De ce noaptea durerile sunt mai mari

De ce simțim durerea mai intens noaptea? Ce pot ascunde durerile care ne perturbă somnul

Te întrebi de ce noaptea durerile sunt mai mari? Ei bine, intensitatea durerii variază pe tot parcursul zilei și al nopții. Uneori, se atenuează dimineața și se agravează după-amiaza, seara și noaptea, existând mai multe motive pentru care se întâmplă acest lucru.

Se consideră că anul 2023 este anul îngrijirii integrative a durerii, fiind mare nevoie de educație privind durerea atât în ceea ce-i privește pe pacienți, aparținătorii lor, dar și pe profesioniștii din domeniul medical.

Conform IASP (Asociația Internațională pentru Studiul Durerii), durerea este o senzație neplăcută și o experiență emoțională asemănătoare cu cea asociată cu leziuni tisulare reale.


„Originea durerii cronice poate fi la nivelul corpului sau sistemului nervos şi are efecte serioase asupra calităţii vieţii. Durerea cronică se poate asocia cu depresie, tulburări de somn, anxietate și scăderea activităţii fizice. Această definiție ne arată că durerea e un simptom mai complex decât la o primă vedere.“

Dr. Cristina Sandu, medic specialist geriatrie-gerontologie la Centrul Medical ProMemoria

Medicul precizează că durata în timp diferențiază durerea acută de cea cronică. O durere acută durează mai puțin de 12 săptămâni, pe când durerea a cărei durată depășește 3 luni, fiind sau nu tratată, se încadrează la cronică, chiar dacă aceasta este continuă sau intermitentă.

Se estimează că 1 din 5 locuitori ai planetei suferă de durere cronică într-un anumit moment al vieţii, fiind mai frecvent întâlnită la femei.

Citește aici cum ajută terapia durerii și ce presupune, atunci când te confrunți cu dureri cronice.

Factorii care influențează intensitatea durerii

Durerea este practic un simptom care avertizează, care atrage atenția persoanei respective că s-a produs o leziune sau a apărut o boală. Tratând leziunea sau boala, ar trebui ca durerea să dispară. Însă nu întotdeauna se întâmplă astfel, fie pentru că boala nu poate fi vindecată cu tratamentul actual, fie tratamentul aplicat e submaximal, fie pentru că durerea are și o altă componentă decât cea fizică.

„Factorii care influențează durerea sunt mulți. Unii țin de gravitatea leziunii, de localizarea leziunii, de densitatea receptorilor pentru durere în zona lezată. Alții țin de persoana care resinte durerea, precum pragul personal de apariție a durerii, gradul de anxietate, existența altor tipuri de suferință, aspecte cultural-educaționale privind durerea și exteriorizarea acesteia.“

Dr. Cristina Sandu, medic specialist

De ce noaptea durerile sunt mai mari

Există mai multe motive pentru care durerea se poate agrava noaptea. Hormonii ar putea fi un factor major. Noaptea este momentul în care producția de cortizol este la cel mai scăzut nivel. Cortizolul este un hormon care, atunci când se regăsește în organism în limitele normale, are efect antiinflamator.

De asemenea, noi cercetări sugerează că durerea ar putea avea un ritm circadian, asemănător cu cel al organismului.

„Existența bioritmului specific somn-veghe face ca noaptea, când ar trebui să ne odihnim, să resimțim orice altceva, cu excepția somnului, ca fiind mai complicat sau mai greu de îndurat.“

Dr. Cristina Sandu, medic specialist

Potrivit specialistului, dacă o persoană simte durere atât ziua, cât și noaptea, o resimte mai puternic noaptea, probabil și prin faptul că noaptea dispar o parte din stimulii de peste zi, iar persoana se concentrează mai mult pe durere.

Află de aici cum îți controlează ritmul circadian somnul, dar și metabolismul și hormonii.

Durerea cronică și insomnia, un cerc vicios

„Noaptea, persoana e singură, trebuie să facă față singură durerii, ceilalți membri ai familiei odihnindu-se. De asemenea, lipsa activității poate fi un factor agravant.“

Dr. Cristina Sandu, medic specialist

Noaptea, durerea este deosebit de problematică, deoarece perturbă somnul. Somnul insuficient ne afectează capacitatea de a gestiona durerea. Și problemele de somn sunt frecvente în rândul persoanelor cu durere cronică. Cel puțin 50% dintre persoanele cu insomnie (tulburarea de somn cel mai frecvent diagnosticată) suferă de dureri cronice.

Insomnia poate duce la privarea de somn, ceea ce crește eliberarea de proteine numite citokine, care sunt implicate în răspunsul inflamator al organismului și îi face pe oameni și mai sensibili la durere.

Găsește aici cele mai importante consecințe ale lipsei somnului, pentru sănătatea fizică, dar și pentru psihic.

Durerea de picioare noaptea

Medicul precizează că, în mod cert, durerea de picioare apărută pe timpul nopții are cauze multiple, dar le menționează pe cele mai frecvente:

  • Arteriopatia membrelor inferioare (artere cu lumenul îngustat cel mai frecvent prin plăci de aterom) – fluxul prin artere e mai mic când persoana stă întinsă în pat decât dacă se mențin picioarele în poziție atârnată la marginea patului sau se stă în picioare.
  • Neuropatia diabetică sau de altă cauză – sunt lezate filete nervoase, iar persoana simte durerea ca o arsură, fierbințeală sau senzație de gheață, de rece.
  • Sindromul picioarelor neliniștite – pe lângă durere (nu foarte intensă), există o senzație nestăvilită de a mișca încontinuu picioarele.
  • Afecțiuni ale sistemului venos periferic – durerea se manifestă sub formă de cârcei, acest tip de durere apărând și în cazul unor tulburări ale electroliților.
  • Compresia traiectului nervos între două planuri dure: între os și planul patului.

Citește aici ce simți când ai o cădere de calciu și cum o poți corecta rapid.

Durerea de șold noaptea

„Durerile nocturne de șold pot fi provocate de o poziție incorectă în timpul somnului, de o saltea deformată sau pot fi cauzate de diverse afecțiuni: cel mai frecvent de afectarea componentelor articulației coxo-femurale, mai rar de afecțiuni musculare.“

Dr. Cristina Sandu, medic specialist

Alte cauze de dureri de șold pot fi osteoporoza și creșterea în greutate, inclusiv cea apărută în timpul sarcinii.

Mâini amorțite și dureroase noaptea

Medicul menționează că paresteziile sau amorțelile sunt manifestări ale durerii de tip neuropat. Durerea de tip neuropat apare prin:

  • compresia nervului, ca în cazul spondilozei cervicale, când paresteziile sunt pe toată lungimea membrului/membrelor superioare sau doar distal (la nivelul palmelor), sau ca în cazul sindromului de tunel carpian, când paresteziile sunt limitate la degete sau mâna afectată;
  • elongația nervului atunci când dormim cu brațele în extensie.

Află de aici când devine îngrijorătoare amorțirea mâinilor și a picioarelor. Recomandările medicului neurolog

De asemenea, conform specialistului, pot apărea amorțeli și dureri în cazul unor afecțiuni articulare cu substrat degenerativ sau inflamator precum:

Dureri de cap noaptea

Cefaleea nocturnă se întâlnește, potrivit medicului, în situații precum:

  • Sinuzita – durerile din sinuzită sunt accentuate de existența în cameră a aerului uscat, în acest caz umidificatoarele sau prezența pe calorifer a unui vas cu apă sunt capabile să atenueze durerea. De precizat că e bine ca vasul să aibă o suprafață de evaporare mai mare.
  • Cefaleea cluster sau „în ciorchine“ – este o durere intensă, dar de scurtă durată (sub o oră), care afectează numai o parte a capului (stânga sau dreapta), de obicei fiind descrisă retroorbitar (în spatele ochilor) și asociată cu secreție nazală și lăcrimare ipsilaterală. Apare cu 2-3 ore înainte de culcare, uneori se poate croniciza.
  • Cefaleea hipertensivă apare în cadrul unui puseu de hipertensiune arterialală care nu e tratat corespunzător. Acest tip de cefalee nu e specific nocturn, ci poate apărea la fel de bine și ziua și noaptea. Se poate însoți și de greață sau vărsături, care sunt manifestări ale encefalopatiei hipertensive.
  • Cefaleea din hipertensiunea intracraniană se agravează când persoana stă întinsă, deoarece în această poziție crește presiunea lichidului cefalorahidian la nivelul capului.

Găsește aici recomandările medicului pentru tratamentul durerilor de cap, fără a dezvolta rezistență la medicamente.

Ce putem face ca să atenuăm durerile care întrerup somnul

„Sunt diverse acțiuni care pot fi întreprinse fără a avea nevoie de o pregătire de specialiate în domeniul medical: umidificarea aerului, evitarea unei poziții incorecte în timpul somnului, achiziția unei saltele care să susțină corect corpul pe timpul nopții.“

Dr. Cristina Sandu, medic specialist

Ideal este ca, dacă apare o durere, persoana să se adreseze medicului care, pe baza unei anamneze amănunțite, a examenului clinic, eventual a unor investigații, să stabilească un plan de tratament multidisciplinar pentru persoana respectivă.

Medicul subliniază că, la momentul actual, existența unei palete largi de medicație și de alte tehnici face ca majoritatea durerilor să dispară sau să scadă în intensitate și frecvență, astfel încât persoana să ducă o viață decentă sau chiar normală.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare