Efectele adverse oculare ale medicamentelor

Efectele adverse oculare ale medicamentelor. Ce tratamente folosite frecvent pot afecta vederea

Dacă observi că începi să ai probleme de vedere, pasul firesc este să mergi la medicul oftalmolog. Însă, dacă ți se spune că nu ai nimic, deși tu simți că ceva e în neregulă, nu te opri! În cazul în care urmezi un tratament, citește cu atenție prospectele medicamentelor pe care le iei și informează oftalmologul. Efectele adverse oculare ale medicamentelor pot duce la boli care nu sunt întotdeauna ușor de diagnosticat.

Când ai probleme de vedere, primul pas logic este să mergi la oftalmolog. Acolo, în urma unui consult și a unor măsurători la nivelul globului ocular, afli, de regulă, ce e în neregulă cu ochii tăi. Există însă și situații când ți se spune că nu ai nimic, deși tu nu vezi bine sau ai tot felul de senzații neobișnuite la nivel de vedere.

În acest caz, dacă urmezi un tratament pentru o altă afecțiune, e bine să iei în calcul posibile efecte adverse ale medicamentelor.

Ca să aflăm care sunt cele mai frecvente efecte adverse oculare și care sunt medicamentele care prezintă cel mai mare risc, am stat de vorbă cu Anamaria Frunză, medic specialist oftalmolog la Spitalul Orășenesc Huedin din Cluj și la Clinica Oculens din Cluj-Napoca.

Chiar dacă nu sunt frecvente, efectele adverse oculare ale medicamentelor care tratează alte boli decât pe cele ale ochilor există. „Afecțiunile oculare secundare medicamentelor administrate pe altă cale decât oculară sunt destul de rare și reprezintă un diagnostic de excludere, adică se elimină pe rând alte posibile cauze, înainte de a face asocierea cu medicația cronică a pacientului”, spune doctorul Anamaria Frunză.

Medicul oftalmolog precizează că polimedicația, antipsihoticele, corticosteroizii și, mai ales, medicamentele pe bază de hidroxiclorochină, cum este Plaquenil – medicament prescris în general pentru boli autoimune ca lupusul sau, recent, în tratarea COVID-19 – sunt cele care dau cel mai frecvent efecte adverse oculare. În cazul tratamentului cu Plaquenil, efectele adverse apar, totuși, numai în administrarea pe termen lung, de luni sau ani, așadar, nu va pune probleme tratamentul de două-trei săptămâni.

„Dacă vorbim despre efectele adverse oculare ale medicamentelor, ne întâlnim mai des cu efectele secundare ale polimedicației, ale corticosteroizilor, ale antipsihoticelor sau antidepresivelor și, cel mai frecvent dintre toate, urmărim retinopatia la Plaquenil (cu substanța activă sulfat de hidroxiclorochină), care este foarte rară în zilele noastre, dar care este o afectare ireversibilă”.

Anamaria Frunză, medic specialist oftalmolog
Anamaria Frunză, medic specialist oftalmolog

Efectele adverse oculare ale medicamentelor cu administrare sistemică:

Clasa de medicamenteExemple de medicamenteEfectele adverse oculareSimptome
Antiinflamatoare steroidiene – corticosteroiziPrednison, metilprednisolon, hidrocortizon, dexametazona, betametazonaCataractăVedere încețoșată;
Vedere scăzută;
Culori șterse;
Strălucire deranjantă a luminilor (glare);
Halouri în jurul surselor luminoase.
GlaucomStadiul incipient/ușor/moderat – fără simptome;
Stadiul avansat – vedere scăzută.
Corioretinopatie seroasă centrală (CRSC)Scădere bruscă de vedere la un ochi;
Percepția deformată a scrisului/desenelor/obiectelor;
Pată în centrul vederii.
Antireumatice
(Plaquenil)
Hidroxicloroquina la o doză mai mare de 2 tb/zi (400mg)RetinopatieStadiul incipient – fără simptome;
Stadiul avansat – vedere scăzută, inițial la aproape, apoi și la distanță.
AntituberculoaseEtambutol
Isoniazid
Neuropatie optică cronicăStadiul incipient – fără simptome;
Stadiul moderat/avansat – Scădere insidioasă de vedere la  ambii ochi;
Culori șterse.
AntiaritmiceAmiodaronaNeuropatie optică acută (ischemic-like)Scădere bruscă de vedere la un ochi;
Defect brusc instalat, de câmp vizual superior sau inferior.
SulfonamideAcetazolamida
Sulfametoxazole/Trimetroprim
Sulfasalazina
Furosemid/Indapamid
Antidiabetice orale
MiopieVedere scăzută la distanță;
Nevoia de a apropia cartea/telefonul.
Antipsihotice
Antidepresive
Antiepileptice (Lamotrigina)
Insuficiență de acomodațieDificultate la lucrul de aproape/citit;
Vedere încețoșată la aproape;
Concentrare dificilă;
Cefalee;
Oboseală oculară;
Senzația că scrisul fuge;
Vedere dublă la aproape.
PolimedicațiaO asociere nespecifică de mai multe medicamente.Sindrom de ochi uscat.Senzație de nisip în ochi, senzație de ochi uscați, vedere încețoșată, lăcrimare, mâncărime oculară.
Alte medicamente care pota afecta nervul opticrifampicina, cloramfenicol, streptomicina, sulfonamide  digoxin, hidroxicloroquina, quinina, linezolid,imipramine, cisplatin, busulfan, vincristine, disulfuram, cyclosporinaNeuropatie optică cronicăStadiul incipient – fără simptome;
Scădere insidioasă de vedere la ambii ochi;
Culori șterse.

Medicul oftalmolog Anamaria Frunză recomandă ca, atunci când se impune un tratament de lungă durată, de luni sau ani, cu unul dintre aceste medicamente, pacientul să treacă printr-un un consult oftalmologic la începutul tratamentului, o consultație-etalon, la care să își evalueze vederea, și apoi să facă un nou consult, după un anumit interval de timp stabilit de medicul oftalmolog, pentru a verifica dacă vederea a fost alterată ca urmare a folosirii tratamentului.

Totuși, cât de des se întâmplă în realitate ca unui pacient să i se recomande consult oftalmologic înainte de a începe un tratament cu medicamentele de mai sus?

„Pentru retinopatia la Plaquenil, acest lucru se întâmplă cu regularitate. Există un protocol de screening (n.r. – prevenție) organizat de medicii reumatologi care prescriu acest medicament. Adică pacienții sunt trimiși de medicul lor reumatolog către oftalmolog, care planifică viitoarele consultații. Pentru restul medicamentelor trebuie o evaluare individualizată, neexsistând o soluție universală”.

Anamaria Frunză, medic specialist oftalmolog
Anamaria Frunză, medic specialist oftalmolog

Așadar, dacă sesizezi probleme de vedere și mergi la oftalmolog, anunță medicul în legătură cu tratamentul pe care îl urmezi pentru orice altă boală.

Dacă nici așa nu afli care e cauza problemelor tale de vedere, cere o a doua opinie, pentru că nu întotdeauna problemele ochilor sunt u;or de diagnosticat.

„În orice moment un pacient poate fi luat în evidență din punct de vedere oftalmologic. Ideal este să fie urmărit de același medic oftalmolog, pentru continuitate și o mai mare siguranță a diagnosticului. Pentru pacienții care au tratament cronic, în special cu Plaquenil sau corticosteroizi, este important să efectueze un consult oftalmologic cât mai repede după începutul terapiei și apoi controale la anumite intervale, după caz. Dacă pacientul este în continuare îngrijorat pentru simptomele sale, ar trebui să obțină o a doua opinie medicală”, adaugă Anamaria Frunză, medic specialist oftalmolog.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare