Ce faci când ai colesterol mare: 5 modalități de a-ți păstra inima sănătoasă

Ce faci când ai colesterol mare: 5 modalități de a-ți păstra inima sănătoasă

  Colesterolul este o substanță cerată care se găsește în sânge. Corpul tău are nevoie de colesterol pentru a crea celule sănătoase, dar nivelurile ridicate pot crește riscul bolilor de inimă. Poți însă să găsești un echilibru și chiar să scazi un colesterol mare dacă faci câteva schimbări în stilul tău de viață.

  Dacă ai un nivel de colesterol mare, pe vasele tale de sânge se vor depune grăsimi, iar pe măsură ce acestea tapetează pereții vaselor, sângele curge tot mai greu. În unele cazuri, depozitele de grăsime se pot desprinde de pe artere și pot forma un cheag de sânge care poate cauza un atac de cord sau un accident vascular cerebral. 

  Un nivel de colesterol mare poate fi ereditar, însă acesta este, mai degrabă, rezultatul alegerilor nesănătoase pe care le facem, care pot fi, de altfel, schimbate cu un stil de viață sănătos.

  Un nivel de colesterol mare nu vine la pachet cu simptome, însă un test de sânge este suficient pentru a afla dacă ai sau nu o problemă. 

  Ce este colesterolul și care sunt consecințele unui colesterol mare

  Colesterolul este o substanță grasă care se găsește în sânge, provenit parțial din alimentație. Un colesterol mare poate cauza probleme serioase de sănătate. 

  În corpul tău se găsesc două tipuri de colesterol:

  • Lipoproteina cu densitate scăzută (LDL) este un tip nesănătos de colesterol care înfundă arterele. Ideal este să îți păstrezi valorile sub 100 mg / dl.
  • Lipoproteina cu densitate mare (HDL) este un tip sănătos de colesterol, care ajută la scăderea colesterolului LDL din artere. Recomandat este un nivel de 60 mg / dl sau mai mare.

  Când nivelul colesterolului este ridicat, acesta începe să se acumuleze în interiorul vaselor de sânge sub formă de plăci. Depunerile îngreunează circulația sângelui și îngustează arterele. Uneori, o plăcuță se poate deschide și se poate forma un cheag de sânge la locul leziunii. Dacă cheagul de sânge se depune într-o arteră coronariană din mușchiul inimii, poate bloca fluxul sanguin și poate provoca un atac de cord.

  Un cheag de sânge poate călători și la un vas de sânge din creier, unde, dacă întrerupe fluxul sanguin, poate provoca un accident vascular cerebral.

  Metode sănătoase de a „stăpâni” un colesterol mare

  Prima abordare a scăderii colesterolului este dieta, exercițiul fizic și alte modificări ale stilului de viață. Iată câteva recomandări care te vor ajuta să îți menții arterele sănătoase:

  1. Adoptă o dietă sănătoasă

  Alimentația corectă este o parte importantă a scăderii colesterolului LDL și a creșterii colesterolului HDL. Evită grăsimile saturare, deoarece cresc colesterolul de tip LDL. Acestea se găsesc în carnea roșie, în mezeluri, în produsele lactate grase (alimente precum înghețata, brânza topită și laptele integral). De evitat sunt și mâncărurile prăjite, alimentele de tip fast-food, produsele coapte ambalate (biscuiți, prăjituri etc.).

  Pentru grăsimi sănătoase, mononesaturate și polinesaturate, consumă:

  • somon, ton, păstrăv, hering și sardine;
  • măsline, canola, șofrăna, ulei de floarea-soarelui și uleiuri din semințe de struguri, avocado;
  • nuci;
  • semințe;
  • boabe de soia

  Deși aceste grăsimi sunt bune pentru organism, consumă-le în cantități limitate. Limitează, de asemenea, consumul de unt, brânză, homar, gălbenușuri de ouă și organe animale, care au un nivel ridicat de colesterol, potrivit recomandărilor American Heart Association.

  Un alt sfat de bun augur este să urmărești cantitatea de zahăr rafinat și făină pe care o consumi. Alege făina integrală, orezul brun și fulgii de ovăz. Cerealele integrale sunt, de asemenea, bogate în fibre, care ajută la eliminarea excesului de colesterol. Dietă contra unui colesterol mare include fructe, legume și proteine ​​slabe cum ar fi carnea de pui fără piele, fasolea și tofu.

  2. Asigură-te că ai o viață activă

  Activitatea fizică este esențială pentru sănătatea și bunăstarea întregului organism, dar poate ajuta și la creșterea colesterolului HDL. Încearcă să dedici sportului cel puțin 30-60 minute de exerciții aerobice de cel puțin trei ori pe săptămână. Dacă timpul nu este de partea ta, mergi pe jos cât de des poți în loc să mergi cu mașina sau cu mijloacele de transport în comun. Recomandate sunt și antrenamentul cu greutăți, sesiunile pe banda de alergat și exercițiile care testează rezistența fizică.

  3. Ține-ți greutatea sub control

  Mâncarea de calitate, sănătoasă, și menținerea unui stil de viață activ te va ajuta, cu siguranță, să scapi de kilogramele în plus, un alt factor de risc pentru colesterol mare.

  4. Renunță la fumat

  Fumatul crește riscul de cancer și a bolilor pulmonare, iar substanțele chimice din fumul de țigară distrug vasele de sânge și accelerează acumularea plăcilor din interiorul arterelor.

  Renunțarea la fumat poate fi foarte dificilă, dar există multe resurse disponibile. Discută cu medicul despre posibile grupuri sau programe de asistență cărora te poți alătura sau apelează la plasturi cu nicotină. Primul pas este însă să înlocuiești obiceiul nociv cu unul sănătos- poate sportul!

  5. Discută cu medicul tău despre medicamente care scad colesterolul

  Dacă modificările stilului de viață nu te ajută și analizele îți arată, în continuare, că ai un nivel de colesterol mare, discută cu medicul tău despre medicamentele care te pot ajuta.

  Reducerea lipoproteinei-colesterolului cu densitate joasă (LDL-c) este principalul obiectiv al tratamentului pentru pacienții cu risc cardiovascular foarte ridicat, potrivit unui studiu publicat în PubMed în 2014. La acești pacienți, obiectivul terapeutic este acela de a atinge un LDL-c mai mic de 70 mg / dL, așa cum recomandă ghidurile pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

  Îți recomandăm și

  SPUNE-ȚI POVESTEA »
  Căutare