Schemă tratament candida. Aveți grijă la remediile naturiste!

Antibioticele și lenjeria sintetică pot cauza candidoza. Cele mai bune tratamente

Schemă tratament candida. Candidoza vaginală este extrem de întâlnită și afectează trei din patru femei. Boala este favorizată de tratamentele cu antibiotice, lenjerie din materiale sintetice, pantaloni prea strâmți.

Chiar dacă tratamentele naturiste sunt preferate de paciente, medicii ginecologi atrag atenția că acestea au efecte limitate.  

Dr. Andreas Vythoulkas atenționează să avem grijă la remediile naturiste

Una dintre cele mai frecvente infecții provocate de bacteria de tip fungic Candida este candidoza. Deși există mai mult de 150 de specii de Candida, cea mai răspândită este Candida Albicans. Această ciupercă poate trăi – alături de alte microorganisme – în tubul digestiv, pe mucoase și pe piele.

Dezechilibrul provocat de antibiotice

„Se dezvoltă în zonele calde și umede ale corpului, fiind întâlnite candidoze vaginale, bucale sau ale căilor respiratorii,” explică dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Candida face parte din flora normală a tractului genital feminin, potrivit medicului ginecolog, și nu ridică probleme atât timp cât există un echilibru între lactobacililii (bacteriile „bune”) și ciupercile existente la nivelul acestuia.

Însă atunci când mediul din vagin se modifică și se produce un dezechilibru – de obicei în urma administrării de antibiotice – Candida crește și se înmulțește exagerat.

Factorii de risc

Nu numai tratamentele prelungite cu antibiotice poartă „vina” asaltului acestei ciuperci. ”Modificarea pH-ului de la nivelul mucoasei vaginale în sarcină, administrarea terapiilor hormonale și utilizarea anticoncepționalelor, diabetul sau tratamentele cu corticosteroizi (prescrise în afecțiunile autoimune), oricare dintre acestea poate contribui la apariția infecției,” precizează dr. Vythoulkas.

Pe lista factorilor de risc implicați în apariția candidozei se mai află purtarea de lenjerie intimă din materiale sintetice și a pantalonilor foarte mulați, situații în care pielea nu este lăsată să respire, este favorizată producerea și întreținerea umezelii, urmarea fiind înmulțirea bacteriilor, conform ginecologului.

Acestora li se adaugă folosirea de săpunuri sau geluri de curățare ce conțin ingrediente iritante dar și tampoanele intravaginale.

Schemă tratament candida

Infecția vaginală cu Candida Albicans afectează trei din patru femei la un moment dat în viață, cele mai multe experimentând cel puțin două episoade de candidoză. O candidoză vaginală se poate… trăda prin simptome ușoare sau moderate care includ mâncărimi la nivelul vulvei și vaginului, senzație de arsură în timpul urinării sau la contactul sexual, inflamarea și înroșirea vulvei,” completează specialistul în obstetrică-ginecologie.

De asemenea, această infecție fungică mai este caracterizată de dureri, erupții și scurgeri vaginale apoase sau groase, albicioase sau gălbui-maronii, cu aspect brânzos și miros înțepător.

Schemă tratament candida. Doar la recomandarea medicului

Chiar dacă în farmacii se găsesc mai multe medicamente care tratează candidoza, este de preferat corecta diagnosticare făcută de medicul ginecolog – pe baza examenului clinic și a analizei secreției vaginale –  și urmarea tratamentului prescris de acesta.

”Tratamentul constă în comprimate antifungice cu administrare orală sau ovule vaginale și unguente antifungice cu aplicare locală. Durata tratamentului este cuprinsă între 3 și 10 zile, fiind recomandat a fi urmat și de partener, perioadă în care se va avea în vedere și abstinența sexuală,” subliniază dr. Andreas Vythoulkas.

Dacă infecția reapare după efectuarea tratamentului, explicația poate fi aceea că produsele antifungice folosite nu au fost cele potrivite pentru specia de Candida are a provocat infecția. Candida Albicans este cea mai răspândită dar nu singura existentă.

Schemă tratament candida. Atenție la terapiile naturiste

”Și pentru că, în general, se observă o preferință pentru produsele naturiste, aș dori să subliniez că acestea au puteri limitate și în niciun caz nu pot trata afecțiuni ci doar, eventual, să le amelioreze sau să constituie un adjuvant în tratamentele medicamentoase,” atrage atenția medicul ginecolog.

Așadar, medicul nu recomandă aplicațiile intravaginale cu iaurt, nu spălăturile cu diluție de oțet, nu bicarbonatul și nici ceaiul de gălbenele nu fac posibilă vindecarea.

Candidoza este contagioasă?

Candidoza nu este considerată boală cu transmitere sexuală, dar poate fi totuși contagioasă. Puteți transmite o infecție cu candida în timpul relațiilor intime orale sau vaginale. În plus, se poate transmite și prin sărut, atunci când cineva are candidoză bucală.

Deși puteți transmite candizoa unei alte persoane, boala nu este la fel contagioasă ca alte infecții. De exemplu, nu veți lua infecția din aer sau folosind aceeași baie cu cineva infectat.

Ca și măsuri de prevenție a infectării cu Candida Albicans, în primul rând, ginecologul recomandă folosirea antibioticelor doar dacă au fost prescrise de medic și doar însoțite de probiotice.

Apoi, se vor evita articolele vestimentare strâmte, din materiale sintetice, și menținerea hainelor umede pe perioade lungi de timp (costum de baie, echipament pentru sport).

Metode de prevenție

”Pe același principiu, în perioada menstruală este de preferat schimbarea frecventă a absorbantelor. Nu sunt recomandate băile fierbinți, spălăturile vaginale (pot fi îndepărtate și bacteriile „bune”), produsele de igienă parfumate și absorbantele interne,” conchide medicul ginecolog Andreas Vythoulkas.

De obicei, sunt șanse mari să știi deja ce ți-a provocat infecția, mai ales dacă te-ai mai confruntat, în trecut cu candidoza. De exemplu, unele femei se confruntă cu aceste infecții de fiecare dată când iau antibiotice. Indiferent dacă știi sau nu cauza exactă, iată câteva obiceiuri pe care le poți adopta sau evita pentru a preveni infecțiile recurente.

Ce să faci:

  • Optează pentru o dietă bine echilibrată;
  • Consumă frecevent iaurt sau apelează la suplimente cu lactobacil;
  • Alege o lenjerie intimă din fibre naturale precum bumbac, in sau mătase;
  • Spală lenjeria de corp în apă fierbinte;
  • Folosește produse de igienă intimă potrivite.

Ce să nu faci:

  • Nu purta pantaloni foarte strâmți sau care nu lasă pielea să respire;
  • Nu folosi tampoane parfumate;
  • Nu folosi produse de igienă intimă parfumate;
  • Nu îmbrăca haine umede, așa cum sunt costumele de baie;
  • Nu face băi cu apă prea fierbinte.

Infecțiile cu candida și ciclul menstrual

Candidoza și simptomele sale enervante sunt și mai greu de suportat în perioadă menstruației. Infecția apare, mai frecvent, în ultimele zile ale ciclului menstrual.

Fluctuațiile hormonale sunt considerate a fi o cauză a infecțiilor vaginale cu candida înainte de menstruație, provocând dezechilibre ale florei bacteriene.

Totuși, dacă observi o scurgere de culoare albă sau găbuie în săptămâna de dinaintea menstruației, nu înseamnă neapărat că e vorba de candidoză. În cazul acestei infecții, apar și alte simptome distinctive, cum ar fi roșeață, arsură și mâncărime.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare