9 moduri de a ne cultiva autenticitatea

„Pentru a fi autentici, trebuie să ne cultivăm curajul de a fi vulnerabili!” 9 moduri de a ne descoperi autenticitatea

Autenticitatea ar putea însemna, pe scurt, cine suntem noi cu adevărat. Iar aici am putea include atributele noastre, dar și acceptarea părților mai puțin bune, de care deseori încercăm să ne dezicem. Acceptarea acestora din urmă presupune un mai bun control al lor, nicidecum a le da curs fără cenzură. Tot autenticitatea noastră are legătură cu felul în care ne cunoaștem și respectăm nevoile, respectăm și punem limite, spunem nu, cerem ajutorul, manifestăm integritate, respectiv acord între ce gândim, ce spunem și ce facem. Iată când pierdem acest atribut și cum îl redescoperim în noi înșine.

Ce este autenticitatea?

Autenticitatea înseamnă a ne trăi viața în acord cu propriile valori și obiective. Acest lucru presupune să  fim fideli spiritului și propriei noastre personalități. Valorile, obiectivele și acțiunile noastre sunt congruente. Suntem sinceri cu noi și cu ceilalți și ne putem asuma consecințele greșelilor și loialității față de ceea ce considerăm a fi corect. 

Autenticitatea implică curaj și o capacitate mare de introspecție. Este nevoie de un efort constant de evaluare și aliniere a valorilor, idealurilor și acțiunilor, în consonanță cu propriul sine. Dezvăluirea sinelui ne poate face vulnerabili la respingere sau trădare și poate atrage dezacordul celorlalți dar încălcarea sinelui conduce către disconfort, emoții negative și resentimente.  

Cercetătorii au concluzionat că autenticitatea este asociată cu:

1. Conștientizarea de sine – cunoașterea și încrederea în propriile valori, emoții, preferințe și abilități.

2. Obiectivitatea – claritate în evaluarea punctelor tari și a punctelor slabe fără negare sau vină.

3. Comportamentul –  acțiuni în congruență cu propriile credințe și nevoi, cu asumarea riscului de a fi criticați sau respinși.

4. Relații sănătoase – relații apropiate, care necesită deschidere și onestitate.

O persoană autentică nu are nevoie de aprobarea celorlalți. Ea răspunde așteptărilor interne mai degrabă decât celor externe și creează o cale unică pentru a-și îndeplini pasiunea și scopul.  Nu are așteptări nerealiste, nu este amenințată de eșec, își poate recunoaște greșelile și asuma consecințele lor. Autenticitate înseamnă să învățăm din propriile greșeli, să nu fim critici cu noi înșine sau cu ceilalți, să ne cunoaștem nevoile și să avem abilitatea de a ne exprima emoțiile. 

Cum ne pierdem autenticitatea

Copiii umani sunt cei mai vulnerabili și au nevoie de relațiile cu părinții pentru a supraviețui. Suntem dependenți de mediul în care ne naștem să ne îndeplinească nevoile, să ne simțim în siguranță, acceptați, protejați. Adesea însă, mediul poate avea un impact negativ, iar părinții sau îngrijitorii noștri să nu fie destul de disponibili pentru a ne permite autenticitatea, cerându-ne, direct sau indirect, să fim într-un anumit mod, pe placul lor.

Astfel, în copilărie, când vom avea de ales între propria autenticitate (cine suntem) și relațiile cu ceilalți (cine/cum ne cer să fim) vom alege întotdeauna relația, care este pe primul loc. Dacă în copilărie nevoile noastre emoționale nu au fost satisfăcute, indirect înțelegem că nu sunt importante, că nu ar trebui să le avem pentru că devin o problemă, învățăm să ne deconectăm de ele, dar și de propriul instinct care ne atrage atenția că ceilalți nu sunt acolo pentru noi cum am avea nevoie.

Practic, un copil mic care simte că părinții nu îi oferă iubirea sau atenția de care are nevoie, se va gândi că nu sunt cei mai buni părinți pe care îi poate avea. Totuși, cum nu poate schimba nimic din mediul său, iar de părinții aceștia are nevoie pentru a supraviețui, discursul său interior se va transforma în „Am cei mai buni părinți, problema este la mine”. În felul acesta ne deconectăm de noi înșine, de autenticitatea noastră, adaptându-ne condițiilor. Adesea, păstrăm această deconectare și la maturitate.

De ce să fim autentici?

Autenticitatea este esența sănătății mintale. Ea este asociată cu încrederea, onestitatea, puterea, reziliența emoțională, vitalitatea și capacitatea de a stabili și îndeplini obiective. Este, de asemenea, legată de abilitățile de adaptare care ne permit să facem față provocărilor vieții în moduri sănătoase, mai degrabă decât să apelăm la comportamente autodistructive. 

Oamenii autentici sunt loiali lor înșiși, permițându-și să trăiască vieți împlinite și să dezvolte relații profunde și semnificative, astfel că, autenticitatea combate efectele negative ale singurătății. Iată în continuare 10 moduri în care ne putem cultiva autenticitatea.

1. Introspecția ne pune în contact cu autenticitatea

Observă-te obiectiv și gândește-te la momentele în care te-ai simțit bun și cel mai bine. Identifică care sunt valorile, idealurile nevoile și credințele tale de bază și angajează-te să trăiești și în conformitate cu acestea.

Caută care valori, acțiuni și alegeri sunt în concordanță cu credințele și nevoile tale și care nu.  Ce schimbări poți face pentru a trăi în conformitate cu aceste valori? Scrie ceea ce observi într-un jurnal – îți va permite să cauți experiențe mai sănătoase.

2. Dezvoltarea conștiinței de sine

Evaluează obiectiv felul în care reacționezi în diverse situații. Ia în considerare modul în care educația sau mediul îți influențează comportamentele. Examinează credințele pe care le-ai dezvoltat în copilărie sau modelele dezadaptative învățate care nu îți mai sunt de folos.

Apreciază dacă acea partea din tine care îți ajustează comportamentul în situații sociale este în concordanță sau nu cu sinele tău autentic. A fi conștient de sine în acest fel te ajută să faci alegeri sănătoase. 

3. Ascultă-ți intuiția

Ascultă-ți constant vocea interioară. Lasă-ți sinele să-ți ghideze deciziile, mai degrabă decât să răspunzi din obișnuință sau din ceea ce crezi că le face plăcere altora. Este nevoie de curaj pentru a dezvolta și păstra integritatea sinelui tău.

Începe prin a analiza alegerile zilnice pe care le faci. Veți ști adesea intuitiv care sunt alegerile corecte și cele nesănătoase. Studiază fiecare alegere pe care o faci și întreabă-te care te va face să te simți bine cu tine în ziua următoare.

De asemenea, asumă-ți responsabilitatea pentru acțiunile, greșelile și alegerile tale și propune-ți remedierea eventualelor neajunsuri.

4. Dezvoltă încrederea în sine

O persoană autentică nu caută validare externă, deoarece are încredere în propria identitate și în acțiunile sale. De aceea, este esențial să cultivi această încredere. Redu volumul vocii criticului intern și privește un eșec ca pe un feedback constructiv, din care ai ceva de învățat.

De asemenea, nu lua nimic personal atunci când primești un feedback. Acesta este, adesea, o informație despre cel care îl dă. Când ești deschis să îl vezi ca o informație despre persoana care îl oferă, poți alege dacă te adaptezi stilului sau nu, fără a fi nevoie să te îndoiești de propriile abilități, aptitudini sau valoare de sine.

5. Acceptă că nu poți mulțumi pe toată lumea

A le face celorlalți pe plac tot timpul înseamnă adaptarea constantă la nevoile și dorințele altora pentru a obține aprobarea acestora. Autenticitatea înseamnă să accepți cine ești, ceea ce faci bine și să ai curajul și încrederea să împărtășești asta cu ceilalți. Un simț puternic al sinelui și asertivitatea necesară te vor ajuta să treci peste situații dificile.

6. Gestionează-ți emoțiile

Când trăiești în mod autentic, iei în considerare și nevoile celorlalți și faci tot posibilul să-i tratezi cu respect. În situații stresante, acest lucru se traduce prin a ști cum să-ți controlezi emoțiile, să nu acționezi sub impulsul lor. Autocontrolul este o abilitate care merită dezvoltată, deoarece îți va fi de folos în toate aspectele vieții.

7. Comunică onest

Comunicarea sinceră presupune să spui ceea ce vrei să spui, respectând în același timp nevoile și sentimentele tale dar și ale celeilalte persoane. Acest lucru necesită inteligență emoțională și abilități bune de comunicare.

A fi onest înseamnă, de asemenea, să îți ții promisiunile și cuvântul dat. Nu face niciodată o promisiune pe care nu o poți respecta și vei fi mai aproape de propria autenticitate.

8. Învață să spui NU și să stabilești limite sănătoase

Dacă te concentrezi pe relații, este posibil să nu dorești să dezamăgești oamenii, ceea ce poate fi o amenințare la adresa autenticității.

Stabilirea limitelor sănătoase nu presupune că ești o persoană rea, inflexibilă sau egoistă – este un act de îngrijire de sine. Limitele protejează spațiul personal și te ajută să te simți în siguranță. 

9. Găsește-ți propriul echilibru

Deoarece avem atât sentimente și gânduri pozitive, cât și negative, este important să găsim un echilibru. Sinele nostru adevărat cuprinde toate experiențele noastre. Nu suntem definiți de nici o stare emoțională individuală pe care o trăim; suntem suma totală a acestora.

Pentru a experimenta adevărata noastră natură, avem nevoie de puțin din toate. Este nevoie să experimentăm și să lăsăm fiecare parte din noi să existe, să se manifeste. Dacă îți dai voie să trăiești și emoțiile negative și le accepți realitatea, ele încetează să fie înfricoșătoare și pot fi de ajutor. Și furia și tristețea ne pot învăța multe lucruri.

Observarea și reflectarea asupra experiențelor tale poate dezvălui modul în care faci față adversității și lucrurile pe care le poți face pentru a evolua. Un jurnal te poate ajuta să înveți mai multe despre tine prin practica zilnică de a reflecta asupra experiențelor, gândurilor și emoțiilor tale. Îți poate aminti lucrurile pentru care poți să fii recunoscător în fiecare zi. Uneori este o experiență care te poate face fericit; alteori, este o lecție pe care o poți învăța dintr-o situație provocatoare.

Pentru a fi autentici, trebuie să cultivăm curajul de a fi imperfecți și vulnerabili. Trebuie să credem că suntem în mod fundamental demni de iubire și acceptare, așa cum suntem. Am învățat că nu există o modalitate mai bună de a invita mai multă grație, recunoștință și bucurie în viețile noastre decât prin practicarea conștientă a autenticității. Chiar și atunci când este greu și chiar și atunci când ne luptăm cu rușinea și teama de a nu fi suficient de buni, și mai ales când bucuria este atât de intensă încât ne este frică să ne lăsăm să o simțim. Aceste momente din viață ne cer să ne arătăm – să renunțăm la cine credem că ar trebui să fim și să îmbrățișăm cine suntem cu adevărat.

Brene Brown

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare