Hepatita C poate da complicații grave, dar se vindecă complet

Hepatita C poate da complicații grave. Noile terapii fac posibilă vindecarea completă

Hepatita C este o infecție virală care provoacă o inflamație a ficatului. Dacă nu este depistată și tratată la timp, ea produce leziuni hepatice grave, care pun viața în pericol. O boală până nu demult incurabilă, ea poate fi tratată astăzi în cel puțin 95% din cazuri cu ajutorul noilor terapii.

Aproximativ 58 de milioane de oameni din întreaga lume au hepatită cronică C, potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Anual, sunt raportate circa 1,5 milioane de infectări noi. Aceleași date mai arată că 3,2 milioane de copii și adolescenți au hepatita C în formă cronică. În 2019, aproximativ 290.000 de oameni au decedat din cauza complicațiilor produse de această boală infecțioasă: ciroză și cancer hepatic (carcinom hepatocelular).

În România, se estimează că numărul pacienților infectați cu acest virus este de aproximativ 660 000, țara noastră fiind pe primele locuri în Europa ca număr de persoane diagnosticate cu hepatită C. Spre deosebire de hepatita A și B, totuși, nu există niciun vaccin pentru prevenirea hepatitei C încă.

Până de curând, tratamentul hepatitei C necesita injecții săptămânale și medicamente orale pe care mulți pacienți nu le puteau lua din cauza altor probleme de sănătate sau a efectelor secundare severe. Astăzi, hepatita C cronică se vindecă definitiv cu ajutorul uneor antivirale orale care se administrează zilnic, timp de două până la șase luni. Peste 95% dintre persoanele diagnosticate cu hepatita C pot fi vindecate cu ajutorul noilor terapii, potrivit specialiștilor Organizației Mondiale a Sănătății.

Cât se poate trăi cu hepatita C

În cele mai multe cazuri, simptomele hepatitei C apar cu mulți ani mai târziu de la contactul cu virusul hepatitic C. Uneori, poate dura și zeci de ani până să apară primele semne.

Aproximativ jumătate dintre persoanele cu virus hepatitic C nu știu că sunt infectate. Din acest motiv, experții în sănătate recomandă ca toți adulții cu vârsta cuprinsă între 18 și 79 de ani să se testeze periodic pentru hepatita C, chiar și cei fără simptome sau boli hepatice cunoscute.

Frecvența testărilor se stabilește în funcție de factorii de risc asociați infectării. Cel mai mare grup expus riscului include pesoanele născute înainte de 1990, pentru că înainte de acest an nu existau seringi de unică folosință. Cine a făcut injecții sau transfuzii în acea perioadă ar fi putut fi infectat cu virusurile hepatitice B, C sau HIV.

Află mai multe informații despre infecția cu HIV: simptome, tratament și care este diferența dintre HIV și SIDA.

„Din momentul în care virusul hepatitic intră în organism, situația poate evolua spre vindecare naturală (când organismul poate produce anticorpi care pot elimina infecția) sau spre persistența infecției.”

Dr. Raluca Diaconiuc, Concierge Doctor, medic de familie

Ce este hepatita C, forma acută și cronică

Infecția nouă cu virusul hepatitic C este denumită hepatită C acută și se referă la perioada imediat următoate infectării. Hepatita C cronică este infecția pe termen lung, care persistă dacă infecția acută nu a fost tratată.

În majoritatea cazurilor, hepatita C acută nu provoacă deloc simptome. Imediat după expunerea la virusul C, singurul semn de boală poate fi un nivel crescut al transaminazelor, enzime care își au originea în ficat. În situațiile în care hepatita C acută este totuși simptomatică, manifestările apar în decurs de o săptămână sau două de la expunere și pot trece de la sine în doar câteva săptămâni.


„Faza acută a hepatitei virale este considerată perioada de la expunerea la virus și până la 6 luni de la infectare. Dacă organismul nu poate elimina virusul, iar infecția persistă mai mult de 6 luni, se consideră că s-a intrat în faza cronică a infecției.”

Dr. Raluca Diaconiuc, Concierge Doctor, medic de familie, la Enayati Medical City

Simptomele hepatitei cronice C, pe de altă parte, se pot dezvolta (și se pot agrava) pe o perioadă de luni sau chiar ani. Este posibil să nu observi niciun simptom până când acestea nu devin severe.

Citește despre viața cu hepatita C: povestea unui român diagnosticat cu această boală.

Netratată, hepatita C poate provoca complicații grave, chiar care pun viața în pericol:

  • ciroză hepatică (o fibrozare a țesutului hepatic)
  • insuficiență hepatică (incapacitatea ficatului de a-și îndeplini funcțiile)
  • cancer de ficat.

Testarea și tratarea promptă poate ajuta la reducerea riscurilor de apariție a acestor complicații severe.

Hepatita C: simptome

În majoritatea cazurilor, semnele și simptomele infecției cu virusul hepatitei C nu apar imediat după infectare. „În cazul hepatitelor B și C, manifestările pot lipsi de-a lungul anilor, ceea ce reprezintă o problemă gravă. Persoana infectată poate transmite infecția fără să știe, iar infecția poate progresa către forme grave”, semnalează dr. Raluca Diaconiuc.

Simptomele hepatitei C acute

Infecțiile acute apar în decurs de 6 luni de la intrarea în contact cu virusul. Simptomele pot apărea între 2 și 12 săptămâni după expunerea la virus și includ:

Aceste simptome sunt adesea ușoare și durează doar câteva săptămâni. Uneori, organismul luptă singur împotriva infecției, așa că este posibil să nu fie nevoie de tratament pentru hepatita C acută.

Când nu te confrunți cu niciun simptom, e foarte posibil să nu știi că te-ai infectat, însă poți transmite virusul altora, chiar și atunci când ești asimptomatic.

Simptomele hepatitei C cronice

Dacă organismul nu elimină virusul hepatitei C, boala acută va deveni cronică. Între 55% și 85% dintre persoanele care contractează hepatita C vor dezvolta hepatită C cronică.

Forma cronică a hepatitei C nu dispare de la sine și, fără tratament, simptomele se pot agrava. „Infecția persistentă poate evolua spre o formă stabilă sau poate evolua către apariția unei ciroze, în care celulele hepatice sunt distruse și înlocuite de țesut conjunctiv și de o rețea de cicatrice fibroase, ce împiedică circulația sangvină. Boala hepatică poate continua prin evoluția lentă a cirozei sau poate evolua spre apariția unui hepatocarcinom (n.r. – cancer al ficatului)”, explică dr. Raluca Diaconiuc.

Semnele și simptomele hepatitei C cronice includ:

  • oboseală persistentă
  • senzație generală de rău
  • dureri articulare și musculare
  • pierdere inexplicabilă în greutate
  • schimbări de dispoziție, inclusiv depresie sau anxietate
  • probleme de concentrare sau de memorie.

Citește aici despre cele mai bune exerciții pentru a ne menține memoria și atenția.

Aceste simptome se pot atenua pentru un timp, pentru ca apoi să se agraveze din nou. Când hepatita C cronică evoluează către ciroză hepatică, apar următoarele simptome:

La fel ca hepatita C acută, forma cronică a afecțiunii nu provoacă întotdeauna simptome distincte.

„În cazul în care aveți simptome persistente, este bine să contactați medicul de familie pentru consultație și investigații în vederea stabilirii diagnosticului de certitudine.”

Dr. Raluca Diaconiuc, medic de familie

Evoluează mai grav la bărbați

De obicei, simptomele acestei boli virale nu sunt diferite în funcție de sex, însă cercetările mai recente arată că infecția cu virusul hepatitei C poate evolua diferit la femei și la bărbați.

Cercetătorii au remarcat că:

  • femeile au șanse mai mari să elimine virusul din organism fără tratament,
  • boala hepatică poate progresa mai rapid la bărbați,
  • sexul masculin este mai predispus să dezvolte ciroză hepatică.

Transmitere: cum se ia hepatita C

Pentru hepatita C, calea de transmitere este sângele contaminat. Cu alte cuvinte, o persoană infectată cu hepatită C îți poate transmite virusul dacă sângele ei intră în contact cu sângele tău. Infectarea se poate produce în următoarele situații, prin:

  • contact sexual neprotejat
  • folosirea în comun a unor articole de igienă, precum aparatele de ras sau periuțele de dinți
  • folosirea în comun  a acelor
  • în timpul nașterii (mama infectată poate transmite virusul nou-născutului)
  • tatuaje sau piercinguri realizate cu echipament nesteril
  • transplant de organe.

De asemenea, este bine de știut că poți contracta din nou virusul chiar dacă dacă l-ai avut înainte.

Află care sunt cele mai importante analize pentru depistarea infecțiilor cu transmitere sexuală la femei și bărbați

Înainte de 1992, transfuziile de sânge erau considerate o metodă foarte probabilă de transmitere a virusului hepatitei C.

Este posibil să fii infectat cu virusul hepatitic C dacă:

  • ai făcut o transfuzie de sânge înainte de 1992
  • ai primit un transplant de organ înainte de 1992
  • ai primit concentrate de factor de coagulare sau alte produse din sânge înainte de 1987
  • ai făcut hemodializă pentru o perioadă lungă de timp
  • te-ai născut dintr-o mamă infectată cu hepatită C
  • ai avut un partener sexual infectat cu hepatită C
  • ai folosit ace nesterile.

Cum nu se transmite virusul C

Contrar unor temeri, transmiterea pe calea aerului sau prin salivă nu ne pun în pericol de infectare cu virusul C. Astfel, bolnavii nu îl pot transmite prin:

  • îmbrățișare, sărut sau atingere
  • alăptare
  • mâncare și băuturi
  • tuse și strănut.

Când se recomandă analize pentru hepatita C

Simptomele hepatitei C nu oferă suficiente informații pentru a stabili diagnosticul. În plus, este posibil să nu ai deloc simptome sau să nu observi niciun semn al afecțiunii. De aceea, este important să iei legătura cu medicul de familie cu un medic dacă bănuiești că ai fost expus la virusul hepatitei C.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA recomandă analize pentru hepatita C în cazul persoanelor care au rezultate anormale la testele hepatice, precum și:

  • Tuturor adulților cu vârsta peste 18 ani, cel puțin o dată în viață;
  • Tuturor femeilor însărcinate, la fiecare sarcină;
  • Persoanelor seropozitive;
  • Consumatorilor de droguri injectabile dacă au utilizat seringi la comun cu alte persoane;
  • Pacienților care fac hemodializă;
  • Nou-născuților cu mame diagnosticate cu hepatita C.

Citește aici lista completă a investigațiilor medicale necesare în sarcină.

La aceste categorii de populație se adaugă și cele care au făcut transfuzii sau transplanturi înainte de 1992, precum și persoanele care au primit concentrate de factor de coagulare și alte produse din sânge înainte de 1987.

Ce analize se fac pentru hepatita C

Medicul poate recomanda câteva teste diferite pentru a ajuta la diagnosticarea hepatitei C. Acestea includ:

  • Analize de sânge. Sunt necesare mai multe analize de sânge, începând cu un test de anticorpi pentru hepatita C. Un test PCR poate arăta dacă virusul este activ în prezent, iar testarea încărcăturii virale poate măsura cantitatea de virus din sânge – viremie hepatita C;
  • Testarea genotipului. Acest test poate dezvălui ce genotip de hepatită C ai. Aceste informații sunt utile pentru o abordare eficientă de tratament;
  • Testarea funcției hepatice. Dacă rezultatele testelor de sânge sugerează prezența hepatitei C cronice sau medicul consideră că ai putea avea leziuni hepatice, va recomanda o evaluare a funcției hepatice. Testul verifică nivelul transaminazelor (enzime hepatice);
  • Biopsie hepatică. Această procedură poate detecta, de asemenea, leziunile hepatice. Biopsia implică prelevarea unei mici bucăți de țesut din ficat și testarea ei pentru verificarea prezenței unor anomalii celulare.
  • Elastografie prin rezonanță magnetică (MRE). O alternativă neinvazivă la biopsia hepatică, MRE combină tehnologia imagistică prin rezonanță magnetică cu modele formate de undele sonore pentru a crea o hartă vizuală care arată gradiente de rigiditate în tot ficatul. Țesutul hepatic rigid indică prezența cicatricelor hepatice (fibroză) apărute ca urmare a hepatitei cronice C;
  • Elastografie tranzitorie. Un alt test neinvaziv, elastografia tranzitorie este un tip de test cu ultrasunete care transmite vibrații în ficat și măsoară viteza de dispersie a acestora prin țesutul hepatic pentru a estima rigiditatea lui.

Interpretare analize pentru hepatita C

Anumite substanțe străine care pătrund în organism declanșează producerea de anticorpi ca răspuns de apărare. Anticorpii sunt „programați” astfel încât să țintească și să distrugă doar substanța străină care a declanșat producerea lor. Dacă ai avut vreodată o infecție cu hepatita C, corpul va produce anticorpi împotriva hepatitei C ca parte a răspunsului imunitar. Organismul produce acești anticorpi doar dacă ai sau ai avut în trecut hepatită C. Prin urmare, testul de anticorpi pentru hepatita C poate confirma dacă ai virusul în organism prin testarea acestor anticorpi specifici.

Poate dura între două și trei luni de la expunere pentru ca testul să detecteze anticorpii. Dacă este necesar, medicul poate recomanda un test ARN HCV, care poate identifica virusul după numai una-două săptămâni de la infectare. Dacă testul de anticorpi este pozitiv, testul ARN HCV poate arăta dacă infecția este curentă.

Preț analize hepatita B și C. Analize gratuite pentru hepatita B și C

Dacă ești asigurat în sistemul de sănătate, testările pentru cele două tipuri de hepatite virale sunt gratuite, fiind decontate prin CNAS. Testarea anticorpilor poate fi realizată gratuit în baza unei trimiteri de la medicul de familie. De asemenea, te poți testa gratuit în centrele ARAS din București.

Dacă nu ești asigurat, analizele pentru depistarea hepatitelor B și C au următoarele prețuri:

  • Test anti-HCV (hepatita C) – 80 lei
  • ADN viral hepatita B (cantitativ) – 330 lei

Tratament pentru hepatita C

Tratamentul are ca prim scop eliminarea virusului, apoi, în cazul în care vindecarea nu este posibilă, scopul tratamentului este stoparea evoluției hepatitei cronice C către ciroză hepatică și cancer hepatic, evitarea complicațiilor reprezentate de infectarea cu alte virusuri. În hepatita C, se administrează mai multe tipuri de tratamente antivirale.

Noul tratament pentru hepatita C

Datorită noile tratamente ce presupun administrarea unei asocieri de medicamente antivirale, timp de trei luni, hepatita C se vindecă în peste 95% dintre cazuri. Efectele secundare ale acestor medicamente sunt infime și destul de neglijabile în comparație cu cele provocate de tratamentul cu interferon, care nu se mai face la ora actuală.

Odată tratată infecția cu virus hepatitic C și confirmarea viremiei nedetectabile ulterior finalizării tratamentului cu antivirale, ești considerat vindecat. Vindecarea infecției și prezența anticorpilor care atestă trecerea prin această boală nu te protejează însă de o eventuală recontaminare.

Este important ca, odată ce ai fost diagnosticat cu hepatita C, să urmezi tratamentul pe toata durata recomandată. Boala are tendința să evolueze lent către ciroză și cancer hepatic, chiar și asimptomatic pe o perioadă lungă de timp.

Tratament hepatita C: preț

Tratamentul pentru hepatita C este gratuit pentru asigurați. Medicamentele se eliberează indiferent de casa de asigurări de sănătate în evidența căreia se află asiguratul, condiția fiind ca furnizorul de medicamente să fie în contract cu aceeași casă de asigurări de sănătate cu care se află în relaţii contractuale și medicul care a emis prescripția medicală.

În momentul în care decizi, împreună cu medicul, că vei urma tratamentul, vei primi un barem de evaluare solicitat de CNAS ca parte a Protocolului de tratament pentru hepatita C. Solicitarea de acordare a tratamentului compensat cu antivirale directe va fi aprobată dacă, în urma investigațiilor solicitate, reiese că întrunești condițiile necesare.

Există vaccin pentru hepatita C? Cum se poate preveni boala

Deși nu există un vaccin care să ne ofere protecție împotriva hepatitei C, medicul îți poate recomanda să te vaccinezi împotriva virusurilor hepatitei A și B. Acestea pot provoca leziuni hepatice, la rândul lor, complicâmd evoluția hepatitei C cronice.

Alte metode de pevenție includ:

  • evitarea folosirii în comun a aparatelor de ras, unghierelor, forfecuțelor de unghii sau a periuțelor de dinți;
  • folosirea seringilor de unică folosință;
  • evitarea saloanelor de tatuaje și piercinguri care nu respectă regulile de igienă;
  • purtarea mănușilor atunci când ai contact cu o rană sângerândă a unei persoane;
  • folosirea prezervativului.

Regim pentru hepatita C

Nu există o dietă specială recomandată persoanelor diagnosticate cu hepatita C și nici un plan de exerciții fizice care să vindece boala. Însă, este important să urmezi o dietă echilibrată care nu obosește ficatul aflat deja în suferință.

Ce ar trebui să mănânci? Aceleași alimente indicate oricui vrea să își mențină o stare bună de sănătate. Asta înseamnă cât mai multe fructe și legume proaspete, proteine ​​slabe de bună calitate și cereale integrale. De asemenea, ar trebui să reduci consumul de alimente grase, sare și zahăr, care suprasolicită funcția hepatică.

Citește aici despre cât de dăunător este zahărul pentru organism și cum putem limita consumul.

Unii pacienți cu hepatită C constată că boala le scade pofta de mâncare. Dacă ți se întâmplă acest lucru, nu trebuie să te forțezi să mănânci cantități mari. Cel mai bine e să mănânci puțin și des.

Cât despre alcool, efectele lui nocive asupra ficatului sunt bine cunoscute. De aceea, pentru persoanele cu boli hepatice precum hepatita C este deosebit de riscant să cosume băuturi alcoolice. Unii medici spun că ar trebui să renunți complet la alcool, pe când alții consideră că este în regulă să te limitezi la un pahar de vin la cină. Totuși, niciun pacient cu hepatită C nu ar trebui să bea alcool în exces.

Exercițiile fizice

Unul dintre principalele simptome ale hepatitei C este oboseala. Când ești obosit, mișcarea e ultimul lucru la care te gândești. Cu toate acestea, cercetările arată că 30 de minute de exerciții fizice moderate efectuate cel puțin 5 zile pe săptămână cresc nivelul de energie. Totuși, ar fi indicat să discuți cu medicul înainte de a începe un program de exerciții.

Află care sunt cele mai bune exerciții fizice pentru întărirea imunității la adulți.

Exercițiile fizice pot fi soluția și pentru situația în care ai un apetit scăzut. Ele sunt de ajutor, de asemenea, dacă te confrunți cu depresia. Această tulburare poate fi efectul secundar al unor medicamente care tratează hepatita C.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare