Analize medicale după 60 de ani pentru femei și bărbați

Cele mai importante investigații medicale recomandate după 60 de ani

Odată cu înaintarea în vârstă, riscul anumitor boli crește, așa că este necesar să faci cu regularitate analize medicale, mai ales după 60 de ani.

În afară de analizele uzuale, medicul de familie îți mai poate recomanda și alte teste, în funcție de profilul personal.

Analize medicale după 60 de ani pe care trebuie să le ai în vedere

Îți prezentăm, mai jos, cele mai importante investigații după 60 de ani, recomandate de medicul de familie.  

Măsurarea tensiunii arteriale. Ai putea fi unul dintre milioanele de români care suferă de hipertensiune arterială și nici măcar nu știu. Potrivit celor mai recente date, 45,1% din adulții români suferă de hipertensiune arterială, adică aproximativ 7,4 milioane de persoane. Cu toate acestea, conform unei analize privind hipertensiunea în România, 1 din 5 români nu știe că are hipertensiune arterială. Astfel, este expus unor riscuri importante în ceea ce privește starea de sănătate, generate de lipsa unei îngrijiri adecvate, care să asigure controlul eficient al afecțiunii.

Măsoară-ți tensiunea arterială în fiecare an, chiar dacă la ultimele măsurători era normală. Este posibil să ai nevoie de repetarea mai frecventă a măsurătorii dacă valoarea tensiunii este mai mare decât în ​​mod normal sau dacă ai alți factori de risc.

Urcă-te pe cântar! Odată cu înaintarea în vârstă, mușchii sunt înlocuiți cu grăsime. Apoi, acea grăsime ajunge direct pe talie și este cunoscut faptul că grăsimea abdominală este foarte periculoasă. În plus, metabolismul încetinește și nici caloriile nu mai sunt arse în același ritm ca în tinerețe. Fii atent la orice creștere în greutate! Kilogramele în plus nu fac casă bună cu sănătatea.

Colonoscopie o dată la 10 ani

Screeningul cancerului colorectal. Se recomandă adulților începând cu vârsta de 50 de ani și continuând până la vârsta de 75 de ani. Este posibil să fie necesar să fii examinat mai devreme și mai frecvent dacă ai factori de risc. Testele de screening pentru cancerul colorectal includ:

  • testarea sângerărilor oculte (invizibile cu ochiul liber) din materiile fecale – în fiecare an;
  • Sigmoidoscopie (endoscopie pentru a vizualiza partea inferioară a intestinului gros – rectul și sigmoidul) – la fiecare 5 ani; se asociază cu teste de sângerări oculte din materiile fecale – la fiecare 3 ani;
  • Colonoscopie – la fiecare 10 ani.

Screeningul cancerului de prostată. Măsurarea nivelului de antigen specific prostatic (PSA) este un test important pentru orice bărbat. Discutați cu medicul dumneavoastră despre avantajele și dezavantajele screening-ului cancerului de prostate dacă aveți vârsta cuprinsă între 55 și 69 de ani.

Analize medicale după 60 de ani pentru doamne

Examinarea sânilor și mamografia. Riscul de cancer mamar crește odată cu vârsta. Deci este deosebit de important să faceți aceste teste.

Mamografia este recomandată în fiecare an sau o dată la doi ani, după 40 sau 50 de ani. Discută cu medicul despre momentul în care ar trebui să începi să faci mamografii regulate și despre frecvența cu care ar trebui să le repeți.

Consult ginecologic și test Papanicolau. Multe femei cu vârsta de peste 60 de ani au nevoie, în continuare, de consulturi ginecologice regulate, teste Papanicolau sau teste pentru papilomavirus uman (HPV). Și femeile mai în vârstă pot face cancer de col uterin sau cancer vaginal.

Prin examinarea zonei pelviene se pot detecta tulburări care îți pot afecta calitatea vieții, cum ar fi incontinența urinară.

Testele Papanicolau sunt recomandate femeilor la fiecare 3 ani, un test HPV la fiecare 5 ani, până la vârsta de 65 de ani. Dacă o femeie are mai mult de 65 de ani și a avut mai multe teste Papanicolau la rând negative sau a avut o histerectomie totală pentru o afecțiune necanceroasă, cum este fibromul uterin, medicul poate spune că nu mai este necesar un test Papanicolau.

Analize medicale după 60 de ani pentru domni

Problemele cu prostata pot să apară și mai devreme de 60 de ani, însă ele sunt mai frecvente după această vârstă. Prostata continuă să crească pe măsură ce un bărbat înaintează în vârstă și crește și riscul de cancer de prostată.

De aceea, conf. univ. dr. Bogdan Geavlete, medic primar urolog, recomandă efectuarea unui examen rectal și a unui test de sânge care măsoară antigenul specific prostatic (PSA) ca investigații de rutină după 60 de ani.

Văzul, auzul și oasele au nevoie de verificare

Test de vedere. Bolile oculare, cum ar fi degenerescența maculară, cataracta și glaucomul, sunt frecvente odată cu vârsta. Screeningul te ajută să-ți păstrezi acuitatea vizuală cât mai mult timp. Întreabă medicul oftalmolog cât de des trebuie să mergi la control.

Test auditiv. Cel puțin 25% din persoanele între 65 și 74 de ani suferă de o pierdere a auzului invalidantă. Partea bună e că cea mai mare parte este tratabilă. Această proporție crește la 50% odată cu vârsta. Fă-ți un test auditiv dacă ai probleme cu auzul.

Măsoară-ți densitatea osoasă. Osteoporoza crește riscul unei fracturi, iar în cazul unei fracturi – în special a șoldului – crește semnificativ riscul de invaliditate permanentă sau deces. Mai ales femeile ar trebui să facă un test de densitate osoasă – osteodensitometrie – după vârsta de 65 de ani. Dacă o femeie prezintă un risc mai mare, este posibil să fie necesar un test de screening mai devreme. Discută cu medicul de familie despre acest lucru.

Profil lipidic și ecografie abdominală

Atenție la nivelul colesterolului! Nivelul ridicat de colesterol este o cauză majoră a infarctului și a accidentelor vasculare cerebrale. Vestea bună este că nivelurile ridicate de colesterol pot fi tratate prin dietă și medicamente. Este important să faci periodic analize pentru măsurarea nivelului de colesterol total, HDL – „bun” și LDL – „rău”.

Ecografie abdominală. Specialiștii americani în prevenție recomandă ecografia abdominală pentru detectarea anevrismul aortic abdominal la bărbații cu vârste cuprinse între 65 și 75 de ani care au fumat sau fumează. Screeningul poate fi făcut și femeilor care au un istoric familial de anevrism aortic abdominal.

Analize medicale stomatologice și dermatologice după 60 de ani

Consult stomatologic. Dinții, gingiile, gura și gâtul trebuie examinate în mod regulat de un medic dentist, nu doar pentru un zâmbet frumos. Bolile gingivale pot fi un indiciu important al stării generale de sănătate. De exemplu, boala parodontală crește riscul afecțiunilor cardiovasculare.

Verifică-ți alunițele. Din fericire, majoritatea cancerelor de piele sunt vindecabile, dacă sunt descoperite la timp. Adresează-te medicului dermatolog pentru a-ți verifica eventualele alunițe noi, neobișnuite sau modificări ale pielii.

Măsurarea glicemiei. Asociația Americană a Diabetului recomandă măsurarea glicemiei cel puțin o dată la 3 ani. Astfel vei putea depista diabetul din timp. Este posibil să ai nevoie de acest test mai des dacă ai alte afecțiuni sau factori de risc pentru diabet.

Testarea hormonilor tiroidieni. Problemele tiroidiene sunt ușor de trecut cu vederea. De aceea, se recomandă screeningul cel puțin o dată la 5 ani, în special în cazul femeilor. Problemele cu tiroida pot provoca pierderea sau creșterea în greutate, căderea părului, oboseală și depresie.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare