Indiciile de depresie și anxietate din rețelele de socializare. Un anumit emoticon folosit frecvent, semn clar de depresie: studiu
Primele semne de depresie și anxietate ar putea fi descoperite mai rapid folosind inteligența artificială și postările din social media, mai exact de pe Twitter, una dintre cele mai mari platforme de socializare din lume.
Psihologii au observat că persoanele depresive au obiceiul să scrie la persoana întâi singular și să folosească în exces emoticonul cu inimioară – ❤.
Cercetătorii de la Universitatea din São Paulo (USP) din Brazilia încearcă să creeze modele de detecție a anxietății și depresiei folosindu-se de inteligența artificială și rețelele de socializare, care ar putea să identifice semne ale acestor tulburări înainte de diagnosticul clinic. Studiul a fost publicat în revista Language Resources and Evaluation.
Primul pas în acest sens a fost crearea unei baze de date, numită SetembroBR. Numele face referire la Septembrie Galben, o campanie anuală de conștientizare și prevenire a suicidului.
Al doilea pas este încă în desfășurare, dar a oferit câteva concluzii preliminare, cum ar fi posibilitatea de a detecta dacă o persoană este predispusă la depresie numai pe baza listei de prieteni de pe rețelele de socializare, fără a lua în considerare propriile postări.
Află aici cum simțim anxietatea generalizată.
Analiza postărilor și a listei de prieteni de pe rețelele de socializare
Baza de date conține informații referitoare la un corpus de texte (în portugheză) și la rețeaua de conexiuni care implică 3.900 de utilizatori Twitter, diagnosticați sau tratați pentru probleme de sănătate mintală înainte de sondaj. Corpusul include toate tweet-urile publice postate de acești utilizatori individual (fără retweeturi), însumând un total de aproximativ 47 de milioane de texte.
„În primul rând, am colectat manual și analizat tweet-urile provenite de la aproximativ 19.000 de utilizatori, echivalent cu populația unui sat sau oraș mic. Apoi am folosit două seturi de date, unul pentru utilizatorii care au raportat că au fost diagnosticați cu o problemă de sănătate mintală și altul de la un grup de control, selectat la întâmplare. Am vrut să facem distincția între persoanele cu depresie și populația generală“, a explicat Ivandre Paraboni, ultimul autor al articolului și profesor la USP School of Arts, Sciences and Humanities (EACH).
În cadrul studiului au fost colectate și tweet-uri ale prietenilor și urmăritorilor, cu observația că persoanele cu probleme de sănătate mintală tind să urmărească anumite conturi, cum ar fi forumuri de discuții, influenceri și vedete care recunosc public că au depresie.
„Acești oameni sunt atrași unul de celălalt. Au interese comune“, a precizat prof. Paraboni, care este și cercetător la Centrul de Inteligență Artificială (C4AI).
Femeile, mai afectate de depresie decât bărbații
Tulburările de sănătate mintală, inclusiv depresia și anxietatea, reprezintă o preocupare globală tot mai mare. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat, pe baza datelor din 2021, că 3,8% din populația lumii, sau aproximativ 280 de milioane de oameni sunt afectați de depresie.
De asemenea, OMS a estimat o creștere cu 25% a prevalenței globale a acestor probleme de sănătate mintală în timpul pandemiei de COVID-19. Tweet-urile au fost colectate pentru studiu în această perioadă.
Într-un sondaj recent al Ministerului Sănătății din Brazilia, care a implicat 784.000 de participanți, 11,3% au spus că au fost diagnosticați cu depresie. Majoritatea erau femei.
Conform cercetărilor anterioare, problemele de sănătate mintală sunt adesea reflectate prin limbajul folosit de cei afectați. Această constatare a condus la un număr considerabil de studii care implică procesarea limbajului natural (NLP), cu accent pe depresie, anxietate și tulburare bipolară, printre altele. Cu toate acestea, majoritatea acestor studii analizează textele în limba engleză și nu se potrivesc întotdeauna cu profilul majorității brazilienilor.
Modele
Cercetătorii au preprocesat corpusul de texte după ce au eliminat hashtag-urile, URL-urile, emoticoanele și caracterele neobișnuite, păstrând în același timp textele originale. Apoi au implementat o tehnică de inteligență artificială care învață computerele să proceseze datele într-un mod inspirat de creierul uman, pentru a crea patru categorii de texte folosind un algoritm de învățare automată pentru NLP (BERT). Aceste modele corespund unei rețele neuronale care învață contexte și semnificații prin monitorizarea relațiilor secvențiale de date, cum ar fi cuvintele dintr-o propoziție.
Concluzia a fost că BERT a avut cele mai bune rezultate în ceea ce privește prezicerea depresiei și anxietății, cu o diferență semnificativă statistic între acesta și LogReg, următoarea cea mai bună opțiune.
Citește aici despre psihoterapia cognitiv-comportamentală: soluția care te ajută să fii bine cu tine
Folosirea emoticoanelor cu inimioară, un semn de depresie
Cum modelele analizau secvențe de cuvinte și propoziții complete, s-a putut observa că persoanele cu depresie, de exemplu, aveau tendința de a scrie despre subiecte personale, folosind verbe și fraze la persoana întâi, precum și subiecte precum moarte, criză și psihologie.
„Semnele de depresie care pot fi detectate în timpul unei vizite la medic nu sunt neapărat aceleași cu cele care apar pe rețelele de socializare”, a precizat prof. Paraboni.
„De exemplu, utilizarea pronumelor la persoana întâi singular (eu și mie) a fost foarte evidentă, iar în psihologie acest lucru este considerat un semn clasic de depresie. Am observat, de asemenea, utilizarea frecventă a emoticoanelor inimioară de către utilizatorii depresivi.“
Toate textele colectate au fost anonime. „Nu am publicat nici tweet-uri reale, nici numele utilizatorilor. Am avut grijă să ne asigurăm că studenții implicați în proiect nu au acces la datele utilizatorilor pentru a proteja identitatea participanților”, a menționat autorul studiului.
Dezvoltarea unei metode de screening pentru depresie și anxietate
Cercetătorii extind acum baza de date, își perfecționează tehnicile de calcul și își modernizează modelele pentru a vedea dacă pot produce un instrument care poate fi utilizat ulterior în screening-ul problemelor de sănătate mintală și pentru a ajuta familiile și prietenii tinerilor aflați la risc de depresie și anxietate.
Află de aici câteva tehnici pentru a depăși anxietatea socială.
Brazilia ocupă locul al treilea în topul țărilor cu cei mai mulți utilizatori ai rețelelor sociale, potrivit unui sondaj Comscore publicat la începutul lunii martie, după India și Indonezia, dar înaintea Statelor Unite, Mexicului și Argentinei.
Cei 131,5 milioane de utilizatori sunt online în medie 46 de ore pe lună. Cele mai utilizate platforme sunt YouTube, Facebook, Instagram, TikTok, Kwai și Twitter, care și-au schimbat recent regulile și au început să taxeze anumite servicii.