Cancerul de col uterin este vindecabil? Sfaturile medicului Elvira Brătilă

INTERVIU Prof. dr. Elvira Brătilă: „Cancerul de col în stadii incipiente se vindecă”. Chirurgia minim invazivă sau cea robotică, cele mai moderne metode de tratament

Cancerul de col uterin este vindecabil, mai ales dacă e descoperit în stadii incipiente. Situație în care pacienta beneficiază de operație minim invazivă și poate obține și susține chiar și o sarcină.

Prof. dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică–ginecologie, șef de Disciplina Obstetrică Ginecologie UMF „Carol Davila” în cadrul Spitalului clinic de Obstetrică Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”, ne-a explicat care sunt cauzele cancerului de col uterin și care sunt cele mai eficiente metode de tratament.

Prof. dr. Elvira Brătilă este primul chirurg ginecolog care a introdus in România chirurgia robotică Da Vinci de sferă urogenitală

Smartliving: Țara noastră se află pe primul loc din țările Uniunii Europene în ceea privește mortalitatea prin acest neoplasm. Care credeți ca sunt motivele?

Prof. Dr. Elvira Brătilă: Din păcate, România este „fruntașă” la acest capitol, în țara noastră cancerul de col uterin reprezentând principala cauză de mortalitate la femei. Avem anual circa 1.700 de decese și alte 3.300 îmbolnăviri, ceea ce înseamnă că aproape jumătate dintre persoanele diagnosticate cu cancer de col uterin pierd lupta cu această boală. Principalul motiv pentru care am ajuns la aceste cifre îngrijorătoare este fără doar și poate diagnosticarea tardivă a bolii, când aceasta este deja în stadiu avansat.

Lipsa preocupării pentru screening-ul de prevenție și rata scăzută de vaccinare contribuie substanțial la acest record ȋn ce privește rata mortalității și a numărului crescut anual de cazuri de cancer de col uterin.

Smartliving: Potrivit INSP, 86% dintre românce au auzit de cancerul de col uterin dar mai bine de jumătate dintre acestea nu asociază această boală cu virusul HPV, iar 1 din 10 femei consideră falsă informația potrivit căreia cancerul de col uterin este provocat de această infecție. Ce măsuri credeți că ar trebui luate ca femeile din România să fie informate corect?

Prof. Dr. Elvira Brătilă: Educația medicală ar trebui începută încă din școli. Adevărul este că în țara noastră există foarte puțin interes pentru efectuarea screening-urilor bolilor în general. Cred că o contribuție importantă ar putea să o aibă chiar medicul de familie, prin recomandarea sau cel puțin informarea cu privire la vaccinare și creșterea importanței efectuării controlului ginecologic anual, ca rutină.

În țările în care vaccinarea împotriva HPV a fost adoptată cu succes, eficiența a fost clar dovedită, prin scăderea ratei de deces și a numărului de cazuri noi. Vorbim de țări precum Australia, Noua Zeelandă, SUA, Canada, Danemarca, Suedia sau Germania. Spre exemplu, în Danemarca, statisticile arată că pentru femeile născute între anii 1989 – 1999 rata apariției leziunilor pre-canceroase a scăzut cu 60% iar în Australia, boala a fost aproape eradicată prin practicarea vaccinării atât la fete cât și la băieți.

Smartliving: Cum se transmite acest virus? Sunt si bărbații afectați?

Prof. Dr. Elvira Brătilă: Infecția HPV poate afecta și femeile și bărbații, cauzând diverse forme de cancer genital: penian, vagin, vulvă, sau cancere de anus sau orofaringeal. Infecția cu tulpini de virus uman papilloma sau HPV, se transmite prin contact sexual sau printr-un al contact intim direct piele la piele. 

Smartliving: Cum ne putem da seama că avem HPV, există anumite simptome?

Prof. Dr. Elvira Brătilă: În majoritatea situațiilor, infecția cu HPV nu determină nici un simptom. Trei sferturi dintre femei (cele active sexual) vor avea măcar o dată în viață acest tip de infecție, care se va vindeca de la sine, într-o perioadă de până la trei ani. 

Smartliving: Dacă o pacientă descoperă ca are HPV ce trebuie să facă în continuare? Există  un tratament împotriva acestui virus?

Prof. Dr. Elvira Brătilă: Nu există încă tratament pentru infecția HPV, singura modalitate de prevenție rămâne în acest moment prevenția prin vaccinare. În România, vaccinarea gratuită a adolescentelor a fost introdusă din anul 2008, însă fără mare succes.

Sperăm ca de la an la an numărul fetelor vaccinate să crească și să putem avea speranța unei scăderi a numărului de cazuri. Odată identificată infecția cu HPV se fac analizele complementare pentru a identifica natura leziunii și gradul ei de evoluție. 

Smartliving: Cât de mare e riscul să dezvolte cancer de col uterin cineva care are HPV?

Prof. Dr. Elvira Brătilă: Prezența unei infecții HPV nu înseamnă neapărat că vor apărea și leziuni canceroase. De altfel, cum spuneam și mai devreme, nu există simptome care să semnaleze infecția HPV. Studiile arată că numai o mică parte din acestea provoacă leziuni pre-canceroase de origine malignă, în timp ce majoritatea infecțiilor sunt autolimitante și se vindecă de la sine.

Smartliving: În afara de infecția cu HPV ce alți factori de risc există pentru cancerul de col uterin?

Prof. Dr. Elvira Brătilă: Pe lângă factorii de risc specifici majorității tipurilor de cancer, precum factorii ce țin de imunosupresie, dietă, fumat sau factori de mediu, o cauză specifică a apariției cancerului de col uterin este istoricul de viață sexuală. Femeile care își încep viața sexuală mai devreme de 16 ani, precum și femeile cu parteneri multipli, sunt mai predispuse, sau cele care au suferit alte infecții, precum chlamydia

Smartliving: Rana pe col poate duce la cancer?

Prof. Dr. Elvira Brătilă: Majoritatea leziunilor prin infecția cu HPV sunt benigne și trec de la sine, spre exemplu 70% din leziunile cervicale de grad scăzut se vindecă de la sine.

Smartliving: Dar de ce apar leziuni pe colul uterin și cum pot fi prevenite și tratate?

Prof. Dr. Elvira Brătilă: Leziunile pot apărea în primul rând ca urmare a infecției cu virusul HPV, alți factori care țin de biocenoza vaginală pot să determine evoluția leziunilor și să le ȋmpiedice vindecarea.

Smartliving: Altă statistică îngrijorătoare arată că 7 din 10 femei românce nu și-au făcut în ultimii 3 ani niciun test pentru depistarea leziunilor precanceroase sau pentru depistarea HPV (nici testul Babeș-Papanicolaou, nici testul HPV- ADN). De ce credeți că se întâmplă acest lucru, mai ales că testul Babeș-Papanicolaou este decontat?

Prof. Dr. Elvira Brătilă: Ȋn rândul populației de la noi din țară interesul pentru screening-ul de prevenție nu este foarte ridicat, ȋn ciuda eforturile de conștientizare a riscurilor.

Educația în acest sens ar trebui cultivată mai mult și ar trebui ca efortul de educaţie să fie orientat către părinţii acestei generaţii de adolescenţi. Nu cred că problema financiară este factorul care împiedică să se meargă la medic pentru a efectua un astfel de  screening, ci mai degrabă gradul de conștientizare. Ne este frică de ce nu cunoaștem sau cunoaștem insuficient.

Smartliving: Avem acest obicei să mergem la doctor doar când ne doare sau când ne supără ceva. E cancerul de col o boală  care dă simptome sau este ”silențioasă”?

Prof. Dr. Elvira Brătilă: Debutul cancerului de col uterin nu are simptome, iar atunci când boala aceasta ajunge să doară, înseamnă că din păcate se află deja într-un stadiu invaziv iar celulele canceroase au invadat țesuturile învecinate. Da, cancerul de col uterin poate fi considerat un ucigaș silențios, uneori chiar și stadiile ceva mai avansate pot avea simptome destul de confuze.

Smartliving: Care sunt opțiunile de tratament în cazul în care boala e descoperită timpuriu? Cancerul de col uterin este vindecabil?

Prof. Dr. Elvira Brătilă: Conduita terapeutică depinde de stadiul bolii și  de dorința pacientei de a-și menține funcția reproducătoare, pentru că vorbim cu preponderenţă de persoane tinere, cu un viitor ȋnainte. 

Astfel, în stadiile incipiente ale bolii cu tumori sub 2 cm pacientele pot beneficia de chirurgie minim invazivă. Pacientele tinere, diagnosticate în stadii incipiente, pot beneficia de chirurgia conservatoare, cu prezervarea funcției organelor de reproducere. Prin intermediul acestei intervenţii conservatoare, se excizează colul uterin, cu țesuturile înconjurătoare. Se păstrează astfel uterul, esențial pentru implantarea unei sarcini. 

Cancerul de col uterin este vindecabil datorită operațiilor minim-invazive

Intervenția de acest tip vizează două etape: identificarea ganglionilor santinelă și excizarea și analiza histopatologică a materialului. Tehnica ganglionului santinelă urmărește identificarea locului de drenaj al tumorii respective.

Cea mai avansată tehnologie utilizată astăzi, chirurgia robotică, aduce cele mai bune rezultate, întrucât chirurgul beneficiază de suportul vizual al camerei 3D care dispune de o tehnologie avansată pentru vizulizarea și la lungimi de undă near- infrared, putând identifica în mod clar întreg traseul limfatic dar și ganglionul santinelă.

Cancerul de col uterin este vindecabil și în stadii avansate?

Dacă analiza histopatologică, realizată în timpul operației, arată că tumora nu a invadat țesutul, se poate lua decizia de a proceda la operația conservatoare, urmată de trachelectomie – adică excizia colului cu țesutul înconjurător. Dacă rezultatul indică invazia țesutului, se va efectua histerectomia radicală cu limfadenectomie pelvică.

Smartliving:  Dar dacă pacienta ajunge târziu la medic, care sunt șansele ei de recuperare? Cancerul de col uterin este vindecabil și în stadii avansate?

Prof. Dr. Elvira Brătilă: Când tumorile depășesc 2-4 cm și prezintă potențial de extindere și evoluție, se recomandă histerectomia radicală  clasică cu limfadenectomie pelvică și paraaortică în funcție de gradul de invazie al ganglionilor pelvici.  

Când tumora se extinde anterior spre vezică sau posterior spre rect, se intervine chirurgical la nivelul mai multor organe. În acest caz suntem nevoiți să facem exenterație anterioară prin care se scot uterul, țesuturile din jur și vezica și se face o derivație urinară sau exenterație posterioară. Acesta este un exemplu de caz cu stadiu foarte avansat. 

Smartliving: Cum decurge ziua unui medic care operează cancerul? Care sunt cele mai mari provocări de care va loviți?

Prof. Dr. Elvira Brătilă: Fiecare zi a unui medic este o mare provocare, ne străduim să fim mai buni ȋn fiecare zi, să ajutăm oamenii ȋn procesul terapeutic. Gestionând cazuri oncologice, a căror evoluţie uneori nu este favorabilă, munca noastră alături de lupta pacientei cu boala neoplazică, este ca un maraton, o probă de rezistenţă, fizică și mentală.

Uneori ramâi o vreme cu ȋntrebări ȋn sinea ta, despre ce nu a funcţionat „ca la carte”. La ȋntrebarea „Am făcut tot ce mi-a stat ȋn putere și ȋn știinţă ca pacienta mea să fie bine?”, răspunsul trebuie să fie fără dubiu: „DA!”.

Numai așa putem asuma cu seriozitate această profesie. Fac parte din viaţa medicului aceste ȋntrebări, dintr-un proces de  autocunoaștere si autoevaluare. Este o profesie a responsabilităţii. Trebuie să îţi cunoști bine abilităţile, dar, ȋn egală măsură, limitele. De aceea, sfătuiesc mereu specialiștii mai tineri ca atunci când au un caz care depășește competenţa lor, să facă un gest responsabil și să ȋl adreseze unui alt specialist. Este un gest de maximă responsabilitate și un beneficiu adus pacientelor!

Smartliving:  Cum au evoluat metodele de tratament ale cancerului, în ultimii ani? Odată cu dezvoltarea operațiilor minim invazive, se pune mai mult accentul pe calitatea vieții pacientelor?

Prof. Dr. Elvira Brătilă: Ȋn chirurgia oncologică, chirurgia radicală a fost fundamentată conceptual pe teoria diseminării ordonate, din aproape ȋn aproape a cancerului, dar ȋn timp, avantajele aduse domeniului nostru, au fost surclasate de limite. Chirurgia radicală este considerată astăzi “mutilantă”. Beneficiind de noile progrese știinţifice și tehnologice, ne-am familiarizat cu noul standard, care ȋnseamnă astăzi “chirurgie minim invazivă.”

Chirurgia robotică este, așa cum știm, cea mai avansată formă de chirurgie minim-invazivă în tratamentul acestor patologii. Astăzi, prin chirurgia robotică se tratează cu succes întreaga patologie pelvică, de la endometrioză, la suferințe oncologice, patologii asociate infertilității și suferințe ce afectează zone conexe, din aria urogenitală.

Abordul robotic înseamnă durere postoperatorie scăzută, minimizarea riscurilor de hemoragie post-intervenție chirurgicală, timp de recuperare mai scurt, lipsa traumei produse asupra peretelui abdominal, rată scăzută de complicații, timp de spitalizare redus, recuperare postoperatorie rapidă, reintegrarea rapidă în activitatea socială.

Smartliving: Aproape orice om care primește acest diagnostic e terifiat, mai este cancerul o condamnare la moarte sau datorită noilor tratamente e o boala care poate fi ținută sub control?

Prof. Dr. Elvira Brătilă: Diagnosticul de cancer sună pentru paciente ca o „condamnare”, o veste cu un impact major în viața oricărui om și familiei sale. Ca medici care ne ȋntâlnim zilnic cu cancerul, ȋn sălile noastre de chirurgie, ȋncercăm să dăm speranţă acestor oameni și avem destule arme ȋn medicina modernă.

Ȋn era pe care o trăim beneficiem de tehnologie de diagnostic de înaltă acuratețe, de instrumentar chirurgical prin care se pot efectua operații de mare finețe, însă prognosticul este cu atât mai bun cu cât descoperim această boală în stadii precoce. Iar acest lucru depinde numai de fiecare om în parte.

Dacă reușim să aducem la un nivel elevat gradul de conștientizare cu privire la screening-ul de prevenție și la importanța vaccinării, vom îmbunătăți cu siguranță statisticile legate de incidența acestor boli. Rămân la părerea că educaţia este cheia și aici, ca ȋn multe zone ale societăţii noastre, nejustificat de refractară la nou și progres.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare