Ce înseamnă să fii părinte adoptiv

Ce înseamnă să fii părinte adoptiv: procedură, așteptări, comportamente

Întemeierea unei familii este o nevoie fundamentală a oamenilor. Să ai un copil al tău, uneori nu înseamnă să fie „sânge din sângele tău, carne din carnea ta”.  Uneori adopția este calea potrivită pentru a avea o familie. Însă este important de menționat că adopția nu este soluția potrivită pentru orice persoană sau orice cuplu. Dacă te întrebi ce înseamnă să fii părinte adoptiv, părinții adoptivi au nevoie de aceleași calități ca orice alt părinte.

De ce să adopți un copil

Ce anume motivează un părinte pentru a adopt vine de obicei dintr-o decizie personală, dificilă și multă gândire. Este imposibil de spus dacă există un singur motiv pentru care oamenii adoptă – pentru că, în realitate, fiecare familie este diferită și fiecare familie alege adopția din motive diferite. Este important totodată să ne întrebăm și ce înseamnă să fii părinte adoptiv.

Însă, dacă și pentru tine este o idee de luat în calcul, atunci poate că deja că te-ai gândit și la următoarele motive de a adopta un copil: 

  • Pentru a oferi copilului un viitor mai bun – adopția oferă o familie iubitoare și stabilă copiilor care au nevoie de ele.
  • În urma problemelor de fertilitate – adopția le oferă părinților plini de speranță oportunitatea de a crește un copil pe care altfel nu l-ar avea. Pentru cuplurile care se luptă cu infertilitatea, adopția este o modalitate garantată de a adăuga un copil în familia lor, fără riscul emoțional și financiar implicat de tratamentele FIV.
  • Pentru că ești singur – adopția permite adulților singuri să-și facă viața de familie dorită alături de un copil și să se bucure de această experiența unică, fără să aștepte „partenerul ideal sau dornic de a avea un copil”.
  • Diverse boli genetice grave – adopția te ajută să crești un copil fără temea bolii genetice.
  • Pentru că vrei și poți susține un copil.

Citește aici: Când sunt indicate analizele care depistează infertilitatea masculină

Ce înseamnă să fii părinte adoptiv 

Pentru a fii un părinte adoptiv bun, ai nevoie de câteva „calități”: în primul rând trebuie să vrei cu adevărat un copil, pentru că îți asumi o provocare foarte mare. 

În al doilea rând ca să ai grijă de copilul tău, este necesar să ai grijă de tine. Adică, ai grijă să mergi la psiholog pentru a trece peste propria copilărie (traume, nevoi neîndeplinite), să gestionezi atunci când este cazul fie doliul provocat de infertilitate sau de pierderea unei sarcini sau a unui copil. Gândește-te că oricât de pregătit și asumat ești atunci când adopți un copil, este posibil să te trezești cu emoții de vinovăție, întrebări fără răspuns, stări de panică sau/și depresie

Ce înseamnă să fii părinte adoptiv? Înseamnă să fii pregătit să te simți nepregătit, dar să ai la cine să mergi să ceri sfatul sau ajutorul. Sigur vor fi experiențe și trăiri intense, greu de evitat, despre care este foarte bine să fii conștient și să le accepți ca fiind normale pentru că și alții au trecut prin astfel de situații, stări sau emoții. 

Cum se comportă un părinte adoptiv

Va trebui să acordați copilului tău adoptat, mult timp individual, înțelegere și sprijin. Copiii care se confruntă cu nevoi fizice și emoționale nesatisfăcute la începutul vieții, pot avea dezvoltarea ulterioară afectată, astfel încât să fie nevoie să învățați diverse tehnici parentale suplimentare. 

Tot ca răspuns la întrebarea „Ce înseamnă să fii părinte adoptiv?” includem obligația și disponibilitatea de a le fi alături în orice situație, necondiționat. Trauma pierderii familiei biologice este resimțită de către toți copiii indiferent de vârsta la care are loc acest eveniment, de aceea a fi părinte adoptiv este diferit de a fi părinte natural.

Află din articolul de AICI care este rolul atașamentului în relația cu copiii și de ce este important.

Oricât ai încerca, nu poți să prevezi cum vei face față situațiilor în care te vei afla ca părinte adoptiv. Cum va reacționa copilul în noua familie depinde de foarte mulți factori, de la moștenirea genetică la personalitatea sa, la stadiul său de dezvoltare, la experiențele prin care a trecut până să intre în familia ta și la amprenta pe care și-au pus-o persoanele de referință din viața sa de până atunci (asistenți maternali, îngrijitori din centre de plasament etc).

Prin urmare, cu iubire și înțelegere vei trece împreună cu copilul prin această experiență de continuă schimbare și creștere.  

Un articol util este următorul: Simptomele depresiei la copii și adolescenți. Cât contează genetica, ce alți factori o declanșează

Ce este „altfel” la copiii adoptați

Copiii înțeleg diferit adopția în funcție de vârstă. De exemplu, la 1 an, copiii nu înțeleg nimic din conceptul de adopție însă studii realizate despre acest subiect au demonstrat că îl resimt. Pe măsură ce vârsta copiilor este mai mare și înțelegerea lor asupra adopției devine tot mai profundă, iar felul în care le suntem alături este foarte important pentru stabilitatea lor emoțională.

Copiii cu traume își creează un scut astfel încât foarte greu vor arăta că au nevoie de iubirea ta, fiind posibil chiar să te respingă în primele luni. Dacă vrei să știi ce înseamnă să fii părinte adoptiv, răspunsul include multă răbdare și spațiu acordat copilului pentru ca el să se adapteze în noul mediu.

Ai nevoie de răbdare și multă dedicare că să le pătrunzi în sufletul încercat și să treci de vulnerabilitatea lor. Provocarea este cu atât mai mare cu cât copilul adoptat are peste 2-3 ani în momentul adopției (merge, vorbește, are amintiri proaspete) însă aceasta nu minimalizează beneficiile adopției unui copil mai mare de această vârstă.

Pentru „a construi” familia într-un mod sănătos este necesar să accepți toate detaliile legate de adopția copilului și de trecutul lui. Discută cu copilul tău despre trecutul lui prin povești scurte, când el solicită asta. Chiar dacă informația poate fi puțină în acord cu vârsta lui, copilul va reveni cu întrebări mai târziu ca să-și completeze golurile din mintea lui. Îl ajuți astfel să învețe să aibă încredere de sine și să-și dezvolte simțul propriei identități.

Citește în articolul următor despre: Abuzul emoțional asupra copilului și efectele lui la vârsta adultă. Patru posibile consecințe

Așteptări realiste legate de ce înseamnă să fii părinte adoptiv

Adopția este un angajament pentru tot restul vieții care necesită abilități de cunoaștere și autocunoaștere, de toleranță, empatie, energie, răbdare – și simțul umorului! Dar nu poate exista o recompensă mai mare decât transformarea vieții unui copil pentru totdeauna și construirea unei familii fericite și împlinite. Este nevoie să ai:

  • Toleranță pentru ambivalență și emoții negative, din când în când.
  • Îndreptățire – copilul devine al tău, chiar dacă nu tu l-ai făcut!
  • Calitatea de a fi „intruziv și în control” în viața copilului tău într-un mod sănătos și realist este importantă pentru a da direcție sănătoasă copilului tău, deci fii fără frică.
  • Așteptări flexibile de la tine ca părinte și de la copilul tău, în acord cu nevoile și calitățile copilului tău. 
  • Toleranță la a fi respins de către copil, în anumite momente.
  • Capacitatea de a întârzia obținerea „satisfacției de părinte” – uneori relația cu copilul adoptat, înseamnă în primul rând să oferi, fără să primești imediat ceva „la schimb”.
  • Să știi când să ai grijă de tine și să îți oferi o pauză de la a fi părinte, pentru că ești om înainte de a fi părinte și nu un martir. 
  • Să accepți că ai nevoie de ajutor și să îl cauți la nevoie. Nimeni nu le știe pe toate!
  • Să dai flexibilitate rolurilor din familie – nici tu nu te epuizezi, nici pe copil nu îl frustrezi. Să fii părinte flexibil înseamnă că ai nevoie să accepți că uneori trebuie să asculți de copil.

Află din articolul acesta care sunt 6 pași importanți pentru adopția un copil.

Atestat de părinte adoptiv

Procedura adopției necesită parcurgerea mai multor pași. Însă trebuie să știi că ai nevoie să obții atestatul de părinte adoptiv.  Documentele necesare  în vederea obținerii atestatului ca persoană/familie aptă să adopte sunt:

  • copii acte de identitate;
  • copii legalizate de pe certificatul de naștere, căsătorie/hotărâre de divorț;
  • copie legalizată a documentelor care atestă spațiul locativ;
  • declarație notarială că persoana/familia nu a fost decăzută din drepturile părintești;
  • certificat de cazier judiciar pentru toți membrii familiei;
  • certificate medical tip Ministerul Sănătății pentru toți membrii familiei;
  • adeverințe de venit;
  • caracterizări de la locul muncă.

Pentru obținerea atestatului de persoană/familie adoptatoare, în condițiile prevăzute de Legea nr.273/2004 privind procedura adopției –  este necesară o evaluare socială și psihologică ce presupune un proces prin care se realizează identificarea abilităților parentale, se analizează îndeplinirea garanțiilor morale și a condițiilor materiale ale adoptatorului sau familiei adoptatoare, precum și pregătirea acestora pentru asumarea, în cunoștință de cauză, a rolului de părinte. 

Direcția de asistență socială și protecția copilului de la domiciliul persoanei/familiei adoptatoareva realiza și elibera atestatul de persoană/familie adoptatoare.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare