considerată o formă de inteligență cu condiția de a nu rămâne blocat atunci când trebuie să faci o alegere. Un studiu al universității din Dresne arată că persoanele cele mai ezitante iau deciziile cele mai bune deoarece își pun mai multe întrebări. Indecizia ne protejează de anumite erori cognitive precum biasul de confirmare (selectarea inconștientă din mediu a acelor dovezi care confirmă credințele și convingerile noastre în defavoarea dovezilor ce le contrazic) și astfel luăm decizii mai înțelepte deoarece au fost alese ca urmare a unor analize pro și contra.

Ambivalența îți dă posibilitatea de a avea mai multe perspective asupra unei probleme și de a nu vedea lumea în tonuri de alb sau negru, bun sau rău. Să fii indecis, îți oferă timp să evaluezi diferitele alternative pentru a rezolva problema și să iei decizii mai clare în urma cărora să nu regreți.

Teoria prospectării a lui Kahneman și Tversky arată că indivizii sunt mai sensibili la pierdere decât la câștig atât de mult, încât, cel mai adesea sunt dispuși să își asume riscuri importante pentru a evita pierderile. Această teorie explică și de ce acționăm atunci când nu ar trebui și de ce nu acționăm atunci când ar trebui.

În mod straniu, cu cât oamenii au mai multe alegeri de făcut în viață, cu atât este mai probabil ca ei să nu facă nimic și cu cât au mai multe opțiuni atractive, cu atât amână decizia. Libertatea de a alege poate provoca probleme serioase, pentru că amâni mai mult luarea unei decizii, fiindu-ți mai greu să treci peste ezitări.

Cum să fii mai puțin indecis

Iată câteva idei pentru a corecta această tendință de a nu lua decizii, de a reveni mereu asupra lor, de a rămâne nesiguri pe alegerile făcute sau de a le evita cu totul:

1. Vizualizează viitorul: imaginează-ți ce se va întâmpla dacă vei lua această decizie. Poți scrie pe două coloane avantajele și dezavantajele hotărârii tale pentru a putea vedea mai clar. Pentru indeciși, acest exercițiu poate aduce claritate.

2. Învață să iei decizii: caută informațiile de care ai nevoie, cântărește consecințele, revizuiește opțiunile și alege cea mai bună variantă. Nu uita că atunci când luăm o decizie, facem acest lucru cu informațiile pe care le avem disponibile în momentul respectiv. Nu avem de unde să știm cum se va schimba perspectiva noastră pe viitor, când poate vom deține și alte cunoștințe.

3. Acceptă să-ți asumi riscuri și să greșești. Este important să nu ne mai condiționăm, evaluăm și judecăm după eventualele greșeli sau eșecuri. Pentru nimeni un eșec nu este plăcut dar, în același timp, nu este persoană care să nu fi avut niciun eșec. Asumă-ți responsabilitatea pentru deciziile tale și cultivă acea voce interioară blândă, capabilă de compasiune, în locul criticului interior. 

4. Schimbă imaginea de sine, respectiv credința despre sine „sunt un indecis, nu sunt în stare să iau o hotărâre”. Fii conștient de faptul că de când te-ai trezit de dimineața și până ai început să citești acest articol ai luat o mulțime de decizii, mai mici sau mai mari: te speli pe față sau nu, bei cafea, ce mănânci, cu ce te îmbraci… toate sunt decizii.

5. Ia decizia din minte înțeleaptă, din intuiție. Deși adesea suntem deconectați de propriul instinct, respectiv acea cale de mijloc între mintea emoțională și mintea rațională, acesta conține o cunoaștere care nu ține cont nici de gânduri nici de emoții. Ție ce îți spune intuiția? Șansele ca instinctul să ne înșele sunt undeva sub 10%.

6. Alege acțiunea care înseamnă schimbare: asumă-ți decizia luată precum și consecințele, dacă dai înapoi cu siguranță va apărea frustrarea. Schimbare înseamnă și să te raportezi diferit la un potențial eșec. Nu uita că întotdeauna putem alege modul în care răspundem într-o situație. 

7. Antrenează-te cu decizii mici precum: „Să merg pe jos sau cu autobuzul?”, „Să beau ceai în această dimineață în loc de ceai?”

8. Aplică „regula de 24 de ore”: dacă ne simțim blocați și indeciți, timp de 24 de ore nu avem voie să ne mai gândim la această problemă sau să luăm vreo hotărâre. Este incredibil cum se vor așeza apoi toate…

9. Poți da și cu banul pentru a depăși ambivalența deciziei atunci când aceasta este mai puțin importantă – „Ies la o plimbare sau merg la film?”

10. Fă o plimbare în aer liber, meditație sau exerciții de mindfulness și ascultă-ți corpul. Adesea, emoția din corp aduce informație despre sine, despre felul în care ne simțim cu anumite situații, alegeri, decizii, iar deconectarea de noi ne ține departe de această informație.

Să decizi înseamnă să renunți, adică să accepți să pierzi ceva. Adesea uităm ce impact au gândurile automate asupra alegerii. Să recunoști acest lucru este un prim pas în a avea o percepție mai apropiată de realitate. Așa că, nu ezita să iei decizii luând în calcul atât frumusețea schimbării pe care o vei trăi, cât și posibilitatea unui eșec din care îți vei învăța lecția. „Nu regretăm decât ceea ce nu am făcut” spunea Jean Cocteau.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare