Ce este afazia? Tulburarea de limbaj, un semn de alarmă

Ce trebuie să știi despre afazie și când e periculos să nu-ți găsești cuvintele

O persoană cu afazie întâmpină dificultăți de comunicare. Vorbirea și înțelegerea limbajului, precum și citirea și scrierea îi pot fi afectate. Totuși, este important de precizat că afazia nu degradează capacitățile cognitive. Ce este afazia, de câte tipuri este și ce măsuri se pot lua explică medicul neurolog.

Cel mai adesea, cauza afaziei este un accident vascular cerebral, situație în care simptomele se vor instala brusc și sunt adesea asociate și cu alte deficite neurologice, precum scăderea forței musculare pe o jumătate de corp și asimetria facială.

Afazia poate apărea și treptat, din cauza unei tumori cerebrale cu creștere lentă sau din cauza unei boli care provoacă leziuni progresive, permanente (degenerative). De altfel, uneori, afazia este primul simptom al afecțiunilor cerebrale progresive, cum sunt demențele. Severitatea afaziei depinde de o serie de afecțiuni, inclusiv de cauza și de amploarea leziunii cerebrale.

Tulburarea de limbaj a devenit mai cunoscută după ce actorul Bruce Willis a fost nevoit să-și încheie cariera din cauza diagnosticului de afazie. Familia sa nu a precizat, însă, și cauza dificultăților de limbaj ale actorului. Totuși, într-un articol din publicația americană „Los Angeles Times“, mai mulți foști colegi ai actorului de pe platourile de filmare au precizat că semnele problemelor de limbaj apăruseră cu mai mult timp în urmă.

Ce este afazia: definiție


Ce este afazia. Prof. Univ. Dr. Wilfried Lang

„Pacienții cu afazie au probleme în a vorbi fluent și în a formula cuvinte și propoziții corecte. Înțelegerea limbajului poate fi afectată. Aceștia pot avea dificultăți în a repeta o propoziție sau în a numi obiecte.“

Prof. univ. dr. Wilfried Lang – specialist în neurologie, spitalul Wiener Privatklinik din Austria

Semnele de afazie pot fi următoarele:

 • persoana afectată folosește propoziții scurte sau incomplete;
 • spune lucruri care nu au sens;
 • înlocuiește un cuvânt cu altul sau un sunet cu altul;
 • nu înțelege ce i se spune;
 • scrie propoziții care nu au sens.

Tipuri de afazie

În funcție de deficitele de vorbire spontană, de înțelegere a limbajului, de repetare a propozițiilor simple și de numire a obiectelor, medicul spune că există mai multe tipuri de afazie:

 • afazie globală (absența înțelegerii limbajului și a capacității de a vorbi);
 • afazie Broca (înțelegerea limbajului păstrată, dar vorbire spontană redusă);
 • afazie Wernicke (vorbire spontană fluentă, dar cu cuvinte și propoziții greșite într-o măsură mai mare sau mai mică; înțelegere a limbajului afectată);
 • afazie anomică (dificultăți în a numi obiecte). 

Afazia globală

Persoanele cu afazie globală au dificultăți severe de comunicare și pot fi extrem de limitate în capacitatea lor de a vorbi sau de a înțelege limbajul. Este posibil ca acestea să nu poată spune nici măcar câteva cuvinte sau pot repeta aceleași cuvinte sau fraze iar și iar. Acești pacienți pot avea dificultăți în înțelegerea cuvintelor și a propozițiilor simple.

Ce este afazia Broca sau afazia motorie

Pacienții cu afazie Broca au leziuni care afectează, în primul rând, lobul frontal al creierului. Aceștia asociază adesea slăbiciune pe jumătatea dreaptă a corpului, de aici și denumirea de afazie motorie.

Cei afectați de afazia Broca pot înțelege uneori vorbirea și de multe ori știu ce vor să spună, însă producerea limbajului este extrem de dificilă, cu propoziții scurte sau cuvinte disparate.

Afazie Wernicke

Persoanele cu afazie Wernicke pot vorbi în propoziții lungi, dar lipsite de sens. Cuvintele pot fi schimbate cu altele în mod aleatoriu, sau chiar cu unele cuvinte inventate.

Prin urmare, deși pacienții pot exprima cuvinte, ei nu pot fi înțeleși. Pacienții adesea nu își dau seama de greșelile de exprimare și pot deveni frustrați când nu sunt înțeleși. Un alt semn distinctiv al acestui tip de afazie este dificultatea de a înțelege ce încearcă cei din jur să le comunice.

Afazie anomică

Principala caracteristică a acestui tip de afazie este dificultatea pacientului de a-și găsi cuvintele, în special substantivele și verbele. În plus, acesta:

 • poate înțelege bine vorbirea altora,
 • poate citi bine,
 • întâmpină dificultăți în a-și găsi cuvintele atât în timpul vorbirii, cât și în scris.

Afazie mixtă nefluentă

Afazia mixtă are unele simptome similare cu afazia Broca – adică vorbire limitată și dificilă – persoanele cu afazie mixtă nefluentă se confruntă, de asemenea cu:

 • o înțelegere limitată a vorbirii,
 • citit și scris doar la nivel elementar.

Afazie primară progresivă

După cum sugerează și numele, acest tip de afazie este progresivă, ceea ce înseamnă că se agravează cu timpul. De obicei, afazia primară progresivă este rezultatul unei boli neurodegenerative similare bolii Alzheimer. Inițial, simptomele încep cu o pierdere a limbajului și a vorbirii, dar pot evolua către o pierdere a memoriei.

În acest caz, afazia este din nou împărțită în trei categorii.

Varianta logopenică – pacienților le este dificil să-și găsească cuvintele, chiar dacă este vorba despre cuvinte uzuale, cum sunt: masă, scaun, albastru, genunchi, țelină, cinste. Ei știu ce înseamnă cuvintele respective, doar că nu și le amintesc.

Varianta semantică – celor care suferă de afazie primară progresivă le este greu să înțeleagă semnificația cuvintelor. Atunci când li se spune un cuvânt, ei nu știu ce înseamnă. Mai precis, nu știu ce sunt o masă și un scaun, ce culoare este albastru, unde se află genunchiul și la ce folosește țelina.

Varianta agramată reprezintă efortul deosebit de a vorbi, cu întreruperi – pacienții știu ce vor să spună, dar nu reușesc. Atunci când reușesc să vorbească, cuvintele sunt aranjate greșit în propoziție și sunt folosite incorect gramatical. Deși înțeleg ce înseamnă fiecare cuvânt în parte, le e greu să perceapă propoziții cu o gramatică mai complexă, cum ar fi diateza pasivă din această propoziție: „Leul a fost mâncat de tigru“.

Ce boli pot cauza dificultate de vorbire

Afazia este cauzată, în principal, de un accident vascular cerebral. Alte boli care pot duce la apariția afaziei sunt, potrivit medicului neurolog, următoarele:

„Afazia acută, adică afazia care apare în câteva secunde, este cauzată, de obicei, de un accident vascular cerebral. Afazia poate fi singurul simptom sau poate fi asociată cu alte simptome, cum ar fi hemipareza (n.r. – paralizia pe o parte a corpului) sau deficitul de câmp vizual. Dacă o tumoră cerebrală este cauza afaziei, simptomul se poate dezvolta în câteva zile sau săptămâni.“

Prof. univ. dr. Wilfried Lang – specialist în neurologie, spitalul Wiener Privatklinik din Austria

Află de aici cum se simte un atac cerebral și de ce apare.

Metode de diagnostic

Dacă medicul suspectează că o persoană are afazie, poate recomanda teste imagistice pentru a descoperi cauza. Tomografia computerizată sau IRM-ul ajută la identificarea localizării și a severității leziunii cerebrale.

„Creierul este vizualizat prin tomografie computerizată (CT) sau prin imagistică prin rezonanță magnetică (IRM). În cazul în care se presupune că principala cauză a afaziei ar fi un accident vascular cerebral, aceste tehnici sunt combinate cu vizualizarea prin imagistică a arterelor intracraniene.“

Prof. univ. dr. Wilfried Lang – specialist în neurologie, spitalul Wiener Privatklinik din Austria

Din punct de vedere clinic, evaluarea limbajului implică:

 • Capacitatea de a produce limbaj spontan.
 • Denumirea de obiecte comune.
 • Capacitatea de a repeta cuvinte și propoziții.
 • Capacitatea de a utiliza limbajul seriat (numărat, zilele săptămânii etc.) și automat (ex. formule de politețe).
 • Capacitatea de a executa ordine simple și complexe.
 • Capacitatea de înțelegere, eventual incluzând și testarea funcțiilor cognitive superioare.

După ce investigațiile imagistice au eliminat probabilitatea unei tumori cerebrale, medicul își poate da seama de cauza afaziei în funcție de momentul apariției simptomelor. Afazia ca urmare a unui accident vascular cerebral apare la câteva secunde sau minute. Encefalita dă afazie în câteva ore sau zile, iar bolile neurodegenerative evoluează și dau simptome în luni sau ani, potrivit Harvard Gazette.

Tratament pentru afazie: logopedie, dar și alte terapii

După ce a fost diagnosticată și tratată cauza afaziei, se lucrează la îmbunătățirea capacității de a comunica prin metode care pot include:

 • terapie logopedică,
 • terapii de comunicare nonverbală,
 • terapie de grup pentru pacienți și familiile acestora.

Stimularea magnetică transcraniană, care este o formă neinvazivă de stimulare a creierului, este o metodă nouă de tratament ce a demonstrat o oarecare atenuare a simptomatologiei.

Dacă ai afazie temporară din cauza unui accident ischemic tranzitoriu sau a unui atac migrenos, este posibil să nu fie nevoie de tratament, iar simptomele pot dispărea cu timpul.

Află ce presupune recuperarea după un accident vascular cerebral

Comunicarea cu o persoană care are afazie

Dacă o persoană dragă are afazie, poate fi necesar să schimbi modul în care comunici cu ea. Următoarele metode pot îmbunătăți comunicarea de ambele părți:

 • Minimizează sau elimină complet zgomotul de fundal atunci când vorbești cu persoana cu afazie.
 • Folosește cuvinte simple.
 • Oferă-i timp să-și exprime ideea până la capăt, nu încerca să ghicești ce vrea să spună.
 • Folosește-te de gesturi, desene sau de note scrise pentru a ușura comunicarea.

Să fii aparținătorul unei persoane diagnosticate cu o afecțiune neurodegenerativă are un impact major asupra propriei vieți. Citește aici povestea Smarandei, o tânără de 35 de ani care și-a dedicat 10 ani din viață aproape exclusiv îngrijirii mamei cu boala Parkinson.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare