Dormi prea mult? Nouă semne că te confrunți cu anxietatea

Dormi prea mult? Nouă semne că te confrunți cu anxietatea

Starea de anxietate este o parte normală a vieții. Cu toate acestea, persoanele cu tulburări de anxietate agravante prezintă simptome care pot transforma fiecare zi într-un calvar. În cazuri extreme, de la starea de anxietate persistentă la episoade repetate de anxietate intensă, de frică sau teroare este un singur pas. Rezultatul este atacul de panică, care poate fi de-a dreptul tulburător.

Când sentimentele de anxietate și panică interferează cu activitățile zilnice, sunt greu de controlat, sunt disproporționate față de pericolul real și pot dura mult timp, starea de anxietate capătă „titlul” de tulburare anxioasă.

Exemple de tulburări de anxietate includ tulburare de anxietate generalizată, tulburare de anxietate socială (fobie socială), fobii specifice și tulburare de anxietate de separare. O persoană poate manifesta mai multe tipuri de tulburări anxioase deodată, iar în multe cazuri ajutorul psihologului sau medicația psihiatrică sunt necesare. 

Mulți oameni se confruntă cu anxietate la un moment dat în viața lor, anxietatea fiind, de fapt, un răspuns normal la evenimentele de viață stresante, cum ar fi pierderea cuiva drag, schimbarea locurilor de muncă sau problemele financiare.

Tulburările de anxietate pot fi înfiorătoare, însă recunoașterea simptomelor este primul pas spre vindecare.

Nouă simptome comune care anunță starea de anxietate

1. Îngrijorarea excesivă

Starea de anxietate se traduce, adesea, prin îngrijorare excesivă. Îngrijorarea asociată cu tulburările de anxietate este disproporționată față de evenimentele care o declanșează și apare de obicei ca răspuns la situațiile normale, de zi cu zi. Pentru a fi considerat un semn al tulburării de anxietate generalizată, starea de anxietate trebuie să fie prezentă constant pe parcursul a cel puțin șase luni și să fie dificil de controlat fără asistența unui specialist. 

În cazul anxietății generalizate, îngrijorarea este, de asemenea, severă și intruzivă, ceea ce face dificilă concentrarea și îndeplinirea sarcinilor zilnice.

Persoanele cu vârsta sub 65 de ani prezintă cel mai mare risc de tulburare de anxietate generalizată, în special persoanele singure, care au un statut socio-economic modest și care prezintă mai mulți factori de stres, precum lipsa banilor și probleme de sănătate, potrivit unui studiu publicat în 2014 în jurnalul The National Center for Biotechnology Information.

2. Starea de agitație permanentă

Atunci când te simți neliniștit, poți experimenta simptome precum: puls galopant, palme transpirate, tremur al mâinilor și gura uscată. Aceste simptome apar deoarece creierul crede că pericolul este iminent, așa că pregătește corpul să reacționeze la amenințare.

Deși aceste efecte ar fi de ajutor în cazul unei adevărate amenințări, ele pot fi debilitante dacă frica este, de fapt, nemotivată.

3. Starea de neliniște persistentă

Agitația este un alt simptom comun al anxietății, în special la copii și adolescenți. Atunci când cineva se confruntă cu starea de anxietate, agitația este descrisă adesea astfel: „Simt că mă aflu pe marginea prăpastiei”, „Simt că nu am stare” etc. 

Chiar dacă neliniștea nu apare în toate cazurile de anxietate, este unul dintre semnele pe care medicii le caută frecvent atunci când emit un diagnostic.

5. Întâmpinarea dificultăților de concentrare

Dacă întâmpini probleme de concentrare, simptom prezent, potrivit unui studiu recent, publicat în 2018 în PubMed, la 90% dintr-un total de 175 de adulți diagnosticați cu anxietate generalizată, memoria ta de lucru, responsabilă pentru reținerea informațiilor pe termen scurt este „paralizată” de starea de anxietate.

Cu toate acestea, dificultatea de concentrare poate fi, de asemenea, un simptom al altor afecțiuni medicale, cum ar fi tulburarea de deficit de atenție sau depresie.

6. Starea de iritabilitate

Majoritatea persoanelor cu tulburări de anxietate suferă, de asemenea, de iritabilitate excesivă. Conform unui alt studiu care tratează anxietatea generalizată în rândul tinerilor adulți, realizat pe un eșantion de peste 6000 de adulți, mai mult de 90% dintre cei diagnosticați cu tulburare de anxietate generalizată au raportat că au fost mult mai iritabili în perioadele în care starea de anxietate a fost intensă.

7. Insomnia sau starea continuă de somn

Tulburările de somn sunt puternic asociate cu tulburările de anxietate, iar trezirea în mijlocul nopții, precum și dificultatea de a adormi sunt două dintre problemele frecvent raportate. Deși insomnia și anxietatea sunt strâns legate, nu este clar dacă insomnia contribuie la anxietate, dacă anxietatea contribuie la insomnie sau dacă ambele variante sunt valide.

8. Atacurile de panică

Atacurile de panică sunt, de regulă, „culmea” stării de anxietate. Episoadele sunt de obicei agresive, producând o senzație intensă, copleșitoare de teamă. Frica extremă cauzată de starea de anxietate este însoțită de obicei de bătăi rapide ale inimii, transpirație, tremurături, dificultăți de respirație, senzație de gheară-în-piept, greață, frica de moarte iminentă sau teama de a pierde controlul. Atacurile de panică se pot petrece în mod izolat, dar dacă apar frecvent și brusc, pot fi un semn al unei tulburari de panică.

9. Temerile iraționale

Temerile extreme în legătură cu lucruri specifice, cum ar fi păianjeni, spațiile închise sau înălțimea ar putea fi un semn al unei fobii. O fobie este definită ca anxietate extremă sau teamă vizavi de un anumit obiect sau situație. Senzația este suficient de severă încât poate interfera cu capacitatea ta de a funcționa normal.

Când starea de anxietate devine problematică, ajutorul unui psiholog sau/ și al unui psihiatru este necesar

Starea de anxietate poate fi înfiorătoare, așa că este important să soliciți ajutor profesional dacă simptomele tale sunt severe.

Dacă te simți anxios în majoritatea zilelor și dacă prezinți una sau mai multe dintre simptomele enumerate mai sus timp de cel puțin șase luni, dacă simți că emoțiile tale îți afectează viața de zi cu zi, apelează cu încredere la ajutor profesional. Psihologii și psihiatrii licențiați sunt instruiți pentru a trata tulburările de anxietate printr-o varietate de mijloace terapeutice și/ sau medicamentoase.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare