Simptomele cancerului de piele. Dermatolog: „Recomand două metode: ABCDE și «Rățușca cea urâtă»”
Există două metode pe care, ca specialist, le recomand pentru autoexaminarea pielii și pentru a identifica simptomele cancerului de piele: metoda ”ABCDE” și metoda ”Rățușca cea urâtă”.
O mare problemă de sănătate publică, pe plan global, cancerul de piele este un real pericol, asupra căruia atrag atenția de fiecare dată pacienților mei, ca specialist în dermatologie. În jur de 2-3 milioane de cazuri de cancer non-melanom sunt înregistrate anual, în lume, și peste 130.000 de cazuri de cancer melanom, după datele Organizației Mondiale a Sănătății.
Pielea și ochii deschiși la culoare, eventualele arsuri solare de care poate că ai avut parte în trecut, pe parcursul vieții, expunerea prelungită la soare, frecventarea saloanelor de bronzat, toate acestea intră în categoria factorilor de risc în apariția cancerelor cutanate.
Importanța auto-examinării pentru a identifica simptomele cancerului de piele
În calitate de medic dermatolog, sunt datoare și cu o veste bună, aceea că te poți proteja de cancerul de piele. Prevenția este fundamentală în sănătatea pielii, indiferent de vârstă. Este necesar să înveți să îți îngrijești pielea, să folosești creme speciale, cu factor de protecție ridicat, în sezonul cald, și să te auto-examinezi constant.
Pielea este cel mai mare organ al corpului și, dat fiind că este extern, ai avantajul să îl poți observa cu ușurință. Orice pată de culoare ciudată, aluniță suspectă, escrescență sau leziune care nu se vindecă ar putea fi semne de alarmă. Auto-examinarea pielii te ajută să identifici precoce orice semn de afecțiune cutanată, în funcție de câteva criterii despre care vei citi în continuare.
Indiciile cancerelor cutanate
Dacă un carcinom poate să apără, cu precădere, la vârsta adultă sau la bătrânețe, un melanom malign nu te ocolește nici la tinerețe.
Primul semn care ar trebui să te ducă cu gândul la un carcinom este apariția unui nodul sau a unei pete care nu se vindecă în câteva săptămâni sau care crește în următoarele luni. Aceste leziuni uneori pot ulcera, pot sângera foarte ușor sau pot fi acoperite de cruste.
Un carcinom bazocelular poate să apară ca un mic nodul roșu sau rozaliu, ori chiar de culoarea pielii, translucid, sau se poate prezenta ca o pată roșie, cu scuame (coji) fine. De cele mai multe ori, apare pe zonele expuse la soare, precum față, mâini, trunchi. Carcinoamele bazocelulare cresc, de obicei, lent, sunt nedureroase, uneori pot produce prurit (mâncărimea pielii). De multe ori, aceste leziuni sângerează ușor și pot ulcera.
Carcinomul spinocelular apare ca un mic nodul dur, aspru, acoperit de cruste, semănând cu o verucă (neg), uneori cu aspect de corn cutanat. Poate să fie sensibil la atingere și sângerează cu ușurință. Alteori, carcinomul spinocelular are aspectul unei pete de culoare roșie, aspră la atingere, care creșe lent, timp de mai mulți ani. Aceste leziuni apar pe zonele expuse la soare, pe față, la nivelul buzelor, al urechilor, scalpului, membrelor.
În cazul melanoamelor, trebuie să îți atragă atenția orice nev (aluniță) sau pată nou-apărută, precum și nevii (alunițele) sau leziunile care au crescut sau au suferit schimbări importante, sângerează sau sunt însoțite de mâncărimi.
Recomand ca fiecare persoană să-și auto-examineze pielea o dată pe lună.
Pentru a identifica nevii atipici, putem utiliza regulă ABCDE:
- A- asimetrie: dacă cele două jumătăți ale unui nev nu seamănă între ele, acea leziune trebuie verificată.
- B- borduri: trebuie să îți atragă atenția leziunile cu margini neregulate, crestate, zimțate.
- C- culoare: leziunile care au mai multe nuanțe diferite sau culori, de la maro deschis până la negru, roșu, albastru sau alb sunt considerate atipice.
- D- diametru: alunitele cu dimensiuni mari, peste 6 mm, trebuie examinate de specialist.
- E- evoluție: o alunițe care se modifică, crește în dimensiuni, își schimbă forma sau culoarea, sângerează, formează cruste, trebuie văzută de medic.
O altă regulă care poate să fie utilizată pentru identificarea alunițelor este „rățușca cea urâtă”. Cu alte cuvinte, orice aluniță/leziune cutanată care nu seamănă cu celelalte de pe corp ridică suspiciuni.
Apelează la dermatolog, pentru orice suspiciune și îngrijorare pe care o ai, legat de pielea ta, astfel încât să nu omiți un potențial debut al cancerului de piele.