Ce înseamnă sociopat? Semnele care trădează această tulburare

Ce înseamnă sociopat? 11 semne care trădează această tulburare

Este posibil ca, la un moment dat în viața ta, să întâlnești pe cineva care nu pare să țină cont de sentimentele tale sau de înțelegerea normelor sociale. Poți observa că le lipsește o înțelegere a binelui și a răului, indiferent cine este rănit. Există o mulțime de concepții greșite despre sociopatie și despre ce este ea de fapt. Adesea, mențiunile despre sociopatie sau psihopatie apar în filme de groază, thrillere și chiar documentare. Problema multor descrieri media despre sociopatie, în special, este că acestea se îndepărtează adesea de realitate, ceea ce poate provoca o mare stigmatizare. Ce înseamnă cu adevărat să fii sociopat? Ar putea fi cineva pe care îl cunoști?

Ce este sociopatia

Sociopatia sau tulburarea de personalitate antisocială „este un sindrom caracterizat de un comportament greșit pe tot parcursul vieții”, spune Donald W. Black, MD, profesor de psihiatrie la Universitatea din Iowa Carver College of Medicine. „Oamenii cu o tulburare de personalitate antisocială tind să fie înșelători, impulsivi. Ei ignoră responsabilitățile și, în cele mai rele cazuri, nu au conștiință.”

Ce înseamnă sociopat?

Un sociopat este cineva care are de fapt o stare de sănătate mintală diagnosticabilă. Această condiție de sănătate mintală se numește tulburare de personalitate antisocială sau TPAS. „Sociopat” este un termen informal care este adesea folosit pentru a se referi la cineva care are tulburare de personalitate antisocială (TPAS).

Tulburarea de personalitate antisocială sau TPAS este o tulburare de sănătate mintală diagnosticabilă, caracterizată printr-un grup de criterii enumerate în manualul de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale (DSM). Deși s-ar putea să vă gândiți la sociopatie ca fiind „foarte rară” sau „înfricoșătoare”, tulburarea de personalitate antisocială afectează de fapt aproximativ 3,6% din populația Statelor Unite și este diagnosticată mai frecvent la bărbați decât la femei, cu aproximativ 3% dintre bărbații adulți și 1% dintre femeile adulte care primesc un diagnostic de tulburare de personalitate antisocială. 

Oamenii confundă adesea termenii sociopat și psihopat și îi folosesc interschimbabil. Ele nu sunt diferite în sens clinic. Ambii termeni se referă la persoanele care au tulburare de personalitate antisocială (TPAS). Atât persoanele sociopatice, cât și cele psihopatice au o tulburare de personalitate antisocială, dar se crede că psihopații au o formă mai severă de TPAS decât sociopații.

Cei cu tulburare de personalitate antisocială nu au nicio atenție pentru drepturile sau sentimentele celorlalți, le lipsește empatia și remușcarea pentru fapte greșite și au nevoia să-i exploateze și să-i manipuleze pe alții pentru câștig personal (doza de machiavelism).

Diferențe între sociopat și psihopat

Mediul de dezvoltare și tipul de atașament joacă un rol în tulburarea de personalitate antisocială. Motivele din spatele tulburării nu sunt pe deplin înțelese. Convingerea actuală este că psihopatia provine în general din factori genetici, cum ar fi părți ale creierului care nu se dezvoltă complet, în timp ce sociopatia rezultă dintr-o întrerupere a dezvoltării personalității prin abuz sau traumă în copilărie.

Oamenii cred adesea că cei cu tulburări de personalitate antisocială sunt întotdeauna criminali și sunt ușor de depistat, dar mulți dintre cei cu această tulburare este posibil să nu fie niciodată diagnosticați.

Sociopații au un comportament mai puțin consistent decât psihopații. Psihopații au mai mult autocontrol și sunt mai fermecători. Manipularea lor este mai detașată și planifică din timp. Sociopații se confruntă cu anxietatea și le este mult mai greu de controlat furia. Ei pot acționa fără să se gândească și, în consecință, le este mai greu să se integreze. Neconcordanțele dintre ceea ce spun și viața lor pot fi mai ușor de observat.

Citește aici articolul integral: Psihopatia nu este chiar o raritate și nu toți sunt violenți. Care sunt trăsăturile unui psihopat

Semne ale sociopatiei

Simptomele unui sociopat pot varia mult de la o persoană la alta. În plus, simptomele unei persoane se pot schimba în timp. Când citiți aceste semne, rețineți că toți oamenii manifestă acest tip de comportament din când în când, mai ales când sunt supărați. Ele nu sunt întotdeauna semne de tulburare de personalitate antisocială.

Spre deosebire de cineva care are o zi deosebit de proastă, persoanele cu tulburare de personalitate antisocială nu simt niciodată nicio remuşcare pentru ceea ce au spus sau făcut, chiar dacă au cauzat cuiva un mare rău.

1. Lipsa de empatie

Unul dintre cele mai notabile simptome ale unui sociopat este lipsa de empatie. Ca răspuns la sentimentele altei persoane, acestea pot apărea ca: rece, insensibil, dur, exagerat de critic, aspru. Persoanele sociopate nu realizează întotdeauna cât de dăunătoare sunt acțiunile lor. În alte cazuri, pur și simplu nu le pasă că acțiunile lor rănesc pe cineva.

2. Indiferența față de „bine și rău”

Persoanele cu tulburare de personalitate antisocială, în general, nu au nicio atenție față de limite, reguli sau legi. Cineva cu TPAS poate: trișa, folosește minciunile ca limba maternă, fură de la alții, încalcă legile și ajunge la închisoare pentru infracțiuni minore sau majore.

Când ignoră valorile de tip „bine și rău”, sociopații, de obicei, nu iau în considerare consecințele pe termen scurt sau lung ale acțiunilor lor.

3. Inteligență și farmec

Pe lângă comportamentele lor mai negative, persoanele cu sociopatie pot fi, asemeni celor cu psihopatie, carismatice și fermecătoare. Ei pot folosi umorul, lingușirea, intelectul sau flirtul pentru câștig personal. În alte cazuri, ar putea folosi aceste tehnici pentru a determina pe cineva să facă ceva care este dăunător.

Sociopații pot fi oameni fermecători, vicleni și extrem de persuasivi, care pot face cu ușurință oamenii să-i placă, să fie de acord cu ei și să îi ajute. Aceste farmece sunt de natură superficială și tind să dispară cu cât o persoană trebuie să interacționeze mai des cu ele, respectiv un sociopat va renunța la „farmec” în momentul în care consideră că „te-a câștigat”. Similar, acesta este un comportament pe care îl întâlnim și în cazul narcisismului.

În timp, va deveni clar că sociopatul nu este o persoană cinstită sau de încredere, iar majoritatea oamenilor se vor îndepărta de el. Totuși, ei pot fi foarte buni la a face o primă impresie, a-i fermeca pe alții și a-i convinge să facă lucruri pentru ei.

4. Impulsivitatea din sociopatie

Sociopații tind să acționeze fără a lua în considerare consecințele. Ei s-ar putea implica în mod regulat în activități care le pun viața în pericol, fără a lua în considerare propria lor siguranță sau siguranța oricărei alte persoane implicate.

Această impulsivitate și nesocotire a consecințelor îi expun pe persoanele cu tulburare de personalitate antisocială la un risc mare de a dezvolta o dependență de o substanță sau comportament, cum ar fi jocurile de noroc.

Despre adicții poți citi mai multe aici: Ce sunt adicțiile, cum apar și cum pot fi tratate

5. Aroganța sociopaților

Persoanele sociopate se pot comporta ca și cum ar fi deasupra celor din jurul lor. Pe lângă faptul că acționează cu superioritate, aceștia pot fi, de asemenea, condescendenți sau ușor iritați de ceilalți, în special de cei care nu sunt de acord cu ei.

6. Manifestarea agresivității

Persoanele sociopate sunt adesea abuzive psihic sau verbal. Ele pot dăuna fizic oamenilor fără a lua în considerare rănile provocate celeilalte persoane. Abuzul verbal poate include: insulte, dezaprobare, afirmații negative, umilire publică sau în privat.

7. Oportunism în toate modurile greșite

Oportuniștii sunt oameni care găsesc modalități de a transforma situațiile (inclusiv dificultățile) în avantaje, dar sociopații caută sau creează greutăți pentru alții pentru propriul lor avantaj.

Acest lucru îi face oportuniști antisociali care încearcă să profite sau să câștige din nenorocirea altor oameni și să privească luptele celorlalți într-o lumină pozitivă.

8. Tendințe de căutare a senzațiilor tari

Mulți oameni care au simptome sociopate caută senzații tari chiar și atunci când acest lucru îi pune pe ei sau pe alții în pericol. Acestea pot include exagerarea frecventă cu droguri sau alcool, sex, mâncare sau cumpărături scumpe sau ieșiri la cazinou.

Căutarea senzațiilor tari este adesea determinată de impulsuri și îndemnuri care apar pe moment și, de asemenea, poate fi legată de tendința lor de a se plictisi ușor.

9. Sentimentul de îndreptățire și impunitate

A te simți îndreptățit sau deasupra legii este o altă caracteristică comună a unui sociopat. Sociopații sunt oameni care simt că ar trebui să fie scutiți de a respecta reguli.

Ei pot cere altor persoane să facă excepții sau să încalce regulile pentru ei și, de asemenea, să facă excepții pentru a-i trage la răspundere sau pentru a-i pedepsi atunci când încalcă regulile.

10. Puține legături sau relații strânse

Deoarece unul dintre semnele distinctive este incapacitatea de a empatiza sau nesocotirea față de sentimentele și nevoile celorlalți, este foarte dificil pentru un sociopat să formeze legături strânse cu o altă persoană. Ei pot avea câteva relații apropiate (adesea cu membrii familiei sau cu o persoană semnificativă), dar în general nu sunt capabili să formeze relații sănătoase și de durată cu oamenii.

Acesta este motivul pentru care mulți sociopați au o listă lungă de foști parteneri de cuplu, prieteni sau oameni pe care i-au trădat, nedreptățit sau abandonat, în care acum nu au încredere sau nu le plac.

11. Detașarea emoțională

Când alți oameni se sperie, sociopatul poate fi neobișnuit de calm, iar când alții s-ar simți vinovați sau triști, sociopatul poate părea perfect mulțumit și fericit. Aceste reacții emoționale anormale sunt adesea un semn că lipsește conectarea emoțională, care este una dintre trăsăturile revelatoare ale unui sociopat.

Sociopații din filme și cărți

Personaje de film sau de cărți ne-au introdus în viețile și mintea sociopaților de-a lungul timpului. Există ceva despre sociopați care intrigă și captivează cititorul. Sunt fermecătoare, dar crude, grandioase, insensibile, neînfricate și manipulatoare. Sunt fascinante și terifiante în același timp. Glenn Close în rolul Marchizei de Merteuil este una dintre cea mai de referință și de neuitat femei sociopate din istoria cinematografiei.

La suprafață este fermecătoare, respectabilă și virtuoasă, dar, sub furnirul lustruit, este amară, manipulatoare și rece. Ușurința cu care trece de la „caldă” (ca o adevărată sociopată, se pricepe foarte bine să mimeze calități pe care nu le posedă) la crudă este uluitoare și planifică fără milă să se răzbune pe cei pe care „îi etichetează” că i-au greșit.

Spre deosebire de mulți sociopați care sunt sclipitori și poleiți, talentatul domn Tom Ripley era aproape jenant de stângaci și inofensiv prima dată când îl întâlnește pe Dickie. Și poate de aceea Ripley a îndurat acolo unde atât de multe personaje sociopatice din cărți au dispărut pentru că brutalitatea lui, când în cele din urmă îl ucide pe Dickie, contrastează atât de mult cu personajul pe care îl vedem prima dată. Ripley este cel mai terifiant tip de sociopat. Este un adevărat cameleon.

Posibil unele dintre cele mai înfricoșătoare și distractive părți ale portretizării lui Anna Sorokin pe ecran au fost cât de neliniștită era, aparent, de comportamentul ei dezbinător și impactul acestuia pentru cei din jurul ei. Chiar și în mijlocul unei confruntări furioase cu o persoană pe care a înșelat-o sau de la care a furat, Sorokin a rămas calmă și și-a motivat comportamentul (în ecranizarea „Inventing Anna”). 

O escrocherie tipic sociopaților se poate regăsi în The Tinder Swindler, un documentar care spune povestea lui Simon Leviev care ar fi păcălit mai multe femei cu sute de mii de dolari pe o aplicație de întâlniri (Tinder), sub masca unui moștenitor bogat al unui imperiu al diamantelor.

Potrivit documentarului, Leviev ar fi fost predispus să-și umple victimele inițial cu cadouri, excursii de lux, complimente și declarații de dragoste ca mijloc de a le câștiga afecțiunea și încrederea, o altă trăsătură comună a sociopaților. „Pot părea foarte fermecătoare, pot petrece mult timp pe o țintă de interes pentru a te cuceri, dar în cele din urmă este motivat de interesul personal.”

Tratament și sprijin pentru sociopatie

Persoanele care trăiesc cu tulburări de personalitate nu recunosc întotdeauna probleme legate de comportamentul lor, așa că adesea nu iau în considerare căutarea sprijinului unui specialist.

Ei ar putea alege să lucreze cu un terapeut dacă sunt solicitați de o decizie judecătorească sau de cineva din viața lor personală sau profesională. Superiorii de la serviciu, membrii familiei și partenerii romantici ar putea observa trăsături, cum ar fi impulsivitatea și o tendință spre izbucniri agresive, de exemplu, și pot recomanda sprijin specializat.

Unii sociopați încearcă terapia pentru a aborda alte provocări sau probleme de sănătate mintală, inclusiv: depresie, dificultăți de a face față plictiselii sau stresului, tulburări legate de consumul de substanțe. Dar, cum mulți oameni care trăiesc cu tulburare de personalitate antisocială nu aleg niciodată să meargă la terapie, există puține cercetări privind abordările utile de tratament. Asta nu înseamnă că tratamentul nu poate ajuta. Dar psihoterapia și alte abordări, în general, funcționează numai atunci când cineva depune efort de bunăvoie.

Semnele și trăsăturile unui sociopat nu sunt întotdeauna evidente sau ușor de observat, mai ales pentru că adevărații sociopati au un mod atât de ieșit din comun de a gândi, a simți și a se comporta. Lipsa de conștiință și empatie, nerespectarea regulilor și normelor și tendințele impulsive și agresive sunt toate trăsături frecvente ale unui sociopat.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare