După vârsta de 40 de ani, metabolismul încetinește, pot apărea kilograme în plus și, în consecință, crește riscul de îmbolnăvire. Problemele cardiovasculare, diabetul și unele forme de cancer sunt mai frecvente odată cu înaintarea în vârstă. De aceea, e extrem de important să ne monitorizăm starea de sănătate. Medicul de familie Ana Maria Bucur ne prezintă o listă de analize medicale obligatorii după 40 de ani.
Evident, tipul de analize și frecvența acestora depinde și de profilul personal.
„Nu există un set prestabilit de analize în funcție de vârstă. Totuși, în circumstanțe ale degradării fizice osteoarticulare de vârstă se vor recomanda analize ca fibrinogen, proteina C reactivă, factorul reumatoid, VSH (viteza de sedimentare a hematiilor). În afectarea hepatică, se vor efectua electroforeza, gama-transferaza, teste de depistare a infecției cu virusul hepatitic B și C. În afectarea colecistului, se vor efectua bilirubina totală, directă și indirectă.“
Dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie cu competență în ecografie, homeopatie și fitoterapie
Analize medicale obligatorii după 40 de ani
Vă prezentăm, pe scurt, cele mai importante analize medicale recomandate începând cu vârsta de 40 de ani:
- Faceți o evaluare a riscului de boală cardiacă.
- Măsurați-vă tensiunea arterială.
- Mergeți la oftalmolog pentru consult.
- Măsurați-vă nivelul glicemiei.
- Măsurați-vă nivelul colesterolului și al lipidelor.
- Faceți teste de screening pentru cancerul de col uterin (în cazul femeilor).
- Mergeți la un control dermatologic.
- Mergeți la stomatolog.
Obiceiuri care scad riscul de boală
Anumiți factori de risc pot contribui la dezvoltarea unor boli încă de la vârsta de 40 de ani, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet, boli de rinichi și cancer. Pentru a vă menține sănătoși e indicat să:
Renunțați la fumat – puteți apela gratuit la ajutorul specialiștilor din cadrul programului național Stop Fumat.
Aduceți îmbunătățiri dietei – este important să aveți o dietă echilibrată și să vă mențineți o greutate corporală normală. Ar trebui să introduceți în dieta zilnică o mare varietate de alimente nutritive, inclusiv fructe și legume, cereale, carne slabă – carne de pasăre și pește, precum și lapte, iaurt și brânză. Limitați alimentele care conțin grăsimi saturate, sare și zahăr adăugate.
Mișcarea este extrem de importantă după 40 de ani
Limitați consumul de alcool – puteți consuma până la două băuturi alcoolice pe zi și nu mai mult de 4 băuturi alcoolice, indiferent de ocazie. Dacă aveți o afecțiune care se poate agrava din cauza consumului de alcool, medicul vă poate sfătui să renunțați complet la alcool.
Faceți mișcare – sunt necesare cel puțin 30 de minute de activitate de intensitate moderată în cele mai multe zile ale săptămânii, dar este de preferat mișcarea în fiecare zi. Evident, este necesar să adaptați tipul de activitate la condiția fizică. Dacă nu ați făcut de multă vreme mișcare sau dacă aveți anumite probleme de sănătate, cereți sfatul medicului înainte să vă apucați de sport.
De ținut minte: după vârsta de 40 de ani, puțină mișcare este mai bună decât deloc.
Analize medicale obligatorii după 40 de ani care te ajută să previi bolile de inimă
Bolile cardiovasculare sunt mai frecvente la persoanele de peste 40 de ani, mai ales dacă au și alți factori favorizanți. Există, totuși, câteva lucruri pe care le puteți face pentru a preveni apariția acestor afecțiuni.
Odată ce ați împlinit 45 de ani, ar trebui să vă faceți o evaluare a riscului de boli cardiovasculare la fiecare doi ani. Dacă aveți deja factori de risc, screeningul trebuie început de la 40 de ani. La controalele de rutină, medicul de familie vă va pune întrebări în acest sens, vă va măsura tensiunea arterială și colesterolul și va verifica dacă există alte probleme de sănătate care pot crește riscul bolilor cardiovasculare.
Poți ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare urmând recomandările referitoare la stilul de viață sănătos, precum și prin reducerea tensiunii arteriale și a colesterolului.
Tensiunea arterială nu ar trebui măsurată mai des de o dată pe an dacă nu există suspiciuni cu privire la un risc crescut în acest sens. Dar ar trebui să vă măsurați tensiunea arterială la fiecare șase luni dacă aveți un risc moderat de boli cardiovasculare sau la fiecare 6-12 săptămâni dacă riscul este mare.
În afară de recomandările referitoare la dietă și exerciții fizice, alte modalități de prevenire a tensiunii arteriale crescute includ:
- Menținerea unei talii de până la 94 cm pentru bărbați și mai mică de 80 cm pentru femei.
- Limitarea consumului de sare la 5 mg pe zi sau la 4 mg dacă aveți tensiune arterială crescută.
Atenție la colesterol și la glicemie!
De la vârsta de 45 de ani, e neapărat necesar să vi se verifice colesterolul și lipidele cel puțin o dată la 5 ani cu un test de sânge sau în fiecare an dacă aveți un risc mai mare de boli cardiovasculare.
Puteți ajuta la menținerea unui nivel optim de colesterol cu ajutorul exercițiilor fizice și al dietei sănătoase.
Diabetul de tip 2
La vârsta de 40 de ani ar trebui să fiți testat cel puțin o dată la 3 ani pentru a depista din timp un eventual diabet de tip 2. Cei cu un risc crescut au nevoie de testarea glicemiei, dar și de alte investigații ca testul de toleranță la glucoză în fiecare an.
Recomandările de mai sus privind exercițiile fizice, dieta și greutatea corporală pot ajuta la prevenirea diabetului de tip 2.
Accident vascular cerebral
Dacă aveți risc de accident vascular cerebral, medicul trebuie să vă evalueze la fiecare 12 luni.
Evaluarea poate implica o serie de întrebări și teste pentru factorii de risc ai bolilor cardiovasculare: tensiune arterială, nivelurile de grăsimi din sânge, dar și investigații pentru depistarea fibrilației atriale. Printre acestea se numără EKG-ul, unele analize de sânge specifice și ecografia cardiacă.
Boli de rinichi
Funcția renală trebuie evaluată la fiecare 1-2 ani dacă aveți un risc crescut. Factorii de risc pot fi similari cu cei ai bolilor cardiovasculare.
Medicul dumneavoastră vă poate pune o serie de întrebări, va măsura tensiunea arterială și va solicita efectuarea unui test de urină. Este posibil să trebuiască să luați medicamente pentru a vă scădea tensiunea arterială dacă este prea crescută.
Screening pentru unele forme de cancer
Odată ce ați împlinit vârsta de 40 de ani, ar fi indicat să mergeți la controale dermatologice o dată pe an și de fiecare data când observați modificări ale alunițelor sau leziuni suspecte. Nu renunțați la protecția solară zilnică a zonelor expuse atunci când ieșiți din casă.
Cancer de col uterin
Testul Papanicolau este cel care poate depista leziuni suspecte. Acesta este recomandat anual, așa cum este și controlul ginecologic. În cazul în care sunt detectate anumite probleme, medicul poate recomanda teste suplimentare.
Cancer colorectal
De la vârsta de 40 de ani, dacă aveți un risc mai mare de cancer colorectal, vi se recomandă să faceți un test pentru depistarea sângerărilor oculte din materiile fecale, la fiecare doi ani. Un astfel de test este ușor de făcut acasă.
În funcție de rezultatele obținute, medicul vă poate recomanda o colonoscopie.