Ce analize se recomandă la copii? Ei bine, dacă vorbim despre analizele de sânge, primele se fac la vârsta de 3 ani, dacă nu există semne sau simptome care să necesite efectuarea lor mai devreme. Controale medicale se fac însă începând de la o lună și includ neapărat screeningul auditiv și oftalmologic.
În timpul consulturilor periodice, medicul de familie sau medicul pediatru verifică starea de sănătate a copilului și se asigură că dezvoltarea și creșterea se desfășoară normal.
„Controalele medicale periodice în care se verifică starea de sănătate a copiilor sunt: la 1 lună, la 2 luni, la 4 luni, la 6 luni, la 9 luni, la 12 luni, la 15 luni, la 18 luni, la 24 de luni și apoi în fiecare an. În cadrul acestor controale se pot verifica eventualele suspiciuni de afecțiuni, se pot releva simptome sau semne care să necesite investigații specifice.“
Dr. Oana Sinișteanu, medic de familie
Cum alegi medicul potrivit pentru copilul tău?
Când vine vorba de alegerea unui medic potrivit pentru îngrijirea copiilor, trebuie să știi că te poți îndrepta atât către un medic pediatru, cât și către un medic de familie.
Medicul pediatru se ocupă de consultul și tratamentul copiilor de când se nasc și până când devin adolescenți. În unele cazuri, pot continua să se ocupe de pacienți până când ajung la vârsta de 21 de ani. Unii medici pediatri au experiență în boli specifice, cum ar fi oncologia pediatrică.
Medicii de familie au în îngrijire pacienți de toate vârstele. Sunt instruiți să consulte și să trateze copii, dar au pregătire și în alte domenii, cum ar fi sănătatea femeilor sau medicina internă generală.
Tipul de medic pe care îl alegi depinde de alegerea personală. Cel mai indicat e să începi devreme să cauți un medic pentru copilul tău, chiar din timpul sarcinii.
E bine de știut că în România, nu poți schimba medicul de familie mai devreme de șase luni de la ultima înscriere decât printr-o sesizare la casa de sănătate. Așadar, trebuie să fii sigur că medicul la care îl înscrii este potrivit pentru nevoile lui (face vizite la domiciliu, are un program confortabil pentru tine, este atent să programeze vaccinurile copilului la începutul sau la finalul programului etc.).
Mai multe informații poți găsi pe site-ul Societății Române de Pediatrie și pe cel al Societății Naționale de Medicină de Familie.
Ce analize se recomandă la copii: ecografiile
„În primele luni de viață ale copilului ar trebui să mai luăm în considerare screeningul auditiv și cel oftalmologic. Dacă nu se fac la naștere, atunci la 1 lună, maximum 3 luni de la naștere“, precizează dr. Oana Sinișteanu, medic de familie la Intermedicas.
Medicul mai recomandă:
- Ecografie de șold la vârsta de șase săptămâni. Această investigație vizează identificarea unei eventuale luxații congenitale de șold.
- Ecografie abdominală, până la vârsta de șase luni. În timpul investigației se verifică prezența și dezvoltarea normală a organelor abdominale. În plus, se urmărește evidențierea eventualelor malformații care nu s-au putut vedea în timpul vieții intrauterine.
- Ecografie cardiacă, până la vârsta de șase luni. Se poate realiza în maternitate, în cazurile în care neonatologii observă zgomote sau bătăi atipice ale inimii nou-născutului. Poate fi necesară repetarea investigației până la vârsta de 1 an dacă zgomotele persistă.
- Ecografie transfontanelară, până la vârsta de șase luni. Cu ajutorul ultrasunetelor se pot vizualiza prin fontanela anterioară structurile creierului și eventuale sângerări, chisturi, malformații, hidrocefalie. Se recomandă mai ales bebelușilor născuți prematur și celor născuți la termen, dar nașterea lor a decurs cu probleme.
Ce analize de sânge se recomandă la copii
Potrivit medicului pediatru, primele analize de sânge (la 3 ani) ar trebui să cuprindă:
- Hemograma (evaluează cantitativ și calitativ elementele figurate din sânge).
- Sideremia (măsoară cantitatea de fier circulant).
- Determinarea feritinei (aprecierea metabolismului fierului).
- TGO (analiză specifică ficatului).
- TGP (analiză specifică ficatului).
- Determinarea vitaminei D.
- VSH (viteza de sedimentare a hematiilor).
- Fibrinogen (pentru identificarea proceselor inflamatorii acute).
- CRP – proteina C reactivă (un marker al inflamației generale).
- Determinarea fosfatazei alcaline (marker tumoral).
- Creatinina (indicator al funcției renale).
- Sumar de urină.
„Aceste analize de sânge se repetă o dată la doi ani, dacă nu sunt alte semne sau simptome care să indice altă frecvență. Pe lângă ele, este bine să se realizeze periodic și o ecografie abdominală“, adaugă medicul.
Ce analize se recomandă la copii, în funcție de istoricul familial
Dr. Oana Sinișteanu precizează că analizelor menționate li se mai pot adăuga unele suplimentare, în funcție de istoricul familial.
Adăugăm testarea nivelului de colesterol – dacă sunt probleme în familie (dislipidemie, boli cardiovascuare la vârstă tânără), TSH – dacă sunt afecțiuni tiroidiene materne.
Alte recomandări:
- Se măsoară tensiunea arterială începând de la vârsta de 3 ani în cazul copiilor obezi, copiilor cu istoric familial de boli cardiovasculare sau de dislipidemie;
- Control oftalmologic complet la 3 ani și apoi anual, mai ales la copiii școlari.
- Control stomatologic anual.
- Dacă sunt suspiciuni legate de auz, de la 3 ani se poate face și audiometrie.
- Dacă în familie există cazuri de alergii, atunci în primul an de viață se recomandă și realizarea unui test de diagnosticare a bolilor alergice. În cazurile în care se constată simptome specifice alergiilor la introducerea unui aliment nou, atunci poate fi indicat și un panel de alergeni alimentari.