Analize medicale bărbați pentru sarcină. Lista completă

Când sunt indicate analizele care depistează infertilitatea masculină

În cuplu, și problemele de fertilitate se împart în mod egal. Când vine vorba despre șansa de a obține o sarcină, 50% depinde de femei și 50% – de bărbați, prin urmare ambii parteneri au nevoie de analize medicale amănunțite pentru a depista cauzele unei eventuale întârzieri în a concepe.

Dacă v-ați decis că vreți să aduceți pe lume un copil și ați încercat timp de un an fără niciun rezultat, e cazul să vă adresați unui specialist în infertilitate. Acesta va recomanda un set de analize ambilor parteneri.

„Pe lângă examenul fizic al zonei genitale, bărbatul are nevoie de o spermogramă. Aceasta va indica foarte precis calitatea și cantitatea spermei și a spermatozoizilor. Spermograma este una dintre principalele metode de testare a fertilității bărbatului și este utilă în determinarea diverselor cauze ale infertilității masculine.“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

În urma rezultatelor tuturor acestor investigații medicale, medicul specialist în infertilitate poate spune care vor fi următorii pași pe care un cuplu considerat infertil trebuie să-i facă pentru a aduce pe lume un copil.

Posibile probleme de fertilitate la bărbați

Mai mulți factori ar putea contribui la problemele de fertilitate în cazul bărbaților:

  • anomalii anatomice sau genetice,
  • boli sistemice sau neurologice,
  • infecții,
  • traume,
  • radioterapie gonadotoxică,
  • anticorpi antispermatozoizi.

Află, din acest material, și ce boli duc la infertilitate feminină și soluții de tratament

Analize medicale de care au nevoie bărbații care își doresc copii

Dacă te întrebi ce analize se fac pentru fertilitate la bărbați, ei bine, mai întâi are loc examinarea fizică. Medicul va examina penisul și testiculele.

Apoi, ți se vor pune întrebări despre:

Analiza materialului seminal (spermograma)

După examinarea fizică și discuția cu medicul, vi se va cere să furnizați o probă de material seminal. Este posibil să trebuiască să furnizați mai multe probe, deoarece numărul de spermatozoizi fluctuează de la o ejaculare la alta. Spermograma e una din cele mai relevante analize pentru fertilitate la bărbați.

Ce arată analiza materialului seminal despre fertilitate:

  • Dacă există semne de infecție – prezența anumitor bacterii în materialul seminal poate indica o infecție.
  • Volumul materialului seminal – aceasta este o măsurare a cantității de material seminal total din proba furnizată.
  • Concentrația spermei – Organizația Mondială a Sănătății (OMS) clasifică numărul mediu de spermatozoizi la cel puțin 15 milioane pe mililitru.
  • Vitalitatea – se examinează ce procent din spermatozoizi sunt în viață.
  • Motilitate – se mișcă spermatozoizii? Dacă peste 63% din spermatoizi au motilitate, acest lucru indică fertilitatea, în timp ce o proporție de mai puțin de 32% indică subfertilitate.
  • Morfologie – care este forma spermatozoizilor? Credeți sau nu, majoritatea spermatozoizilor din mostra furnizată nu vor fi perfecti. Dar dacă mai mult de 12% au o dimensiune și o formă normale, aceasta indică fertilitatea. Un eșantion cu mai puțin de 9% spermatozoizi cu morfologie normală ar putea însemna subfertilitate sau infertilitate.

Află mai multe informații despre prostatită, cea mai întâlnită afecțiune urologică a bărbaților tineri ce poate duce la infertilitate

Analize înainte de sarcină la bărbați: testarea urinei

Uneori, spermatozoizii trec toate testele medicale de fertilitate și totuși aveți probleme de concepție. Aceasta ar putea indica o afecțiune numită infertilitate normozoospermică, ceea ce înseamnă că spermatozoizii înșiși sunt infertili. Aici intervine analiza urinei.

Cum se face analiza urinei

În cazul acestei analize veți fi nevoit să furnizați o probă de urină.

Un studiu din 2014 arată că medicii pot testa acum infertilitatea normozoospermică urmărind nivelurile a cinci biomarkeri din urină.

Deși, sunt încă necesare mai multe cercetări, în acest domeniu, oamenii de știință sugerează că nivelurile variabile ale acestor biomarkeri pot indica probleme fiziologice care cauzează infertilitatea normozoospermică.

Test de fertilitate pentru bărbați hormonal

Glanda pituitară, hipotalamusul și testiculele colaborează atunci când vine vorba de producerea spermei.

Hormonul foliculostimulant (FSH) și hormonul luteinizant (LH) – acționează împreună cu testosteronul, care este produs în testicule – și sunt implicate în acest proces.

Printre alte analize uzuale la bărbați se numără testarea nivelului acestor trei hormoni importanți, printr-un simplu test de sânge.

FSH este un hormon care contribuie la producerea spermei. Nivelurile ridicate pot indica faptul că testiculele nu funcționează corect sau au fost deteriorate de boli, radiații sau chimioterapie. Nivelurile scăzute pot arăta că nu produc spermă.

LH este produs în glanda pituitară. În testicule, LH se leagă de receptorii din celulele Leydig pentru a elibera testosteronul necesar pentru producerea spermei.

Nivelurile de LH pot fi, de asemenea, măsurate după administrarea unei injecții cu hormon de eliberare a gonadotropinei (GnRH). Avantajul măsurării LH în acest fel este că medicul poate stabili dacă problema este legată de glanda pituitară sau de o altă parte a corpului.

Testosteronul – nivelul normal de testosteron pentru bărbați variază între 300 și 1.000 nanograme pe decilitru (ng / dL). Rețineți că, după vârsta de 40 de ani, nivelul de testosteron scade în medie cu aproximativ 1% în fiecare an.

Află și când se fac și cât costă analizele pentru bolile cu transmitere sexuală ale bărbaților

Teste imagistice

În unele cazuri, medicul poate solicita teste imagistice pentru a verifica dacă structura anatomică este în regulă și dacă nu există obstacole. Ecografia scrotală utilizează ultrasunete de înaltă frecvență pentru a verifica dacă există:

  • infecții,
  • chisturi,
  • pungi de fluide în interiorul testiculelor,
  • tumori.

Testul verifică, de asemenea, dacă există torsiune testiculară și varicocel. Chiar dacă mulți bărbați au varicocel și nu sunt deranjați niciodată de acestă afecțiune, în cazul în care aveți probeleme de fertilitate, medicul vă poate recomanda o intervenție chirurgicală ca metodă de tratament.

Ecografia transrectală este folosită pentru verificarea prostatei și dacă există blocaje în canalele deferente. Blocajele pot fi corectate prin intervenție chirurgicală.

Citește și despre cum se previn și cum se tratează problemele de fertilitate ale bărbaților

Analize preconcepție: testarea anticorpilor pentru ambii parteneri

Testarea anticorpilor antispermatozoizi – de obicei, spermatozoizii nu intră în contact cu restul corpului și cu sistemul imunitar. Cu toate acestea, leziunile, intervențiile chirurgicale sau infecțiile prostatei pot interfera cu acest sistem de protecție. Și atunci când spermatozoizii intră în contact cu sistemul imunitar, organismul poate produce anticorpi antispermatozoizi.

Medicul vă poate solicita un test de anticorpi antispermatozoizi în cazul în care cauza infertilității nu a fost depistată încă.

Cu cât este mai mare nivelul de spermă afectat de anticorpi, cu atât este mai mică șansa ca spermatozoizii să fecundeze ovulul. Acești anticorpi se pot identifica și la femei, astfel încât medicul poate recomanda și testarea partenerei.

Află mai multe informații din acest dicționar de infertilitate

Analize la bărbați pentru a avea copii sănătoși

Biopsie testiculară – acest test se realizează printre ultimele, dacă celelalte investigații pe care le-ați făcut nu sunt concludente. Dacă rezultatele biopsiei testiculare arată că producția de spermă este normală, infertilitatea poate fi cauzată de un blocaj sau de o altă problemă cu transportul spermei.

Testarea genetică. În urma dezvoltării tehnicilor de fertilizare in vitro, cercetările privind cauzele genetice ale infertilității s-au extins. Anomaliile genetice se regăsesc la 10%-20% din bărbații care au probleme severe cu producția de spermă.

Testarea genetică poate ajuta la excluderea anomaliilor cromozomiale, în special la bărbații cu azoospermie (fără spermatozoizi prezenți în materialul seminal) sau oligozoospermie (număr scăzut de spermatozoizi).

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare