Ce poziții de dormit crezi că sunt cele mai benefice? Ei bine, dacă te confrunți cu apnee în somn, indicat e să eviți să dormi pe spate, pentru că problema se va înrăutăți. Dormitul pe burtă va reduce sforăitul, însă poate cauza dureri de spate, mai ales dacă folosești o saltea moale.
Poziția corectă de somn pare să fie pe lateral, însă e important dacă dormi pe partea stângă sau pe partea dreaptă.
„Când vorbim de poziții de dormit, poziția pe spate induce o reducere a diametrului căilor respiratorii și poate duce la sforăit sau pauze respiratorii (apnei) la cei predispuși conformațional la sindrom de apnee în somn.“
Prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Secțiunii de Somnologie a Societății Române de Pneumologie
Expertul în somnologie atenționează că nu este sănătos să dormi fără pernă. Este sănătos să folosești o pernă mai tare, una care permite o relaxare a musculaturii care susține capul pe parcursul nopții și pe ajută să eviți poziții vicioase pe parcursul somnului.
Există multe studii care asociază poziția de dormit cu anumite aspecte ale sănătății și ale stării de bine – atât pozitive, cât și negative. Iată ce să știi despre fiecare poziție de somn.
Poziții corecte de dormit
Poziția corectă de dormit: pe partea stângă
Experții recomandă adesea dormitul pe o parte, deoarece această poziție poate ajuta la reducerea sforăitului și la îmbunătățirea digestiei.
Totuși, dacă dormi pe partea dreaptă, s-ar putea să observi o agravare a simptomelor bolii de reflux gastroesofagian sau a altor probleme digestive. Dormitul pe partea stângă previne aceste probleme.
Poziția corectă de dormit pare să fie tot pe o parte și pentru atenuarea durerilor de spate și îmbunătățirea alinierii coloanei vertebrale. Dar s-ar putea să fie dificil să dormi pe lateral dacă ai dureri de coloană cervicală sau de umeri.
Dormitul pe burtă
Chiar dacă această poziție de somn poate avea unele beneficii în ceea ce privește reducerea simptomelor apeneei obstructive și a sforăitului cronic, are și un dezavantaj destul de mare.
Dormitul pe burtă stresează gâtul și spatele, mai ales dacă dormi pe o saltea mai moale. Această poziție poate duce la o aliniere greșită a coloanei vertebrale și poate provoca dureri persistente de spate.
Dormitul pe spate
Când vorbim de poziții de somn benefice, dormitul pe o parte și pe burtă par să fie printre cele mai potrivite, însă au și unele dezavantaje.
Unul dintre ele este că pot crește presiunea intraoculară, un factor de risc pentru glaucom. Dacă ai pielea sensibilă, s-ar putea să observi, de asemenea, că afundarea feței în pernă duce la apariția sau agravarea erupțiilor, iritațiilor sau chiar a unor riduri la trezire.
Deși somnul pe spate poate oferi beneficii la orice vârstă – medicii pediatri recomandă adormirea copiilor pe spate pentru a reduce riscul de sindrom de moarte subită a sugarului (SIDS). Însă dormitul pe spate nu este întotdeauna cel mai benefic pentru adulți.
Persoanele cu apnee obstructivă, o afecțiune medicală gravă în care căile respiratorii se blochează în mod repetat în timpul somnului, tind să aibă mai multe probleme de respirație atunci când dorm pe spate.
Poziții de dormit pentru sciatică sau pentru o hernie de disc
Sciatica poate avea un efect devastator asupra calității somnului. Studiile au demonstrat că până la 55% dintre persoanele cu dureri de spate cronice se confruntă cu tulburări de somn.
Găsirea celei mai bune poziții pentru atenuarea sciaticii e destul de dificilă. Dar, ca regulă generală, este o idee bună să adopți poziții de dormit care mențin alinierea naturală a coloanei vertebrale.
Nervul sciatic este cel mai mare nerv din corp. Începe de la măduva spinării, trece prin șolduri și fese și continuă pe partea din spate a membrelor inferioare.
Sciatica este o afectare a nervului sciatic. Este cel mai frecvent cauzată de o hernie de disc în zona lombară a coloanei vertebrale. Simptomul distinctiv al sciaticii este durerea de-a lungul unui picior. Durerea poate varia de la ușoară la intensă și afectează de obicei o singură parte.
Dormitul pe o parte
S-ar putea să descoperi că dormitul pe lateral te ajută să reduci durerea prin eliminarea presiunii de pe nervul iritat.
Cum procedezi:
- întinde-te pe partea care nu te doare;
- dacă există un spațiu între talie și saltea, e recomandat să poziționezi acolo o pernă mică pentru a menține coloana cât mai dreaptă.
Așază o pernă între genunchi
Acest lucru te ajută să îți menții bazinul și coloana vertebrală într-o poziție neutră.
Cum procedezi:
- Așază-te pe saltea mai întâi cu umărul și apoi cu restul corpului.
- Îndoaie ușor genunchii și poziționează o pernă subțire între ei.
- De asemenea, poți pune o pernă mică și sub talie, dacă există un spațiu liber până la saltea.
Poziții de dormit pentru o hernie de disc: poziția fătului
Una dintre cele mai bune poziții de dormit pentru o hernie de disc pare să fie poziția fetală, mai ales dacă hernierea este situată în zona lombară. Poziția fătului deschide spațiul dintre vertebre și poate reduce durerile de spate. Cu toate acestea, unele persoane au observat că le agravează durerea.
Cum procedezi:
- Întinde-te pe o parte și adu genunchii la piept, astfel încât corpul să aibă forma literei „C“;
- De asemenea, poți adăuga o pernă între genunchi sau sub talie, în funcție de necesități.
Pe spate cu o pernă sub genunchi
Dormitul pe spate te ajută să distribui greutatea întregului corp în mod uniform. Plasarea unei perne groase sub genunchi poate ajuta la menținerea curburii coloanei vertebrale, relaxând flexorii șoldurilor.
Cum procedezi:
- Așază-te pe spate cu o pernă potrivită sub cap.
- Pune o pernă sub genunchi, astfel încât să-ți menții coloana lombară în poziție neutră.
- Poți, de asemenea, să-ți poziționezi un prosop mic, rulat, în partea de jos a spatelui, pentru extrasuport.
Poziții de dormit în sarcină
Dormitul pe o parte în timpul sarcinii este asociat cu îmbunătățirea sănătății materne și fetale, potrivit studiilor. Dar și în această situație, poziția corectă de dormit e tot pe partea stângă, eventual cu o pernă specială în formă de „U“ sau de „C“ în brațe și între picioare. Astfel, nu doar că se reduc arsurile la stomac specifice mai ales ultimelor luni de sarcină, dar se îmbunătățește și fluxului sanguin către făt și se reduce presiunea asupra uterului.
Totuși, nu există cercetări concludente care să confirme că celelalte poziții de dormit sunt cu adevărat contraindicate în sarcină.