INTERVIU Carcinomul hepatocelular: cum se tratează și de ce cafeaua este importantă în prevenție
Carcinomul hepatocelular este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer și țintește, în special, bărbații. Chiar dacă ficatul este recunoscut pentru abilitatea sa de regenerare, anumite boli dar și abuzul de alcool îl pot îmbolnăvi, uneori, iremediabil. Una dintre aceste boli e ciroza hepatică, însă vestea bună e că riscul de cancer poate fi redus, în acest caz, cu doar 3-4 cești de cafea pe zi.
Din păcate, carcinomul hepatocelular, ca orice alt neoplasm, de altfel, nu dă simptome la început, așa că boala este descoperită în stadii avansate. Însă, chiar dacă este depistat în stadiul operabil, cancerul hepatic are 80% risc să reapară după 5 ani.
Prof. Univ. Dr. Wolfgang Sieghart, specialist medicină internă, gastroenterologie și hepatologie în cadrul spitalului Wiener Privatklinik, ne-a vorbit, în cadrul unui interviu, despre factorii de risc, despre metodele de diagnostic și despre tratamentele de ultimă generație pentru carcinomul hepatocelular.
Smartliving: Cât de frecvent este acest tip de cancer?
Dr. Wolfgang Sieghart: Carcinomul hepatocelular este al 5-lea cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial, însă nu are o distribuție egală pe zone geografice. Incidența sa este mai mare în Asia și Africa în comparație cu Europa sau SUA. În plus, este mai frecvent la bărbați decât la femei.
Carcinomul hepatocelular e asimptomatic la început
Smartliving: Cum se manifestă, mai exact, acest tip de cancer?
Dr. Wolfgang Sieghart: Carcinomul hepatocelular se prezintă ca un nodul la nivelul ficatului și este, de obicei, depistat accidental, în urma investigațiilor imagistice de rutină cu ultrasunete.
Smartliving: Are simptome și în stadiu incipient, dar în stadiul avansat?
Dr. Wolfgang Sieghart: În stadiu incipient este de obicei asimptomatic și, după cum am menționat mai sus, este depistat întâmplător. Carcinomul hepatocelular avansat poate provoca de la simptome precum scădere în greutate, oboseală, pierderea poftei de mâncare, la simptome specifice cirozei hepatice decompensate, precum ascită (acumularea de lichid în abdomen) sau sângerare variceală.
Smartliving: Care sunt factorii de risc? Are legătură cu stilul nostru de viață, are legătură cu genetica?
Dr. Wolfgang Sieghart: Principalul factor de risc al carcinomului hepatocelular este boala hepatică cronică de orice cauză. Hepatita virală B sau C, abuzul de alcool sau boala ficatului gras (steatohepatită non-alcoolică), precum și alte boli, pot provoca inflamarea cronică a ficatului, ceea ce duce la acumularea în exces de țesut cicatricial (fibroză hepatică).
Majoritatea pacienților sunt diagnosticați în stadii avansate
Există 4 grade de fibrozare hepatică, cel din urmă reprezentând ciroza hepatică.
Riscul de a dezvolta carcinom hepatocelular crește semnificativ la pacienții cu fibroză de grad 3 și ajunge la aproximativ 0,5-3% în cazul pacienților cu ciroză hepatică. De aceea, evaluarea fibrozei hepatice este atât de importantă – dacă este detectată boala de grad 3, pacientul trebuie supus monitorizării prin ultrasunete a ficatului, la fiecare 6 luni, pentru tot restul vieții.
Din păcate, doar puține țări au stabilit programe de evaluare structurate pentru pacienții cu fibroză hepatică avansată. Acesta este și motivul pentru care majoritatea pacienților sunt diagnosticați în stadiile avansate ale bolii, când tratamentele curative nu mai pot fi administrate.
Smartliving: Ce presupune diagnosticarea acestui tip de cancer? Ce analize și teste medicale sunt necesare?
Dr. Wolfgang Sieghart: Carcinomul hepatocelular este, de obicei, diagnosticat prin scanarea computer tomograf (CT) sau rezonanță magnetică (RMN) cu substanță de contrast, la pacienții cu ciroză hepatică.
Tratamentul depinde de stadiul tumorii
Dacă nodulul hepatic prezintă un comportament tipic după administrarea agentului de contrast (absorbția puternică a agentului, urmată apoi de o dispersare rapidă), este stabilit cu certitudine diagnosticul.
În cazurile în care imagistica nu este concludentă sau nu este prezentă ciroza, este recomandată o biopsie a nodulului pentru efectuarea analizelor patologice.
Smartliving: Ce soluții de tratament se recomandă și de ce depind acestea?
Dr. Wolfgang Sieghart: Tratamentul depinde de stadiul tumorii, nivelul de funcționare a ficatului și starea generală a pacientului.
Toate deciziile legate de tratament trebuie luate în cadrul unei echipe interdisciplinare cu experiență, care are în vedere toți acești factori pentru fiecare caz individual.
Carcinomul hepatocelular poate fi tratat cu imunoterapie
În general, etapele timpurii ale bolii pot fi vindecate prin intervenție chirurgicală (rezecție sau transplant hepatic) sau ablație prin radiofrecvență. În așa-numita etapă intermediară, putem efectua o chemoembolizare transarterială. În stadiul avansat, se recomandă tratamentul sistemic.
Smartliving: Ce tratamente inovatoare există pentru acest carcinomul hepatocelular, la ora actuală?
Dr. Wolfgang Sieghart: Până în anul 2007 nu a existat un tratament sistemic medicamentos al carcinomului hepatocelular în stadiu avansat. Astăzi, avem trei tratamente de primă linie și alte trei în linia a doua. Cea mai mare inovație din ultimii ani a fost, cu siguranță, implementarea imunoterapiei.
Smartliving: Ce risc de recidivă are carcinomul hepatocelular?
Dr. Wolfgang Sieghart: După tratamente curative, cum ar fi rezecția sau ablația, riscul de recidivă este destul de mare – aproximativ 80% după 5 ani. Există o diferențiere între reapariția precoce, în termen de 2 ani de la tratament, care reflectă „metastaza reală” și reapariția tardivă, după mai mult de 2 ani, care poate fi atribuită dezvoltării unui nou cancer hepatocelular în ficatul cirotic.
Cafeaua reduce drastic riscul de cancer hepatic
În cazul transplantului hepatic, riscul de recidivă este de numai 20% după 5 ani, deoarece se înlocuiește ficatul cirotic. Totuși, aceste rate reduse de recurență pot fi obținute numai dacă sunt respectate criteriile stricte pentru transplantul hepatic în ceea ce privește dimensiunea și numărul nodulilor canceroși.
Smartliving: Cum putem preveni cancerele de ficat? Ficatul e un organ care se regenerează, cum putem ajuta acest proces ca să nu ajungem la boli grave?
Dr. Wolfgang Sieghart: Tratamentul bolii hepatice, chiar dacă ciroza este deja prezentă, este cea mai bună prevenție împotriva cancerului hepatocelular. Știm, de exemplu, că vindecarea hepatitei C, absența consumului de alcool și tratarea cu succes a hepatitei B reduc semnificativ riscul de a dezvolta acest tip de cancer.
În plus, anumite medicamente precum metformin (un medicament pentru diabet), statinele (utilizate pentru scăderea nivelului de colesterol) sau aspirina ajută la scăderea acestui risc. Nu în ultimul rând, există o veste bună pentru iubitorii de cafea: 3-4 căni de cafea pe zi reduc riscul de cancer hepatocelular la pacienții cu ciroză cu până la 75%.