Operația de cataractă: când se recomandă și cum se desfășoară

Operația de cataractă: când se recomandă și cum se desfășoară

Cataracta este o afecțiune oftalmologică în care se pierde transparența cristalinului, la un ochi sau la ambii, ceea ce, în timp, duce la o pierdere progresivă a vederii.

Cataracta poate fi congenitală sau dobândită și este principala cauză de pierdere a vederii, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Pe lângă o scădere lent progresivă a vederii, cataracta se manifestă și prin fotosensibilitate sau uneori, vedere dublă.

Când este recomandată operația de cataractă

La adulți, recomandăm operația de cataractă atunci când acuitatea vizuală a pacientului nu îi permite să-și desfășoare activitatea cotidiană. În funcție de circumstanțele pacientului, vârstă, stil de viață, tip de activitate profesională, posibilitate financiară, putem să recomandăm operația imediat sau să o amânăm pentru ceva timp.

De multe ori, operația de cataractă este alegerea directă a pacientului care își dorește să-și recapete vederea clară și să nu mai poarte ochelari sau lentile. Și dacă îndeplinește condițiile de sănătate, stabilim împreună data intervenției chirurgicale. Desigur, altfel stau lucrurile când este vorba despre o urgență, o cataractă intumescentă, hipermatură, traumatică. Atunci trebuie intervenit rapid, imediat.

Pregătirea pentru operația de cataractă

Procesul pornește cu o consultație de oftalmologie completă, în care pacientul îi povestește medicului despre istoricul său medical și despre stilul său de viață. Medicul oftalmolog face un consult clinic de specialitate, iar dacă se constată opacifierea cristalinului, adică instalarea cataractei, înștiințează pacientul și îi propune intervenția chirurgicală.

Urmează apoi investigațiile specifice intervenției chirurgicale: examene de pol anterior, măsurarea tensiunii oculare, biometrie, evaluarea tipului de cristalin care va fi implantat, pahimetrie (măsurarea grosimii corneei și a celulelor endoteliale), ecografie (dacă este vorba de o cataractă avansată care nu permite vizualizarea fundului de ochi).

În urma acestor investigații, se discută cu pacientul pașii următori și se programează intervenția la câteva zile sau la câteva săptămâni, în funcție de disponibilitatea acestuia.

Cum se desfășoară operația de cataractă?

În ziua programării, pacientul se înregistrează, completează fișa medicală, care momentan conține și triajul specific pandemiei cu noul coronavirus și i se administrează picături cu antibiotic și anestezic local și antalgic și sedativ sistemic.

Pacientul este echipat pentru sala de operație și este condus în compartimentul preoperator unde i se administrează picături cu antibiotic, anestezic local, performant. Se dezinfectează zona oculară și perioculară cu servețele oculare de unică folosință si cu betadină. Pacientul este condus în sala de operație.

Tehnica FLACS

În cazul în care pacientul a optat pentru FLACS (tehnica FemtoLaser) se face înainte procedura laser femtosecunde, care efectuează inciziile corneene, capsulorexisul circular, continuu și centrat (CCC) și fragmentarea nucleului cristalinian. În cazul în care pacientul nu optează pentru FLACS acești timpi operatori îi execută chirurgul.

Pe masa de operație se aplică din nou betadină în zona oculară și perioculară si picături cu betadină diluată 50% pe suprafața oculară. Se aplică câmpul operator de unică folosință. Se face extracția cristalinului, nucleului, prin facoemulsificare cu aparatul Centurion.

Operația propriu-zisă durează aproximativ 10 minute, cu pregătire și întoarcere în salon în aproximativ 20-25 minute. Se aplică antibiotic și antiinflamator și se aplică un pansament pentru 24 ore. Se face un control a doua zi și la 7-14 zile obligatoriu. La 4-6 săptămâni de la intervenție, pacientul se reprogramează pentru refractometrie, evaluarea AV și eventual prescriere de ochelari.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare