„Dacă mă uit în trecut, viața mea era doar o agendă cu lucruri de bifat.” De ce e important să ai timpul tău cu tine

„Dacă mă uit în trecut, viața mea era doar o agendă cu lucruri de bifat.” De ce e important să ai timpul tău cu tine

Dacă ne dorim o viață echilibrată, e necesar să ne preocupe trei aspecte importante, respectiv: timpul alocat muncii, timpul alocat relațiilor cu ceilalți și timpul alocat pentru noi, relației cu noi înșine. Iată de ce este important timpul tău cu tine, uneori chiar în detrimentul întâlnirilor cu ceilalți.

Ne facem timp pentru noi?

Trebuie să recunoaștem: adesea munca este cea care ne ocupă cea mai mare parte a timpului. Cum mulți dintre noi sunt motivați de performanță, de creștere profesională, este posibil să alocăm muncii chiar mai mult timp decât cele 8 ore standard. În consecință, timpul pe care îl alocăm celor dragi scade semnificativ, iar uneori, pentru a compensa acest fapt, ajungem să renunțăm la timpul pentru noi.

Eram mereu obosit, stresat, nervos, nu mai găseam plăcere sau bucurie în nimic din activitățile mele zilnice. Munceam și în weekenduri, aveam un plan bine stabilit pentru atingerea unor obiective, însă în planurile mele nu era în niciun fel inclus timpul pentru mine. Mă simțeam vinovat față de partenera mea și prieteni, așa că încercam să recuperez pe cât posibil timpul cu ei. Nici prin minte nu îmi trecea să aloc timp și pentru mine. Am clacat, am primit o lecție importantă și am înțeles că orice planuri aș avea, în primul rând trebuie să fiu atent la mine, la nevoile mele. Așa au început schimbările”, povestește Raul, 38 de ani, din Timișoara.

Cum spune și Raul, când suntem foarte ocupați, ne simțim vinovați pentru faptul că lipsim de lângă cei dragi și încercăm să recuperăm interacționând cu ei. Mai mult, dacă apare celebrul FOMO (fear of missing out – teama de a nu rata ceva, de a fi lăsat pe dinafară) este posibil să ne epuizăm mai mult nerefuzând nicio invitație.

Pentru mine, libertatea de a alege să fac ce simt înseamnă liniște interioară. Nu mai trebuie să fiu mereu ocupată ca să mă simt valorificată. Timpul petrecut cu mine este mult mai prețios decât orice ieșire socială care mă epuiza. Am învățat să apreciez cu adevărat momentele de liniște și să mă bucur de ele, dar mai ales de mine. Am trăit mult timp cu ideea că trebuie să fiu peste tot pentru a nu rata nicio oportunitate. Dar libertatea de a alege să fac ce simt mi-a schimbat perspectiva. Acum aleg doar activitățile care îmi aduc bucurie și nu mai simt nevoia de a mă conforma presiunilor sociale. Este o schimbare de mindset”, spune Ioana, 27 de ani, din Iași.

Să alegem să petrecem timp cu noi poate părea o răzvrătire față de lumea aflată în viteză, mindset-ul dornic de achiziții, în căutarea unor trăiri tot mai intense, avid de a primi din exterior ceea ce numai în interior poate, în realitate, construi: împlinire, serenitate, calm, mulțumire.

O lume suprastimulată

În prezent, suntem expuși la o cantitate uriașă de informații, care te fac să crezi că, dacă nu participi la fiecare eveniment sau nu ești implicat în toate discuțiile, pierzi șansa de a te bucura de viață, de a descoperi lucruri noi, de a trăi experiențe pe care nu le-ai mai putea găsi nicicând. Acest fenomen FOMO este intensificat de rețelele sociale, unde compararea constantă cu ceilalți te face să te simți lipsit de valoare sau insuficient de prezent în propria viață. De asemenea este intensificat și de dorința de a trăi fără regrete, fără să ratăm oportunități, ocazii, situații pe care alții nu le ratează. În mod ironic, această teamă irațională de a pierde ceva (neclar, nedorit poate, neconcordant cu nevoile tale) poate duce la burnout, anxietate și multă nefericire. Încercând să „fii peste tot”, ajungi să nu fii niciunde cu adevărat. Ajungi, în primul rând, să nu fii cu tine.

Timpul petrecut cu mine însămi, fără presiuni externe, m-a ajutat să-mi îmbunătățesc relațiile și să-mi reduc anxietatea. Este o experiență profundă de reconectare la mine”, spune Andreea, 33 de ani, din Galați.

În loc să faci mai multe lucruri în paralel, este mult mai eficient să prioritizezi și să aprofundezi un singur obiectiv sau proiect la un moment dat. Fie că este vorba de relații, carieră sau dezvoltare personală, procesul de aprofundare presupune o implicare constantă și un angajament continuu. Acest proces îți permite să înțelegi mai bine nu doar activitatea propriu-zisă, ci și nevoile tale, să dobândești abilități noi și să construiești pe baza celor deja existente. Aprofundarea creează conexiuni mai solide și rezultate mai durabile.

Filosofia „a face un lucru bine” versus „a face multe lucruri prost” reflectă realitatea limitărilor energetice și cognitive umane. Când îți canalizezi energia și resursele mentale asupra unui singur obiectiv, obții claritate, iar acest lucru te ajută să iei decizii mai bune și să te simți mai împlinit. Pe măsură ce aprofundezi, creezi un flux mental optim (cunoscut și ca „flow”), ceea ce îți oferă un sentiment de realizare și bucurie în ceea ce faci.

Pe de altă parte, atunci când îți împrăștii atenția, nu doar că pierzi din vedere esențialul, dar ai și șanse mari să te epuizezi emoțional și psihic. Acest fenomen contribuie la trăirea unui sentiment persistent de nemulțumire, tocmai pentru că, deși încerci să faci multe lucruri, niciunul nu ajunge să îți aducă satisfacția dorită. În loc să simți că ai obținut ceva semnificativ, sfârșești prin a te simți copleșit și golit de sens.

Real, ființele umane au un rezervor de energie limitat atunci când vine vorba de a face mai multe lucruri în același timp. De cele mai multe ori când începem mai multe proiecte în paralel, ajungem să nu încheiem niciunul. Te-ai întrebat de ce? Energia ta mentală, emoțională și fizică trebuie administrată cu grijă, la fel ca orice resursă prețioasă. Asta înseamnă că nu poți să te aștepți să excelezi în toate domeniile vieții tale simultan, dacă nu îți acorzi suficient timp pentru fiecare. Întrebarea ar fi, pe ce plan ești tu în viața ta? Câtă importanță acorzi relației cu tine? Prin reducerea numărului de proiecte sau sarcini pe care le preiei, îți iei timp mai mult pentru tine și crești șansele de a simți împlinire personală. 

Cât despre preocupările tale exterioare, adesea probabil te simți atras de ideea de a face multe lucruri, dar, fără să îți dai seama, pierzi direcția și disipezi energia proprie. Așadar, succesul într-un proiect nu vine din aglomerarea de activități, ci din concentrarea asupra unei singure sarcini, astfel încât să înțelegi toate nuanțele, provocările și oportunitățile pe care le oferă. Aceasta este cheia dezvoltării unei vieți echilibrate și pline de realizări. Iar în aceeași notă ai nevoie să abordezi inclusiv timpul tău cu tine.

Timpul cu tine oferă o direcție benefică vieții tale

Alegerea de a petrece mai mult timp cu tine, de a acorda mai multă atenție odihnei, relaxării, poate hobby-urilor tale, presupune înainte de toate curajul de a fi autentic, de a-ți gestiona timpul corect, de a alege nu din teama de a pierde ceva sau pe cineva, ci din dorința de a-ți fi bine. Nu este un gest egoist, din contră, este o atitudine sinceră. Iată câteva beneficii majore:

Înveți ce înseamnă timp de calitate pentru tine. În loc să te lași distras de programul încărcat, îți oferi oportunitatea de a te reconecta cu tine însuți/însăți și de a reflecta asupra a ceea ce contează cu adevărat pentru tine. Revin la ideea de succes, pentru că este foarte important pentru mulți dintre noi. Pentru a-l câștiga în viața ta, ai nevoie de timp pentru a te analiza, pentru a observa în profunzime ce ai reușit să faci până acum, care sunt pașii următori, de ce mai ai nevoie.

Toate acestea solicită solitudine. Totodată ai ocazia să recalibrezi ce înseamnă pentru tine succesul, de unde ai învățat cum „trebuie” să arate acesta și dacă drumul pe care îl parcurgi în prezent este aliniat nevoilor tale, credințelor și valorilor interioare. Uneori, ceea ce căutăm în afara noastră și în care investim timp și energie, nu are legătură cu ceea ce considerăm reprezentativ pentru cine suntem sau vrem să devenim.

Uneori ai nevoie să te retragi, să îți pui oglinda interioară în față, să închizi ușa camerei tale și să rămâi acolo pentru câteva clipe. Ce vezi? Ce vrei să vezi?

Reduci stresul pe care îl resimți. Renunțând la presiunea de a participa la toate evenimentele și activitățile, îți eliberezi mintea de anxietate și stres inutil. Când îți dai voie să spui „nu” și să alegi doar ceea ce este cu adevărat important pentru tine, mintea ta devine mai liniștită și mai clară. Poate că uneori lucrurile sună atrăgător sau incitant, dar oare ai resurse de investit în acele lucruri? 

„Dacă mă uit în trecut, viața mea era doar o agendă cu lucruri de bifat. Chiar dacă mă străduiam să țin pasul, stresul se acumula și m-am împrietenit cu insomnia și anxietatea. Doar după ce am avut curajul să spun „nu” la multe dintre evenimentele care nu îmi aduceau valoare reală, doar după ce am renunțat la presiunea de a fi peste tot, am constatat că am mai mult timp pentru activitățile care mă făceau cu adevărat fericită. Am redus semnificativ stresul și presiunea pe care o puneam pe mine constant. Parcă am început să respir diferit. Să simt mai multă liniște interioară. Mă bucur că le-am (re)găsit”, spune Clara, 41 de ani.

Devii mai creativ. Timpul petrecut în solitudine este un timp alocat nouă, un timp pentru spațiu mental și reverii, pentru jurnalizarea acelor dorințe, nevoi, planuri care ne privesc, precum și a modurilor în care le-am putea pune în practică pentru a simți că trăim o viață împlinitoare. Timpul pentru noi este adesea un timp pentru creativitate.

Înlocuiești cantitatea cu calitatea. În loc să acumulezi „cantități” de evenimente și activități, în loc să te epuizezi încercând să excelezi în muncă și nefiind niciodată suficient, începi să apreciezi lucrurile prezente în viața ta, să practici recunoștința, să te bucuri de micile succese. Începi să simți diferit ceea ce este în interior și ceea ce te înconjoară. Începi să trăiești mindful – prezent și conectat.

5 pași pentru a proteja timpul cu tine

Cum nimeni nu va veni să îți dea „timp extra” și nici nu îți va reaminti constant să te prioritizezi, este bine să te disciplinezi tu în a avea grijă de tine. Grija pentru noi poate însemna, pentru început, inclusiv să punem în calendar timpul pentru noi. Iubirea de sine nu este narcisism, este sănătate emoțională. Așa cum am prioritiza pe cineva drag, să nu uităm să ne prioritizăm și pe noi.

Încearcă să te deconectezi periodic. Stabilește anumite momente ale zilei sau săptămânii când să te deconectezi complet de la tehnologie. Fie că este vorba de un weekend „offline” sau de o oră zilnică fără notificări, aceste pauze te vor ajuta să recâștigi controlul asupra timpului tău.

Stabilește limite sănătoase. Nu trebuie să fii mereu disponibil pentru toată lumea. Învață să spui „nu” invitațiilor sau cerințelor care nu se aliniază cu valorile tale interioare.

Fii prezent și conștient în fiecare moment al vieții tale. Învață să te bucuri de momentele simple, fără să te grăbești. Fii atent la acțiunile pe care le desfășori, oferă-le prezență conștientă. Te poți ancora în respirația proprie atunci când mintea ta evadează la sarcinile următoare sau când rememorează trecutul. Rămâi „aici și acum”, practicând mai des mindfulness-ul.

Redefinește-ți succesul. Succesul personal nu înseamnă să fii mereu activ și implicat în toate. Nu înseamnă nici să iei mereu „coroniță” pentru tot ceea ce faci tu. Este important să îți evaluezi propriile valori și să realizezi că succesul poate însemna liniște interioară sau o viață echilibrată.

Poate fi o invitație la simplitate și autenticitate. Dă-ți voie, ca uneori, să nu faci aparent nimic, dar de fapt să te bucuri de liniște sau să te regăsești într-un moment de pace.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare