Întârzierea menstruației, în absența unei sarcini, un semnal major de alarmă - SmartLiving

Întârzierea menstruației, în absența unei sarcini, un semnal major de alarmă

Monitorizarea ciclurilor menstruale este foarte importantă pentru toate femeile, deoarece orice tulburare sau modificare poate reprezenta un semnal de alarmă.

Întârzierea sau chiar absența ciclului, atunci când nu e vorba de o sarcină, poate avea nenumărate cauze, de la stres până la tumori ovariene, însă diagnosticul poate fi pus doar de un medic ginecolog sau endocrinolog, în urma unor investigații amănunțite.

În fiecare lună, câte un ovocit este eliberat din ovare. Dacă ovocitul nu este fertilizat și nu apare sarcina, mucoasa uterului se desprinde și este eliminată, atunci apare menstruația. În timpul ciclului menstrual apar modificări hormonale ce au ca scop pregătirea endometrului în vederea sarcinii. Este foarte important pentru fiecare femeie să știe data ultimei menstruații și durata ciclului menstrual. Ciclul menstrual, numarat de la prima zi de sângerare, până la ziua următoarei menstruații, durează în medie 28 de zile cu variații individuale între 21-35 de zile. Ciclurile menstruale pot fi regulate sau neregulate. Menstruațiile pot fi reduse sau abundente, dureroase sau nedureroase, lungi sau scurte,” a explicat dr. Erna Stoian, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului și reproducere umană asistată/FIV.

Dr. Erna Stoian îndeamnă femeile să ceară sfatul medicului ginecolog sau endocrinolog când au probleme cu menstruația neregulată

Dacă tulburările ciclului menstrual pot fi normale la pubertate, în timpul sarcinii, alăptării și menopauzei, în afara factorilor enumerați, întârzierea menstruației poate fi semnul unor boli tiroidiene, ovariene sau nervoase.

Dacă în mod normal, ciclurile sunt regulate și dintr-o dată devin neregulate, consultul ginecologic este obligatoriu.

De obicei menstruațiile neregulate mai lungi de 35 de zile sunt anovulatorii și duc la infertilitate. Cauza principala este sindromul ovarelor micropolichistice care afectează 5-18% din femeile la varsta fertilă,” a adăugat dr. Erna Stoian.

Cauzele amenoreei

Întârzierea sau lipsa ciclului menstrual reprezintă un semnal de alarmă, potrivit medicului ginecolog Erna Stoian care a descris o listă cu posibile cauze ale acesteia.

Amenoreea – este absența sângerării menstruale și poate fi:

primară: când menarha (prima menstruație) nu apare până la vârsta de 16 ani, fiind întârziată și creșterea și apariția caracterelor sexuale secundare (pilozitate axilară, pubiană, glande mamare); în cazul în care creșterea este corespunzătoare și sunt prezente caracterele sexuale secundare, atunci se consideră amenoree primară dacă menarha nu apare până la vârsta de 18 ani;

secundară: atunci când menstruația a fost prezentă dar a încetat un interval de timp de minimum 3 luni.

Amenoreea uterină

Cauze:

  • malformații congenitale cu absența uterului, a cavității uterine sau doar a endometrului, hipoplazia uterină (uter mic), extirparea chirurgicală a uterului; aici poate fi încadrat și sindromul de feminizare testiculară (46 XY) în care deși persoana respectivă are caractere feminine, genetic este bărbat și organele genitale interne sunt de tip masculin
  • sinechia uterină – care reprezintă alipirea pereților uterini, care poate apărea după infecții de tipul tuberculozei genitale  sau după curetajul cavității uterine după naștere sau avort
  • metroza de receptivitate: când uterul nu mai răspunde la stimularea hormonilor ovarieni.

Caracteristic amenoreei de cauză uterină este lipsa de răspuns la administrarea de progesteron.

Amenoreea ovariană

Este determinată de o insuficiență a secreției hormonilor sexuali de către ovar și se caracterizează prin apariția menstruației la administrarea exogenă de preparate hormonale.

Cauze:

  • condiții fiziologice: înainte de pubertate, după menopauză, după naștere și după avort, când secreția hormonală ovariană este scăzută
  • disgenezii sau agenezii gonadale: sunt anomalii congenitale caracterizate prin lipsa sau formarea incompletă a ovarelor (sindrom Turner)
  • hipoplazia ovariană, care poate fi congenitală sau dobândită din cauza menopauzei precoce sau induse, estro-progestativi în doze mici și prelungite, dupa radioterapie
  • distrofii ovariene: ovarul polichistic
  • tumori ovariene endocrine, care secretă fie estrogeni fie androgeni
  • asinergia hipofizo-ovariană: sindromul ovarului nefuncțional și sindromul ovarelor rezistente la gonadotrofine; în acest caz ovarele sunt de aspect normal dar nu răspund la stimulare hormonală sau raspund doar la doze foarte mari.

Cauzele pentru care întârzie menstruația. Amenoreea neuro-hipotalamo-hipofizară

Se caracterizează prin hormoni gonadotropi sexuali scăzuți în sânge și urină (FSH, LH) și cu răspuns pozitiv la administrate de LRH sau clomifen.

Aceste forme de amenoree sunt consecința unei anomalii morfo-funcționale a hipofizei (o glandă endocrină situată la baza creierului) sau neurohipotalamusului (o regiune a creierului), izolat sau de cele mai multe ori asociate și dependente unele de altele.

Cauze hipofizare:

  • insuficiență hipofizară: reprezintă scăderea sau absența secreției unuia sau a mai multor hormoni hipofizari
  • sindromul Sheenan, determinat de necroza hipofizei ca urmare a unei hemoragii masive în timpul nașterii
  • tumori hipofizare, cel mai frecvent beningne.
  • Amenoreea neuro-hipotalamica are o etiologie polimorfă și complexă:
  • oligofrenie, epilepsie, depresie, anorexia
  • tulburari psihoafective, stres, șocuri emotive
  • după administrarea unor medicamente: clorpromazina, rezerpină, fenotiazinele, administrarea prelungită de estro-progestative.

Cauzele pentru care întârzie menstruația. Amenoreea endocrină extragonadică

Este amenoreea care apare în afectarea unor glande endocrine, altele decât hipofiza sau ovarul:

  • boli tiroidiene: hipertiroidism, hipotiroidism
  • boli ale corticosuprarenalei: sindrom Cushing, hiperplazie congenitală de corticosuprarenală, tumori suprarenale, Boala Addison.

Amenoreea de cauză generală

Este amenoreea asociată unor cauze generale:

  • boli metabolice: subnutriție, diabet zaharat, obezitate, hemocromatoză
  • origine nervoasă: schimbarea modului de viață sau a climei, emoții puternice negative sau chiar pozitive (șoc psihic), anorexie mintală.

Oligomenoreea sau amenoreea de origine nervoasă este relativ frecventă; dacă stresul a acționat o perioadă scurtă de timp și n-a fost puternic, revenirea ciclului menstrual la normal se face spontan.

Amenoreea este considerată normală: în copilărie până la vârsta de 12-14 ani când apare menarha, la pubertate după instalarea menarhei o amenoree de 2-6 luni este normală, în timpul sarcinii, alăptării și la menopauză.

Nu încercați să opriți menstruația singure!

Dacă menstruația va fi într-o perioadă în care aveți planuri importante : nuntă, vacanță la mare, etc este bine să mergeți la medic cu câteva luni înainte pentru a decala perioada menstrei. Nu încercați să opriți menstruația autoadministrându-vă calciu și vitamina K. ”Vitamina k și calciul sunt suplimente alimentare cu multe beneficii ca scăderea fluxului menstrual sau a durerilor menstruale dar poate avea și reacții adverse cum ar fi alterarea funcției hepatice la cele cu afecțiuni hepatice sau scăderea glucemiei la femeile cu diabet. Dacă vitamina k este luată în doze mari poate duce la tulburări de coagulare,” avertizează dr. Erna Stoian, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului și reproducere umană asistată/FIV.

Conform medicului, administrarea de calciu la menstruație sau înainte are beneficii importante prin reducerea cantității de sânge menstrual dar și prin reducerea durerilor menstruale. Totuși, administrarea unor doze foarte mari poate avea efecte adverse ca aritmii cardiace, formarea de calculi renali, afectarea funcției renale mai ales atunci când există patologie renală.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare