Anumite tulburări de vedere încep să apară, în mod natural, în jurul vârstei de 40-45 de ani. Însă, acuitatea vizuală poate începe să scadă și mai devreme, din cauza fumatului, a timpului îndelungat petrecut în fața monitoarelor, dar și din cauza moștenirii genetice.
Din fericire, multe tulburări de vedere se pot corecta fie cu ajutorul lentilelor de contat și ochelarilor, fie prin intermediul intervențiilor cu laser pentru reducerea dioptriilor.
„La vârsta adultă, mai ales în anumite situații (oboseală, activitate îndelungată în fața ecranelor), ne putem confrunta, cel mai frecvent, cu tulburări ale vederii date de vicii de refracție (îndeosebi hipermetropie și astigmatism), insuficiență de convergență, astenopie acomodativă, sindromul de ochi uscat. În jurul vârstei de 40-45 de ani apare presbiopia, un fenomen natural care, în practică, reprezintă vederea încețoșată la aproape, ce se poate corecta, însă, atunci când purtăm ochelari,” ne-a explicat dr. Ioana Gobej, medic oftalmolog.
Consultul oftalmologic anual, obligatoriu pentru diabetici
După 40 de ani, trebuie început și screeningul glaucomului, mai ales în rândul persoanelor cu istoric familial, deoarece vârsta este un factor de risc pentru această boală și glaucomul nediagnosticat la timp poate duce la scăderea severă a vederii sau chiar orbire, conform medicului oftalmolog.
Alt lucru pe care trebuie să-l luăm în considerare e că diabetul zaharat și bolile cardiovasculare, afecțiuni extrem de des întâlnite în cazul adulților din România, pot duce la probleme oftalmologice.
Sfatul medicului oftalmolog Ioana Gobej e ca pacienții cu diabet zaharat de tip 2 să meargă la un consult oftalmologic cel puțin o dată pe an pentru a putea evita complicațiile oculare.
Odată ce am depășit vârsta de 40 de ani, e normal să ne așteptăm la tulburări de vedere, însă problemele pot apărea și mai devreme, mai ales dacă avem pe cineva în familie de la care să le moștenim.
Dieta medieteraneeană de protejează de tulburări de vedere
Înainte de 40 de ani, tulburările de vedere pot fi determinate de mulți factori. Majoritatea erorilor de refracție (hipermetropie, miopie, astigmatism) și a altor tulburări de vedere, sunt determinate genetic. Unele sunt ereditare (ex. miopia, astigmatismul).
”Dieta mediteraneană, consumul fructelor și al legumelor cu frunze verzi, lipsa fumatului, protecția ochilor contra razelor solare, echilibrarea altor boli ca diabetul și cele cardiovasculare – sunt factori protectori pentru apariția bolilor oculare. Activitatea prelungită în fața ecranelor poate duce la apariția/ înrăutățirea unor probleme ca uscăciunea oculară și astenopia acomodativă,” completează medicul oftalmolog.
Din fericire, există soluții pentru orice problemă de vedere, însă pentru a afla care e cea mai potrivită pentru tine, e neapărat necesar să ajungi la un consult oftalmologic.
Consultul oftalmologic și anumite investigații sunt decontate
Anumite clinici private și spitale de oftalmologie au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), așa că unele investigații, consultații, operații sunt decontate total sau parțial.
CNAS decontează consultul oftalmologic și doar o parte din procedurile efectuate în cadrul unei consultații: biomicroscopie, refracție, tonometrie, vedere binoculară;
Cele nedecontate trebuie să fie achitate de pacienți. Printre ele se numără: prescripția de ochelari sau lentile de contact, acuitate vizuală, simț cromatic, test Shirmer, oftalmoscopie indirectă, adaptare prismatică, OCT, ecografie etc.
Biletul de trimitere (BT) trebuie să fie valabil la data consultației 30 zile de la data emiterii, cu câteva excepții. Toate persoanele peste 18 ani trebuie să se prezinte cu cardul de sănătate valid, să știe pin-ul și să fie asigurate.
Problemele de vedere trebuie să fie corectate
„Bolile oculare pot fi prevenite prin controale regulate la medicul oftalmolog, respectarea unei diete alimentare corecte, renunțarea la fumat, tratarea unor patologii pre existente.
Dacă vederea este încețoșată din cauza unor vicii de refractie, acestea ar trebui corectate prin ochelari sau lentile de contact. De cele mai multe ori e recomandată purtarea alternativă a acestora,” a adăugat dr. Ioana Gobej.
Prețul ochelarilor de vedere și al lentilelor de contact variază în funcție de calitatea acestora.
Pentru cei care vor să renunțe definitiv la ochelari și la lentilele de contac, există varianta intervențiilor cu laser pentru reducerea dioptriilor, însă este necesar un consult preoperator amănunțit pentru a ști dacă sunteți sau nu un bun candidat.
Intervențiile cu laser rezolvă anumite tulburări de vedere
„Cei cu cu vicii de refracție (dioptrii) pot opta pentru chirurgia refractivă (laser) pentru a se trata. Aceasta este indicată, de obicei, după doi ani de stabilitate a corecției optice. Operațiile cu laser, pentru reducerea dioptriilor, se pot face începând cu vârsta de 18 ani (deși aceasta se realizează în cazuri rare atât de devreme). Și pacienții de peste 30-40 de ani pot beneficia de această intervenție,” a punctat specialistul în oftalmologie.
Intervențiile cu laser nu sunt decontate, iar prețul lor variază între 2.500 lei/ochi și 10.000 lei/ochi, în funcție de tehnica folosită și de dioptrii.
Operațiile cu laser, extrem de sigure și eficiente
Medicul oftalmolog ne asigură că laserele pentru reducerea dioptriilor sunt sigure și funcționează extrem de bine în majoritate a cazurilor. Pacienții devin independenți de ochelari, în urma unei intervenții scurte, nedureroase sau foarte puțin dureroase, cu recuperare rapidă.
Chirurgia refractivă, de reducere a dioptriilor cu ajutorul laserelor (LASIK, PRK) are un profil de siguranță ridicat, dar rămâne o intervenție chirurgicală.
Se impune un tratament postoperator pentru a evita infecțiile. De asemenea, trebuie să fie evaluați periodic.
Conform oftalmologului Ioana Gobej, în puține cazuri este nevoie de o reintervenție pentru a face mici retușuri, dacă dioptriile nu se pot corecta din prima.
Cei care care doresc să se opereze trebuie să fie investigați în detaliu pentru a evita apariția complicațiilor date de o subțiere excesivă a corneei (structura transparentă a ochiului care acoperă partea colorata, și care este „șlefuită” în timpul intervenției laser).