Într-o listă de analize medicale recomandate pentru bărbați de peste 50 de ani, screeningul cancerului de prostată ocupă un loc fruntaș.
Tot după această vârstă, medicul va recomanda și o colonoscopie, pentru detectarea timpurie a unui eventual cancer colorectal. Nu trebuie neglijate nici analizele de rutină, precum profilul lipidic sau nivelul glicemiei.
„În conformitate cu ghidurile europene de practică, bărbații cu vârsta de peste 50 de ani (și respectiv peste 45 de ani în cazul existenței unui istoric familial de cancer de prostată) au indicație de a-și verifica anual nivelul sangvin al antigenului specific prostatic (prostate specific antigen – PSA), ca și modalitate de screening al riscului de adenocarcinom de prostată.“
Conf. univ. dr. Bogdan Geavlete, medic primar urologie, doctor în ştiinţe medicale, director medical – Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan“ și președintele Comisiei de Urologie a Ministerului Sănătății
În cazul bărbaților care au suferit de pietre la rinichi, se recomandă anual anumite analize de sânge. „Litiaza urinară este cea mai frecventă patologie urologică întâlnită în populația generală ca și problemă de sănătate publică. În cazul în care colicile renale survin cu o oarecare regularitate, devine obligatorie efectuarea anuală a unor probe bioumorale aferente funcției renale (uree și creatinină sangvine). În plus, este necesară anual și o ecografie de abdomen superior și pelvis“, adaugă conf. univ. dr. Bogdan Geavlete.
Nivelurile crescute de PSA pot indica mai multe probleme ale prostatei
Toți bărbații sunt expuși riscului de cancer de prostată, dar predispoziția crește foarte mult odată cu înaintarea în vârstă. Așadar, bărbații care au peste 50 de ani prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer de prostată.
Antigenul specific prostatic (PSA) este o proteină produsă atât de țesutul malign, cât și de cel benign al prostatei. Celulele maligne ale prostatei produc mai mult PSA decât celulele benigne, determinând creșterea valorilor PSA din sânge.
Testul PSA este o analiză de sânge. Nivelurile ridicate de PSA pot indica un cancer de prostată, dar și o prostată mărită sau inflamată. Prin urmare, stabilirea unui diagnostic pe baza nivelului PSA crescut poate fi uneori complicată. Ar putea fi necesare și alte investigații, pe lângă un examen rectal, pentru clarificarea diagnosticului.
Nivelurile de PSA sunt măsurate în nanograme pe mililitru. Dacă nivelul PSA este de 3 ng/ml, medicul poate solicita o biopsie a prostatei. Dacă nivelurile sunt mai mici de 1 ng/ml, medicul probabil vă va recomanda să repetați testul PSA la vârsta de 60 de ani.
Colonoscopia: și diagnostic, și tratament al cancerului colorectal
Dacă aveți peste 50 de ani , medicul va recomanda, cu siguranță, o colonoscopie. Cei cu factori de ric precum boli inflamatorii intestinale sau antecedente familiale de cancer de colon ar trebui să facă mai devreme această investigație.
Colonoscopia îi permite medicului să identifice un eventual cancer de colon sau celule precanceroase în regiunea colonului și rectului. Dacă este necesar, cantități mici de țesut sau polipii prezenți la aceste niveluri pot fi îndepărați și trimiși la un laborator pentru biopsie.
În multe cazuri, colonoscopia oferă un diagnostic și un tratament sigure ale problemelor colorectale. Ulterior este posibil să nu mai fie nevoie de o operație majoră.
Când se repetă colonoscopia
Înainte de colonocopie, intestinul trebuie să fie gol, astfel încât medicul să poată vedea clar interiorul colonului. Este foarte important să urmați toate instrucțiunile medicului cu cel puțin 2 săptămâni înainte de test. În ziua testului, vi se va administra un sedativ ușor sau un calmant.
În timpul testului, va trebui să vă întindeți pe partea stângă, cu genunchii ridicați spre piept. Colonoscopul este introdus în rect și avansat prin intestinul gros. Întreaga procedură durează de la 30 de minute la o oră.
Dacă rezultatele nu indică prezența unor polipi sau a unor formațiuni maligne și nu aveți factori de risc, următorul test va fi programat după 10 ani. Dacă se elimină unul sau doi polipi cu risc mic, testul poate fi repetat la fiecare 5-10 ani. În funcție de rezultatele testului, medicul vă va programa următoarea vizită.
Detectarea și tratarea timpurie a hipertensiunii scad riscul de infarct
Fiecare adult trebuie să își verifice, în mod regulat, tensiunea arterială. Cum atât mai mult bărbații cu vârste de peste 50 de ani, în cazul cărora crește riscul de hipertensiune arterială. Creșterea tensiunii poate fi deosebit de periculoasă: predispune la boli coronariene care pot duce la atac de cord și accident vascular cerebral.
În lumea medicală, hipertensiunea arterială mai poartă și numele de „ucigașul tăcut“, deoarece nu dă simptome. De aceea, detectarea timpurie prin testări periodice de diagnostic este esențială pentru controlul hipertensiunii și al eventualelor complicații.
Profilul lipidic indică predispoziția la boli de inimă
Printre recomandările de analize medicale pentru bărbați de peste 50 de ani, se regăsește întotdeauna și profilul lipidic. Aceasta este o analiză de sânge, de rutină, care ajută la determinarea conținutului de lipide-proteine sau colesterol din sânge. Fiecare adult cu vârsta de peste 20 de ani ar trebui să-și verifice nivelul colesterolului la cel puțin 5 ani.
Un test complet de colesterol măsoară patru parametri. Testul este utilizat pentru a determina cantitatea totală de colesterol din sânge, colesterolul cu lipoproteine cu densitate scăzută (LDL), colesterolul cu densitate ridicată (HDL) și trigliceridele. Dintre acestea, LDL este considerat a fi colesterolul „rău“ care crește riscul de ateroscleroză, infarct și accident vascular cerebral.
HDL este colesterolul bun și este necesar să atingă valori mari pentru a menține nivelul de LDL sub control. Trigliceridele sunt dăunătoare și sunt stocate ca grăsimi în celulele corpului.
Un număr mare de LDL și de trigliceride poate duce la înfundarea arterelor, împiedicând funcționarea normală a inimii. Este foarte important pentru bărbații de peste 50 de ani să efectueze un profil lipidic de rutină. Astfel pot anticipa riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Nivelul glicemiei trebuie monitorizat anual
Vârsta de peste 45 de ani reprezintă un factor de risc pentru diabetul de tip 2. Grăsimea abdominală și istoricul familial de diabet cresc, de asemenea, riscul. Pierderea nejustificată în greutate, vindecarea lentă a rănilor și setea neobișnuită pot fi semnele unui glicemii crescute și ale diabetului.
Diabetul poate fi de două tipuri: diabetul de tip 1, în care corpul nu produce insulină, și diabetul de tip 2, în care organismul dezvoltă rezistență la insulină. În ambele cazuri, diabetul poate duce la complicații. Acestea includ probleme de vedere, tulburări renale și un risc crescut de a dezvolta boli coronariene.
Glicemia face parte din setul anual de analize medicale pentru bărbați de peste 50 de ani. Nivelurile sănătoase de zahăr din sânge ar trebui să măsoare între 70 și 100 de miligrame pentru persoanele fără diabet sau pre-diabet. Dacă rezultatele analizelor arată niveluri ridicate de zahăr în sânge, medicul va cere efectuarea altor teste pentru a stabili un diagnostic.
Cataracta începe să încețoșeze vederea la vârsta mijlocie
Vizitele periodice la medicul oftalmolog devin mai importante la vârsta mijlocie. Dacă purtați ochelari sau lentile de contact, este o idee bună să verificați orice semn de deteriorare a acuității vizuale. Examenele oculare regulate pot ajuta, de asemenea, la depistarea altor probleme de vedere care încep să se dezvolte la această vârstă.
Multe probleme de vedere, cum ar fi cataracta, glaucomul și degenerescența maculară, pot să nu dea simptome până în stadii avansate. Ar trebui să mergeți la oftalmolog anual, după ce ați împlinit 40 de ani. Aceste examene devin cu atât mai importante dacă aveți tensiune arterială crescută, diabet sau antecedente familiale de probleme de vedere.