9 semne că vrea o relație serioasă. Principalele gesturi care arată că simte ceva pentru tine

9 semne că vrea o relație serioasă. Principalele gesturi care arată că simte ceva pentru tine

Te vezi cu el/ ea de ceva timp, vă place să petreceți timp împreună, conversațiile vin de la sine, fără efort, vă simțiti confortabil unul în prezența celuilalt, simți că există o conexiune puternică între voi și, totuși, te întrebi „Vrea el/ea o relație serioasă?“. Să înțelegi intențiile celuilalt poate fi uneori dificil, unii oameni așteaptă momentul perfect să își expună intențiile, altora le e dificil să o facă și evită cât mai mult un astfel de moment. Dar tu ai nevoie să știi. SmartLiving.ro a identificat 9 semne care îți pot arăta că celălalt vrea o relație serioasă.

În unele situații, un semn, un gest poate face cât o mie de cuvinte – o formă de comunicare non-verbală care îți poate ghida pașii în lumea relațiilor și a iubirii, atunci când nu știi sigur în ce ape te aventurezi.

Mai mult, în universul erosului există tot felul de semne, unele pe care ni le imaginăm sau cărora le oferim o importanță mai mare decât au de fapt, altele dintre cele care ne pot arăta intențiile partenerilor, care ne pot confirma sau infirma diverse dubii. Oricum, la intersecția dintre frământările noastre interioare și ce se întâmplă în mintea și sufletul celuilalt există un întreg spațiu care merită explorat, așa încât să tratăm cu înțelepciune următorii pași ai unei relații.

Detaliile contează?

Cel mai probabil, cu toții am avut sau mai avem încă perioade când am tânjit (sau încă tânjim) după sufletul-pereche. Apoi, când întâlnim pe cineva, tindem să scriem în mintea noastră povestea acelei relații poate chiar și înainte de a începe. Uneori ne bazăm pe intuiție, un sentiment spontan care sfidează rațiunea și care ne „ajută“ să compunem un profil al partenerului, dar și un întreg scenariu de viitor din detalii care ne încântă precum cartea pe care o avea cu el/ea când ne-am întâlnit sau siguranța cu care comanda de mâncare. Pare varianta cea mai firească, doar că din păcate, pe termen lung, s-a dovedit de numeroase ori ineficientă.

În plus, există câteva trăsături considerate extrem de atrăgătoare, lucru validat și la nivel social, dar care, pe termen lung, în cuplu pot deveni problematice. Citește aici care sunt trăsăturile care ne atrag la partener, dar care pot deveni o problemă în cuplu.

Alteori, lăsăm mai repede rațiunea să se manifeste și, din păcate, este foarte posibil să devenim nesiguri de traiectoria relației. În astfel de momente există posibilitatea să oferim coincidențelor sau circumstanțelor mai puțin obișnuite o importanță pe care poate nici nu o merită. Sau altfel spus, căutăm și găsim semne că ne potrivim – că tu îl dorești cu adevărat, că el vrea o relație serioasă, gesturi care să-ți arate că simte ceva pentru tine. 

Dacă cineva vrea sau nu o relație serioasă poate fi extrem de nuanțat și diferă de la o persoană la alta, pentru că există zeci de moduri prin care fiecare își exprimă sentimentele.

În cea mai urmărită comedie romantică de pe Netflix în prezent – Nobody Wants This (în ciuda tuturor piedicilor ce apar într-o relație dintre un rabin, evreu și realizatoarea unui podcast despre sex), rabinul Noah (interpretat de către Adam Brody) îi mărturisește direct și cu tandrețe lui Joanne (interpretată de Kristen Bell) că vrea o relație serioasă. Dar în viața reală lucrurile stau rareori așa.

Atunci când celălalt nu-și exprimă direct și sincer sentimentele, sunt totuși anumite semne care îți pot arăta că vrea o relație serioasă. Să le identifici te poate ajuta în diferite moduri, cum ar fi să nu te avânți în vreo decizie pe care să o regreți sau să adresezi conform cu celălalt chestiuni ce țin de viitorul relației.

Semne că sunteți predestinați să fiți împreună

Aș vrea, totuși, să facem o oprire înainte de a ajunge chiar la semnele care ne pot arăta că își dorește o relație serioasă, și anume la „semnele providenței“. De multe ori le-am căutat și găsit și eu, și parcă îmi spuneau clar „asta e, a venit marele moment“. Tot de multe ori, aceleași semne care mi-au vorbit m-au indus în eroare.

În școala generală am fost profund îndrăgostită, așa cum te poți îndrăgosti doar în școala generală de un băiat cu părul negru și ochii mari. Stăteam pe treptele scărilor de la bloc și așteptam aproape suspinând „poate-poate vine să se joace Nintendo“ la unul dintre prietenii lui, care era vecinul meu. El locuia mai departe, la vreo trei-patru blocuri, pe aceeași stradă. Mă ignora complet de fiecare dată când ajungeam în acelașiu spațiu, de parcă pur și simplu nu existam nici în parcul unde ne jucam cu toții, fete și băieți, fotbal, nici pe trotuarul unde săream elasticul, nici pe drumul de la școală acasă. Am suferit mult în tăcere, mai ales când „i-a cerut prietenia“ altei fete. Într-o după-amiază, în timp ce veneam de la școală legănându-mă cu ghiozdanul în spate, i-am văzut cum stăteau timizi, dar apropiați pe treptele scării unde locuia el, a fost devastator. Mă rog, am depășit momentul relativ repede când m-am reîndrăgostit. Însă, în urmă cu câțiva ani, m-a abordat din senin pe Facebook, m-a invitat la o limonadă. Amândoi eram singuri și aveam de data asta în jur de 30 de ani. Bineînțeles că mi s-a părut un semn, era totul atât de cinematic, mă revedeam după atât de mulți ani cu primul băiat de care m-am îndrăgostit și deja mă gândeam ce poveste de spus copiilor va fi să rămânem împreună. Am ieșit în oraș de câteva ori, aveam și eu dubiile mele, chimia dintre noi din realitate nu prea era acceași cu cea din capul meu, apoi nu m-a mai căutat și nu mi-a mai răspuns la apeluri. Semnul meu inițial s-a dus pe apa sâmbetei. 

Autoarea Liz Falleta povestește și ea pentru The New York Times cum l-a întâlnit pe Bob, un tip simpatic, care nu avea mașină (un prim posibil semn că nu era chiar el alesul), dar care avea bune maniere (un semn că putea fi el alesul) și care chiar a salvat-o dintr-un accident cu riscul de a fi el cel lovit de mașină. Doar că Liz și-a dat seama că, de fapt, voia să fie salvată, dar nu de Bob. L-a întâlnit apoi pe Marc care, spre deosebire de Bob, a rămas neclintit când la cină, după câteva luni de relație, Liz s-a înecat. Niciun gest să o salveze, ci mai degrabă ușor dezgust. După 10 ani în care și-a pus viața în ordine, a reapărut Bob. „Ar fi putut fi acesta un semn?“, s-a întrebat din nou Liz: „după un deceniu să reapară Bob, din senin, în viața ei? Să aibă a doua șansa la atracție autentică, la potrivire firească?“. De fapt, mărturisește autoarea, și-ar fi dorit să trăiască într-o lume în care experiența comună de a fi aproape de moarte are puterea să consolideze o viitoare conexiune de durată, dincolo de timp și spațiu. Doar că au reapărut, odată cu Bob, și problemele și nepotrivirile din trecut. „Bob și cu mine îndrăgostiți ar fi fost un final atât de frumos pentru această poveste. Dar prima oară nu am vrut să am o relație serioasă cu Bob, iar adevărul trist este că 10 ani mai târziu, tot nu am vrut să am o relație serioasă cu el.“

Liz se întâlnește în prezent cu un ofițer de poliție care, printr-o coincidență extraordinară, lucra la secția care a primit apelul în noaptea când Bob a fost lovit de mașină. Nu el a răspuns atunci și nici nu își mai amintește incidentul, așa că Liz a hotărât să nu perceapă această coincidență ca pe un semn că ar fi meniți să fie împreună. De fapt, cu el nu și-a mai pus problema de semne – ceea ce ar putea fi cel mai bun semn dintre toate, consideră autoarea. 

Am putea continua zile întregi cu povești despre astfel de semne, adevărate anecdote despre coincidențe care ne marchează sau nu destinul, și sigur nu am ajunge la o concluzie, dar sigur merită povestite.

Așadar, vă invit să revenim la semnele la care merită să fii atent, care nu țin de providență, ci care trădează mai degrabă disponibilitatea celuilalt de a-și asuma un angajament pe termen lung, cum spuneam de la început, gesturi care îți pot indica sentimente autentice. 

Cum îți dai seama că vrea o relație serioasă

Când rabinul Noah (din serialul Nobody Wants This) se emoționează la aflarea veștii că părinții lui Joanne vin inopinat în vizită și dă fuga, aproape disperat, să cumpere un buchet de flori și să își pună peste hanorac un sacou, Joanne devine dezgustată, i se pare exagerat. Doar că într-o astfel de scenă aproape patetică și sigur amuzantă stă ascuns un semn important al intenției lui Noah de a avea o relație serioasă.

Așadar, unele semne sunt ușor de detectat, altele – foarte importante – sunt de fapt banale, astfel că deseori le poți trece cu vederea. De aceea, te invit să te uiți mai atent și să vezi dacă le regăsești sau nu în relația ta. Cele mai multe au legătură cu disponibilitatea partenerului și cu valorile pe care le are:

1. Comunică cu tine constant: te contactează frecvent, răspunde cât poate de rapid la mesaje și arată entuziasm în conversații. Acest efort liniar, fără schimbări de atitudine, poate indica faptul că apreciază conexiunea cu tine și că își dorește să o cultive. Dar și că este o persoană stabilă emoțional, un mare atu al relațiilor de lungă durată.

2. Face planuri de viitor: dacă partenerul tău vorbește nu numai despre evenimente din prezent, ci și despre unele din viitor și te include și pe tine în planurile sale pe termen lung – discuții despre obiective comune, vacanțe, familie, acesta este un semn puternic că te percepe ca pe un partener de cursă lungă. 

Citește și: Cele mai importante discuții în cuplu necesare încă de la începutul relației. Cum să vorbim despre limite, sex, dar și despre viitor

3. Prioritizează timpul petrecut împreună: depune eforturi pentru a petrece timp cu tine, programează întâlniri regulate și este disponibil atunci când ai nevoie de el/ea. Această disponibilitate de a investi timp reflectă angajamentul său.

4. Este deschis și vulnerabil: împărtășește gândurile și sentimentele intime cu tine, îți arată că e disponibil emoțional, ceea ce e crucial pentru construirea intimității pe termen lung.

5. Te prezintă prietenilor și familiei: un pas important, pentru că nu îți dorești ca oamenii cei mai importanți din viața ta să îți cunoască partenerul dacă nu ai prea multe gânduri de viitor cu el. Și, de asemenea, este dispus să îți cunoască familia și prietenii.

6. Îți respectă nevoile: depune eforturi pentru a înțelege și a prioritiza nu numai propriile nevoi și dorințe, ci și pe ale tale, fiind conștient că pot fi diferite. A-i păsa de fericirea și bunăstarea ta este un semn că vrea o relație serioasă.

7. Face compromisuri și este flexibil în decizii: când partenerul tău este dispus să își ajusteze măcar din când în când planurile pentru tine sau, chiar mai mult, să facă unele sacrificii, înseamnă că prețuiește relația suficient pentru a depune efortul necesar în vederea unui angajament serios. Relațiile serioase, de lungă durată, nu prea pot funcționa fără compromis.

8. Te face să te simți în siguranță: un partener serios va crea un mediu în care te simți în siguranță și apreciat, atât din punct de vedere emoțional, cât și fizic, aici nu există prea multe dubii.

9. Îți oferă spațiu și libertate: sau măcar încearcă, pentru că atunci când îți dorești să construiești cu celălalt o relație serioasă, care să dureze, este important să îi dai voie celuilalt să fie el însuși, oricât de dificil ar părea. Acapararea identității celuilalt, stresul, dramele nu prea fac casă bună cu angajamentele pe termen lung, plus că sunt semne ale abuzului emoțional.

Principalele semne că simte ceva pentru tine

„Persoanele cu un nivel ridicat de extroversiune tind să fie mai sociabile, entuziaste și deschise în comunicare, ceea ce contribuie la o satisfacție mai mare în relații. Acestea aduc energie și pozitivitate în relație și sunt mai predispuse să creeze și să mențină legături emoționale strânse. Introverții, pe de altă parte, caută intimitate emoțională și conexiuni profunde, valorizând relațiile stabile și de durată. Ei tind să își exprime iubirea prin gesturi mici, dar semnificative, și preferă să petreacă timp de calitate cu partenerul într-un cadru liniștit“, a scris psihologul Melinda Birinyi, într-un articol amplu despre compatibilitatea în cuplu.

Așadar, depinde: când cauți semnele care îți pot arăta că simte ceva pentru tine trebuie să ții cont de personalitatea lui și de tipul de atașament: dacă este extrovert, va manifesta gesturi mai ample, evidente, dacă, în schimb este introvert, s-ar putea să fii nevoit să cauți și mai mult dovezi ale afecțiunii. Dacă are un stil de atașament anxios, e posibil să trăiască cu spaima că va fi părăsit și atunci își va ascunde cât poate emoțiile.

În mare, totuși, este vorba despre contact vizual prelungit sau pe furiș doar să te vadă, să îl/o vezi, dorința de a fi în preajma ta, de a petrece timp cu tine, disponibilitate emoțională, manifestarea dorului. Există și semne fizice care l-ar/ar putea-o trăda, precum înroșirea feței sau un ritm alert al vorbirii care ar putea arăta că este emoționat(ă) în preajma ta pentru că îi pasă.

Gesturi care trădează o persoană îndrăgostită

Mai ales în primul stadiu al unei relații, caracterizat de o intensitate mare a emoțiilor și de o atracție sexuală puternică, poți să îți dai seama destul de ușor dacă celălalt este sau nu îndrăgostit.

„Unii îi spun etapa de euforie, de lună de miere (honeymoon), de romantism sau de îndrăgostire. Indiferent ce nume i se dă, acesta este, de obicei, primul stadiu al unei relații, cel în care apare dragostea romantică. Este cel în care apare atracția inițială și în care idealizăm foarte mult atât partenerul, cât și posibilitatea de a avea o relație cu el. Allan Watts, autor cunoscut mai ales pentru popularizarea filosofiei orientale printre europeni, numea îndrăgostirea nebunia divină, pentru că mulți dintre îndrăgostiți o descriu ca pe o trăire magică, aproape ireală“, explică psihologul Raluca Cristian.

Gesturile afectuoase și frecvente, cum ar fi ținerea de mână, îmbrățișările, atingerile blânde reflectă dorința de a fi apropiați, de a rămâne conectați, semne importante ale îndrăgostirii. Dar și altele, nu neapărat fizice, precum ascultarea activă (o persoană îndrăgostită va manifesta un interes real pentru ceea ce spune partenerul său), micile acte de bunătate și candoare (de la a-ți face o cafea dimineța la a te susține într-un demers personal sau profesional), comportamentele de protecție, împărțirea spațiului personal, dorința de a te face să râzi, bucurie în activități comune relativ simple.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare