Custodia copilului: nevoile celui mic și sfaturi pentru părinți

Custodia copilului: cum treceți prin această etapă fără conflicte

Decizia de a pune capăt unei relații conjugale poate fi traumatică pentru toți cei implicați, confuză și plină de emoții contradictorii, mai ales atunci când există și copii. Din păcate, relațiile dintre adulți nu funcționează întotdeauna și, atunci când aceștia divorțează, se pot lupta pentru a câștiga custodia copilului. Un părinte bun intenționează să fie prezent în viața copiilor lui cât mai mult timp posibil. Așadar, problemele legate de divorț și custodie nu sunt niciodată simple, mai ales atunci când părinții nu sunt de acord cu privire la împărțirea custodiei.

Cu cine rămâne copilul?

Aceasta este întrebarea pe care orice părinte care luptă pentru custodia copilului vrea să o știe. Deși este imposibil să se prevadă exact cum va decide judecătorul, se poate anticipa că acesta are un singur scop: stabilirea intereselor și nevoilor copiilor.

Mulți părinți consideră că acest lucru este confuz. Nu vor toți părinții ce este mai bine pentru copiii lor? În cea mai mare parte, da. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor contestate privind custodia copilului, judecătorul stabilește ce este cel mai bine pentru cel mic, în ciuda intențiilor bune ale ambilor părinți sau a dorințelor concurente.

Factori care influențează stabilirea custodiei

Orice dovadă confirmată de violență domestică, abuz sau neglijare de către oricare dintre părinți îl poate priva de acesta de custodia copilului. Acuzațiile de abuz sau neglijare aduse de oricare dintre părinți împotriva celuilalt devin relevante.

Capacitatea fiecărui părinte de a asigura nevoile fizice ale copiilor, bunăstarea emoțională și îngrijirea medicală are o pondere importantă în decizia privind încredințarea celui mic. Foarte important este și modul în care vor fi afectați copiii fie prin continuarea acordului actual de custodie, fie prin perturbarea lui.

Sunt luate în calcul atât capacitatea fiecărui părinte de a oferi un mediu stabil, iubitor, cât și dorințele copiilor (dacă sunt considerați suficient de mari și capabili pentru a-și exprima propriile dorințe).

Nivelul de adaptare și atașament dintre copii și casa lor, mediul școlar și comunitate are o pondere importantă în stabilirea custodiei copilului, așa cum este relevantă locuința fiecărui părinte, respectiv dacă acestea oferă spațiu suficient necesar pentru bunăstarea copilului.

Sunt luate în calcul sănătatea mentală și fizică a fiecărui părinte, precum și a copiilor, calitatea relației dintre copii și fiecare părinte și disponibilitatea fiecărui părinte de a susține și facilita relația continuă a copiilor cu celălalt părinte.

Se urmărește și coerența asupra îngrijirii copiilor până în acest moment. Dacă un părinte oferă cea mai mare parte a îngrijirii în timp ce celălalt călătorește o mare parte din timp, de exemplu, acest lucru ar putea avea impact asupra deciziei privind obținerea custodiei copilului.

Un aspect important îl reprezintă vârstele copiilor. Deși nu există o regulă, este de dorit, în general, să se mențină coerența, mai ales atunci când vine vorba de copiii mici. Pe măsură ce copiii cresc, să iau în considerare aranjamente alternative.

Nevoile unui copil în timpul divorțului

Indiferent cine primește custodia copilului, cel mic are nevoie ca ambii părinți să rămână implicați în viața lui. Acest lucru presupune și să fie sunat des, să i se trimită un e-mail, mesaje și să i se pună multe întrebări. Are nevoie să fie asigurat că, deși circumstanțele fizice ale unității familiale se vor schimba, el poate continua să aibă relații sănătoase și iubitoare cu ambii părinți.

Când aceste lucruri nu se întâmplă, copilul va crede că nu este important, nu contează pentru părinți și nu este iubit sincer.

Să nu existe luptă între părinți ci efort comun pentru a se înțelege unul cu celălalt și a fi în acord asupra chestiunilor legate de el. Când părinții se luptă pentru copil, acesta va crede că a făcut ceva greșit și se va simți vinovat.

Să-și iubească ambii părinți și să se bucure de timpul pe care îl petrece cu fiecare dintre ei. De asemenea, are nevoie să simtă sprijin și siguranță în timpul pe care îl petrece cu un părinte. Dacă acesta va fi gelos, supărat sau furios, copilul îi va lua apărarea și va simți că trebuie să îl iubească mai mult ca pe celălalt părinte.

Dincolo de custodia copilului, este necesar să existe comunicare directă între părinți, fără să fie nevoit să transmită el mesaje de la un părinte la altul.

Important este și să audă lucruri amabile atunci când un părinte vorbește despre celălalt. Dacă, spre exemplu, mama spune lucruri meschine despre tată, copilul va simți că mama se așteaptă ca el să fie de partea ei deși își dorește ambii părinți în viața sa.

Copilul are nevoie să se bazeze pe mama și tata, să îl învețe ce este important și să îl ajute atunci când are probleme.

Important este și ca atunci când apar părinți vitregi să nu există așteptarea ca aceștia să înlocuiască părinții naturali. Nimeni nu poate înlocui o mamă sau un tată. Și nimeni nu poate lua durerea pe care o simte un copil atunci când un părinte decide să se retragă din viața lui.

Înainte de a începe o nouă familie, copilul are nevoie de mult sprijin. Este necesar și sănătos ca relațiile familiale să fie negociate, așteptările să fie exprimate, rolurile să fie definite și obiectivele să fie stabilite în mod realist.

Cum afectează lupta pentru cusodie bunăstarea copiilor

O separare conjugală nu anulează responsabilitatea partenerilor de a fi părinți. Părinte ești pentru totdeauna. De aceea, este de dorit ca ambii soți să ajungă la un acord cu privire la bunăstarea și echilibrul emoțional al copiilor lor. Lupta pentru custodia copilului nu ar trebui să îl afecteze pe cel mic. Când această situație este rezolvată cât mai repede și mai amiabil posibil, copiii vor suferi mai puține efecte pe termen lung și vor continua să ducă o viață fericită și sănătoasă.

Mii de copii experimentează stresul divorțului în fiecare an. Modul în care ei reacționează depinde de vârsta, personalitatea și circumstanțele procesului de separare. De multe ori reacția inițială este una de șoc, tristețe, frustrare, furie sau îngrijorare. Însă, atunci când părinții se ceartă în fața copiilor și mediul devine un câmp de luptă, ostilitate continuă și conflict nerezolvat, acest lucru poate deveni o povară grea asupra unui copil. Țipetele, certurile sau violența îi pot face pe copii să se simtă îngrijorați și temători.

Cercetările indică faptul că, toți copiii au dificultăți și suferă atunci când părinții divorțează și se luptă pentru custodia lor. Atât băieții cât și fetele suferă în mod egal; diferența constând în modul în care suferă. Băieții își exteriorizează frustrarea și furia. S-ar putea să aibă probleme la școală, să se lupte mai mult cu ceilalți copii și cu părinții. Fetele tind să-și interiorizeze suferința. Acestea pot deveni depresive, pot dezvolta dureri de cap sau dureri de stomac și pot avea modificări ale apetitului sau ale somnului.

Părinții aflați în conflict deschis (chiar și privind custodia copilului) dau un exemplu negativ copiilor lor, despre cum să-și formeze și gestioneze propriile relații.

Copiii ai căror părinți sunt furioși și ostili în majoritatea timpului, sunt mult mai predispuși să aibă probleme emoționale și comportamentale în perioada adultă.

Implicarea ambilor părinți în creșterea copilului permite acestuia relații viitoare realiste și echilibrate. Copiii învață cum să dezvolte relații prin relația cu părinții lor.

Sugestii pentru părinți

Dacă ești blocat în luptă cu partenerul cu privire la detalii părintești, încearcă să faci un pas înapoi și amintește-ți scopul. Cel mai bun lucru pentru copiii tăi pe termen lung este acela de a avea o relație bună cu ambii părinți.

Ia în considerare bunăstarea tuturor. Fericirea copiilor tăi, a ta și chiar și a fostului partener, ar trebui să fie, în linii mari, imaginea de ansamblu a noii tale vieți după divorț.

Dacă situația escaladează, discută cu un mediator sau un consilier în probleme de divorț. El vă poate ajuta să vă transmiteți nemulțumirile fără să vă răniți reciproc și într-un mod care să nu îi afecteze pe copii. Deși poate fi dificil, lucrul împreună în acest fel îi va scuti pe copii de rănile cauzate de amărăciunea și furia continuă.

Copiii vor fi bine din punct psihologic în timpul unui divorț sau după aceea, atunci când experimentează un context familial caracterizat prin:

  • Relații calitative între copii și părinți;
  • Conflict scăzut între părinți;
  • Capacitate crescută a părinților de a se concentra asupra nevoilor copiilor.
  • Stabilitate economică.

În concluzie, chiar dacă vă doriți în mod egal custodia copilului, nu transformați acest proces într-un câmp de luptă, întrucât copilul este cel care se află la mijloc.

Pentru a gestiona cât mai bine situațiile cauzate de divorț, recomandăm și cartea Când părinții se despart, scrisă de Penelope Leach. Este o carte centrată pe copii și ceea ce simt ei în cazul despărțirii părinților. Este un ghid practic și cuprinzător pentru a face tot ce este mai bine în timpul și după separare sau divorț.

Cartea poate fi cumpărată de AICI:

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare