Terapia cu laser pentru coloană ne poate scăpa de operații complicate

Terapia cu laser pentru coloană ne poate scăpa de operații complicate. Când se recomandă, cine nu are voie să o urmeze

Terapiile non-invazive, așa cum este terapia cu laser, sunt foarte eficiente în tratarea durerilor de coloană sau articulare și, în unele situații, ne pot scăpa de intervenții chirurgicale.

Dr. Tarek Nazer, medic specialist ortopedie-traumatologie la Clinica Massaya a detaliat, pentru smartliving.ro ce presupun aceste terapii, în ce afecțiuni ajută și care este prețul lor.

Terapia cu laser ameliorează durerile și accelereză regenerarea osoasă

Laseroterapia este o terapie non-invazivă de joasă frecvență, utilizată în fizioterapie pentru tratarea diferitelor afecțiuni. Acționează prin lumina laserului, care este pusă în contact cu pielea, iar energia produsă (fotonii) penetrează țesutul 8-15 mm unde interacționează cu moleculele, ajutând la vindecarea precoce. 

Efectul este unul de natură fotochimică, nu de natură termică. Prin această energie se stimulează producția de beta-endorfine și se intensifică fluxul sanguin local, datorită creșterii temperaturii locale.

„Laserul are deosebit de multe efecte dovedite de studiile științifice efectuate de-a lungul anilor. Printre ele se numără ameliorarea durerilor, drenajul limfatic prin vasodilatație, relaxarea muscular și decontracturarea mușchilor și biostimularea țesuturilor și a proceselor biologice”.

dr. Tarek Nazer, medic specialist ortopedie-traumatologie

Această terapie are de asemenea, efect antiinflamator, activarea proceselor metabolice, accelerarea regenerării osoase sau întărirea sistemului imunitar.

Terapia cu laser contraindicată gravidelor și pacienților cu cancer

Terapia cu laser este indicată pentru probleme articulare, reumatismale (lombosciatică, spondiloză, hernie de disc, artroze), afecțiuni ortopedice (fracturi, entorse, contuzii, luxații, entorse, rupture sau întinderi musculare). 

Este utilă și în afecțiuni neurologice, cum sunt parezele sau nevralgiile, cicatricele vicioase, aderențele sau fibrozele.

„Acest gen de terapie vine și cu contraindicații pentru o categorie de pacienți. Astfel, nu pot urma terapie cu laser pentru coloană gravidele, pacienții cu boli vasculare, cei care au montat pacemaker, prezintă tumori maligne, bolnavii cu zone de răni deschise sau hemoragie, cu zone anterioare ale gâtului deschise (tiroida), a ochilor sau zonei anterioarea toracelui (inima),” atenționează medicul ortoped.

Principalele avantaje și durata tratamentului

Această nouă tehnologie, laseroterapia-(LASER -Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) oferă lungimi de undă terapeutice, ceea ce permite o adâncime de penetrare a țesuturilor de 3-4 cm. Atunci când se livrează aceste lungimi de undă se creează și se produc efecte antiinflamatorii și analgezice mai mari decât cele pe care le poate produce corpul singur.

Astfel, se reduce riscul de deteriorare termică

Frecvenţa și durata tratamentului variază ca să se obțină efectul scontat. Pentru a avea indicația terapeutică corectă și pentru a obține cel mai bun rezultat, fizioterapia trebuie întotdeauna indicată de către un medic specialist după analiză detaliată a cazului fiecărui pacient în parte.

Durata unei ședințe este de câteva minute, însă efectul este resimţit în timp foarte scurt.

Terapia cu laser. 20 lei, costul unei ședințe 

În cadrul Clinicii Masaya, spre exemplu, o ședință de terapie cu Laser costă 20 de lei. 10 sedinte Laser costă 150 de lei, iar un pachet mai complex care include o serie mai largă de terapii pentru combaterea durerii de genul 10 ședinte( Ultrasunet + Laser + Magnetoterapie + TENS + Tecar + Crioterapie) costă 600 lei.

Laseroterapia poate fi combinată și cu alt gen de terapii, mergând însă doar pe indicațiile medicului specialist ortoped. 

„La clinica în care lucrez folosim factorii fizici precum curentul electric, căldura, aplicațiile reci, laserul, ultrasunetul, undele electrice, unde shock și câmpurile magnetice pentru tratarea diferitelor afecțiuni ale organismului din sfera ortopedică, reumatică, neurologică și în medicină sportivă,” a completat dr. Tarek Nazer.

Terapiile cu care se poate combina laseroterapia

*Ultrasonoterapia. Reprezintă aplicarea terapeutică a unor unde la o frecvență de 1 MHZ sau 3 MZH asupra organismului uman, bazându-se pe utilizarea aparatelor de fizioterapie.

Efectele fiziologice ale ultrasonoterapiei sunt: analgezic (se produce prin energie termică degajată o dată cu ultrasunetele, absorbită de terminațiile nervoase care vor bloca senzația dureroasă), hiperemiant sau vasculotrop, antiinflamator, miorelaxant.

Indicațiile ultrasonoterepiei sunt de cauză neurologică (nevralgii și nevrite), care însoțeste durerea cauzată de posturile vicioase (scolioză, cifoze, deformări ale piciorului), mialgiile, tendinitele ,epicondilitele, algoneurodistrofia (n.r.semnifică un sindrom dureros cronic, fără topografie dermatomială şi fără interesarea unui nerv periferic, de intensitate disproporţională faţă de evenimentul declanşator, însoţit de tulburări vasomotorii şi sudorale), afecțiunile dermatologice și ginecologice.

*Magnetoterapia. Este terapia cu câmp magnetic, care face parte din metodele terapeutice de înaltă precizie, fiind utilizată pentru refacerea campurilor energetice, restabilind echilibrul și starea de sănătate în organele și țesuturile afectate.

Magnetoterapia

Aparatele MDF generează câmpuri magnetice cu frecvente de 50 Hz și 100 Hz, aplicațiile având mai multe variante în funcție de tipul de bobină folosit.

Acestea permit producerea a trei forme principale de câmp magnetic, modulate diferit. Printre efectele magnetoterapiei se numără: scăderea inflamației articulare și periarticulare, scăderea contracturilor musculare, ameliorarea durerilor, creșterea mobilității articulare, permeabilitatea celulară și vasculară, activarea circulației sanguine, creșterea rezistenței la stimulul algic.

*Terapia TENS (Stimulare Nervoasă Electrică Transcutană). Este un current de joasă frecvența de formă dreptunghiulară, fiind pentru prima dată utilizat de Shealy în 1972.

Terapia TENS

Mod de acțiune: inhibiția presinaptică, eliberarea de enkefaline și endorfine, inhibarea nervului excitat anormal.

*Terapia Tecar. Este cel mai modern tratament, care generează un curent sinusoidal de înaltă frecvență ceva fi aplicat pe corpul pacientului prin intermediul a doi electrozi din inox, pentru transferul de energie capacitive și rezistiv.

Terapia Tecar

Terapia Tecar induce căldură în interiorul zonei tratate și este potrivită pentru tratarea țesuturilor moi prin modul capacitiv, iar prin modul rezistiv pentru tratarea oaselor, articulațiilor, cartilajului, ligamentelor și nervilor, acest lucru producând o recuperare mai rapidă după traumatisme, probleme muscular sau dureri osteo-articulare acute ori cronice.

Terapia Tecar este indicată în: tendinite, bursite, artroze, spondilartroze, cervicalgii, sindrom de tunel carpian, lombalgii, lombosciatică, entorse, fasciite plantare, terapia punctelor trigger musculo-fasciale, complicații ale fracturilor, rupture musculare, tratamente postoperatorii și pentru eliminarea durerii.

Aparatul Tecar este contraindicat: la persoanele care au pacemaker, la pacienții cu pompă de insulină, în cazul femeilor însărcinate, la pacienții care prezintă cartilaj de creștere, persoanele cu cancer sau la persoanele cu febra sau infecții, în cazul arsurilor și a tulburărilor de coagulare.

Și pacienții cu proteze articulare sau alte implanturi metalice au recomandare pentru această terapie. Particularitatea acestei forme de curent este că poate fi folosită în zona unde există implanturi metalice cum ar fi proteze de șold, genunchi sau umăr.

Crioterapia scade inflamația și durerea

*Crioterapia pentru articulații este o metodă non-invazivă ce folosește frigul pentru a scădea inflamația și edemul și pentru a diminua durerea.

Crioterapia se realizează prin intermediul unui aparat care produce un jet de aer rece cu temperature apropiate de 0 grade Celsius, fiind aplicat la nivelul zonei afectate, producându-se o răcire locală.

Efectele crioterapiei sunt: vasoconstricție, urmată de vasodilație, scăderea metabolismului local, relaxarea musculară, diminuarea edemului, scăderea durerii și a inflamației, ameliorarea redorii articulare, reducerea riscului sângerărilor postoperatorii, accelerarea vindecărilor în patologiile sportive.

În momentul producerii unui traumatism, vasele din jurul țesutului se dilată determinând creșterea fluxului sanguine pentru că organismul declanșează procesul propriu de vindecare. Excesul de sânge poate determina leziuni extinse și la țesuturile din jurul locului unde este traumatismul, provocând edem și durere. Crioterapia vine în ajutor, stopând aceste efecte prin declanșarea vasoconstricției locale, prevenind astfel tumefierea.

Crioterapia este indicată în traumatisme locale (contuzii, luxații, entorse, întinderimusculare), afecțiuni reumatismale (artrită, gonartroza), accidentări sportive, spasticitate post AVC, refacere post efort, dureri de spate.

Este contraindicată în anemie, cancer, tulburări de stres, diabet zaharat, afecțiuni cutanate.

Terapia cu unde șoc, extrem de eficientă pentru coloană

O altă terapie cu eficiențe maxime în controlul durerii este cea cu unde de shock. Aceasta este, în fapt,o modalitate de tratament non-invaziv, ce presupune generarea unei unde acustice și transmiterea acesteia către țesutul afectat prin intermediul unui aplicator special.

Terapia cu unde șoc

Terapia cu unde șoc a fost dezvoltată acum mult timp, inițial fiind folosită în Urologie, fiind tratamentul  standard pentru gestionarea calculilor renali.

După anul 1990, în urmă unui studiu îndelungat al efectelor undelor de șoc, este introdusă terapia shockwave și în sfera afecțiunilor ortopedice, inițial fiind folosită pentru tratarea durerilor de la nivelul tendoanelor. Astăzi, are aplicabilitate și în recuperare medicală,și în medicină sportivă.

” Este  recomandată pacienților cu dureri cronice, în urma unui consult de specialitate, iar pacienții cu  tumori sau infecții osoase, arsuri sau infecții la nivelul tegumentelor, diabet, preudoartroze sau femeile însărcinate au contraindicație pentru acest gen de terapie,” a punctat medicul ortoped.

Precauții speciale au și cei care urmează tratament administrat concomitant cu medicație anticoagulantă.

Terapia cu unde de șoc are efecte bune de tratament pentru pintenii calcaneeni, fasciitele plantare, sindromul de umăr înghețat, epicondilitele, tendinitele, calcifierile cu diferite localizări, durerile articulare (șold, genunchi, umăr, cot, pumn).

Terapiile minin-invazive ne pot scăpa de operații

Cel mai important efect al terapiei cu unde de șoc este cel analgezic, apoi hiperemiant (creșterea fluxului sanguin la nivelul zonei tratate),  determină creșterea producției de colagen, accelerând astfel procesele de vindecare la nivelul structurilor mioscheletice și ligamentare, creșterea mobilității articulare prin distrugerea calcifierilor din țesutul conjunctiv, relaxarea musculaturii.

”În functie de fiecare afectiune în parte, fizioterapia poate fi o alternativa la intervențiile chirurgicale, acest lucru depinzând de gravitatea fiecărei afecțiuni, uneori poate să ajute la evitarea operației, iar alteori acest lucru nu poate fi posibil.  Însă, în tratarea unor afecțiuni în stadii incipiente, poate ajuta la fel de mult ca o intervenție chirurgicală”.

dr. Tarek Nazer

Se recomandă între 3-5 ședințe cu terapia cu unde de șoc, dar numărul acestora variază în funcție de afecțiunea tratată.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare