Deviație de sept: simptome, tratamente și operație

Cum știi că ai deviație de sept și cât costă operația care o corectează

Respirația dificilă în mod constant este unul dintre cele mai evidente semne că ai putea avea deviație de sept. Operația devine o necesitate atunci când structurile din vecinătate sunt afectate din cauza deviației de sept și faci des sinuzite, otite, faringite.

Deviația de sept apare atunci când septul nazal, adică peretele subțire care desparte pasajele nazale, este deplasat într-o parte. În mod normal, ar trebui să fie situat pe mijloc, despărțind în mod egal nările.

Însă mulți oameni au septul nazal descentrat sau deviat, îngustând una dintre nări. Deviația de sept poate fi congenitală, adică te naști cu ea, dar poate apărea și ca urmare a unui traumatism la nivelul nasului.

Când deviația de sept este severă, poate bloca o nară, reducând fluxul de aer și provocând dificultăți de respirație. Problema se poate agrava odată cu vârsta.

Singura metodă de tratament curativ pentru deviația de sept este intervenția chirurgicală. Însă, dacă deviația este una ușoară și nu provoacă simptome, nu e nevoie să fie tratată.

Ce simptome anunță o deviație de sept

Majoritatea deformărilor septale nu cauzeză simptome și este posibil să nici nu știi că ai deviație de sept. Însă, atunci când apar, simptomele pot include:

  • obstrucția uneia sau a ambelor nări. Acest blocaj poate face dificilă respirația printr-una dintre nări sau prin ambele. Poți observa acest lucru mai ales atunci când ai o infecție a tractului respirator superior sau alergii care pot determina inflamarea și îngustarea pasajelor nazale;
  • sângerări nazale. Suprafața septului nazal poate deveni uscată, crescând riscul de sângerări nazale;
  • dureri faciale. O posibilă cauză a durerii faciale unilaterale ar putea fi deviația de sept severă, în care anumite suprafețe din nas se ating și provoacă presiune;
  • respirație zgomotoasă în timpul somnului. Deviația de sept poate fi unul dintre multiplele motive ale respirației zgomotoase în timpul somnului;
  • preferința de a dormi pe o anumită parte. Unele persoane pot prefera să doarmă pe o anumită parte pentru a optimiza respirația pe nas, dacă una dintre nări este îngustată.

„De regulă, principala acuză a pacientului care suferă de deviație de sept este obstrucția nazală, imposibilitatea de a asigura un debit respirator suficient atunci când respiră cu gura închisă.“

Dr. Silviu Oprescu, medic primar ORL

Medicul ORL precizează că fiziologia respirației presupune ca primul timp să fie unul nazal, deoarece la acest nivel aerul inhalat este pregătit pentru a fi trimis mai departe către căile respiratorii inferioare. La acest nivel el este umectat, încălzit, filtrat de bacterii și microbi.

La ce complicații poate duce

Dacă ai deviație de sept care cauzează obstrucție nazală, aceasta poate duce la:

  • uscarea gurii, din cauza respirației pe gură;
  • o senzație de presiune sau de congestie în pasajele nazale:
  • tulburări de somn din cauza neplăcerii de a nu putea respira confortabil pe nas noaptea.

„Complicațiile deviației de sept sunt, de regulă, legate de suferința pe care o au structurile din vecinătate prin lipsa unei funcționari optime a nasului, adică imposibilitatea ventilației corespunzătoare și nepregătirea suficientă a aerului. Vorbim astfel de sinuzite, otite, faringite, tulburări de concentrare, fenomene de apnee în somn, sindroame cefalalgice.”

Dr. Silviu Oprescu, medic primar ORL

Cum se diagnostichează deviația de sept

Pentru a diagnostica deviația de sept, medicul ORL va examina, mai întâi, nările cu un specul nazal (instrument care lărgește cavitatea nazală). Medicul verifică plasarea septului și modul în care acesta afectează dimensiunea nărilor.

Uneori, poate folosi un obiectiv lung în formă de tub, cu o lumină puternică în vârf pentru a examina nările în profunzime. De asemenea, poate examina țesuturile nazale înainte și după aplicarea unui spray descongestionant.

În plus, medicul te va întreba despre somn, sforăit, probleme ale sinusurilor și dificultăți de respirație.

Pe baza acestui examen, specialistul poate diagnostica deviația de sept și poate determina gravitatea afecțiunii.

Când e nevoie de operație în caz de deviație de sept

„Mulți oameni au deviații de sept nazal, însă, atâta vreme cât acestea nu sunt obstructive sau nu pun probleme de ventilație care să cauzeze alte probleme de vecinătate, nu necesită neapărat un tratament. Atunci când este indicat, tratamentul este chirurgical, întrucât vorbim de variații de structură.“

Dr. Silviu Oprescu, medic primar ORL

Intervenția presupune, potrivit specialistului ORL, repunerea pe linie mediană a peretelui ce separă cele două fose nazale. Există, în momentul de față, mai multe tehnici prin care se poate realiza această intervenție.

Operație pentru deviație de sept, gratuită la stat, preț între 2.500 și 11.000 de lei în privat

Medicul precizează că operația pentru deviația de sept este diferită față de cea de rinoplastie, deoarece nu presupune modelarea nasului extern. Este o intervenție funcțională, pe când rinoplastia este una estetică.

Uneori, însă, cele două operații, atât cea de deviație de sept, cât și rinoplastia pot fi efectuate împreună, în funcție de necesitățile pacientului.

Intervenția clasică pentru corectarea deviației de sept este decontată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. La privat, prețurile pot varia în funcție de tehnica chirurgicală aleasă, de tehnologia disponibilă și de experiența chirurgului.

„Recuperarea după intervenție presupune o perioadă de cicatrizare, de aproximativ 3 săptămâni, în care pacientul trebuie să își îngrijească nasul prin administrarea de apă de mare, vitamina A uleioasă și toaletări săptămânale la chirurgul curant. De asemenea, este indicată limitarea efortului fizic, a activităților sportive și a exceselor nocive.“

Dr. Silviu Oprescu

Septoplastia (denumirea medicală a corectării chirurgicale a deviației de sept) simplă poate fi obținută gratuit la stat, cu bilet de trimitere de la medicul specialist. Prețul în privat pentru o astfel de operație este de aproximativ 2.500 de lei.

La clinicile unde deviația de sept este tratată endoscopic (fără durere și fără tamponament nazal), prețul unei astfel de intervenții ajunge la 9.400-10.000 de lei.

Frecvent, septoplastia este asociată cu operația de reducere a cornetelor nazale (turbinelor) hipertrofiate, tot endoscopic. În această situație, prețul crește până la 10.300-11.000 de lei.

Tratamente care pot atenua simptomele

Tratamentul inițial al deviației de sept presupune atenuarea simptomelor. Medicul poate prescrie următoarele tratamente:

  • Descongestionante – medicamente care reduc inflamația țesutului nazal, ajutând la menținerea căilor respiratorii deschise. Descongestionantele sunt disponibile sub formă de pilule sau de spray nazal. Dar ai grijă să folosești spray-urile nazale cu precauție. Utilizarea frecventă și continuă a acestora poate crea dependență și poate duce la agravarea simptomelor (revenire) după ce încetezi să le utilizezi. Descongestionantele orale pot da stări de nervozitate, precum și creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac.
  • Antihistaminice – medicamente care ajută la prevenirea simptomelor alergice, inclusiv a nasului înfundat și a rinoreei. De asemenea, uneori pot ajuta la atenuarea simptomelor nonalergice, cum ar fi cele provocate de răceală. Unele antihistaminice provoacă somnolență și pot afecta capacitatea de a îndeplini sarcini care necesită coordonare fizică, cum ar fi conducerea vehiculelor.
  • Spray-uri nazale cu steroizi – pot reduce inflamația din căile nazale și pot ajuta la drenarea secrețiilor. De obicei, durează între una și trei săptămâni pentru ca spray-urile cu steroizi să-și atingă eficiența maximă. De aceea, este important să urmezi instrucțiunile medicului în utilizarea acestora.

Medicamentele tratează numai inflamația membranelor mucoase și nu vor corecta deviația de sept. Corectarea se poate face doar prin intermediul intervenției chirurgicale.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare