Depresia, efect secundar al multor medicamente

Lista medicamentelor obișnuite care au ca efect advers depresia

Știai că depresia este un efect secundar al multor medicamente folosite frecvent, cum ar fi cele pentru tratamentul astmului, pentru ADHD și cele pentru atenuarea durerilor? Unele au un efect atât de puternic asupra stării emoționale, încât pe prospect se află un avertisment că pot crește riscul de suicid.

Un studiu JAMA, efectuat în SUA, a scos la iveală că mai mult de o treime dintre adulți iau un medicament care poate provoca depresie și alte tulburări de dispoziție.

„Există multe medicamente care pot provoca depresie și, de multe ori, medicii nu avertizează pacienții cu privire la riscul apariției simptomelor depresive. Drept urmare, mulți pacienți nu știu că depresia ar putea fi unul dintre efectele secundare ale medicamentelor administrate“, a declarat HaVy Ngo-Hamilton, farmacist și consultant clinic, pentru Healthline.

Combinarea mai multor medicamente poate provoca, de asemenea, reacții adverse neașteptate.

Află de aici care sunt indiciile de depresie și anxietate pe care le poți identifica în rețelele sociale. Un anumit emoticon folosit frecvent, semn clar de depresie: studiu

„În timul consultațiilor, nu se acordă suficient timp analizării fiecărui efect secundar posibil, din păcate“, a declarat Emily Beckman, asistent medical la Norton Community Medical Associates, pentru aceeași publicație online.

Combinarea mai multor medicamente crește riscul de depresie

Deși medicii consideră că pacienții citesc prospectul și se informează despre potențialele efecte secundare ale medicamentelor pe care le iau, Beckman a menționat că nu se întâmplă așa întotdeauna.

„De asemenea, este posibil ca schimbările de dispoziție să nu apară imediat după începerea tratamentului. Acest lucru poate face dificilă catalogarea «efectului secundar al medicamentului» ca potențial diagnostic diferențial atunci când pacientul revine cu schimbări de dispoziție la câteva luni după administrarea unui nou medicament”, a precizat asistenta.

Citește aici care sunt simptomele depresiei la copii și adolescenți. Cât contează genetica, ce alți factori o declanșează.

Specialiștii subliniază că e important să-i precizezi medicului toate medicamentele pe care le folosești, inclusiv pe cele fără prescripție medicală, pe bază de plante și suplimentele alimentare, deoarece riscul depresiei poate crește atunci când sunt administrate mai multe pastile al căror efect secundar sunt tulburările de dispoziție.

„Cu alte cuvinte, persoanele care iau două categorii de medicamente ce pot provoca depresie ca efect secundar au o probabilitate de două ori mai mare de a dezvolta depresie indusă de medicamente“, a spus farmacistul Ngo-Hamilton.

Aici găsești și efectele adverse oculare ale medicamentelor: ce tratamente folosite frecvent pot afecta vederea.

Lista medicamentelor obișnuite care pot provoca depresie

Deși este important să întrebi medicul cu privire la efectele secundare ale medicamentelor pe care le folosești, iată mai jos câteva dintre pastilele de la care te poți aștepta să-ți afecteze starea de spirit.

Medicamente pentru astm

Pentru Singulair, un medicament prescris pentru tratamentul astmului bronșic și pentru prevenirea simptomelor de astm din timpul zilei și nopții, Autoritatea americană pentru Controlul Alimentelor și Medicamentelor a emis cel mai puternic tip de avertisment (Food and Drug Administration) în legătură cu riscul crescut de gânduri și comportamente suicidare.

„Majoritatea pacienților mei noi sunt surprinși să afle că Singulair poate crește riscul de suicid. Cum am o mulțime de pacienți astmatici, este important să le evaluez, în mod regulat, starea psihică“, a precizat Beckman.

Părinții copiilor care iau Singulair ar trebui să fie foarte atenți la starea de spirit și comportamentul copiilor lor. Orice schimbări trebuie raportate imediat medicului, a atras atenția Ngo-Hamilton. De exemplu:

  • o stare de agitație neobișnuită, inclusiv comportament agresiv nou dezvoltat,
  • halucinații,
  • neliniște,
  • probleme cu somnul sau coșmaruri.

Citește aici despre sinuciderea în România. Psiholog: când pari mai bine, e riscul mai mare să-ți iei viața.

Corticosteroizii

Corticosteroizii sau steroizii, cum ar fi prednisonul, sunt utilizați în tratamentul unor afecțiuni precum astmul, reacțiile alergice, afecțiunile pielii și după transplantul de organe pentru a preveni respingerea.

Corticosteroizii imită cortizolul – hormonul natural al stresului. De asemenea, pot scădea nivelurile de serotonină, o substanță din creier implicată în reglarea dispoziției. Pe lângă serotonină, Ngo-Hamilton a menționat că steroizii afectează și concentrația de GABA (acidul gamma-aminobutiric) din creier, care ajută la controlul anxietății și stresului.

„Reducerea GABA duce la depresie, anxietate, iritabilitate și, de asemenea, la scăderea percepției durerii în unele cazuri“, a precizat farmacistul.

Tulburările de somn sunt, de asemenea, un efect secundar comun al steroizilor, care pot duce la oboseală, anxietate și depresie dacă nu sunt tratate.

„Dacă aveți insomnie de la steroizi, încercați să luați medicamentul dimineața. Dacă insomnia încă persistă, ar trebui să discutați despre alte opțiuni de tratament cu medicul curant”, a completat Ngo-Hamilton.

Cu toate acestea, nu trebuie să oprești brusc administrarea steroizilor, deoarece acest lucru poate duce la sevraj, care poate provoca, de asemenea, iritabilitate, anxietate, tulburări de somn și schimbări de dispoziție.

Stimulente cerebrale

Stimulentele cerebrale, cum ar fi metilfenidat și dexamfetamina, utilizate pentru a trata ADHD și oboseala excesivă în timpul zilei cauzată de narcolepsie, au drept efect creșterea nivelului de serotonină, norepinefrină și dopamină.

Citește aici despre nevoia irezistibilă de somn sau narcolepsia. Simptomele care anunță boala somnului și metode de tratament

„După ce medicamentul este eliminat din organism (însemnând că nivelurile acestor substanțe chimice ale creierului sunt mai scăzute), pot apărea simptome precum oboseala, anxietatea și problemele de somn“, a explicat specialistul.

Când sunt administrate doze mai mari de stimulente, sistemul nervos central este „inundat” cu dopamină. Pentru a restabili echilibrul, creierul elimină receptorii de dopamină pentru a contracara nivelurile copleșitoare de substanțe chimice.

„Odată cu trecerea timpului, creierul nu mai este capabil să revină la procesul normal de producere, transmitere și absorbție a acestor substanțe chimice naturale ale creierului, deoarece sistemul nervos central se așteaptă ca medicamentele să îndeplinească acest rol. Drept urmare, nivelurile naturale ale acestor neurotransmițători care reglează starea de spirit sunt perturbate de prezența stimulentelor pe o perioadă îndelungată de timp“, a spus Ngo-Hamilton.

Nivelurile dezechilibrate ale acestor substanțe chimice ale creierului afectează somnul, apetitul, starea de spirit și emoțiile.

ISRS și SNRI

Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) și inhibitorii recaptării serotoninei și norepinefrinei (IRSN) sunt două tipuri de antidepresive adesea prescrise pentru a trata depresia.

Cu toate acestea, farmacistul atrage atenția asupra faptului că mulți oameni nu sunt conștienți că toate antidepresivele, inclusiv SSRI și SNRI, vin cu un avertiment din partea autorităților de control al medicamentelor, referitor la riscul de creștere a gândurilor și comportamentului suicidar la adulții tineri sub 25 de ani la începutul tratamentului sau oricând există o modificare a dozei.

„Asta nu înseamnă că nu este sigur să folosiți aceste antidepresive; cu toate acestea, este foarte important ca familia și prietenii să fie conștienți de acest efect secundar, astfel încât să poată avea grijă de cei apropiați și să apeleze la ajutor specializat“, a spus ea.

Iată aici câteva rețete pentru bună dispoziție cu alimente care cresc serotonina.

Alte medicamente comune care pot provoca depresie

Următoarele medicamente pot provoca, de asemenea, depresie ca efect secundar:

  • beta-blocante: atenolol, metoprolol, carvedilol;
  • benzodiazepine: alprazolam, diazepam, clonazepam;
  • bedicamente pentru boala Parkinson: Sinemet (carbidopa/levodopa);
  • medicamente care modifică hormonii: contraceptive hormonale;
  • anticonvulsivante: lamotrigină, fenitoină;
  • inhibitori ai pompei de protoni și blocanți H2: pantoprazol (PPI), famotidină (blocant H2);
  • statine și alte medicamente care scad colesterolul: atorvastatină, simvastatină;
  • medicamente anticolinergice: diciclomina, benztropina, scopolamina.

În plus, Beckman a subliniat că medicamentele administrate pentru controlul durerii, cum ar fi hidrocodona, tramadolul și benzodiazepinele (Xanax, Valium) au ca efect secundar depresia.

„Durerea cronică are o mulțime de alte tratamente alternative, altele decât hidrocodonă și tramadol, care ar trebui să fie prima linie pentru a ajuta la gestionarea durerii“, a precizat asistenta.

Aici găsești toate informațiile importante despre benzodiazepine și efectele lor adverse. Cum se ajunge la dependență și cum se poate evita. O discuție cu psihiatrul.

Semne că un medicament poate cauza depresie

Experții susțin că nu există simptome clare și obiective de depresie care să se aplice tuturor, deoarece se pot suprapune cu schimbările de dispoziție cauzate de factorii de stres sau de fluctuațiile hormonale. Totuși pot exista anumite semne, cum ar fi:

  • Sentimente de tristețe, deznădejde sau pierderea interesului sau a plăcerii de a face lucruri.
  • Modificări ale somnului, ale nivelului de energie și ale dispoziției.
  • Gânduri sau tentative de autovătămare.

Când începi să iei un nou medicament, specialiștii recomandă să ții un jurnal în care să notezi schimbările de dispoziție, pentru a recunoaște tiparele și a identifica dacă simptomele depresive sunt asociate cu noul medicament sau cu alți factori externi. E foarte important să-ți notezi detalii precum perioada când au început să apară simptomele, dacă există factori declanșatori sau agravanți. În acest fel, medicul va putea să determine dacă depresia este un efect secundar al tratamentului.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare