Îmbătrânirea ovarelor ar putea ascunde o mulțime de secrete despre sănătatea și longevitatea femeilor, dar nu numai. Cu cât ovarele îmbătrânesc mai târziu, cu atât femeile trăiesc mai mult și sunt mai sănătoase. Oamenii de știință încearcă să afle de ce.
„Nimeni, niciun medic din nenumărații pe care i-am consultat până când am reușit să rămân însărcinată cu ovocite donate nu a știut să-mi spună de ce, la 35 de ani, ovarele mele aveau 45 de ani!“ Este mărturia Mariei G, o tânără care a rămas însărcinată la 36 de ani și jumătate la a patra rundă de fertilizare in vitro cu ovocite donate. Povestea Mariei o găsești integral aici.
Ovarele Mariei au îmbătrânit prematur, dar, de fapt, situația ei nu este atât de rar întâlnită pe cât am crede. În realitate, ovarele sunt primele organe ale corpului omenesc care îmbătrânesc.
Găsește aici un alt semn care îți arată că îmbătrânești prematur.
Cum îmbătrânesc ovarele
Ovarele îmbătrânesc înaintea oricărui alt organ al corpului omenesc. De fapt, asta ne și deosebește de alte mamifere și ne face, într-un fel, o „ciudățenie“ a naturii. Majoritatea mamiferelor rămân fertile și se pot reproduce până la sfârșitul vieții.
În schimb, singurele specii care ating un proces de îmbătrânire a aparatului reproducător numit menopauză sunt oamenii și annumite tipuri de balene.
La oameni, scăderea nivelului de hormoni sexuali care survine la menopauză atrage o cascadă de efecte negative pentru sănătate. Oasele se fragilizează, metabolismul încetinește și, în plus, crește riscul de boli cardiovasculare, diabet, accident vascular cerebral și de demență. De altfel, deși femeile trăiesc, în medie, mai mult decât bărbații, calitatea vieții lor este mai scăzută, pentru că după menopauză au mai multe riscuri de boală decât bărbații.
Ce este rezerva ovariană
La naștere, fiecare ovar conține aproximativ un milion de foliculi (acei săculeți de mici dimensiuni în care se regăsesc ovulele imature). Ulterior, numărul de foliculi cunoaște un proces de declin continuu: la pubertate, mai rămân doar aproximativ 300.000 de foliculi.
La 40 de ani, majoritatea foliculilor au dispărut, iar la 51 de ani, vârsta medie de instalare a menopauzei, nu mai rămâne niciun folicul.
Din păcate, nimeni nu poate prezice cum îmbătrânesc ovarele nici după vârsta primului ciclu menstrual, nici după cât de devreme a început viaţa sexuală, nici după activitatea sexuală sau după cât de regulate sunt ovulaţia şi ciclul menstrual. Nici măcar analizele disponibile în acest moment pentru măsurarea rezervei ovariene nu pot prezice cu certitudine care este vârsta la care vom intra la menopauză.
Una dintre aceste analize este măsurarea hormonului anti-Mullerian (AMH) din sânge. Unele studii au demonstrat că menopauza se instalează la aproximativ 5 ani după ce nivelul AMH este foarte scăzut sau sub limita detectabilă. Alte cercetări au promovat modele matematice de estimare a vârstei de instalare a menopauzei în funcție de mai mulți parametri, printre care stilul de viață, vârsta la care au ajuns la menopauză femeile din familie, analizele de sânge și aspectul ecografic al ovarelor.
Fumatul grăbește îmbătrânirea ovarelor
Un alt studiu a demonstrat că femeile care fumează intră la menopauză cu aproximativ 3 ani mai devreme decât cele care nu fumează. În cazul lor, AMH-ul scade cu o rată mai mare și, în general, fumătoarele cu vârste între 38 și 50 de ani au AMH mai scăzut decât nefumătoarele.
Semne și simptome ale îmbătrânirii ovariene
Cel mai probabil, majoritatea femeilor nu știu că ovarele lor îmbătrânesc, pentru că nu există simptome specifice. Însă există câteva semne care pot sugera faptul că procesul de îmbătrânire a ovarelor a început:
- dificultatea de a rămâne însărcinată;
- cicluri neregulate;
- ciclu menstrual modificat: mai scurt, mai abundent sau mai puțin abundent;
- modificarea simptomelor care preced menstruația (dispar durerile abdominale și de sâni)
- transpirații nocturne;
- uscăciune vaginală;
- schimbări de dispoziție;
- modificări ale dorinței sexuale;
- dificultăți de concentrare;
- dureri de cap;
- probleme cu somnul.
„Există niște semne ale menopauzei precoce, care se instalează sub 40 de ani, simptome ce apar pe fondul scăderii nivelului de estrogeni și se manifestă ca semnele de menopauză apărută la vârstă mai înaintată: bufeuri, insomnii, scăderea libidoului etc., pe care o femeie tânără le poate pune și pe seama stresului. În momentul în care la o femeie sub 40 de ani observăm că are simptomatologie de premenopauză precoce, ea trebuie sfătuită, dacă vrea să obțină o sarcină: fie să aștepte – fiindcă e posibil să mai existe menstruații ovulatorii, la care să se recolteze câte un ovocit pentru fertilizare in vitro; fie, dacă nu, să efectueze proceduri de fertilizare in vitro cu ovocite donate“, explică dr. Erna Stoian, medic primar obstetrică-ginecologie, specializată în infertilitatea cuplului și în reproducere umană asistată.
Îmbătrânirea tardivă a ovarelor și longevitatea
Îmbătrânirea ovariană este o problemă ignorată, în general, de știință. Însă există studii care au demonstrat, de exemplu, că femeile care intră târziu la menopauză au mai multe șanse să trăiască până la 90 de ani.
Studiu pentru întârzierea menopauzei
Centrul pentru Longevitatea Reproducerii și Egalitate din cadrul Institutului Buck este unul dintre primele centre care și-au concentrat activitatea asupra prelungirii tinereții ovarelor.
Domeniul este atât de nou, încât în 2018, când a fost deschis centrul, coordonatoarea Jennifer Garrison a reușit cu greu să-și formeze echipa, potrivit Wired.com.
Scopul lui Garrison și al echipei sale este de a dezvălui de ce ovarele sunt atât de legate de sănătatea și longevitatea femeilor. Aceste descoperiri ar putea conduce la metode de extindere a vârstei reproductive a femeilor, a speranței de viață și de întârziere a menopauzei.
Deși nu au reușit încă să elucideze misterul îmbătrânirii ovarelor, cercetătorii au obținut, după 5 ani, primele rezultate. Menopauza rămâne ineivitabilă, dar Garrison consideră că este posibil să o întârziem, astfel încât să rămânem sănătoși mai mult timp.
O descoperire șocantă
O altă echipă de cercetare, de la Universitatea Columbia, din New York, a făcut o descoperire șocantă. Geneticianul Yousin Suh și colegii săi au prelevat și analizat celule ovariene ale femeilor de 20, de 40 și de 50 de ani care nu au ajuns la menopauză. Ulterior au descoperit că celulele ovariene ale femeilor de vârstă mijlocie se aseamănă foarte mult cu celule prelevate din alte țesuturi de la persoane de peste 70 de ani.
Echipa geneticianului a observat semne de îmbătrânire în toate aceste celule: ADN alterat și mitocondrii care nu funcționează corect. Mitocondriile sunt uzinele energetice ale celulei. În plus, comunicarea dintre celule a scăzut considerabil, iar acestea nu s-au mai multiplicat.
De asemenea, un factor de reglare a dezvoltării și metabolismului celular, mTOR, a devenit hiperactiv. Un nivel excesiv de mTOR a fost asociat cu apariția cancerului și cu îmbătrânirea. Medicamentele care suprimă mTOR sunt utilizate pentru a încetini dezvoltarea tumorilor.
Suh și echipa sa au constatat fără niciun dubiu că ovarele îmbătrânesc mai repede decât celelalte celule și țesuturi ale corpului.
Tratamentul de substituție hormonală e „imperfect“
Jennifer Garrison consideră că tratamentele de substituție hormonală disponibile în prezent pentru a contracara simptomele neplăcute ale menopauzei sunt „profund imperfecte“, chiar dacă sunt „cele mai bune pansamente pe care le avem la dispoziție“. Motivul? Tratamentul de substituție hormonală nu poate substitui, de fapt, toate substanțele chimice și toate moleculele pe care le produc ovarele. „Încă nu știm bine ce sunt ovarele, cu atât mai puțin cum să le înlocuim“, a subliniat cercetătoarea.
De ce intră femeile la menopauză
Unul dintre cele mai mari mistere ale umanității este motivul pentru care femeile intră la menopauză.
În anii ’60 s-a vehiculat „ipoteza bunicii“, conform căreia femeile ajung la menopauză ca să poată să-și îngrijească nepoții. Astfel ar crește șansele de supraviețuire a speciei.
Și balena ucigașă (orca) ajunge la menopauză la o vârstă înaintată, iar scopul ar fi tot evoluția speciei: cu cât bunicile trăiesc mai mult, cu atât nepoții-balenă au mai multe șanse de supraviețuire.