Alunițe cancerigene: cum arată și de câte tipuri sunt

Depistarea unei alunițe cancerigene. Dermatolog: „Faptul că ne bronzăm arată că pielea suferă“

Cu toții ne temem de apariția unei alunițe cancerigene, însă medicii dermatologi susțin că nu e chiar indicat să ne verificăm singuri, acasă. Motivul? Transformarea aluniței în cancer se face treptat, așa că ajungem să ne obișnuim cu aspectul propriului corp și cu greu observăm diferențele mici, dar importante, ale unei leziuni pe piele.

Ce putem face, totuși, este să ne protejăm cu creme de protecție solară și să ne facem o obișnuință din a merge la medic.  

Conf. univ. dr. Daniel Boda, medic primar dermatovenerolog, ne-a explicat cum apare cancerul de piele, cum se manifestă și prin ce modalități îl putem descoperi la timp sau preveni.  

Conf. univ. dr. Daniel Boda, medic primar dermatovenerolog, spune că e împotriva autoexaminării alunițelor

Cum arată leziunile și alunițele cancerigene (poze)

Așa arată un epiteliom bazocelular (carcinom bazocelular) FOTOGRAFII: Shutterstock

Smart Living: Cât de frecvent este cancerul de piele în România?

Conf. univ. dr. Daniel Boda: Cancerul de piele în România are o frecvență în continuă creștere. Și aici ne referim la diverse forme de cancer de piele. Epiteliomul bazocelular este cea mai frecventă formă de cancer de piele. El apare, din nefericire, la vârste din ce în ce mai mici. Dacă acum 20 de ani aveam această formă de cancer doar la persoane de peste 60 de ani, la ora actuală avem și tineri de 30-40 de ani care sunt afectați.

Deși epiteliomul bazocelular nu dă metastaze și, ca atare, nu afectează prognosticul de viață, în forme neglijate, dă complicații estetice mari și poate fi invalidant.

Tipuri de melanom malign FOTOGRAFII: Shutterstock

Melanomul este o formă de cancer din ce în ce mai frecventă. Melanomul este o altă formă de cancer de piele, care poate apărea atât de novo (n.r. – brusc, fără să evolueze dintr-o aluniță sau dintr-o leziune a pielii preexistentă), cât și din transformarea nevilor, adică a ceea ce numim alunițe.

Găsește aici un ghid complet de simptome și tratament al cancerului de piele. „Alunițele nu sunt singurele semne“

Tipuri de epiteliom spinocelular sau carcinom cu celule scuamoase FOTOGRAFII: Shutterstock

Epitelioamele spinocelulare (n.r. – cunoscute și cu numele de carcinoame cu celule scuamoase) reprezintă a treia formă majoră de cancer de piele cu determinare pe buze, pavilioanele urechilor sau în zona genitală. Și acest tip de cancer de piele este, de asemenea, într-o incidență crescută, ceea ce face ca generic, noțiunea de cancer de piele să fie un motiv din ce în ce mai mare de îngrijorare. 

Tipul de cancer de piele depinde de vârstă

Smart Living: La cine apare mai frecvent, dacă ne referim la vârstă? Dar dacă vorbim de sex, e mai întâlnit la femei sau la bărbați?

Conf. univ. dr. Daniel Boda: În principiu, vârsta diferă cu tipul de cancer de piele. Melanomul este mai frecvent la vârste mai tinere, cu incidență mare în decada a treia și a patra de vârstă.

Alunite cancericene - melanom la femei si bărbați
Sursa: Melanoma Research Foundation

Epitelioamele spinocelulare dependente de fumat apar la vârste mai avansate, dar cele dependente de infecția HPV, cu virusul papiloma uman apar frecvent și la vârste mai tinere. Epiteliomul bazocelular, după cum ziceam anterior, clasic apărea după decada a șasea de vârstă și apare, mai nou, la vârste din ce în ce mai fragede.

Ca atare, nu putem spune că la ora actuală patologia canceroasă cutanată reprezintă apanajul vreunei vârste și nici a unui anumit gen.

Unele tipuri de alunițe cancerigene și leziuni maligne ale pielii apar și pe zone ale pielii neexpuse la soare

Smart Living: Pe ce zone ale corpului apare, mai des, cancerul de piele?

Conf. univ. dr. Daniel Boda: Locul de apariție depinde, de asemenea, de forma de cancer de piele. Melanoamele, de exemplu, apar cu predilecție pe zonele de piele expuse la soare, dar există și forme de melanom care nu sunt dependente de soare și care apar pe zone fotoprotejate.

Epiteliomul bazocelular apare cu predilecție pe față și pe zonele fotoexpuse, iar epiteliomul spinocelular – pe joncțiunea dintre tegumente și mucoase: buze, ureche, genital. 

EXTRA INFO

O aluniță pe scalp se poate transforma în cancer

Alunițe periculoase pot să apară oriunde pe corp, inclusiv pe scalp, mai ales la bărbații care și-au pierdut o parte din podoaba capilară. Așadar, este foarte important ca și o eventuală aluniță în cap să fie atent monitorizată de medicul dermatolog. Orice modificare de culoare, dimensiune sau de textură a aluniței de pe scalp reprezintă un semnal de alarmă.

Smart Living: Care sunt cei mai importanți factori de risc în cazul cancerului de piele?

Conf. univ. dr. Daniel Boda: După cum sugerează și locul de apariție, în cazul melanoamelor și al epiteliomului bazocelular, care apar cu predilecție pe zone fotoexpuse, statul excesiv la soare, în special arsurile cutanate puternice din copilărie reprezintă factorul de risc major pentru cancerul cutanat. În cazul epiteliomului spinocelular, factori de risc sunt fumatul și infecția cu HPV (virusul papiloma uman).

Citește aici cele mai importante informații despre HPV: cum se depistează, cum se tratează, cum se previne.

Bronzul e semn că pielea suferă

Smart Living: Cum ne protejăm de arsuri solare, atunci când mergem la plajă, mai ales dacă avem multe alunițe?

Conf. univ. dr. Daniel Boda: Fotoprotectia se face cu creme de protecție cu factor mare: 50 plus, cu reaplicare la două-trei ore, mai ales dacă petrecem mult timp în aer liber în zile extrem de însorite. Dovada faptului că ne-am fotoprotejat corect este că nu ne bronzăm. Bronzul reprezintă consecința nefastă a adaptării pielii noastre la radiația UV și faptul că ne bronzăm arată că pielea suferă.

Alunițe cancerigene simptome: sunt asimetrice și neomogen colorate

Smart Living: Orice aluniță se poate transforma în cancer sau doar cele cu anumite caracteristici?

Conf. univ. dr. Daniel Boda: Riscul mare de transformare în cancer de piele îl au, pe de o parte, alunițele plane, în special cele neomogen colorate și asimetrice. O altă categorie mare de alunițe care au un risc mai mare de transformare sunt nevii congenitali ce necesită monitorizare și atenție sporită.

Smart Living: Cum verificăm acasă alunițele ca să le descoperim pe cele cu potențial cancerigen?

Conf. univ. dr. Daniel Boda: Sunt în totalitate împotriva autoexaminării alunițelor. Ceea ce avem pe corp în zonele pe care le putem observa se modifică încet și continuu. Noi ne obișnuim cu modul nostru de a arăta, de așa natură încât cu greu decelăm modificări încete și continue.

Leziunile de pe fața posterioară a corpului nostru nu le vedem, ca atare, este greu să le monitorizăm. Medicul specialist este cel care poate să spună dacă ceva se modifică sau nu.

În acest sens există aparate digitale de dermatoscopie care fotografiază alunițele și înmagazinează imaginile acestor alunițe în baze de date, astfel încât să avem un reper: cum arată corpul nostru și cum arătau alunițele noastre la un moment dat, de așa natură încât, peste 6 sau 12 luni, când vine pacientul la o examinare succesivă, să se poată compara. Nu s-a modificat aspectul aluniței, atunci monitorizăm în continuare.

Dacă există modificări, în funcție de cum și cât de repede se modifică, se indică scoaterea aluniței. Se merge pe principiul „rățușca cea urâtă“. Cea mai urâtă aluniță, cea care se modifică cel mai repede sau cel mai mult în timp este alunița asupra căreia trebuie să ne îndreptăm atenția.

O aluniță ruptă nu se transformă neapărat în cancer

Smart Living: Alunițele rupte sunt periculoase?

Conf. univ. dr. Daniel Boda: Traumatismul nu mai este implicat ca factor de risc în transformarea alunițelor de ceva vreme. Ca atare, riscul de transformare după traumatizare este inexistent.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare