NIKSEN: arta olandeză de a nu face nimic

„NIKSEN”: arta olandeză de a nu face nimic. Ceea ce vă dorim și vouă

Trăim într-o societate în continuă mișcare unde stresul atinge adesea cote maxime. Trebuie să mă trezesc de dimineață, trebuie să nu întârzii la serviciu, trebuie să ajung la programare, să iau copilul de la grădiniță, să ridic coletul comandat, să plătesc întreținerea etc. Niksen ar putea însemna „statul degeaba”, dar cum îl putem aduce în viețile noastre… fără să simțim vinovăție?

Cum tratăm anxietatea cu niksen

Studiile arată că numărul persoanelor diagnosticate cu anxietate, dar și cu depresie a crescut în mod alarmant în ultimii ani.

Niksen este o practică olandeză și se traduce prin a nu face nimic. Dar cum putem să nu facem nimic într-o societate în care toată lumea trăiește o viață incredibil de ocupată, în care cu toții par să alerge de colo colo („ca o găină fără cap”)? Niksen ne ajută să renunțăm un pic la starea de „mereu ocupați”, fără să ne simțim vinovați pentru acest lucru.

Ca un exemplu de aplicat, niksen poate fi statul pe canapea, dar nu gândind că trebuie să plătesc factura la curent, nici gândind la ziua ce urmează să se încheie, ci doar privind la covorul unde doarme tolănită pisica, uitându-mă pe fereastră la mușcatele care tocmai au înflorit și ascultând muzica preferată în boxă.

Niksen, Hygge sau KonMari?

Niksen nu este un trend despre starea de bine, precum mindfulness (în care te concentrezi pe momentul prezent), Hygge (în care experimentezi confortul și căldura alături de prieteni) sau KonMari (metoda de organizare și eliberare a casei de lucrurile inutile într-un stil de viață minimalist). Felul în care diferitele culturi abordează statul degeaba este diferit și creativ în același timp. 

În Italia „dolce far niente”- dulcele stat degeaba, adică ”sweet, sweet, nothing”, a nu face nimic este chiar delicios. Iar în Spania, „siesta” este acel moment din miezul zilei când este foarte cald afară și este taman prielnic pentru a trage un pui de somn.

Ce nu este niksen

Pentru a defini niksen este mai ușor de explicat ceea ce niksen nu este.

Niksen nu este muncă. Atunci când suntem creativi, avem mai multe idei care ne hoinăresc prin minte. Dar când gândim, de fapt muncim, așa că niksen nu este muncă.

Unele activități seamănă cu statul degeaba. Când avem mai mult frământări și griji, chiar dacă stăm tolăniți pe canapea, această încărcătură mentală nu este niksen. Calculul mental, planificarea, monitorizarea unor proiecte nu sunt niksen.

Nici mindfulness nu este același lucru cu niksen, chiar dacă ambele au rolul de a aduce o liniște mentală. Niksen este mai degrabă opusul mindfulness care îți cere să fii prezent, în aici și acum, prin conștientizarea corpului, respirației, gândurilor. Când practici niksen, evadezi mai degrabă în propria minte, rătăcind un pic pe acolo.

Niksen nu este nici lene sau plictiseală, ci este a face ceva fără un scop anume. Plictiseala poate fi definită ca o experiență a incapacității de a te angaja într-o activitate care să îți aducă satisfacție. Niksen nu înseamnă să citești o carte, să te uiți la televizor sau să intri pe Instagram.

Niksen este dificil de practicat pentru că poate apărea rușinea de a te implica în activități neproductive raportate la ideea de muncă. Este greu să vedem o valoare în a nu face nimic atunci când lucrurile rămân nerezolvate, iar noi „ne ocupăm de nimic”.

De ce să-l alegem… măcar ocazional?

Niksen are beneficii mari, imediate și pe termen lung. Ajută în reducerea stresului și anxietății, devenim mai creativi când avem parte de momente de respiro. Există unele teorii care susțin faptul că niksen ar ajuta la încetinirea ritmului de îmbătrânire al organismului. După o pauză pentru niksen nu doar că suntem mai odihniți, dar gândim și mai clar și suntem mai pregătiți să facem față provocărilor de zi cu zi. Niksen este o deconectare necesară pentru a fi mai eficienți. 

Când suntem ocupați, avem impresia că suntem productivi și că deținem controlul asupra vieții noastre. Să nu uităm că rămânem oameni valoroși și când nu facem nimic.

Niksen și procrastinarea

Procrastinarea poate semăna mult cu niksen. Între a te simți bine că nu faci nimic și nu ești stresat și amânare există o graniță fină. Unele persoane pretind că nu procrastinează aranjând lucrurile prin casă, făcând ordine pe rafturi sau curățenie. Când dai cu aspiratorul sau așezi cărțile, ai impresia că ești productiv și procrastinarea nu te mai apasă atât de tare.

Dacă folosești niksen pentru a-ți lua un moment și un loc în care să nu faci nimic, vei observa apoi cum, cu forțe proaspete, te întorci la treabă și continui de unde te-ai oprit.

Niksen ne face să fim mai creativi. Când facem duș sau stăm pe canapea, ideile prind contur ca prin minune.

Niksen este necesar pentru o bună sănătate mentală și odihnă a corpului, pentru a funcționa mai bine. După o pauză pentru niksen devenim mai odihniți, gândim mai clar și suntem pregătiți pentru noi provocări.

Cum să folosești niksen la serviciu

  • Fă-ți timp să stai degeaba și fă acest lucru intenționat: ia o scurtă pauză sau plimbă-te puțin.
  • Rezistă în fața ideii de a fi mereu ocupat: nu îți cere scuze pentru pauze sau când îți iei concediu.
  • Muncește și odihnește-te în ritmul tău: unele persoane sunt mai productive dimineața, altele după-amiaza.
  • Gestionează-ți ședințele și întrunirile: o ședință nu ar trebui să dureze mai mult de 90 de minute.
  • Gestionează-ți distragerile: să încerci să răspunzi la toate mesajele primite zilnic este o distragere uriașă de la muncă, așa că nu trebuie să te simți dator să răspunzi la fiecare notificare apărută pe ecranul telefonului.
  • Dacă ești blocat în trafic, nu te înfuria, ci respiră adânc și…. nu face nimic.
  • Dacă nu te poți concentra, ridică-te de la calculator și ia o pauză niksen.

7 idei pentru acasă

  • Casa este locul unde ne relaxăm și suntem noi înșine, așa că îndrăznește să stai degeaba în confortul casei tale fără să te simți vinovat.
  • Creează-ți un spațiu favorabil pentru niksen fără prea mulți stimuli.
  • Învață-ți copiii să te ajute: mai puțin haos înseamnă mai puțină curățenie și mai mult timp pentru niksen.
  • Deleagă sau renunță: este necesară această sarcină sau nu? Renunță să te implici în treburi gospodărești care nu aduc vreun progres.
  • Fii un model pentru copilul tău și stați degeaba împreună.
  • Când realizezi că navighezi fără țintă pe social media, ia o pauză niksen.
  • Treburile casnice și creșterea copiilor reprezintă tot muncă și ai nevoie de pauze din când în când.

Pentru a avea mai mult timp pentru niksen, este necesar să îl planifici: „Ia stai așa, ce fac acum?” și apoi să îl cauți, adică să îți iei zece minute, să privești în gol, să observi norii și să miroși cafeaua pe care te pregăteai să o bei.

Unele persoane sunt obișnuite să își ocupe mintea și mâinile în permanență cu ceva. Dacă faci parte din această categorie, poți să asculți muzică, să creezi ceva, să te joci, să ieși la o plimbare, să mergi cu bicicleta sau să îți asculți corpul.

Poate nu suntem mereu conștienți dar cu toții practicăm niksen din când în când. Acest lucru are un impact pozitiv în viața noastră pentru că devenim mai relaxați și ni se îmbunătățește capacitatea de a lua decizii. Așa că luați o pauză și practicați niksen!

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare